Gå til hovedinnhold

Mitt bryggeoppsett

Slik brygger jeg.
Brygger ca 48-50 liter øl.

Mesking

Mesking i Beer Brew 60 (BB60).
Starter med 40 liter meskevann.
Vannjusteringer i henhold til ølstil.
Ta hensyn til temperatur på maltet for å finne temperatur ved innmesk.
Isoleres (liggeunderlag).
Temperatur i vannet (uten malt) øker nesten 1 grad i minuttet ved 3000W effekt (39ºC på 43 minutter).

Enten kjør sirkulering med pumpe kontinuerlig med varme.
Eller, dersom jevn temperatur i mesk er nådd, stans sirkulering og skru av varme.
Rør godt i mesken for å jevne ut temperatur.

Utvask etter mesking

For å øke temperatur til utvask, bruk 3000W effekt.
Kontinuerlig sirkulering med pumpe.

Må ikke røre i mesken. Mesken skal være kompakt for bedre utbytte fra skylling.

Skylling

30 liter skyllevann på 78-79ºC i Beer Brew 30 (BB30).
Vannjusteringer i henhold til ølstil.

BB30 kobles til sirkuleringspumpa som brukes for å pumpe skyllevannet over mesken.

Koking

BB60 holder rullerende koke ved 2000W effekt.

Forberede kjøling

Kjølespiral oppi siste 15 minutter for desinfisering.
Kjølespiral koblet til kaldtvannskrana.
Test kjølespiralen først for å sjekke at koblinger er inntakte og ikke lekker.

Kjøling

Ta av isolasjon.

Gjæring

Gjæres i 2 stk 30-liters gjæringsspann.

Enten rehydrere tørrgjær eller gjenbruk av gjærslurry fra tidligere brygg.

Ved rehydrering av tørrgjær, i god tid før kjøling kokes litt vann som så kjøles ned til romtemperatur. Fordeles på 2 små desinfiserte beholdere og strør over med tørrgjær (2-3 pakker).

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Omstikking av vinene

Vinene har stått på gjæringsspann i nesten tre måneder. Noen steg var felles for både hvit- og rødvinen: 1) Stakk om vinen til et rent spann. 2) Tilsatte gjærstopp (poste H som fulgte med vinsettet). 3) Rørte godt, uten å plaske for mye etter hver tilsetning. 4) Tilsatte vinsvovling (1/2 teskje). 5) Vasket gjæringsspannet og stakk om tilbake. 6) Rørte godt, uten å plaske for mye, for å røre ut så mye kullsyre jeg kan. Gjærstopp beskytter vinen mot uønsket videre gjæring. Vinsvovling beskytter duft, farge og smak. Beskytter mot oksygen. Vin #1 Chablis SG: 0.998 Tilsatte kisesol (pose J) og så gelantin (pose K), og rørte godt, før jeg stakk om tilbake til gjæringsspannet. Dette skal hjelpe til å få en klarere hvitvin. Ingen eik til hvitvinen. Stikker om hvitvinen før tilsetninger. Tilsetninger til hvitvinen: gjærstopp, kisesol og gelantin. Vin #2 Cabernet Sauvignon SG: 1.000 Tilsatte 35 gram eikespon, fransk heavy toast til rødvinen. Planen er å l...

Flasking av vinen

Vinen har nå stått litt over 3 måneder og det er på tide å flaske vinen. Jeg ser ikke helt poenget med å bruke vanlige vinflasker, og siden jeg også brygger øl så har jeg mange ølflasker og utstyr for å feste på ølkorker. Jeg hadde noen vinflasker med skrukork liggende, så jeg brukte de, i tillegg til noen champagne-flasker, og resten på ølflasker. Felles for begge vinene var at jeg tilsatte 1/2 teskje vinsvovling i omstikkingskaret. Rørte godt uten å plaske. Vin #1 Chablis Smakte litt tynt og alkoholsk. Ok lengde. Noe stikkelsbær. Flasket på 9 stk vinflasker, 21 stk 0.33 og 8 stk 0.75 champagne-flasker. Totalt 19.5 liter. Original gravity: 1.096 Final gravity: 0.995 (litt ned siste 2 uker) Alkohol i volum: 14.2% Vin #1 Chablis på flasker Vin #2 Cabernet Sauvignon Eikesponen jeg tilsatte har nå ligget i rødvinen i 15 dager. Smakte varmende og med noe fyldighet, av røde modne bær. Bringebær og solbær. God lengde. Litt alkoholsk. Flasket på 5 stk 0.75 ølflasker, ...

Humlevann fra egenhøstet Northern Brewer

Dagen etter jeg brygget et dassøl med fersk egenhøstet Northern Brewer humle, så renset jeg mer av humlen og lagde humlevann. Oppskrift: 1,5 liter vann på 87ºC 106g fersk humle som trekkes i 3 minutter 5g fjellhonning Smakte veldig bittert uten noe søtning, men det ble noe bedre med honning. Allikevel var det noe bittert og sært. Ved å blande det ut med lik andel vann så smaker det bedre. Resultatet ble 1,1 liter "sterk" humlevann som jeg satte i kjøleskapet. Utvannes med lik del vann ved servering.