Gå til hovedinnhold

Mitt bryggeoppsett

Slik brygger jeg.
Brygger ca 48-50 liter øl.

Mesking

Mesking i Beer Brew 60 (BB60).
Starter med 40 liter meskevann.
Vannjusteringer i henhold til ølstil.
Ta hensyn til temperatur på maltet for å finne temperatur ved innmesk.
Isoleres (liggeunderlag).
Temperatur i vannet (uten malt) øker nesten 1 grad i minuttet ved 3000W effekt (39ºC på 43 minutter).

Enten kjør sirkulering med pumpe kontinuerlig med varme.
Eller, dersom jevn temperatur i mesk er nådd, stans sirkulering og skru av varme.
Rør godt i mesken for å jevne ut temperatur.

Utvask etter mesking

For å øke temperatur til utvask, bruk 3000W effekt.
Kontinuerlig sirkulering med pumpe.

Må ikke røre i mesken. Mesken skal være kompakt for bedre utbytte fra skylling.

Skylling

30 liter skyllevann på 78-79ºC i Beer Brew 30 (BB30).
Vannjusteringer i henhold til ølstil.

BB30 kobles til sirkuleringspumpa som brukes for å pumpe skyllevannet over mesken.

Koking

BB60 holder rullerende koke ved 2000W effekt.

Forberede kjøling

Kjølespiral oppi siste 15 minutter for desinfisering.
Kjølespiral koblet til kaldtvannskrana.
Test kjølespiralen først for å sjekke at koblinger er inntakte og ikke lekker.

Kjøling

Ta av isolasjon.

Gjæring

Gjæres i 2 stk 30-liters gjæringsspann.

Enten rehydrere tørrgjær eller gjenbruk av gjærslurry fra tidligere brygg.

Ved rehydrering av tørrgjær, i god tid før kjøling kokes litt vann som så kjøles ned til romtemperatur. Fordeles på 2 små desinfiserte beholdere og strør over med tørrgjær (2-3 pakker).

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Rengjøring av flasker til første batch

Brygget har nå stått i halvannen uke til gjæring.
Det nærmer seg tappedag hvor jeg skal tappe mitt første brygg på 27 liter over på flasker.

Jeg har tatt vare på tomme halvliters ølflasker over en lengre periode og har nå ca 60 flasker, som gir en god margin til brygget jeg nå har stående til gjæring.

Rengjøring De fleste av flaskene har vært skylt rett etter de er drukket, men jeg gikk på med PBW og flaskebørste allikevel for å være sikker på at de er helt rene når jeg skal tappe over øl på de.
Det er kjedelig om dårlig rengjøring av flaskene skal ødelegge for smaken, spesielt etter alt arbeidet og ventingen som allerede er lagt ned i brygget.

Jeg fylte en gjæringsspann på 30 liter med varmt vann (som holder kanskje 50°C?), såpass mye vann at det dekker over høyden på flaskene, og blandet ut 2 spiseskjeer med PBW.
Det ble nok et litt svakere blandingsforhold enn hva som står på PBW-boksen, men jeg satser på at det holder.

Jeg fikk plass til 16 flasker om gangen som jeg dyttet ned i b…

Batch #2 - Weissenbier

Tid for å sette batch #2 - en hveteøl.

Også dette ølet lager jeg fra et ferdig oppmålt all-grain maltsett, Weissbier fra ølbrygging.no.

Startet kl 15:30 med å fylle vann i Beer Brew 30, termostat på 65°C på full effekt. Sirkulerer vann for å jevne ut temperaturen etterhvert.
I følge oppskrift skal mesking skje på temperatur i området 63-68°C i 90 minutter.


Bryggeskjema Delvis for planlegging og delvis oppdatert med faktiske målinger.









Bryggedato:26.08.2014
BRYGG NR:2




Øltype:WEISSBIER
Volum (liter)25




Vekt (kg)Malt
Maks utbytte/kg/literMaks utbytte3Pilsnermalt
300363Hvete malt
32839,36



0



06Malt

75,36




Tapping av første batch på flasker

Da var dagen kommet til å tappe ølet over på flasker.
Brygget har stått til gjæring i 17 dager (ca 2,5 uker) og aktiviteten i gjærlåsen var stilnet.

Desinfisering Blandet ut 10 liter lunket (halvvarmt) vann med Star San for desinfisering av gjæringsskann og utstyr.
Jeg desinfiserte to gjæringsspann, ett for omstikkingen og ett for å skylle diverse utstyr i, en dråpemåler, og la en god haug med korker i en mindre bøtte med litt Star San-blanding.

Jeg fylte flaskespyleren og spylte ca 60 flasker, for det meste 0,5 litersflasker, men også noen på 0,33 liter, som jeg hang på flasketreet.


Måling av FG Refraktometeret jeg bestilte med bryggeutstyret kom denne uka.
Jeg kalibererte den med noen dråper kaldt springvann.
Siden jeg ikke fikk målt OG (original gravity) da jeg satte brygget så klarer jeg ikke nå å regne ut alkoholmengden, men for å teste ut utstyret så målte jeg FG (final gravity) allikevel.

For måling av alkoholmengde finnes det kalkulatorer på Internett, for eksempel Alcohol By …