Gå til hovedinnhold

Omstikking av vinene

Vinene har stått på gjæringsspann i nesten tre måneder.

Noen steg var felles for både hvit- og rødvinen:
1) Stakk om vinen til et rent spann.
2) Tilsatte gjærstopp (poste H som fulgte med vinsettet).
3) Rørte godt, uten å plaske for mye etter hver tilsetning.
4) Tilsatte vinsvovling (1/2 teskje).
5) Vasket gjæringsspannet og stakk om tilbake.
6) Rørte godt, uten å plaske for mye, for å røre ut så mye kullsyre jeg kan.

Gjærstopp beskytter vinen mot uønsket videre gjæring.

Vinsvovling beskytter duft, farge og smak. Beskytter mot oksygen.


Vin #1 Chablis

SG: 0.998
Tilsatte kisesol (pose J) og så gelantin (pose K), og rørte godt, før jeg stakk om tilbake til gjæringsspannet.
Dette skal hjelpe til å få en klarere hvitvin.
Ingen eik til hvitvinen.

Stikker om hvitvinen før tilsetninger.

Tilsetninger til hvitvinen: gjærstopp, kisesol og gelantin.

Vin #2 Cabernet Sauvignon

SG: 1.000
Tilsatte 35 gram eikespon, fransk heavy toast til rødvinen. Planen er å la det ligge og få et fatpreg.


Rørte ut tilsetningene ved omstikk.

Tilsatt spon av fransk eik, heavy toast.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Rengjøring av flasker til første batch

Brygget har nå stått i halvannen uke til gjæring.
Det nærmer seg tappedag hvor jeg skal tappe mitt første brygg på 27 liter over på flasker.

Jeg har tatt vare på tomme halvliters ølflasker over en lengre periode og har nå ca 60 flasker, som gir en god margin til brygget jeg nå har stående til gjæring.

Rengjøring De fleste av flaskene har vært skylt rett etter de er drukket, men jeg gikk på med PBW og flaskebørste allikevel for å være sikker på at de er helt rene når jeg skal tappe over øl på de.
Det er kjedelig om dårlig rengjøring av flaskene skal ødelegge for smaken, spesielt etter alt arbeidet og ventingen som allerede er lagt ned i brygget.

Jeg fylte en gjæringsspann på 30 liter med varmt vann (som holder kanskje 50°C?), såpass mye vann at det dekker over høyden på flaskene, og blandet ut 2 spiseskjeer med PBW.
Det ble nok et litt svakere blandingsforhold enn hva som står på PBW-boksen, men jeg satser på at det holder.

Jeg fikk plass til 16 flasker om gangen som jeg dyttet ned i b…

Batch #2 - Weissenbier

Tid for å sette batch #2 - en hveteøl.

Også dette ølet lager jeg fra et ferdig oppmålt all-grain maltsett, Weissbier fra ølbrygging.no.

Startet kl 15:30 med å fylle vann i Beer Brew 30, termostat på 65°C på full effekt. Sirkulerer vann for å jevne ut temperaturen etterhvert.
I følge oppskrift skal mesking skje på temperatur i området 63-68°C i 90 minutter.


Bryggeskjema Delvis for planlegging og delvis oppdatert med faktiske målinger.









Bryggedato:26.08.2014
BRYGG NR:2




Øltype:WEISSBIER
Volum (liter)25




Vekt (kg)Malt
Maks utbytte/kg/literMaks utbytte3Pilsnermalt
300363Hvete malt
32839,36



0



06Malt

75,36




Tapping av første batch på flasker

Da var dagen kommet til å tappe ølet over på flasker.
Brygget har stått til gjæring i 17 dager (ca 2,5 uker) og aktiviteten i gjærlåsen var stilnet.

Desinfisering Blandet ut 10 liter lunket (halvvarmt) vann med Star San for desinfisering av gjæringsskann og utstyr.
Jeg desinfiserte to gjæringsspann, ett for omstikkingen og ett for å skylle diverse utstyr i, en dråpemåler, og la en god haug med korker i en mindre bøtte med litt Star San-blanding.

Jeg fylte flaskespyleren og spylte ca 60 flasker, for det meste 0,5 litersflasker, men også noen på 0,33 liter, som jeg hang på flasketreet.


Måling av FG Refraktometeret jeg bestilte med bryggeutstyret kom denne uka.
Jeg kalibererte den med noen dråper kaldt springvann.
Siden jeg ikke fikk målt OG (original gravity) da jeg satte brygget så klarer jeg ikke nå å regne ut alkoholmengden, men for å teste ut utstyret så målte jeg FG (final gravity) allikevel.

For måling av alkoholmengde finnes det kalkulatorer på Internett, for eksempel Alcohol By …