Gå til hovedinnhold

Tapping av batch #5 (minibrygg) på flasker

Jeg bestemte meg for å tappe batch #5, som er 0.5 liter avtapp fra batch #4, etter å ha stått med hvetegjær i tre dager.

Målte FG til 1.030, som gir ABV 4.6%.
Det kan faktisk være høyere på grunn av kandissukkeret som ble tilført under koking av batch #4.

Jeg tappet over til to stk 0.33 liters flasker, den ene fylte jeg helt opp, mens den andre ble halvfull.
Her tok jeg mange snarveier.
Helte sukker rett i flaskene, droppa sukkerlake, som sikkert ikke hadde blitt spesielt bra på så lite brygg, ca 2 gram sukker per flaske.
Tapping rett oppi flaskene fra litermålet som har fungert som gjæringskar de siste dagene.
En god del gjær kom over til flaskene, noe jeg ønsket for at gjæringen med hvetegjær skal fortsette.

Selv om jeg fikk skilt vekk de fleste bitene med appelsinskall, så fløyt også en del over til flaskene.
Jeg helte ølet litt fram og tilbake mellom flaskene, både for å samle appelsinbitene over til den halvfulle flaska, og for å jevne ut sukkermengden noe.
Dette er absolutt ingen god prosess å kopiere, ølet har nok tatt til seg en god mengde oksygen.

Ølet står nå til ettergjæring og modning ved 20-21ºC.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Omstikking av vinene

Vinene har stått på gjæringsspann i nesten tre måneder. Noen steg var felles for både hvit- og rødvinen: 1) Stakk om vinen til et rent spann. 2) Tilsatte gjærstopp (poste H som fulgte med vinsettet). 3) Rørte godt, uten å plaske for mye etter hver tilsetning. 4) Tilsatte vinsvovling (1/2 teskje). 5) Vasket gjæringsspannet og stakk om tilbake. 6) Rørte godt, uten å plaske for mye, for å røre ut så mye kullsyre jeg kan. Gjærstopp beskytter vinen mot uønsket videre gjæring. Vinsvovling beskytter duft, farge og smak. Beskytter mot oksygen. Vin #1 Chablis SG: 0.998 Tilsatte kisesol (pose J) og så gelantin (pose K), og rørte godt, før jeg stakk om tilbake til gjæringsspannet. Dette skal hjelpe til å få en klarere hvitvin. Ingen eik til hvitvinen. Stikker om hvitvinen før tilsetninger. Tilsetninger til hvitvinen: gjærstopp, kisesol og gelantin. Vin #2 Cabernet Sauvignon SG: 1.000 Tilsatte 35 gram eikespon, fransk heavy toast til rødvinen. Planen er å l...

Flasking av vinen

Vinen har nå stått litt over 3 måneder og det er på tide å flaske vinen. Jeg ser ikke helt poenget med å bruke vanlige vinflasker, og siden jeg også brygger øl så har jeg mange ølflasker og utstyr for å feste på ølkorker. Jeg hadde noen vinflasker med skrukork liggende, så jeg brukte de, i tillegg til noen champagne-flasker, og resten på ølflasker. Felles for begge vinene var at jeg tilsatte 1/2 teskje vinsvovling i omstikkingskaret. Rørte godt uten å plaske. Vin #1 Chablis Smakte litt tynt og alkoholsk. Ok lengde. Noe stikkelsbær. Flasket på 9 stk vinflasker, 21 stk 0.33 og 8 stk 0.75 champagne-flasker. Totalt 19.5 liter. Original gravity: 1.096 Final gravity: 0.995 (litt ned siste 2 uker) Alkohol i volum: 14.2% Vin #1 Chablis på flasker Vin #2 Cabernet Sauvignon Eikesponen jeg tilsatte har nå ligget i rødvinen i 15 dager. Smakte varmende og med noe fyldighet, av røde modne bær. Bringebær og solbær. God lengde. Litt alkoholsk. Flasket på 5 stk 0.75 ølflasker, ...

Humlevann fra egenhøstet Northern Brewer

Dagen etter jeg brygget et dassøl med fersk egenhøstet Northern Brewer humle, så renset jeg mer av humlen og lagde humlevann. Oppskrift: 1,5 liter vann på 87ºC 106g fersk humle som trekkes i 3 minutter 5g fjellhonning Smakte veldig bittert uten noe søtning, men det ble noe bedre med honning. Allikevel var det noe bittert og sært. Ved å blande det ut med lik andel vann så smaker det bedre. Resultatet ble 1,1 liter "sterk" humlevann som jeg satte i kjøleskapet. Utvannes med lik del vann ved servering.