Gå til hovedinnhold

Tapping av batch #3 American Pale Ale på flasker

Det har gått 18 dager siden batch #3 American Pale Ale ble satt til gjæring og denne skal nå tappes på flasker.
Ble en del bobler... hvorfor?

Tappekran på gjæringskaret

Karbonering

Beregnet sukker til sukkerlaken på grunnlag av 18 liter øl med 2.6 vol CO2 ved 21ºC, som ble ca 127 gram.

Jeg målte opp 128 gram sukker som blir 7.1g/liter.
Kokte opp og rørte ut sukkeret i 5 dl vann.

SG

Målte FG til 1.030 som gir ABV på 3.6%.
Jeg tror jeg har brukt for lite gjær.
Målte SG feil, se heller bryggestatistikken.

APA på flasker

Tapping til flasker

Jeg vasket og desinfiserte ca 50 flasker av 0.5 liter og tre flasker av 0.33 liter, og desinfiserte ca 50-60 korker.
Desinfisering med StarSan.

Startet å fylle et par 0.33 flasker før jeg fylte på halvlitersflaskene. De to første flaskene merket jeg tydelig med "1" og "2" og de to siste flaskene merket jeg med "L" (for "last").

Jeg fylte 31 stk 0.5 liters flasker og tre stk 0.33 liters flasker.
Det ble totalt ca 16 liter American Pale Ale.

Siden jeg ikke har laget etiketter ennå til hverken batch #2 Weissenbier eller til batch #3 American Pale Ale så brukte jeg røde korker på batch #3 APA.

Flaskene skal modnes i romtemperatur i ca to uker før de settes kaldt.

Vasking av gjær

Utvasket Safale S-04 fra #3
Siden hvetegjæren sikkert ikke er helt tipp topp lenger, så tømte jeg ut den vaska gjæren fra batch #2 og vasket så gjærkaka fra batch #3. Om denne gjæren egentlig er brukanes til noe gjenstår å se.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Omstikking av vinene

Vinene har stått på gjæringsspann i nesten tre måneder. Noen steg var felles for både hvit- og rødvinen: 1) Stakk om vinen til et rent spann. 2) Tilsatte gjærstopp (poste H som fulgte med vinsettet). 3) Rørte godt, uten å plaske for mye etter hver tilsetning. 4) Tilsatte vinsvovling (1/2 teskje). 5) Vasket gjæringsspannet og stakk om tilbake. 6) Rørte godt, uten å plaske for mye, for å røre ut så mye kullsyre jeg kan. Gjærstopp beskytter vinen mot uønsket videre gjæring. Vinsvovling beskytter duft, farge og smak. Beskytter mot oksygen. Vin #1 Chablis SG: 0.998 Tilsatte kisesol (pose J) og så gelantin (pose K), og rørte godt, før jeg stakk om tilbake til gjæringsspannet. Dette skal hjelpe til å få en klarere hvitvin. Ingen eik til hvitvinen. Stikker om hvitvinen før tilsetninger. Tilsetninger til hvitvinen: gjærstopp, kisesol og gelantin. Vin #2 Cabernet Sauvignon SG: 1.000 Tilsatte 35 gram eikespon, fransk heavy toast til rødvinen. Planen er å l

Nytt bryggeapparat: Beer Brew 60

Jeg kjøpte en Beer Brew 60 (BB60) før jul. Det har vært mange opptatte (og noen for slappe) helger de siste månedene, så jeg har ikke prioritert å brygge noe på en stund. Men i dag fikk jeg sett over alt og testet apparatet. Planen er å brygge øl i morgen. Luftehull på bryggestativet Siden BB60 er en del større enn BB30 så kan jeg ikke bruke den samme plattingen jeg lagde med luftesluser. Jeg borret 9 hull for lufting i bryggestativet, slik at apparatet kan stå rett på plata til stativet uten at det blir for varmt under. Tappekran og kobling til sirkuleringspumpe Det første jeg la merke til var at tappekrana på apparatet er tykkere enn den på Beer Brew 30 (gen. 3), så jeg kunne ikke koble til den samme slangen til sirkuleringspumpa som jeg har brukt tidligere. Jeg forsøkte først å koble på en hurtigkobling fra en slange til en luftkompressor, vaska den lenge i varmt vann med PBW. men den har nok stått ubrukt for lenge - for den lakk. Hurtigkobling fra luftkompressor

Flasking av vinen

Vinen har nå stått litt over 3 måneder og det er på tide å flaske vinen. Jeg ser ikke helt poenget med å bruke vanlige vinflasker, og siden jeg også brygger øl så har jeg mange ølflasker og utstyr for å feste på ølkorker. Jeg hadde noen vinflasker med skrukork liggende, så jeg brukte de, i tillegg til noen champagne-flasker, og resten på ølflasker. Felles for begge vinene var at jeg tilsatte 1/2 teskje vinsvovling i omstikkingskaret. Rørte godt uten å plaske. Vin #1 Chablis Smakte litt tynt og alkoholsk. Ok lengde. Noe stikkelsbær. Flasket på 9 stk vinflasker, 21 stk 0.33 og 8 stk 0.75 champagne-flasker. Totalt 19.5 liter. Original gravity: 1.096 Final gravity: 0.995 (litt ned siste 2 uker) Alkohol i volum: 14.2% Vin #1 Chablis på flasker Vin #2 Cabernet Sauvignon Eikesponen jeg tilsatte har nå ligget i rødvinen i 15 dager. Smakte varmende og med noe fyldighet, av røde modne bær. Bringebær og solbær. God lengde. Litt alkoholsk. Flasket på 5 stk 0.75 ølflasker,