Gå til hovedinnhold

Oppdatering 26. september - #6, #7 og refraktometerkalkulatorer

Flyttet #6, #7.1 og #7.2 fra rom med 17ºC til rom med 20ºC.

SG på #6

Målte SG på #6 til 1.034, men muligens var temperaturen bare 17-18ºC da jeg målte.
Det betyr vel egentlig at forsøket mitt på å tilsette mer gjær etter 7 dager i dette brygget har feilet - det har vel da ikke gjæret ut mere allikevel... selv om det begynte å ploppe mer i gjærlåsen.

SG på #7.1 og #7.2

Målte SG på både #7.1 og #7.2 til 1.029.
#7.2 luktet fantastisk, noe søtt, mens #7.1 var noe mer tilbakeholden, kanskje noe tørrere?

Her brukte jeg forskjellig gjær, faktisk overdrevet mye gjær i #7.2 (4 dl slush på 12 liter øl), så jeg kan anta at ølet er ferdig utgjæret.
Jeg kjøpte en ekstra pakke Nottingham-gjær, men den kommer jeg ikke til å bruke.
Jeg ser an hvordan resultatet fra temperaturøklningen blir, så får jeg heller konkludere etter det.

And then refractometer calculator came along...

Dersom jeg bruker refraktometerkalkulatoren hos Nothern Brewer, og plotter inn "Original Brix" til 16.6 og "Current Brix" til 8.9 så beregner den SG på #6 til 1.014.
Med andre ord - ferdig utgjæret!

Disse kalkulatorene beregner om Brix til SG på enn annen skala enn mitt refraktometer, noe jeg har forstått skyldes at rent vann med sukker har en annen brytningsskala enn øl, og mørk og lys øl har kanskje også innvirkning.

Kalkulatoren til Northern Brewer setter SG 1.068 lik Brix 16.6, mens mitt refraktometer viser at SG 1.064 er lik Brix 16.6.

Med samme kalkulering av #7.1 og #7.2 med O-Brix på 14.0 og C-Brix på 7.0, kalkuleres SG til 1.010!

Det kan allikevel forklare en hel del :)
Kanskje jeg bare skal begynne å stole mer på at gjæren kan klare å gjøre jobben sin på egenhånd...

Her er en refraktometerkalkulator fra Pete Drinks som virker enklere å bruke for å beregne ABV med refraktometer, og en annen kalkulator fra Onebeer - greit å verifisere med flere kalkulatorer.

Jeg trenger å oppdatere formlene jeg bruker...

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Rengjøring av flasker til første batch

Brygget har nå stått i halvannen uke til gjæring. Det nærmer seg tappedag hvor jeg skal tappe mitt første brygg på 27 liter over på flasker. Jeg har tatt vare på tomme halvliters ølflasker over en lengre periode og har nå ca 60 flasker, som gir en god margin til brygget jeg nå har stående til gjæring. Rengjøring De fleste av flaskene har vært skylt rett etter de er drukket, men jeg gikk på med PBW og flaskebørste allikevel for å være sikker på at de er helt rene når jeg skal tappe over øl på de. Det er kjedelig om dårlig rengjøring av flaskene skal ødelegge for smaken, spesielt etter alt arbeidet og ventingen som allerede er lagt ned i brygget. Jeg fylte en gjæringsspann på 30 liter med varmt vann (som holder kanskje 50°C?), såpass mye vann at det dekker over høyden på flaskene, og blandet ut 2 spiseskjeer med PBW. Det ble nok et litt svakere blandingsforhold enn hva som står på PBW-boksen, men jeg satser på at det holder. Jeg fikk plass til 16 flasker om gangen som jeg dy

Tapping av første batch på flasker

Da var dagen kommet til å tappe ølet over på flasker. Brygget har stått til gjæring i 17 dager (ca 2,5 uker) og aktiviteten i gjærlåsen var stilnet. Desinfisering Flasker til avrenning på flasketre Blandet ut 10 liter lunket (halvvarmt) vann med Star San for desinfisering av gjæringsskann og utstyr. Jeg desinfiserte to gjæringsspann, ett for omstikkingen og ett for å skylle diverse utstyr i, en dråpemåler, og la en god haug med korker i en mindre bøtte med litt Star San-blanding. Jeg fylte flaskespyleren og spylte ca 60 flasker, for det meste 0,5 litersflasker, men også noen på 0,33 liter, som jeg hang på flasketreet. Måling av FG Refraktometeret jeg bestilte med bryggeutstyret kom denne uka. Jeg kalibererte den med noen dråper kaldt springvann. Siden jeg ikke fikk målt OG (original gravity) da jeg satte brygget så klarer jeg ikke nå å regne ut alkoholmengden, men for å teste ut utstyret så målte jeg FG (final gravity) allikevel. For måling av alkoholmengde finnes

Batch #2 - Weissenbier

Tid for å sette batch #2 - en hveteøl. Også dette ølet lager jeg fra et ferdig oppmålt all-grain maltsett, Weissbier fra ølbrygging.no . Startet kl 15:30 med å fylle vann i Beer Brew 30, termostat på 65°C på full effekt. Sirkulerer vann for å jevne ut temperaturen etterhvert. I følge oppskrift skal mesking skje på temperatur i området 63-68°C i 90 minutter. Bryggeskjema Delvis for planlegging og delvis oppdatert med faktiske målinger. Bryggedato: 26.08.2014 BRYGG NR: 2 Øltype: WEISSBIER Volum (liter) 25 Vekt (kg) Malt Maks utbytte/kg/liter Maks utbytte 3 Pilsnermalt 300 36 3 Hvete malt 328 39,36 0 0 6 Malt 75,36 Vekt (g) Humle ALFA (%) Koketid (min) IBU 20 Northern Brewer 10 60 16,0 25 S