Gå til hovedinnhold

Utstyr

Mitt bryggeoppsett.

Utstyrsliste bryggedag

Dimensjoner på Beer Brew 30

Generelt utstyr for brygging (gammel, gjaldt for BB30)

  • Beer Brew 30, med:
    • maltsil
    • ring som maltsila kan settes oppå
    • lokk
    • Hjemmelaget plexi-lokk
  • Sirkuleringspumpe
  • Strømpadde (minst 2 uttak, for BB30 og sirkuleringspumpe)
  • Kjølespiral (med slanger for kobling til spring)
  • Digitalt termometer (med lang målestav)
  • Vannslange, 2 meter (for å fylle brygget og for vasking)
  • Meskeskje
  • Fiskeøse (for å sile av skumtopp og for å spa utvaska mask)
  • Tommestokk (for å måle vannmengde ved mesking og preboil-size)
  • Bøtte 10 liter
  • Lite målebeger (5 dl)
  • Krus (for smaking)

Utstyr for desinfisering

  • Bøtte 5 liter, for blanding
  • Pipette
  • Klut for desinfisering
  • Starsan (desinfiseringsmiddel, syre)

Utstyr for måling av vørterstyrke

  • Hydrometer (oechselvekt)
  • Refraktometer
  • Pipette

Utstyr for utmesk

  • 10 liter kjele
  • 5 liter kjele
  • Liten kjele (for øsing)
  • Komfyr for oppvarming

Utstyr for overføring til gjæringsspann

  • 30 liters gjæringsspann med lokk
  • Gjærlås (med topplokk og pakning)
  • Stor sil, finmasket (for å lufte vørteren ved tapping til gjæringsspann)

Utstyr for vasking

  • Vaskemiddel (sterkrens)
  • Oppvasksbørste
  • Klut for vask


Utstyrsliste tapping

  • Hevert (med pumpe for igangsetting)
  • Flaskefyller, med låsetapp
  • Ekstra gjæringsspann med tappetut, til omstikking av øl for tilsetting av sukkerlake
  • Korker
  • Flasker
  • Korkemaskin
  • Flasketre (for avrenning etter desinfisering av flasker)
  • Starsan (desinfiseringsmiddel, syre)
  • Flaskeskyller

Sukkerlake

  • Liten kjele for koking av 5 dl vann med sukker
  • Komfyr
  • Sukker

Utstyr for måling av alkohol

  • Hydrometer (oechselvekt)
  • Refraktometer
  • Pipette


Utstyr for vasking

  • Vaskemiddel (sterkrens)
  • Klut for vask

5 liters blå bøtte

Skala i bøtta er litt feil.
4 liter vann står til toppen av 4-tallet (litt over streken).

Beer Brew 30

Topp av "Beer Brew"-merket (egentlig 2mm over) er 26 liter.

Plastpose (normal størrelse, fra dagligvarebutikker)

Veier 22 gram.

Populære innlegg fra denne bloggen

Omstikking av vinene

Vinene har stått på gjæringsspann i nesten tre måneder. Noen steg var felles for både hvit- og rødvinen: 1) Stakk om vinen til et rent spann. 2) Tilsatte gjærstopp (poste H som fulgte med vinsettet). 3) Rørte godt, uten å plaske for mye etter hver tilsetning. 4) Tilsatte vinsvovling (1/2 teskje). 5) Vasket gjæringsspannet og stakk om tilbake. 6) Rørte godt, uten å plaske for mye, for å røre ut så mye kullsyre jeg kan. Gjærstopp beskytter vinen mot uønsket videre gjæring. Vinsvovling beskytter duft, farge og smak. Beskytter mot oksygen. Vin #1 Chablis SG: 0.998 Tilsatte kisesol (pose J) og så gelantin (pose K), og rørte godt, før jeg stakk om tilbake til gjæringsspannet. Dette skal hjelpe til å få en klarere hvitvin. Ingen eik til hvitvinen. Stikker om hvitvinen før tilsetninger. Tilsetninger til hvitvinen: gjærstopp, kisesol og gelantin. Vin #2 Cabernet Sauvignon SG: 1.000 Tilsatte 35 gram eikespon, fransk heavy toast til rødvinen. Planen er å l...

Flasking av vinen

Vinen har nå stått litt over 3 måneder og det er på tide å flaske vinen. Jeg ser ikke helt poenget med å bruke vanlige vinflasker, og siden jeg også brygger øl så har jeg mange ølflasker og utstyr for å feste på ølkorker. Jeg hadde noen vinflasker med skrukork liggende, så jeg brukte de, i tillegg til noen champagne-flasker, og resten på ølflasker. Felles for begge vinene var at jeg tilsatte 1/2 teskje vinsvovling i omstikkingskaret. Rørte godt uten å plaske. Vin #1 Chablis Smakte litt tynt og alkoholsk. Ok lengde. Noe stikkelsbær. Flasket på 9 stk vinflasker, 21 stk 0.33 og 8 stk 0.75 champagne-flasker. Totalt 19.5 liter. Original gravity: 1.096 Final gravity: 0.995 (litt ned siste 2 uker) Alkohol i volum: 14.2% Vin #1 Chablis på flasker Vin #2 Cabernet Sauvignon Eikesponen jeg tilsatte har nå ligget i rødvinen i 15 dager. Smakte varmende og med noe fyldighet, av røde modne bær. Bringebær og solbær. God lengde. Litt alkoholsk. Flasket på 5 stk 0.75 ølflasker, ...

Humlevann fra egenhøstet Northern Brewer

Dagen etter jeg brygget et dassøl med fersk egenhøstet Northern Brewer humle, så renset jeg mer av humlen og lagde humlevann. Oppskrift: 1,5 liter vann på 87ºC 106g fersk humle som trekkes i 3 minutter 5g fjellhonning Smakte veldig bittert uten noe søtning, men det ble noe bedre med honning. Allikevel var det noe bittert og sært. Ved å blande det ut med lik andel vann så smaker det bedre. Resultatet ble 1,1 liter "sterk" humlevann som jeg satte i kjøleskapet. Utvannes med lik del vann ved servering.