Gå til hovedinnhold

Nytt bryggeapparat: Beer Brew 60

Jeg kjøpte en Beer Brew 60 (BB60) før jul.
Det har vært mange opptatte (og noen for slappe) helger de siste månedene, så jeg har ikke prioritert å brygge noe på en stund.
Men i dag fikk jeg sett over alt og testet apparatet.
Planen er å brygge øl i morgen.

Luftehull på bryggestativet

Siden BB60 er en del større enn BB30 så kan jeg ikke bruke den samme plattingen jeg lagde med luftesluser.
Jeg borret 9 hull for lufting i bryggestativet, slik at apparatet kan stå rett på plata til stativet uten at det blir for varmt under.

Tappekran og kobling til sirkuleringspumpe

Det første jeg la merke til var at tappekrana på apparatet er tykkere enn den på Beer Brew 30 (gen. 3), så jeg kunne ikke koble til den samme slangen til sirkuleringspumpa som jeg har brukt tidligere.
Jeg forsøkte først å koble på en hurtigkobling fra en slange til en luftkompressor, vaska den lenge i varmt vann med PBW. men den har nok stått ubrukt for lenge - for den lakk.

Hurtigkobling fra luftkompressor var ikke tett nok.

Jeg holdt på å gi opp for dagen og utsette bryggingen en uke, men så kom jeg på at jeg hadde kjøpt ekstra slanger til sirkuleringspumpa, og den ene enden på slangene har gjenger som passer på tappekrana til BB60. Med mange slangeklemmer og en kort tynn slange som skjøt, så fikk jeg til slutt koblet pumpa på.
Det er ikke perfekt, men det holder til i morgen.

Koblingen på slangen for sirkuleringspumpe passet perfekt på BB60-krana.

Mange koblinger og slangeklemmer for å koble til sirkuleringspumpa.

Metallet i bunnen gir etter

Mens jeg fylte apparatet med vann så hørte jeg bulkelyder fra BB60-apparatet.
Jeg fikk de samme lydene mens jeg tømte apparatet for vann, og vaska med børsten hvis jeg dytta litt på bunnen oppi kjelen.
Får håpe det er "by design"…

Trenger mer strøm

Så ble jeg litt usikker på hvor mange ampere sikringen tåler. Fra det jeg kunne se i sikringsskapet så er sikringen på 10A, men det kan være flere kurser inne på det rommet.
BB60 trenger nesten 16A, og siden jeg skal bruke min gamle BB30 for oppvarming av skyllevann så trenger jeg enda mer strøm.
I morgen så får det holde med en skjøteledning fra en annen kurs, men jeg må ordne noe mer praktisk etter hvert.

Termostat viser feil

BB60-apparatet viser feil på termostaten. Jeg gjorde noen målinger hvor jeg justerte termostaten opp og ned for å se hvor den skrudde seg på og av, også målte jeg med et digitalt termometer.
Kun 2000W-elementet for å varme 55 liter vann.

Resultater fra målingene:


Tid
19:15 19:30 19:42
Gjennom­snitt
BB60 termostat 28,0 35,0 42,0 48,0 51,0
Digitalt termometer 34,5 42,0 48,8 54,9 56,4
Avvik 6,5 7 6,8 6,9 5,4 6,52

Gjennsomsnittlig viser den 6.5ºC for lite.

Mål av apparatet

BB 60 innvendige mål:
høyde: 49.0 cm
55 liters merke: 43.4 cm
50 liters merke: 39.5 cm
diameter: 39.5 cm
radius: 19.75 cm

Falskbunnen:
høyde (laveste punkt): 2.9 cm
høyde (høyeste punkt): 3.1 cmKommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Rengjøring av flasker til første batch

Brygget har nå stått i halvannen uke til gjæring. Det nærmer seg tappedag hvor jeg skal tappe mitt første brygg på 27 liter over på flasker. Jeg har tatt vare på tomme halvliters ølflasker over en lengre periode og har nå ca 60 flasker, som gir en god margin til brygget jeg nå har stående til gjæring. Rengjøring De fleste av flaskene har vært skylt rett etter de er drukket, men jeg gikk på med PBW og flaskebørste allikevel for å være sikker på at de er helt rene når jeg skal tappe over øl på de. Det er kjedelig om dårlig rengjøring av flaskene skal ødelegge for smaken, spesielt etter alt arbeidet og ventingen som allerede er lagt ned i brygget. Jeg fylte en gjæringsspann på 30 liter med varmt vann (som holder kanskje 50°C?), såpass mye vann at det dekker over høyden på flaskene, og blandet ut 2 spiseskjeer med PBW. Det ble nok et litt svakere blandingsforhold enn hva som står på PBW-boksen, men jeg satser på at det holder. Jeg fikk plass til 16 flasker om gangen som jeg dy

Tapping av første batch på flasker

Da var dagen kommet til å tappe ølet over på flasker. Brygget har stått til gjæring i 17 dager (ca 2,5 uker) og aktiviteten i gjærlåsen var stilnet. Desinfisering Flasker til avrenning på flasketre Blandet ut 10 liter lunket (halvvarmt) vann med Star San for desinfisering av gjæringsskann og utstyr. Jeg desinfiserte to gjæringsspann, ett for omstikkingen og ett for å skylle diverse utstyr i, en dråpemåler, og la en god haug med korker i en mindre bøtte med litt Star San-blanding. Jeg fylte flaskespyleren og spylte ca 60 flasker, for det meste 0,5 litersflasker, men også noen på 0,33 liter, som jeg hang på flasketreet. Måling av FG Refraktometeret jeg bestilte med bryggeutstyret kom denne uka. Jeg kalibererte den med noen dråper kaldt springvann. Siden jeg ikke fikk målt OG (original gravity) da jeg satte brygget så klarer jeg ikke nå å regne ut alkoholmengden, men for å teste ut utstyret så målte jeg FG (final gravity) allikevel. For måling av alkoholmengde finnes

Batch #2 - Weissenbier

Tid for å sette batch #2 - en hveteøl. Også dette ølet lager jeg fra et ferdig oppmålt all-grain maltsett, Weissbier fra ølbrygging.no . Startet kl 15:30 med å fylle vann i Beer Brew 30, termostat på 65°C på full effekt. Sirkulerer vann for å jevne ut temperaturen etterhvert. I følge oppskrift skal mesking skje på temperatur i området 63-68°C i 90 minutter. Bryggeskjema Delvis for planlegging og delvis oppdatert med faktiske målinger. Bryggedato: 26.08.2014 BRYGG NR: 2 Øltype: WEISSBIER Volum (liter) 25 Vekt (kg) Malt Maks utbytte/kg/liter Maks utbytte 3 Pilsnermalt 300 36 3 Hvete malt 328 39,36 0 0 6 Malt 75,36 Vekt (g) Humle ALFA (%) Koketid (min) IBU 20 Northern Brewer 10 60 16,0 25 S