tirsdag 9. september 2014

Tapping av batch #2 på flasker

Desinfiserte korker
StarSan-blanding i flaskeskyller
Etter å ha stått to uker til gjæring så ble batch #2 Weissenbier klar for flasking.

Startet med å blande ut StarSan i vann.
Jeg fant ut at jeg tidligere har laget for svak StarSan-blanding, men denne gangen ble det mer riktig, ca 9 ml StarSan til 6 liter vann, og det skummer mye mer nå enn tidligere.
Første brygget ble bra, uten infeksjoner, så renheten har nok vært god allikevel.

Brygget ble på 25 liter.
Målte FG til 1.018, som betyr 3.0% ABV.

Målte opp 236g sukker til sukkerlaken og kokte opp og rørte ut i 5 dl vann, som ble 9,44 gram per liter øl.
Dette skal gi ca 3.2 vol CO2 under modning ved 21ºC.
Weissenbier på flasker
Kjølte så ned sukkerlaken i et vannbad og blandet det inn i ølet tidlig under omstikking i det nye gjæringskaret slik at dette blandes godt inn uten å plaske for mye.
Etter tilsettingen av sukkerlaken målte jeg SG til 1.023.

Det går ikke så fort å stikke om ølet til nytt kar når jeg bruker heverten med flaskefyller - omstikkingen tok 20 minutter.

Det ble 48 flasker på 0.5 liter og 3 flasker på 0.33 liter.

Vasking av gjær

Vasking av gjær

Som et eksperiment, så valgte jeg å vaske og ta vare på gjæren som lå igjen i gjæringskaret.
Jeg vasket gjæren ved å følge instruksene til Sambryggeriet, og satte så beholderen med gjæren kaldt i kjøleskapet slik at gjæren skal bunnfalle.

Jeg er litt usikker på hvor lenge gjæren holder seg i live, men jeg satser på at den i det minste holder noen dager, fram til søndag hvor jeg får litt mer tid til å eksperimentere.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar