søndag 21. september 2014

Batch #7 - Havre Stout med litt jul

Mer jul!
Denne gangen skal et kosejuleøl settes.
Basert på Amerikansk Havre Stout fra Bryggselv.no, på oppskrift fra Gahr Smith-Gahrsen, så skulle jeg tilsette et stort utvalg, men i små volum, av krydder jeg forbinder med jul.

Dette ølet er i utgangspunktet kraftig i smak, med innslag av kaffe, sjokolade, eik og lær.
I tillegg håper jeg at krydderet skal tilføre hint av lukter og smaker som hører til julen.

Stuck mash

Fikk også i dag hint av "stuck mash", men det skjedde ikke før jeg tilsatte vann under utmeskingen.
Muligens tilsatte jeg vannet for fort og brutalt.
Det hjalp noe å stake, røre og vri med en lang meskeskje nedi mesken, men jeg måtte også i dag helle all malten over til et gjæringskar og spa det tilbake til meskesila.

Mørk vørter til sirkulering

Sirkulering

Pumpefilteret gikk ikke tett i dag, og muligens kan det være fordi jeg rørte mindre i malten under innmesking enn jeg har gjort de siste gangene.
Jeg rørte kun ut malten jeg nettopp hadde tilført meskevannet, det som lå på toppen, ca 1 liter malt mellom hver røring.
I tillegg sirkulerte jeg med bøtte helt i starten, før jeg senere gikk over til å sirkulere med pumpe.

Krydderpakke

Jeg ønsket ikke å overdrive krydderbruken, da Havre Stout i seg selv kan fungere som et flott koseøl om vinteren.
Jeg var usikker på hvilke krydder jeg ville bruke, så dermed endte jeg opp med "alt", men i moderate mengder og med varierende koketid.

Krydder som ble valgt ble registrert i bryggeskjemaet.

To varianter til gjæring

Jeg fordelte vørteren på to gjæringsspann, hovedsaklig fordi jeg bare hadde én pakke Nottingham tørrgjær igjen, da den andre jeg opprinnelig hadde for dette brygget havnet i batch #6.

Den pakka med Nottingham tørrgjær rehydrerte jeg og pitchet til gjæringsspann nr 1 som ble batch #7.1.
4 dl slush av Safale S-04 som jeg vasket etter batch #3 i gjærinsspann nr 2, batch #7.2.

Da jeg tappet til gjæringsspann 2 gikk krana på kokeren tett.
Mistenker at noe krydder, nellik eller appelsinskall kan ha tettet krana.
Endte opp med å helle fra kokeren over til spannet - håper det ikke førte med seg for mange urenheter.

Alt ble silt før det gikk i spannet, noe jeg gjør hver gang for å lufte oksygen inn i vørteren.
Begge spanna ble ristet godt - en mye lettere jobb når spanna bare er halvfulle.

24 liter øl fordelt på batch #7.1 og #7.2 til gjæring

Etter noen timer til gjæring

#7.1 har antydning til plopping.
#7.2 har vesentlig varmere vørter - kan tyde på at Safale S-04 slushen har begynt å våkne.

Bryggeskjema

Fra nå av viser bryggeskjema planlagt oppskrift og resultat, og eventuelle avvik, som OG og FG dokumenteres et annet sted.







Bryggedato: 21.09.2014
BRYGG NR: 7





Øltype: AMERIKANSK HAVRE STOUT JUL Volum (liter) 25









Vekt (kg) Malt %-andel Max utbytte/kg/l Max utbytte
4,600 Maris Otter Pale 69,17% 296 54,46
0,550 Carapils 5 EBC 8,27% 267 5,87
0,300 Crystal 120 EBC 4,51% 267 3,20
0,250 Chocolate 1175 EBC 3,76% 267 2,67
0,350 Roasted Barley 1400 EBC 5,26% 267 3,74
0,600 Havregryn 9,02% 267 6,41
6,650 Malt 100,00%
76,36





Vekt (g) Humle ALFA (%) Koketid (min) IBU
67,00 Bramling Cross 6 60 42,9
20,00 Cascade 8,6 15 4,6
20,00 Bramling Cross 6 15 3,2
20,00 Cascade 8,6 2 0,6
20,00 Bramling Cross 6 2 0,4
147,00 HUMLE

51,7





Vekt (g) Tilsetninger Koketid (min)
4,00 Tørket appelsinskall (søt) 15
4,00 Kardemomme (malt) 15
4,00 Vaniljestang 15
4,00 Kanelstang 15





2,00 Nellik (hel) 5
2,00 Ingefær (fersk) 5
4,00 Anis 5
24,00 Tilsetninger











Temp.(C) Tid (min.) Tilsett vann (liter)
1. Mesking 64 60 25
2. Mesking 77 5

Skyllig 78 60 10











(oechsle grader)
(oechsle grader)
OG: 65 FG: 15





Utnyttelse: 85%
ABV: 6,8 %





Gjær type Danstar Nottingham
Farge:












Date Temp (C)
1. Gjæring
21.09.2014 18,0
2. Gjæring








Omtapping/flasking 05.10.2014

1. Lagring
05.10.2014 20,0 2 uker
2. Lagring
19.10.2014 6,0 4 uker










Kommentar:



Brukes for planlegging.
Rehydrere tørrgjæren, når avkjøling starter.

Kokeskjema






Bryggedato: 21.09.2014
BRYGG NR: 7





Øltype: AMERIKANSK HAVRE STOUT JUL Koketid (min): 90










Fra start Koketid (min) Hva / Oppgave
0 90 Kok
30 60 Bitterhumle, 67g Bramling Cross
75 15 Aromahumle, 20g Cascade, 20g Bramling Cross
75 15 Kjølespiral oppi, for desinfisering
75 15 Protafloc, halv tablett
75 15 Krydderpakke 1
85 5 Krydderpakke 2
88 2 Aromahumle, 20g Cascade, 20g Bramling Cross
88 2 Yeast-VIT, ca 2 gram
90 0 Skru av koker. Start kjøling.
90

90

90




Fra start Koketid (min) Hva / Oppgave










Kommentar:



Brukes for planlegging av kokingen.


Bryggelogg






Klokke Kommentar


11:20 Startet varming av 25 liter vann til 67ºC. Sirk m/pumpe.
12:00 Målte opp 7 liter i kjele, som skal varmes opp senere for utmesking.
12:04 Koker 67ºC. Start innmesk.
12:14 Ferdig innmesk. Tappet av litt fra krana til et spann og helte over, flere ganger.
12:15 Tappet væske 64-65ºC. Mesk 61ºC. Koker 68ºC. Skrudde ned termostat. Vørteren er allerede svart som natten.
12:22 Termostat til 66ºC. Effekt 0% (fortsatt på).
12:26 Koker 68ºC. Termostat til 65ºC.
12:32 Koker 70ºC. Mesk 61ºC. Sirk m/bøtte. Tappet væske 64ºC.
12:39 Sirk m/pumpe utenfor meskesil. Skrur ned termostat. Korte perioder med sirk oppi meskesil.
12:54 Temperaturen synker utenfor meskesil, 60ºC. Mesk 60ºC. Koker 68ºC.
13:10 67ºC utenfor meskesil. Stoppet sirk. Setter på lokk. Effekt til 0%. Termostat til 65ºC. Koker 66ºC.
13:18 Mesk 61ºC. Koker 65ºC.
13:30 Koker 69ºC. Mesk 61ºC.
13:45 Termostat til 78ºC. Effekt 60%. Mesk 62ºC. Sirk m/pumpe utenfor meskesil.
14:30 Start utmesk. Helte over 4 liter 79ºC vann. Måtte sette meskesila over i gjæringsbøtte for avrenning og utmesk. Brukte to bøtter.
14:37 3 liter 79ºC vann. Totalt ca 28 liter vørter i kokeren.
15:03 Koker! Effekt til 65%.
15:08 Effekt til 60%. Muligens nær ved å koke over (uten lokk).
15:30 Bitterhumle oppi.
16:13 Koker fint på 60% effekt.
16:16 Aromahumle, Protafloc, krydderpakke 1 og kjølespiral oppi.
16:17 Effekt til 70% en kort periode pga temperaturfall fra kjølespiralen.
16:18 Effekt til 60% igjen.
16:23 Lukter litt krydder nå. Kan kjenne kardemomme og kanel.
16:25 Krydderpakke 2 oppi.
16:28 Aromahumle og Yeast-VIT oppi.
16:30 Skrudde av koker. Start kjøling.
16:54 Batch #7.1. 12 liter i gjæringsspann 1 med 1 pk (11g) Nottingham tørrgjær (rehydrert).
17:02 Batch #7.2. 12 liter i gjæringsspann 2 med 4 dl Safale S-04 slush fra batch #3 (APA).
17:11 Totalt 24 liter fordelt på #7.1 og #7.2 satt til gjæring på 18ºC. OG=1.053


Målinger SG








Test # Tid Kommentar Måling 1 Måling 2 Måling 3
1 13:15 Rent vann 0

2 13:35 Batch #6 (fra gjæringskar) 32

3 14:20 Før utmesk 54

4 14:52 Før kok, ca 28 liter 51 51
5 16:39 Ved avkjøling 51 50
6 16:42 Ved avkjøling 53

7 17:06 Fra bunnen av kokeren etter tapping 53

8




9




10




11




12




13




14




Test # Tid Kommentar Måling 1 Måling 2 Måling 3















Kommentar:






Bruker en form for å fryse isbiter til å dryppe prøvene oppi, slik at jeg kan måle de senere når de har nådd romtemperatur.

Forbedringspotensiale

Ved neste gang jeg skal tilsette krydder til et brygg så skal jeg bruke humlepose.
Finmalt krydder vil bare lekke igjennom, mens større hele krydder, som kanelstang og vaniljestang vil bli igjen i posen, forhåpentligvis sammen med nellik og appelsinskall - det gjenstår å se til neste krydderprosjekt.

Kanskje det vil fungere å bruke heverten neste gang tappekrana går tett...


Bilder

6.5 kg maltblanding til Havre Stout

Et utvalg av krydderet som havnet i brygget


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar