Gå til hovedinnhold

Tilsetting av mer kandissukker i batch #8.1 og #8.2

Jeg leste på et forum en gang at når det skal tilsettes mye kandissukker i et brygg, så kan det være smart å tilsette dette i gjæringskaret etter noen dager, etter stormgjæringen, for å ikke stresse gjæren unødvendig med lett nedbrytbare sukkerarter.
Jeg har også lest at ved lav OG så har ikke dette like stor betydning som det kan ha for sterkere øl, som trippel og kvadruppel.

Tilsetting av kandissukker

Uansett, så valgte jeg å tilsette noe kandissukker ved koking, ca 200 gram til 25 liter brygg, og resten etter 4 dager ut i gjæringen.
I utgangspunktet skulle jeg ha 450 gram kandissukker i brygget, men jeg ble i dag pragmatisk og tilsatte 300 gram kandissukker, rett og slett for å få tømt pakken.
Den ekstra mengden kan kanskje kompansere ørlite i alkohol- og smaksøkning som jeg mistet da jeg oppdaget at oppskriften jeg fulgte i utgangspunktet var tilpasset 20 liters brygg, og ikke 25 liter som jeg lagde. Pytt pytt...

Jeg målte opp 152 gram kandis til #8.1, som holder ca 13 liter, og blandet ut i 3 dl kokt vann.
Kokte også litt med sukkeret i, flyttet kjelen på og av platen litt samtidig som jeg rørte ut kandissukkeret.
Det tok lang tid før jeg klarte å røre ut alt sukkeret - vel, nesten alt.
For #8.2 på ca 12 liter blandet jeg ut 146 gram kandis i 3 dl kokt vann.

Kjelen med sukkerlaken ble kjølt ned i et kaldt vannbad i vasken til passelig temperatur, til kjelen var kaldere enn hånda, og venta litt til, så tilsatt i gjæringsspannet.

Gjæringstemperatur

Ploppingsaktiviteten hadde avtatt, og det har nok gått noen dager siden det var høy aktivitet, muligens siden mandag.
Temperaturen i rommet med gjæringsspanna holdt 18ºC, så jeg flyttet begge spann til nytt rom som holder 20ºC.

Jeg har dekt begge spanna til med laken for å forhindre enda bedre at lys kommer inn til ølet, selv om jeg regner med at mye lys allerede blokkeres av selve gjæringsspannet.


Kommentarer

  1. Takk for at du har skrevet om bryggeprossessen. Vi lager også øl. Nå vil vi tilsette mer sukker midt i gjæringsprossessen, men er litt usikker hvordan det er riktig å gjøre det! Håper å finne ut. Ha god helg, og god brygging!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Peder!
      Kjekt å høre :-)

      Et tips jeg kan gi er å være forsiktige med mengde sukker. Hvitt sukker bidrar ikke med stort mer enn å øke alkoholinnhold og kan gi en litt spissere smak.

      Kandissukker kan gi smaker av tørket frukt som kan passe godt i noen mørke øl.

      Noen typer sukker, som laktose (melkesukker) vil ikke bli spist av gjæren, og kan brukes for å få et søtere øl.

      Hvis dere ikke har laget så mange øl så mener jeg det enkleste er gjerne det beste - dropp tilsetninger, og hold dere til malt, humle og gjær. Når dere mestrer det så blir det mer spennende å eksperimentere. Da har dere noe å sammenligne mot.

      Lykke til :-)

      Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Omstikking av vinene

Vinene har stått på gjæringsspann i nesten tre måneder. Noen steg var felles for både hvit- og rødvinen: 1) Stakk om vinen til et rent spann. 2) Tilsatte gjærstopp (poste H som fulgte med vinsettet). 3) Rørte godt, uten å plaske for mye etter hver tilsetning. 4) Tilsatte vinsvovling (1/2 teskje). 5) Vasket gjæringsspannet og stakk om tilbake. 6) Rørte godt, uten å plaske for mye, for å røre ut så mye kullsyre jeg kan. Gjærstopp beskytter vinen mot uønsket videre gjæring. Vinsvovling beskytter duft, farge og smak. Beskytter mot oksygen. Vin #1 Chablis SG: 0.998 Tilsatte kisesol (pose J) og så gelantin (pose K), og rørte godt, før jeg stakk om tilbake til gjæringsspannet. Dette skal hjelpe til å få en klarere hvitvin. Ingen eik til hvitvinen. Stikker om hvitvinen før tilsetninger. Tilsetninger til hvitvinen: gjærstopp, kisesol og gelantin. Vin #2 Cabernet Sauvignon SG: 1.000 Tilsatte 35 gram eikespon, fransk heavy toast til rødvinen. Planen er å l

Nytt bryggeapparat: Beer Brew 60

Jeg kjøpte en Beer Brew 60 (BB60) før jul. Det har vært mange opptatte (og noen for slappe) helger de siste månedene, så jeg har ikke prioritert å brygge noe på en stund. Men i dag fikk jeg sett over alt og testet apparatet. Planen er å brygge øl i morgen. Luftehull på bryggestativet Siden BB60 er en del større enn BB30 så kan jeg ikke bruke den samme plattingen jeg lagde med luftesluser. Jeg borret 9 hull for lufting i bryggestativet, slik at apparatet kan stå rett på plata til stativet uten at det blir for varmt under. Tappekran og kobling til sirkuleringspumpe Det første jeg la merke til var at tappekrana på apparatet er tykkere enn den på Beer Brew 30 (gen. 3), så jeg kunne ikke koble til den samme slangen til sirkuleringspumpa som jeg har brukt tidligere. Jeg forsøkte først å koble på en hurtigkobling fra en slange til en luftkompressor, vaska den lenge i varmt vann med PBW. men den har nok stått ubrukt for lenge - for den lakk. Hurtigkobling fra luftkompressor

Flasking av vinen

Vinen har nå stått litt over 3 måneder og det er på tide å flaske vinen. Jeg ser ikke helt poenget med å bruke vanlige vinflasker, og siden jeg også brygger øl så har jeg mange ølflasker og utstyr for å feste på ølkorker. Jeg hadde noen vinflasker med skrukork liggende, så jeg brukte de, i tillegg til noen champagne-flasker, og resten på ølflasker. Felles for begge vinene var at jeg tilsatte 1/2 teskje vinsvovling i omstikkingskaret. Rørte godt uten å plaske. Vin #1 Chablis Smakte litt tynt og alkoholsk. Ok lengde. Noe stikkelsbær. Flasket på 9 stk vinflasker, 21 stk 0.33 og 8 stk 0.75 champagne-flasker. Totalt 19.5 liter. Original gravity: 1.096 Final gravity: 0.995 (litt ned siste 2 uker) Alkohol i volum: 14.2% Vin #1 Chablis på flasker Vin #2 Cabernet Sauvignon Eikesponen jeg tilsatte har nå ligget i rødvinen i 15 dager. Smakte varmende og med noe fyldighet, av røde modne bær. Bringebær og solbær. God lengde. Litt alkoholsk. Flasket på 5 stk 0.75 ølflasker,