Gå til hovedinnhold

Mitt bryggeoppsett

Slik brygger jeg.
Brygger ca 48-50 liter øl.

Mesking

Mesking i Beer Brew 60 (BB60).
Starter med 40 liter meskevann.
Vannjusteringer i henhold til ølstil.
Ta hensyn til temperatur på maltet for å finne temperatur ved innmesk.
Isoleres (liggeunderlag).
Temperatur i vannet (uten malt) øker nesten 1 grad i minuttet ved 3000W effekt (39ºC på 43 minutter).

Enten kjør sirkulering med pumpe kontinuerlig med varme.
Eller, dersom jevn temperatur i mesk er nådd, stans sirkulering og skru av varme.
Rør godt i mesken for å jevne ut temperatur.

Utvask etter mesking

For å øke temperatur til utvask, bruk 3000W effekt.
Kontinuerlig sirkulering med pumpe.

Må ikke røre i mesken. Mesken skal være kompakt for bedre utbytte fra skylling.

Skylling

30 liter skyllevann på 78-79ºC i Beer Brew 30 (BB30).
Vannjusteringer i henhold til ølstil.

BB30 kobles til sirkuleringspumpa som brukes for å pumpe skyllevannet over mesken.

Koking

BB60 holder rullerende koke ved 2000W effekt.

Forberede kjøling

Kjølespiral oppi siste 15 minutter for desinfisering.
Kjølespiral koblet til kaldtvannskrana.
Test kjølespiralen først for å sjekke at koblinger er inntakte og ikke lekker.

Kjøling

Ta av isolasjon.

Gjæring

Gjæres i 2 stk 30-liters gjæringsspann.

Enten rehydrere tørrgjær eller gjenbruk av gjærslurry fra tidligere brygg.

Ved rehydrering av tørrgjær, i god tid før kjøling kokes litt vann som så kjøles ned til romtemperatur. Fordeles på 2 små desinfiserte beholdere og strør over med tørrgjær (2-3 pakker).

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Omstikking av vinene

Vinene har stått på gjæringsspann i nesten tre måneder. Noen steg var felles for både hvit- og rødvinen: 1) Stakk om vinen til et rent spann. 2) Tilsatte gjærstopp (poste H som fulgte med vinsettet). 3) Rørte godt, uten å plaske for mye etter hver tilsetning. 4) Tilsatte vinsvovling (1/2 teskje). 5) Vasket gjæringsspannet og stakk om tilbake. 6) Rørte godt, uten å plaske for mye, for å røre ut så mye kullsyre jeg kan. Gjærstopp beskytter vinen mot uønsket videre gjæring. Vinsvovling beskytter duft, farge og smak. Beskytter mot oksygen. Vin #1 Chablis SG: 0.998 Tilsatte kisesol (pose J) og så gelantin (pose K), og rørte godt, før jeg stakk om tilbake til gjæringsspannet. Dette skal hjelpe til å få en klarere hvitvin. Ingen eik til hvitvinen. Stikker om hvitvinen før tilsetninger. Tilsetninger til hvitvinen: gjærstopp, kisesol og gelantin. Vin #2 Cabernet Sauvignon SG: 1.000 Tilsatte 35 gram eikespon, fransk heavy toast til rødvinen. Planen er å l

Nytt bryggeapparat: Beer Brew 60

Jeg kjøpte en Beer Brew 60 (BB60) før jul. Det har vært mange opptatte (og noen for slappe) helger de siste månedene, så jeg har ikke prioritert å brygge noe på en stund. Men i dag fikk jeg sett over alt og testet apparatet. Planen er å brygge øl i morgen. Luftehull på bryggestativet Siden BB60 er en del større enn BB30 så kan jeg ikke bruke den samme plattingen jeg lagde med luftesluser. Jeg borret 9 hull for lufting i bryggestativet, slik at apparatet kan stå rett på plata til stativet uten at det blir for varmt under. Tappekran og kobling til sirkuleringspumpe Det første jeg la merke til var at tappekrana på apparatet er tykkere enn den på Beer Brew 30 (gen. 3), så jeg kunne ikke koble til den samme slangen til sirkuleringspumpa som jeg har brukt tidligere. Jeg forsøkte først å koble på en hurtigkobling fra en slange til en luftkompressor, vaska den lenge i varmt vann med PBW. men den har nok stått ubrukt for lenge - for den lakk. Hurtigkobling fra luftkompressor

Rengjøring av flasker til første batch

Brygget har nå stått i halvannen uke til gjæring. Det nærmer seg tappedag hvor jeg skal tappe mitt første brygg på 27 liter over på flasker. Jeg har tatt vare på tomme halvliters ølflasker over en lengre periode og har nå ca 60 flasker, som gir en god margin til brygget jeg nå har stående til gjæring. Rengjøring De fleste av flaskene har vært skylt rett etter de er drukket, men jeg gikk på med PBW og flaskebørste allikevel for å være sikker på at de er helt rene når jeg skal tappe over øl på de. Det er kjedelig om dårlig rengjøring av flaskene skal ødelegge for smaken, spesielt etter alt arbeidet og ventingen som allerede er lagt ned i brygget. Jeg fylte en gjæringsspann på 30 liter med varmt vann (som holder kanskje 50°C?), såpass mye vann at det dekker over høyden på flaskene, og blandet ut 2 spiseskjeer med PBW. Det ble nok et litt svakere blandingsforhold enn hva som står på PBW-boksen, men jeg satser på at det holder. Jeg fikk plass til 16 flasker om gangen som jeg dy