Jula nærmer seg stadig. Etter mange småbrygg var det på tide å sette et skikkelig julebrygg.
Jeg gikk for maltsettet Amber Christmas fra Bryggselv.no, med oppskrift fra Gahr Smith-Gahrsen.
Dette er et øl med mye bitterhet for å klare å hamle opp med den fete julematen.
Dette blir altså et øl som skal passe til julemiddagen - dessert-, peis- og koseølet kommer det også.
Det tok alt for lang tid å øke temperaturen jevnt i mesken.
Meskeprosessen tok meg 5 timer!
Synes det er rart at jeg skal slite så veldig med å øke temperaturen i mesken - tror jeg skal forsøke å sirkulere mer utenfor silkaret for å øke temperaturen på vannet rundt.
Samtidig bør jeg dekke til med lokk og klut/håndkle for at minst varme skal slippe ut i sprekken som sirkuleringsslangen skaper.
Fikk også denne gangen "stuck mash".
6.5 kg malt er kanskje i meste laget, men kanskje det hjelper om jeg rører i mesken mer forsiktig.
Jeg gikk for maltsettet Amber Christmas fra Bryggselv.no, med oppskrift fra Gahr Smith-Gahrsen.
Dette er et øl med mye bitterhet for å klare å hamle opp med den fete julematen.
Dette blir altså et øl som skal passe til julemiddagen - dessert-, peis- og koseølet kommer det også.
Problemer med flere mesketrinn
Oppskriften har flere mesketrinn mned korte intervaller før neste trinn, noe jeg absolutt ikke klarte å få til på Beer Brew 30.Det tok alt for lang tid å øke temperaturen jevnt i mesken.
Meskeprosessen tok meg 5 timer!
Synes det er rart at jeg skal slite så veldig med å øke temperaturen i mesken - tror jeg skal forsøke å sirkulere mer utenfor silkaret for å øke temperaturen på vannet rundt.
Samtidig bør jeg dekke til med lokk og klut/håndkle for at minst varme skal slippe ut i sprekken som sirkuleringsslangen skaper.
Fikk også denne gangen "stuck mash".
6.5 kg malt er kanskje i meste laget, men kanskje det hjelper om jeg rører i mesken mer forsiktig.
Bryggeskjema
Bryggedato: | 14.09.2014 | BRYGG NR: | 6 | |
Øltype: | AMBER CHRISTMAS ALE | Volum (liter) | 20 | |
Opprinnelig vol (før splitt): | 20 | |||
Forhold: | 1,000 | |||
Vekt (kg) | Malt | %-andel | Maks utbytte/kg/liter | Maks utbytte |
5,000 | Pale Ale | 76,92% | 296 | 74,00 |
0,500 | Munich 25 EBC | 7,69% | 296 | 7,40 |
0,500 | Cara 30 EBC | 7,69% | 267 | 6,68 |
0,500 | Caramel 120 EBC | 7,69% | 268 | 6,70 |
6,500 | Malt | 94,78 | ||
Vekt (g) | Humle | ALFA (%) | Koketid (min) | IBU |
13,00 | Chinook | 11,3 | 60 | 19,6 |
50,00 | Centennial | 10 | 15 | 16,7 |
51,00 | Centennial | 10 | 2 | 2,3 |
0,0 | ||||
114,00 | HUMLE | 38,5 | ||
Vekt (g) | Tilsetninger | Koketid (min) | ||
51,00 | Centennial | tørrhumle, etter 7 dager | ||
51,00 | Tilsetninger | |||
Temp.(C) | Tid (min.) | |||
1. Mesking | 64 | 20 | ||
2. Mesking | 71 | 20 | ||
3. Mesking | 77 | 5 | ||
Vasking | 80 | 60 | ||
(oechsle grader) | (oechsle grader) | |||
OG: | 64 | FG: | 15 | |
Utnyttelse: | 68% | ABV: | 6,7 % | |
Gjær type | Danstar Nottingham | Farge: | ||
Date | Temp (C) | |||
1. Gjæring | 14.09.2014 | 18,0 | ||
-- | ||||
-- | ||||
Lagring | ||||
Omtapping/flasking | ||||
Kommentar: | ||||
Rehydrere tørrgjæren, ca 20 minutter før avkjøling starter. |
Kokeskjema
Bryggedato: | 14.09.2014 | BRYGG NR: | 6 | |
Øltype: | AMBER CHRISTMAS ALE | Koketid (min): | 90 | |
Fra start | Koketid (min) | Hva / Oppgave | ||
0 | 90 | Kok | ||
30 | 60 | Bitterhumle, 13 gram | ||
75 | 15 | Aromahumle | ||
75 | 15 | Kjølespiral oppi, for desinfisering | ||
75 | 15 | Protafloc, halv tablett | ||
88 | 2 | Aromahumle | ||
89 | 1 | Yeast-VIT, ca 0,2 gram | ||
90 | 0 | Skru av koker. Start kjøling. | ||
Fra start | Koketid (min) | Hva / Oppgave | ||
Kommentar: | ||||
Brukes for planlegging av kokingen. | ||||
Oups, glemte Protafloc. Kokt i bare 10 minutter. |
Bryggelogg
Klokke | Kommentar | |||
11:00 | Startet varming av vann | |||
12:00 | 73ºC før tilsetting av malt. Koker 72ºC. Termostat til 65ºC. | |||
12:03 | 72ºC. Start innmesk. | |||
12:20 | Mesk 64ºC. Koker 87ºC (WTF?). Skrudd av strøm. Satt på lokk. | |||
12:24 | Mesk 63ºC (i topp). 65ºC lenger ned i mesk. | |||
12:30 | Mesk 64ºC (i topp). 65ºC lenger ned i mesk. | |||
12:40 | Start steg 2. Øker temp til 71ºC. | |||
12:53 | Koker 80ºC. Mesk 64ºC. Sirkulerer med bøtte. | |||
13:00 | Koker 74ºC. Mesk 68ºC. | |||
13:02 | Sirk m/bøtte. Koker 72ºC. Mesk 68ºC. | |||
13:04 | Koker 70ºC. | |||
13:06 | Koker 74ºC. Effekt av. | |||
13:16 | Koker 72ºC. Justert opp effekt til 30%. Sirk m/bøtte. | |||
13:20 | Koker 75ºC. | |||
13:35 | Koker 71ºC. Mesk 69ºC. | |||
13:54 | Koker 75ºC. Mesk 69.5ºC. Termostat til 78ºC. Effekt til 45%. Sirk m/bøtte. | |||
13:55 | Start steg 3, til 77ºC for 5 minutter. | |||
13:57 | Effekt til 20%. | |||
13:58 | Koker 78ºC. | |||
14:05 | Sirk m/pumpe. | |||
14:06 | Rant over sila. Sirk utenfor litt, før oppi med lavere hastighet. | |||
14:16 | Stoppet sirk. Effekt 30%. Koker 76ºC. Mesk 70ºC. | |||
14:17 | Lunsj! Koker 75ºC. Effekt til 35%. | |||
14:28 | Koker 79ºC. Mesk 70ºC. Start sirk m/pumpe. Kanskje bare i starten at pumpa går stuck, at finmalt korn går igjennom silbunnen under innmesken. | |||
14:33 | Mesk 72ºC. Koker 77ºC. Stopp sirk. | |||
14:42 | Koker 80ºC. Mesk 72ºC. | |||
15:04 | Mesk 73ºC. Koker 80ºC. | |||
15:21 | Koker 80ºC. Mesk 72ºC. Sirkulerte litt. | |||
15:23 | Termostat til 85ºC. Effekt 40%. Sirk. utenfor silkar. | |||
15:27 | Mesk 75ºC. Koker 82ºC. Termostat til 80ºC. | |||
15:36 | Koker 83ºC. Mesk 75ºC. Sirk. | |||
15:52 | Koker 83ºC. Mesk 74ºC. | |||
15:59 | Koker 83ºC. Mesk 75ºC. | |||
16:10 | Koker 80ºC. Mesk 75ºC. Termostat til 85ºC. Effekt til 50%. | |||
16:13 | Mesk 76ºC. Koker 87ºC. Effekt til 40%. | |||
16:15 | Mesk 77ºC. Koker 86ºC. Termostat til 80ºC. | |||
16:20 | Stoppet sirk. (som var av og på ved behov). Venter til vørter i silkaret skal trekke seg ned før jeg løfter opp for avrenning. | |||
16:32 | 5 liter vann varmet opp til 79ºC vann på komfyr. | |||
16:40 | Stuck mash! | |||
16:42 | Tok ut SG test 1 | |||
16:52 | 5 liter vann 83ºC over mesken. Start utmesk. | |||
16:58 | SG-1=1.061 | |||
17:02 | 2.5 liter 81ºC vann over. | |||
17:03 | Tok ut SG test 2 | |||
17:04 | 1.5 liter 81ºC vann over. | |||
17:22 | Tok ut SG test 3 fra avrenningsbøtta. | |||
17:23 | SG-2=1.055 | |||
17:24 | SG-3=1.022 | |||
17:25 | Pre-boil på ca 25 liter. | |||
17:29 | Koker! Av med lokk. Effekt til 30%. | |||
17:31 | Effekt til 35%. | |||
17:33 | Effekt til 40%. | |||
17:38 | Effekt til 45%. | |||
17:46 | Effekt til 50%. Tok ut SG test 4. | |||
17:54 | SG-4=1.055 | |||
18:00 | Bitterhumle oppi. | |||
18:19 | Effekt 65%. Silte ut slerket på toppen av vørteren (dette som er proteiner?) | |||
18:38 | Rehydrerer 2 pk Nottingham tørrgjær. | |||
18:45 | Aromahumle oppi (50g). Kjølespiral oppi. | |||
18:50 | 1/2 tablett Protafloc oppi. | |||
18:58 | Aromahumle oppi (50g). | |||
18:59 | Yeast-VIT 1gr oppi | |||
19:00 | Skru av koker. Start kjøling. | |||
19:07 | SG-5 (OG) = 1.061 (ved 27ºC) | |||
19:09 | SG-5=1.063 | |||
19:13 | SG-5=1.065 (21ºC) | |||
19:15 | SG-5=1.064 | |||
19:19 | SG-5=1.064 (20ºC) | |||
19:20 | Start tapping til gjæringsspann. | |||
19:30 | 20 liter Amber Christmas Ale til gjæring på 18ºC. | |||
Forbedringsnotater
- Må finne ut hvorfor jeg får stuck mash.
- Kan jeg øke temperaturen raskere ved å sirkulere utenfor meskekaret (silkaret)? Bør dekke til åpninger på toppen som følge av sirkuleringsslangen.
Bilder
Fremgangsmåte for Amber Christmas |
Humleposer (plus 1 ekstra for tørrhumling) |
Mesking |
Sirkulering utenfor silkar |
Renner sakte - tungt å løfte |
Humleposer klargjort |
Rehydrering av gjæren |
Gjæren rehydreres |
Gjæren skal pitches |
La gjæren seg rett til bunns? |
Kommentarer
Legg inn en kommentar