Gå til hovedinnhold

Tapping av batch #2 på flasker

Desinfiserte korker
StarSan-blanding i flaskeskyller
Etter å ha stått to uker til gjæring så ble batch #2 Weissenbier klar for flasking.

Startet med å blande ut StarSan i vann.
Jeg fant ut at jeg tidligere har laget for svak StarSan-blanding, men denne gangen ble det mer riktig, ca 9 ml StarSan til 6 liter vann, og det skummer mye mer nå enn tidligere.
Første brygget ble bra, uten infeksjoner, så renheten har nok vært god allikevel.

Brygget ble på 25 liter.
Målte FG til 1.018, som betyr 3.0% ABV.

Målte opp 236g sukker til sukkerlaken og kokte opp og rørte ut i 5 dl vann, som ble 9,44 gram per liter øl.
Dette skal gi ca 3.2 vol CO2 under modning ved 21ºC.
Weissenbier på flasker
Kjølte så ned sukkerlaken i et vannbad og blandet det inn i ølet tidlig under omstikking i det nye gjæringskaret slik at dette blandes godt inn uten å plaske for mye.
Etter tilsettingen av sukkerlaken målte jeg SG til 1.023.

Det går ikke så fort å stikke om ølet til nytt kar når jeg bruker heverten med flaskefyller - omstikkingen tok 20 minutter.

Det ble 48 flasker på 0.5 liter og 3 flasker på 0.33 liter.

Vasking av gjær

Vasking av gjær

Som et eksperiment, så valgte jeg å vaske og ta vare på gjæren som lå igjen i gjæringskaret.
Jeg vasket gjæren ved å følge instruksene til Sambryggeriet, og satte så beholderen med gjæren kaldt i kjøleskapet slik at gjæren skal bunnfalle.

Jeg er litt usikker på hvor lenge gjæren holder seg i live, men jeg satser på at den i det minste holder noen dager, fram til søndag hvor jeg får litt mer tid til å eksperimentere.


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Omstikking av vinene

Vinene har stått på gjæringsspann i nesten tre måneder. Noen steg var felles for både hvit- og rødvinen: 1) Stakk om vinen til et rent spann. 2) Tilsatte gjærstopp (poste H som fulgte med vinsettet). 3) Rørte godt, uten å plaske for mye etter hver tilsetning. 4) Tilsatte vinsvovling (1/2 teskje). 5) Vasket gjæringsspannet og stakk om tilbake. 6) Rørte godt, uten å plaske for mye, for å røre ut så mye kullsyre jeg kan. Gjærstopp beskytter vinen mot uønsket videre gjæring. Vinsvovling beskytter duft, farge og smak. Beskytter mot oksygen. Vin #1 Chablis SG: 0.998 Tilsatte kisesol (pose J) og så gelantin (pose K), og rørte godt, før jeg stakk om tilbake til gjæringsspannet. Dette skal hjelpe til å få en klarere hvitvin. Ingen eik til hvitvinen. Stikker om hvitvinen før tilsetninger. Tilsetninger til hvitvinen: gjærstopp, kisesol og gelantin. Vin #2 Cabernet Sauvignon SG: 1.000 Tilsatte 35 gram eikespon, fransk heavy toast til rødvinen. Planen er å l

Nytt bryggeapparat: Beer Brew 60

Jeg kjøpte en Beer Brew 60 (BB60) før jul. Det har vært mange opptatte (og noen for slappe) helger de siste månedene, så jeg har ikke prioritert å brygge noe på en stund. Men i dag fikk jeg sett over alt og testet apparatet. Planen er å brygge øl i morgen. Luftehull på bryggestativet Siden BB60 er en del større enn BB30 så kan jeg ikke bruke den samme plattingen jeg lagde med luftesluser. Jeg borret 9 hull for lufting i bryggestativet, slik at apparatet kan stå rett på plata til stativet uten at det blir for varmt under. Tappekran og kobling til sirkuleringspumpe Det første jeg la merke til var at tappekrana på apparatet er tykkere enn den på Beer Brew 30 (gen. 3), så jeg kunne ikke koble til den samme slangen til sirkuleringspumpa som jeg har brukt tidligere. Jeg forsøkte først å koble på en hurtigkobling fra en slange til en luftkompressor, vaska den lenge i varmt vann med PBW. men den har nok stått ubrukt for lenge - for den lakk. Hurtigkobling fra luftkompressor

Flasking av vinen

Vinen har nå stått litt over 3 måneder og det er på tide å flaske vinen. Jeg ser ikke helt poenget med å bruke vanlige vinflasker, og siden jeg også brygger øl så har jeg mange ølflasker og utstyr for å feste på ølkorker. Jeg hadde noen vinflasker med skrukork liggende, så jeg brukte de, i tillegg til noen champagne-flasker, og resten på ølflasker. Felles for begge vinene var at jeg tilsatte 1/2 teskje vinsvovling i omstikkingskaret. Rørte godt uten å plaske. Vin #1 Chablis Smakte litt tynt og alkoholsk. Ok lengde. Noe stikkelsbær. Flasket på 9 stk vinflasker, 21 stk 0.33 og 8 stk 0.75 champagne-flasker. Totalt 19.5 liter. Original gravity: 1.096 Final gravity: 0.995 (litt ned siste 2 uker) Alkohol i volum: 14.2% Vin #1 Chablis på flasker Vin #2 Cabernet Sauvignon Eikesponen jeg tilsatte har nå ligget i rødvinen i 15 dager. Smakte varmende og med noe fyldighet, av røde modne bær. Bringebær og solbær. God lengde. Litt alkoholsk. Flasket på 5 stk 0.75 ølflasker,