Gå til hovedinnhold

Tapping av batch #3 American Pale Ale på flasker

Det har gått 18 dager siden batch #3 American Pale Ale ble satt til gjæring og denne skal nå tappes på flasker.
Ble en del bobler... hvorfor?

Tappekran på gjæringskaret

Karbonering

Beregnet sukker til sukkerlaken på grunnlag av 18 liter øl med 2.6 vol CO2 ved 21ºC, som ble ca 127 gram.

Jeg målte opp 128 gram sukker som blir 7.1g/liter.
Kokte opp og rørte ut sukkeret i 5 dl vann.

SG

Målte FG til 1.030 som gir ABV på 3.6%.
Jeg tror jeg har brukt for lite gjær.
Målte SG feil, se heller bryggestatistikken.

APA på flasker

Tapping til flasker

Jeg vasket og desinfiserte ca 50 flasker av 0.5 liter og tre flasker av 0.33 liter, og desinfiserte ca 50-60 korker.
Desinfisering med StarSan.

Startet å fylle et par 0.33 flasker før jeg fylte på halvlitersflaskene. De to første flaskene merket jeg tydelig med "1" og "2" og de to siste flaskene merket jeg med "L" (for "last").

Jeg fylte 31 stk 0.5 liters flasker og tre stk 0.33 liters flasker.
Det ble totalt ca 16 liter American Pale Ale.

Siden jeg ikke har laget etiketter ennå til hverken batch #2 Weissenbier eller til batch #3 American Pale Ale så brukte jeg røde korker på batch #3 APA.

Flaskene skal modnes i romtemperatur i ca to uker før de settes kaldt.

Vasking av gjær

Utvasket Safale S-04 fra #3
Siden hvetegjæren sikkert ikke er helt tipp topp lenger, så tømte jeg ut den vaska gjæren fra batch #2 og vasket så gjærkaka fra batch #3. Om denne gjæren egentlig er brukanes til noe gjenstår å se.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Rengjøring av flasker til første batch

Brygget har nå stått i halvannen uke til gjæring. Det nærmer seg tappedag hvor jeg skal tappe mitt første brygg på 27 liter over på flasker. Jeg har tatt vare på tomme halvliters ølflasker over en lengre periode og har nå ca 60 flasker, som gir en god margin til brygget jeg nå har stående til gjæring. Rengjøring De fleste av flaskene har vært skylt rett etter de er drukket, men jeg gikk på med PBW og flaskebørste allikevel for å være sikker på at de er helt rene når jeg skal tappe over øl på de. Det er kjedelig om dårlig rengjøring av flaskene skal ødelegge for smaken, spesielt etter alt arbeidet og ventingen som allerede er lagt ned i brygget. Jeg fylte en gjæringsspann på 30 liter med varmt vann (som holder kanskje 50°C?), såpass mye vann at det dekker over høyden på flaskene, og blandet ut 2 spiseskjeer med PBW. Det ble nok et litt svakere blandingsforhold enn hva som står på PBW-boksen, men jeg satser på at det holder. Jeg fikk plass til 16 flasker om gangen som jeg dy

Tapping av første batch på flasker

Da var dagen kommet til å tappe ølet over på flasker. Brygget har stått til gjæring i 17 dager (ca 2,5 uker) og aktiviteten i gjærlåsen var stilnet. Desinfisering Flasker til avrenning på flasketre Blandet ut 10 liter lunket (halvvarmt) vann med Star San for desinfisering av gjæringsskann og utstyr. Jeg desinfiserte to gjæringsspann, ett for omstikkingen og ett for å skylle diverse utstyr i, en dråpemåler, og la en god haug med korker i en mindre bøtte med litt Star San-blanding. Jeg fylte flaskespyleren og spylte ca 60 flasker, for det meste 0,5 litersflasker, men også noen på 0,33 liter, som jeg hang på flasketreet. Måling av FG Refraktometeret jeg bestilte med bryggeutstyret kom denne uka. Jeg kalibererte den med noen dråper kaldt springvann. Siden jeg ikke fikk målt OG (original gravity) da jeg satte brygget så klarer jeg ikke nå å regne ut alkoholmengden, men for å teste ut utstyret så målte jeg FG (final gravity) allikevel. For måling av alkoholmengde finnes

Batch #2 - Weissenbier

Tid for å sette batch #2 - en hveteøl. Også dette ølet lager jeg fra et ferdig oppmålt all-grain maltsett, Weissbier fra ølbrygging.no . Startet kl 15:30 med å fylle vann i Beer Brew 30, termostat på 65°C på full effekt. Sirkulerer vann for å jevne ut temperaturen etterhvert. I følge oppskrift skal mesking skje på temperatur i området 63-68°C i 90 minutter. Bryggeskjema Delvis for planlegging og delvis oppdatert med faktiske målinger. Bryggedato: 26.08.2014 BRYGG NR: 2 Øltype: WEISSBIER Volum (liter) 25 Vekt (kg) Malt Maks utbytte/kg/liter Maks utbytte 3 Pilsnermalt 300 36 3 Hvete malt 328 39,36 0 0 6 Malt 75,36 Vekt (g) Humle ALFA (%) Koketid (min) IBU 20 Northern Brewer 10 60 16,0 25 S