Gå til hovedinnhold

Tilsetting av mer kandissukker i batch #8.1 og #8.2

Jeg leste på et forum en gang at når det skal tilsettes mye kandissukker i et brygg, så kan det være smart å tilsette dette i gjæringskaret etter noen dager, etter stormgjæringen, for å ikke stresse gjæren unødvendig med lett nedbrytbare sukkerarter.
Jeg har også lest at ved lav OG så har ikke dette like stor betydning som det kan ha for sterkere øl, som trippel og kvadruppel.

Tilsetting av kandissukker

Uansett, så valgte jeg å tilsette noe kandissukker ved koking, ca 200 gram til 25 liter brygg, og resten etter 4 dager ut i gjæringen.
I utgangspunktet skulle jeg ha 450 gram kandissukker i brygget, men jeg ble i dag pragmatisk og tilsatte 300 gram kandissukker, rett og slett for å få tømt pakken.
Den ekstra mengden kan kanskje kompansere ørlite i alkohol- og smaksøkning som jeg mistet da jeg oppdaget at oppskriften jeg fulgte i utgangspunktet var tilpasset 20 liters brygg, og ikke 25 liter som jeg lagde. Pytt pytt...

Jeg målte opp 152 gram kandis til #8.1, som holder ca 13 liter, og blandet ut i 3 dl kokt vann.
Kokte også litt med sukkeret i, flyttet kjelen på og av platen litt samtidig som jeg rørte ut kandissukkeret.
Det tok lang tid før jeg klarte å røre ut alt sukkeret - vel, nesten alt.
For #8.2 på ca 12 liter blandet jeg ut 146 gram kandis i 3 dl kokt vann.

Kjelen med sukkerlaken ble kjølt ned i et kaldt vannbad i vasken til passelig temperatur, til kjelen var kaldere enn hånda, og venta litt til, så tilsatt i gjæringsspannet.

Gjæringstemperatur

Ploppingsaktiviteten hadde avtatt, og det har nok gått noen dager siden det var høy aktivitet, muligens siden mandag.
Temperaturen i rommet med gjæringsspanna holdt 18ºC, så jeg flyttet begge spann til nytt rom som holder 20ºC.

Jeg har dekt begge spanna til med laken for å forhindre enda bedre at lys kommer inn til ølet, selv om jeg regner med at mye lys allerede blokkeres av selve gjæringsspannet.


Kommentarer

 1. Takk for at du har skrevet om bryggeprossessen. Vi lager også øl. Nå vil vi tilsette mer sukker midt i gjæringsprossessen, men er litt usikker hvordan det er riktig å gjøre det! Håper å finne ut. Ha god helg, og god brygging!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Peder!
   Kjekt å høre :-)

   Et tips jeg kan gi er å være forsiktige med mengde sukker. Hvitt sukker bidrar ikke med stort mer enn å øke alkoholinnhold og kan gi en litt spissere smak.

   Kandissukker kan gi smaker av tørket frukt som kan passe godt i noen mørke øl.

   Noen typer sukker, som laktose (melkesukker) vil ikke bli spist av gjæren, og kan brukes for å få et søtere øl.

   Hvis dere ikke har laget så mange øl så mener jeg det enkleste er gjerne det beste - dropp tilsetninger, og hold dere til malt, humle og gjær. Når dere mestrer det så blir det mer spennende å eksperimentere. Da har dere noe å sammenligne mot.

   Lykke til :-)

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Rengjøring av flasker til første batch

Brygget har nå stått i halvannen uke til gjæring. Det nærmer seg tappedag hvor jeg skal tappe mitt første brygg på 27 liter over på flasker. Jeg har tatt vare på tomme halvliters ølflasker over en lengre periode og har nå ca 60 flasker, som gir en god margin til brygget jeg nå har stående til gjæring. Rengjøring De fleste av flaskene har vært skylt rett etter de er drukket, men jeg gikk på med PBW og flaskebørste allikevel for å være sikker på at de er helt rene når jeg skal tappe over øl på de. Det er kjedelig om dårlig rengjøring av flaskene skal ødelegge for smaken, spesielt etter alt arbeidet og ventingen som allerede er lagt ned i brygget. Jeg fylte en gjæringsspann på 30 liter med varmt vann (som holder kanskje 50°C?), såpass mye vann at det dekker over høyden på flaskene, og blandet ut 2 spiseskjeer med PBW. Det ble nok et litt svakere blandingsforhold enn hva som står på PBW-boksen, men jeg satser på at det holder. Jeg fikk plass til 16 flasker om gangen som jeg dy

Tapping av første batch på flasker

Da var dagen kommet til å tappe ølet over på flasker. Brygget har stått til gjæring i 17 dager (ca 2,5 uker) og aktiviteten i gjærlåsen var stilnet. Desinfisering Flasker til avrenning på flasketre Blandet ut 10 liter lunket (halvvarmt) vann med Star San for desinfisering av gjæringsskann og utstyr. Jeg desinfiserte to gjæringsspann, ett for omstikkingen og ett for å skylle diverse utstyr i, en dråpemåler, og la en god haug med korker i en mindre bøtte med litt Star San-blanding. Jeg fylte flaskespyleren og spylte ca 60 flasker, for det meste 0,5 litersflasker, men også noen på 0,33 liter, som jeg hang på flasketreet. Måling av FG Refraktometeret jeg bestilte med bryggeutstyret kom denne uka. Jeg kalibererte den med noen dråper kaldt springvann. Siden jeg ikke fikk målt OG (original gravity) da jeg satte brygget så klarer jeg ikke nå å regne ut alkoholmengden, men for å teste ut utstyret så målte jeg FG (final gravity) allikevel. For måling av alkoholmengde finnes

Batch #2 - Weissenbier

Tid for å sette batch #2 - en hveteøl. Også dette ølet lager jeg fra et ferdig oppmålt all-grain maltsett, Weissbier fra ølbrygging.no . Startet kl 15:30 med å fylle vann i Beer Brew 30, termostat på 65°C på full effekt. Sirkulerer vann for å jevne ut temperaturen etterhvert. I følge oppskrift skal mesking skje på temperatur i området 63-68°C i 90 minutter. Bryggeskjema Delvis for planlegging og delvis oppdatert med faktiske målinger. Bryggedato: 26.08.2014 BRYGG NR: 2 Øltype: WEISSBIER Volum (liter) 25 Vekt (kg) Malt Maks utbytte/kg/liter Maks utbytte 3 Pilsnermalt 300 36 3 Hvete malt 328 39,36 0 0 6 Malt 75,36 Vekt (g) Humle ALFA (%) Koketid (min) IBU 20 Northern Brewer 10 60 16,0 25 S