Gå til hovedinnhold

Batch #6 - Amber Christmas Ale

Jula nærmer seg stadig. Etter mange småbrygg var det på tide å sette et skikkelig julebrygg.
Jeg gikk for maltsettet Amber Christmas fra Bryggselv.no, med oppskrift fra Gahr Smith-Gahrsen.

Dette er et øl med mye bitterhet for å klare å hamle opp med den fete julematen.
Dette blir altså et øl som skal passe til julemiddagen - dessert-, peis- og koseølet kommer det også.

Problemer med flere mesketrinn

Oppskriften har flere mesketrinn mned korte intervaller før neste trinn, noe jeg absolutt ikke klarte å få til på Beer Brew 30.
Det tok alt for lang tid å øke temperaturen jevnt i mesken.
Meskeprosessen tok meg 5 timer!
Synes det er rart at jeg skal slite så veldig med å øke temperaturen i mesken - tror jeg skal forsøke å sirkulere mer utenfor silkaret for å øke temperaturen på vannet rundt.
Samtidig bør jeg dekke til med lokk og klut/håndkle for at minst varme skal slippe ut i sprekken som sirkuleringsslangen skaper.

Fikk også denne gangen "stuck mash".
6.5 kg malt er kanskje i meste laget, men kanskje det hjelper om jeg rører i mesken mer forsiktig.

Bryggeskjema






Bryggedato: 14.09.2014
BRYGG NR: 6





Øltype: AMBER CHRISTMAS ALE Volum (liter) 20



Opprinnelig vol (før splitt): 20



Forhold: 1,000





Vekt (kg) Malt %-andel Maks utbytte/kg/liter Maks utbytte
5,000 Pale Ale 76,92% 296 74,00
0,500 Munich 25 EBC 7,69% 296 7,40
0,500 Cara 30 EBC 7,69% 267 6,68
0,500 Caramel 120 EBC 7,69% 268 6,70
6,500 Malt

94,78





Vekt (g) Humle ALFA (%) Koketid (min) IBU
13,00 Chinook 11,3 60 19,6
50,00 Centennial 10 15 16,7
51,00 Centennial 10 2 2,3




0,0
114,00 HUMLE

38,5





Vekt (g) Tilsetninger Koketid (min)
51,00 Centennial tørrhumle, etter 7 dager











51,00 Tilsetninger











Temp.(C) Tid (min.)

1. Mesking 64 20

2. Mesking 71 20

3. Mesking 77 5

Vasking 80 60












(oechsle grader)
(oechsle grader)
OG: 64 FG: 15





Utnyttelse: 68%
ABV: 6,7 %





Gjær type Danstar Nottingham
Farge:












Date Temp (C)
1. Gjæring
14.09.2014 18,0
--



--








Lagring



Omtapping/flasking








Kommentar:



Rehydrere tørrgjæren, ca 20 minutter før avkjøling starter.

Kokeskjema






Bryggedato: 14.09.2014
BRYGG NR: 6





Øltype: AMBER CHRISTMAS ALE Koketid (min): 90










Fra start Koketid (min) Hva / Oppgave
0 90 Kok
30 60 Bitterhumle, 13 gram
75 15 Aromahumle
75 15 Kjølespiral oppi, for desinfisering
75 15 Protafloc, halv tablett
88 2 Aromahumle
89 1 Yeast-VIT, ca 0,2 gram
90 0 Skru av koker. Start kjøling.





























Fra start Koketid (min) Hva / Oppgave










Kommentar:



Brukes for planlegging av kokingen.
Oups, glemte Protafloc. Kokt i bare 10 minutter.

Bryggelogg






Klokke Kommentar


11:00 Startet varming av vann
12:00 73ºC før tilsetting av malt. Koker 72ºC. Termostat til 65ºC.
12:03 72ºC. Start innmesk.
12:20 Mesk 64ºC. Koker 87ºC (WTF?). Skrudd av strøm. Satt på lokk.
12:24 Mesk 63ºC (i topp). 65ºC lenger ned i mesk.
12:30 Mesk 64ºC (i topp). 65ºC lenger ned i mesk.
12:40 Start steg 2. Øker temp til 71ºC.
12:53 Koker 80ºC. Mesk 64ºC. Sirkulerer med bøtte.
13:00 Koker 74ºC. Mesk 68ºC.
13:02 Sirk m/bøtte. Koker 72ºC. Mesk 68ºC.
13:04 Koker 70ºC.
13:06 Koker 74ºC. Effekt av.
13:16 Koker 72ºC. Justert opp effekt til 30%. Sirk m/bøtte.
13:20 Koker 75ºC.
13:35 Koker 71ºC. Mesk 69ºC.
13:54 Koker 75ºC. Mesk 69.5ºC. Termostat til 78ºC. Effekt til 45%. Sirk m/bøtte.
13:55 Start steg 3, til 77ºC for 5 minutter.
13:57 Effekt til 20%.
13:58 Koker 78ºC.
14:05 Sirk m/pumpe.
14:06 Rant over sila. Sirk utenfor litt, før oppi med lavere hastighet.
14:16 Stoppet sirk. Effekt 30%. Koker 76ºC. Mesk 70ºC.
14:17 Lunsj! Koker 75ºC. Effekt til 35%.
14:28 Koker 79ºC. Mesk 70ºC. Start sirk m/pumpe. Kanskje bare i starten at pumpa går stuck, at finmalt korn går igjennom silbunnen under innmesken.
14:33 Mesk 72ºC. Koker 77ºC. Stopp sirk.
14:42 Koker 80ºC. Mesk 72ºC.
15:04 Mesk 73ºC. Koker 80ºC.
15:21 Koker 80ºC. Mesk 72ºC. Sirkulerte litt.
15:23 Termostat til 85ºC. Effekt 40%. Sirk. utenfor silkar.
15:27 Mesk 75ºC. Koker 82ºC. Termostat til 80ºC.
15:36 Koker 83ºC. Mesk 75ºC. Sirk.
15:52 Koker 83ºC. Mesk 74ºC.
15:59 Koker 83ºC. Mesk 75ºC.
16:10 Koker 80ºC. Mesk 75ºC. Termostat til 85ºC. Effekt til 50%.
16:13 Mesk 76ºC. Koker 87ºC. Effekt til 40%.
16:15 Mesk 77ºC. Koker 86ºC. Termostat til 80ºC.
16:20 Stoppet sirk. (som var av og på ved behov). Venter til vørter i silkaret skal trekke seg ned før jeg løfter opp for avrenning.
16:32 5 liter vann varmet opp til 79ºC vann på komfyr.
16:40 Stuck mash!
16:42 Tok ut SG test 1
16:52 5 liter vann 83ºC over mesken. Start utmesk.
16:58 SG-1=1.061
17:02 2.5 liter 81ºC vann over.
17:03 Tok ut SG test 2
17:04 1.5 liter 81ºC vann over.
17:22 Tok ut SG test 3 fra avrenningsbøtta.
17:23 SG-2=1.055
17:24 SG-3=1.022
17:25 Pre-boil på ca 25 liter.
17:29 Koker! Av med lokk. Effekt til 30%.
17:31 Effekt til 35%.
17:33 Effekt til 40%.
17:38 Effekt til 45%.
17:46 Effekt til 50%. Tok ut SG test 4.
17:54 SG-4=1.055
18:00 Bitterhumle oppi.
18:19 Effekt 65%. Silte ut slerket på toppen av vørteren (dette som er proteiner?)
18:38 Rehydrerer 2 pk Nottingham tørrgjær.
18:45 Aromahumle oppi (50g). Kjølespiral oppi.
18:50 1/2 tablett Protafloc oppi.
18:58 Aromahumle oppi (50g).
18:59 Yeast-VIT 1gr oppi
19:00 Skru av koker. Start kjøling.
19:07 SG-5 (OG) = 1.061 (ved 27ºC)
19:09 SG-5=1.063
19:13 SG-5=1.065 (21ºC)
19:15 SG-5=1.064
19:19 SG-5=1.064 (20ºC)
19:20 Start tapping til gjæringsspann.
19:30 20 liter Amber Christmas Ale til gjæring på 18ºC.


Forbedringsnotater

  • Må finne ut hvorfor jeg får stuck mash.
  • Kan jeg øke temperaturen raskere ved å sirkulere utenfor meskekaret (silkaret)? Bør dekke til åpninger på toppen som følge av sirkuleringsslangen.

Bilder

Fremgangsmåte for Amber Christmas

Humleposer (plus 1 ekstra for tørrhumling)

Mesking

Sirkulering utenfor silkar

Renner sakte - tungt å løfte

Humleposer klargjort

Rehydrering av gjæren

Gjæren rehydreres

Gjæren skal pitches

La gjæren seg rett til bunns?






Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Rengjøring av flasker til første batch

Brygget har nå stått i halvannen uke til gjæring. Det nærmer seg tappedag hvor jeg skal tappe mitt første brygg på 27 liter over på flasker. Jeg har tatt vare på tomme halvliters ølflasker over en lengre periode og har nå ca 60 flasker, som gir en god margin til brygget jeg nå har stående til gjæring. Rengjøring De fleste av flaskene har vært skylt rett etter de er drukket, men jeg gikk på med PBW og flaskebørste allikevel for å være sikker på at de er helt rene når jeg skal tappe over øl på de. Det er kjedelig om dårlig rengjøring av flaskene skal ødelegge for smaken, spesielt etter alt arbeidet og ventingen som allerede er lagt ned i brygget. Jeg fylte en gjæringsspann på 30 liter med varmt vann (som holder kanskje 50°C?), såpass mye vann at det dekker over høyden på flaskene, og blandet ut 2 spiseskjeer med PBW. Det ble nok et litt svakere blandingsforhold enn hva som står på PBW-boksen, men jeg satser på at det holder. Jeg fikk plass til 16 flasker om gangen som jeg dy

Tapping av første batch på flasker

Da var dagen kommet til å tappe ølet over på flasker. Brygget har stått til gjæring i 17 dager (ca 2,5 uker) og aktiviteten i gjærlåsen var stilnet. Desinfisering Flasker til avrenning på flasketre Blandet ut 10 liter lunket (halvvarmt) vann med Star San for desinfisering av gjæringsskann og utstyr. Jeg desinfiserte to gjæringsspann, ett for omstikkingen og ett for å skylle diverse utstyr i, en dråpemåler, og la en god haug med korker i en mindre bøtte med litt Star San-blanding. Jeg fylte flaskespyleren og spylte ca 60 flasker, for det meste 0,5 litersflasker, men også noen på 0,33 liter, som jeg hang på flasketreet. Måling av FG Refraktometeret jeg bestilte med bryggeutstyret kom denne uka. Jeg kalibererte den med noen dråper kaldt springvann. Siden jeg ikke fikk målt OG (original gravity) da jeg satte brygget så klarer jeg ikke nå å regne ut alkoholmengden, men for å teste ut utstyret så målte jeg FG (final gravity) allikevel. For måling av alkoholmengde finnes

Batch #2 - Weissenbier

Tid for å sette batch #2 - en hveteøl. Også dette ølet lager jeg fra et ferdig oppmålt all-grain maltsett, Weissbier fra ølbrygging.no . Startet kl 15:30 med å fylle vann i Beer Brew 30, termostat på 65°C på full effekt. Sirkulerer vann for å jevne ut temperaturen etterhvert. I følge oppskrift skal mesking skje på temperatur i området 63-68°C i 90 minutter. Bryggeskjema Delvis for planlegging og delvis oppdatert med faktiske målinger. Bryggedato: 26.08.2014 BRYGG NR: 2 Øltype: WEISSBIER Volum (liter) 25 Vekt (kg) Malt Maks utbytte/kg/liter Maks utbytte 3 Pilsnermalt 300 36 3 Hvete malt 328 39,36 0 0 6 Malt 75,36 Vekt (g) Humle ALFA (%) Koketid (min) IBU 20 Northern Brewer 10 60 16,0 25 S