Flyttet #6, #7.1 og #7.2 fra rom med 17ºC til rom med 20ºC.
Det betyr vel egentlig at forsøket mitt på å tilsette mer gjær etter 7 dager i dette brygget har feilet - det har vel da ikke gjæret ut mere allikevel... selv om det begynte å ploppe mer i gjærlåsen.
Med andre ord - ferdig utgjæret!
Disse kalkulatorene beregner om Brix til SG på enn annen skala enn mitt refraktometer, noe jeg har forstått skyldes at rent vann med sukker har en annen brytningsskala enn øl, og mørk og lys øl har kanskje også innvirkning.
Kalkulatoren til Northern Brewer setter SG 1.068 lik Brix 16.6, mens mitt refraktometer viser at SG 1.064 er lik Brix 16.6.
Med samme kalkulering av #7.1 og #7.2 med O-Brix på 14.0 og C-Brix på 7.0, kalkuleres SG til 1.010!
Det kan allikevel forklare en hel del :)
Her er en refraktometerkalkulator fra Pete Drinks som virker enklere å bruke for å beregne ABV med refraktometer, og en annen kalkulator fra Onebeer - greit å verifisere med flere kalkulatorer.
Jeg trenger å oppdatere formlene jeg bruker...
SG på #6
Målte SG på #6 til 1.034, men muligens var temperaturen bare 17-18ºC da jeg målte.Det betyr vel egentlig at forsøket mitt på å tilsette mer gjær etter 7 dager i dette brygget har feilet - det har vel da ikke gjæret ut mere allikevel... selv om det begynte å ploppe mer i gjærlåsen.
SG på #7.1 og #7.2
Målte SG på både #7.1 og #7.2 til 1.029.
#7.2 luktet fantastisk, noe søtt, mens #7.1 var noe mer tilbakeholden, kanskje noe tørrere?
#7.2 luktet fantastisk, noe søtt, mens #7.1 var noe mer tilbakeholden, kanskje noe tørrere?
Her brukte jeg forskjellig gjær, faktisk overdrevet mye gjær i #7.2 (4 dl slush på 12 liter øl), så jeg kan anta at ølet er ferdig utgjæret.
Jeg kjøpte en ekstra pakke Nottingham-gjær, men den kommer jeg ikke til å bruke.
Jeg ser an hvordan resultatet fra temperaturøklningen blir, så får jeg heller konkludere etter det.
And then refractometer calculator came along...
Dersom jeg bruker refraktometerkalkulatoren hos Nothern Brewer, og plotter inn "Original Brix" til 16.6 og "Current Brix" til 8.9 så beregner den SG på #6 til 1.014.Med andre ord - ferdig utgjæret!
Disse kalkulatorene beregner om Brix til SG på enn annen skala enn mitt refraktometer, noe jeg har forstått skyldes at rent vann med sukker har en annen brytningsskala enn øl, og mørk og lys øl har kanskje også innvirkning.
Kalkulatoren til Northern Brewer setter SG 1.068 lik Brix 16.6, mens mitt refraktometer viser at SG 1.064 er lik Brix 16.6.
Med samme kalkulering av #7.1 og #7.2 med O-Brix på 14.0 og C-Brix på 7.0, kalkuleres SG til 1.010!
Det kan allikevel forklare en hel del :)
Kanskje jeg bare skal begynne å stole mer på at gjæren kan klare å gjøre jobben sin på egenhånd...
Her er en refraktometerkalkulator fra Pete Drinks som virker enklere å bruke for å beregne ABV med refraktometer, og en annen kalkulator fra Onebeer - greit å verifisere med flere kalkulatorer.
Jeg trenger å oppdatere formlene jeg bruker...
Kommentarer
Legg inn en kommentar