Gå til hovedinnhold

Oppdatering 26. september - #6, #7 og refraktometerkalkulatorer

Flyttet #6, #7.1 og #7.2 fra rom med 17ºC til rom med 20ºC.

SG på #6

Målte SG på #6 til 1.034, men muligens var temperaturen bare 17-18ºC da jeg målte.
Det betyr vel egentlig at forsøket mitt på å tilsette mer gjær etter 7 dager i dette brygget har feilet - det har vel da ikke gjæret ut mere allikevel... selv om det begynte å ploppe mer i gjærlåsen.

SG på #7.1 og #7.2

Målte SG på både #7.1 og #7.2 til 1.029.
#7.2 luktet fantastisk, noe søtt, mens #7.1 var noe mer tilbakeholden, kanskje noe tørrere?

Her brukte jeg forskjellig gjær, faktisk overdrevet mye gjær i #7.2 (4 dl slush på 12 liter øl), så jeg kan anta at ølet er ferdig utgjæret.
Jeg kjøpte en ekstra pakke Nottingham-gjær, men den kommer jeg ikke til å bruke.
Jeg ser an hvordan resultatet fra temperaturøklningen blir, så får jeg heller konkludere etter det.

And then refractometer calculator came along...

Dersom jeg bruker refraktometerkalkulatoren hos Nothern Brewer, og plotter inn "Original Brix" til 16.6 og "Current Brix" til 8.9 så beregner den SG på #6 til 1.014.
Med andre ord - ferdig utgjæret!

Disse kalkulatorene beregner om Brix til SG på enn annen skala enn mitt refraktometer, noe jeg har forstått skyldes at rent vann med sukker har en annen brytningsskala enn øl, og mørk og lys øl har kanskje også innvirkning.

Kalkulatoren til Northern Brewer setter SG 1.068 lik Brix 16.6, mens mitt refraktometer viser at SG 1.064 er lik Brix 16.6.

Med samme kalkulering av #7.1 og #7.2 med O-Brix på 14.0 og C-Brix på 7.0, kalkuleres SG til 1.010!

Det kan allikevel forklare en hel del :)
Kanskje jeg bare skal begynne å stole mer på at gjæren kan klare å gjøre jobben sin på egenhånd...

Her er en refraktometerkalkulator fra Pete Drinks som virker enklere å bruke for å beregne ABV med refraktometer, og en annen kalkulator fra Onebeer - greit å verifisere med flere kalkulatorer.

Jeg trenger å oppdatere formlene jeg bruker...

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Omstikking av vinene

Vinene har stått på gjæringsspann i nesten tre måneder. Noen steg var felles for både hvit- og rødvinen: 1) Stakk om vinen til et rent spann. 2) Tilsatte gjærstopp (poste H som fulgte med vinsettet). 3) Rørte godt, uten å plaske for mye etter hver tilsetning. 4) Tilsatte vinsvovling (1/2 teskje). 5) Vasket gjæringsspannet og stakk om tilbake. 6) Rørte godt, uten å plaske for mye, for å røre ut så mye kullsyre jeg kan. Gjærstopp beskytter vinen mot uønsket videre gjæring. Vinsvovling beskytter duft, farge og smak. Beskytter mot oksygen. Vin #1 Chablis SG: 0.998 Tilsatte kisesol (pose J) og så gelantin (pose K), og rørte godt, før jeg stakk om tilbake til gjæringsspannet. Dette skal hjelpe til å få en klarere hvitvin. Ingen eik til hvitvinen. Stikker om hvitvinen før tilsetninger. Tilsetninger til hvitvinen: gjærstopp, kisesol og gelantin. Vin #2 Cabernet Sauvignon SG: 1.000 Tilsatte 35 gram eikespon, fransk heavy toast til rødvinen. Planen er å l...

Flasking av vinen

Vinen har nå stått litt over 3 måneder og det er på tide å flaske vinen. Jeg ser ikke helt poenget med å bruke vanlige vinflasker, og siden jeg også brygger øl så har jeg mange ølflasker og utstyr for å feste på ølkorker. Jeg hadde noen vinflasker med skrukork liggende, så jeg brukte de, i tillegg til noen champagne-flasker, og resten på ølflasker. Felles for begge vinene var at jeg tilsatte 1/2 teskje vinsvovling i omstikkingskaret. Rørte godt uten å plaske. Vin #1 Chablis Smakte litt tynt og alkoholsk. Ok lengde. Noe stikkelsbær. Flasket på 9 stk vinflasker, 21 stk 0.33 og 8 stk 0.75 champagne-flasker. Totalt 19.5 liter. Original gravity: 1.096 Final gravity: 0.995 (litt ned siste 2 uker) Alkohol i volum: 14.2% Vin #1 Chablis på flasker Vin #2 Cabernet Sauvignon Eikesponen jeg tilsatte har nå ligget i rødvinen i 15 dager. Smakte varmende og med noe fyldighet, av røde modne bær. Bringebær og solbær. God lengde. Litt alkoholsk. Flasket på 5 stk 0.75 ølflasker, ...

Humlevann fra egenhøstet Northern Brewer

Dagen etter jeg brygget et dassøl med fersk egenhøstet Northern Brewer humle, så renset jeg mer av humlen og lagde humlevann. Oppskrift: 1,5 liter vann på 87ºC 106g fersk humle som trekkes i 3 minutter 5g fjellhonning Smakte veldig bittert uten noe søtning, men det ble noe bedre med honning. Allikevel var det noe bittert og sært. Ved å blande det ut med lik andel vann så smaker det bedre. Resultatet ble 1,1 liter "sterk" humlevann som jeg satte i kjøleskapet. Utvannes med lik del vann ved servering.