søndag 14. september 2014

Batch #6 - Amber Christmas Ale

Jula nærmer seg stadig. Etter mange småbrygg var det på tide å sette et skikkelig julebrygg.
Jeg gikk for maltsettet Amber Christmas fra Bryggselv.no, med oppskrift fra Gahr Smith-Gahrsen.

Dette er et øl med mye bitterhet for å klare å hamle opp med den fete julematen.
Dette blir altså et øl som skal passe til julemiddagen - dessert-, peis- og koseølet kommer det også.

Problemer med flere mesketrinn

Oppskriften har flere mesketrinn mned korte intervaller før neste trinn, noe jeg absolutt ikke klarte å få til på Beer Brew 30.
Det tok alt for lang tid å øke temperaturen jevnt i mesken.
Meskeprosessen tok meg 5 timer!
Synes det er rart at jeg skal slite så veldig med å øke temperaturen i mesken - tror jeg skal forsøke å sirkulere mer utenfor silkaret for å øke temperaturen på vannet rundt.
Samtidig bør jeg dekke til med lokk og klut/håndkle for at minst varme skal slippe ut i sprekken som sirkuleringsslangen skaper.

Fikk også denne gangen "stuck mash".
6.5 kg malt er kanskje i meste laget, men kanskje det hjelper om jeg rører i mesken mer forsiktig.

Bryggeskjema






Bryggedato: 14.09.2014
BRYGG NR: 6





Øltype: AMBER CHRISTMAS ALE Volum (liter) 20



Opprinnelig vol (før splitt): 20



Forhold: 1,000





Vekt (kg) Malt %-andel Maks utbytte/kg/liter Maks utbytte
5,000 Pale Ale 76,92% 296 74,00
0,500 Munich 25 EBC 7,69% 296 7,40
0,500 Cara 30 EBC 7,69% 267 6,68
0,500 Caramel 120 EBC 7,69% 268 6,70
6,500 Malt

94,78





Vekt (g) Humle ALFA (%) Koketid (min) IBU
13,00 Chinook 11,3 60 19,6
50,00 Centennial 10 15 16,7
51,00 Centennial 10 2 2,3




0,0
114,00 HUMLE

38,5





Vekt (g) Tilsetninger Koketid (min)
51,00 Centennial tørrhumle, etter 7 dager











51,00 Tilsetninger











Temp.(C) Tid (min.)

1. Mesking 64 20

2. Mesking 71 20

3. Mesking 77 5

Vasking 80 60












(oechsle grader)
(oechsle grader)
OG: 64 FG: 15





Utnyttelse: 68%
ABV: 6,7 %





Gjær type Danstar Nottingham
Farge:












Date Temp (C)
1. Gjæring
14.09.2014 18,0
--



--








Lagring



Omtapping/flasking








Kommentar:



Rehydrere tørrgjæren, ca 20 minutter før avkjøling starter.

Kokeskjema






Bryggedato: 14.09.2014
BRYGG NR: 6





Øltype: AMBER CHRISTMAS ALE Koketid (min): 90










Fra start Koketid (min) Hva / Oppgave
0 90 Kok
30 60 Bitterhumle, 13 gram
75 15 Aromahumle
75 15 Kjølespiral oppi, for desinfisering
75 15 Protafloc, halv tablett
88 2 Aromahumle
89 1 Yeast-VIT, ca 0,2 gram
90 0 Skru av koker. Start kjøling.





























Fra start Koketid (min) Hva / Oppgave










Kommentar:



Brukes for planlegging av kokingen.
Oups, glemte Protafloc. Kokt i bare 10 minutter.

Bryggelogg






Klokke Kommentar


11:00 Startet varming av vann
12:00 73ºC før tilsetting av malt. Koker 72ºC. Termostat til 65ºC.
12:03 72ºC. Start innmesk.
12:20 Mesk 64ºC. Koker 87ºC (WTF?). Skrudd av strøm. Satt på lokk.
12:24 Mesk 63ºC (i topp). 65ºC lenger ned i mesk.
12:30 Mesk 64ºC (i topp). 65ºC lenger ned i mesk.
12:40 Start steg 2. Øker temp til 71ºC.
12:53 Koker 80ºC. Mesk 64ºC. Sirkulerer med bøtte.
13:00 Koker 74ºC. Mesk 68ºC.
13:02 Sirk m/bøtte. Koker 72ºC. Mesk 68ºC.
13:04 Koker 70ºC.
13:06 Koker 74ºC. Effekt av.
13:16 Koker 72ºC. Justert opp effekt til 30%. Sirk m/bøtte.
13:20 Koker 75ºC.
13:35 Koker 71ºC. Mesk 69ºC.
13:54 Koker 75ºC. Mesk 69.5ºC. Termostat til 78ºC. Effekt til 45%. Sirk m/bøtte.
13:55 Start steg 3, til 77ºC for 5 minutter.
13:57 Effekt til 20%.
13:58 Koker 78ºC.
14:05 Sirk m/pumpe.
14:06 Rant over sila. Sirk utenfor litt, før oppi med lavere hastighet.
14:16 Stoppet sirk. Effekt 30%. Koker 76ºC. Mesk 70ºC.
14:17 Lunsj! Koker 75ºC. Effekt til 35%.
14:28 Koker 79ºC. Mesk 70ºC. Start sirk m/pumpe. Kanskje bare i starten at pumpa går stuck, at finmalt korn går igjennom silbunnen under innmesken.
14:33 Mesk 72ºC. Koker 77ºC. Stopp sirk.
14:42 Koker 80ºC. Mesk 72ºC.
15:04 Mesk 73ºC. Koker 80ºC.
15:21 Koker 80ºC. Mesk 72ºC. Sirkulerte litt.
15:23 Termostat til 85ºC. Effekt 40%. Sirk. utenfor silkar.
15:27 Mesk 75ºC. Koker 82ºC. Termostat til 80ºC.
15:36 Koker 83ºC. Mesk 75ºC. Sirk.
15:52 Koker 83ºC. Mesk 74ºC.
15:59 Koker 83ºC. Mesk 75ºC.
16:10 Koker 80ºC. Mesk 75ºC. Termostat til 85ºC. Effekt til 50%.
16:13 Mesk 76ºC. Koker 87ºC. Effekt til 40%.
16:15 Mesk 77ºC. Koker 86ºC. Termostat til 80ºC.
16:20 Stoppet sirk. (som var av og på ved behov). Venter til vørter i silkaret skal trekke seg ned før jeg løfter opp for avrenning.
16:32 5 liter vann varmet opp til 79ºC vann på komfyr.
16:40 Stuck mash!
16:42 Tok ut SG test 1
16:52 5 liter vann 83ºC over mesken. Start utmesk.
16:58 SG-1=1.061
17:02 2.5 liter 81ºC vann over.
17:03 Tok ut SG test 2
17:04 1.5 liter 81ºC vann over.
17:22 Tok ut SG test 3 fra avrenningsbøtta.
17:23 SG-2=1.055
17:24 SG-3=1.022
17:25 Pre-boil på ca 25 liter.
17:29 Koker! Av med lokk. Effekt til 30%.
17:31 Effekt til 35%.
17:33 Effekt til 40%.
17:38 Effekt til 45%.
17:46 Effekt til 50%. Tok ut SG test 4.
17:54 SG-4=1.055
18:00 Bitterhumle oppi.
18:19 Effekt 65%. Silte ut slerket på toppen av vørteren (dette som er proteiner?)
18:38 Rehydrerer 2 pk Nottingham tørrgjær.
18:45 Aromahumle oppi (50g). Kjølespiral oppi.
18:50 1/2 tablett Protafloc oppi.
18:58 Aromahumle oppi (50g).
18:59 Yeast-VIT 1gr oppi
19:00 Skru av koker. Start kjøling.
19:07 SG-5 (OG) = 1.061 (ved 27ºC)
19:09 SG-5=1.063
19:13 SG-5=1.065 (21ºC)
19:15 SG-5=1.064
19:19 SG-5=1.064 (20ºC)
19:20 Start tapping til gjæringsspann.
19:30 20 liter Amber Christmas Ale til gjæring på 18ºC.


Forbedringsnotater

  • Må finne ut hvorfor jeg får stuck mash.
  • Kan jeg øke temperaturen raskere ved å sirkulere utenfor meskekaret (silkaret)? Bør dekke til åpninger på toppen som følge av sirkuleringsslangen.

Bilder

Fremgangsmåte for Amber Christmas

Humleposer (plus 1 ekstra for tørrhumling)

Mesking

Sirkulering utenfor silkar

Renner sakte - tungt å løfte

Humleposer klargjort

Rehydrering av gjæren

Gjæren rehydreres

Gjæren skal pitches

La gjæren seg rett til bunns?






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar