Jeg leste på et forum en gang at når det skal tilsettes mye kandissukker i et brygg, så kan det være smart å tilsette dette i gjæringskaret etter noen dager, etter stormgjæringen, for å ikke stresse gjæren unødvendig med lett nedbrytbare sukkerarter.
Jeg har også lest at ved lav OG så har ikke dette like stor betydning som det kan ha for sterkere øl, som trippel og kvadruppel.
I utgangspunktet skulle jeg ha 450 gram kandissukker i brygget, men jeg ble i dag pragmatisk og tilsatte 300 gram kandissukker, rett og slett for å få tømt pakken.
Den ekstra mengden kan kanskje kompansere ørlite i alkohol- og smaksøkning som jeg mistet da jeg oppdaget at oppskriften jeg fulgte i utgangspunktet var tilpasset 20 liters brygg, og ikke 25 liter som jeg lagde. Pytt pytt...
Jeg målte opp 152 gram kandis til #8.1, som holder ca 13 liter, og blandet ut i 3 dl kokt vann.
Kokte også litt med sukkeret i, flyttet kjelen på og av platen litt samtidig som jeg rørte ut kandissukkeret.
Det tok lang tid før jeg klarte å røre ut alt sukkeret - vel, nesten alt.
For #8.2 på ca 12 liter blandet jeg ut 146 gram kandis i 3 dl kokt vann.
Kjelen med sukkerlaken ble kjølt ned i et kaldt vannbad i vasken til passelig temperatur, til kjelen var kaldere enn hånda, og venta litt til, så tilsatt i gjæringsspannet.
Temperaturen i rommet med gjæringsspanna holdt 18ºC, så jeg flyttet begge spann til nytt rom som holder 20ºC.
Jeg har dekt begge spanna til med laken for å forhindre enda bedre at lys kommer inn til ølet, selv om jeg regner med at mye lys allerede blokkeres av selve gjæringsspannet.
Jeg har også lest at ved lav OG så har ikke dette like stor betydning som det kan ha for sterkere øl, som trippel og kvadruppel.
Tilsetting av kandissukker
Uansett, så valgte jeg å tilsette noe kandissukker ved koking, ca 200 gram til 25 liter brygg, og resten etter 4 dager ut i gjæringen.I utgangspunktet skulle jeg ha 450 gram kandissukker i brygget, men jeg ble i dag pragmatisk og tilsatte 300 gram kandissukker, rett og slett for å få tømt pakken.
Den ekstra mengden kan kanskje kompansere ørlite i alkohol- og smaksøkning som jeg mistet da jeg oppdaget at oppskriften jeg fulgte i utgangspunktet var tilpasset 20 liters brygg, og ikke 25 liter som jeg lagde. Pytt pytt...
Jeg målte opp 152 gram kandis til #8.1, som holder ca 13 liter, og blandet ut i 3 dl kokt vann.
Kokte også litt med sukkeret i, flyttet kjelen på og av platen litt samtidig som jeg rørte ut kandissukkeret.
Det tok lang tid før jeg klarte å røre ut alt sukkeret - vel, nesten alt.
For #8.2 på ca 12 liter blandet jeg ut 146 gram kandis i 3 dl kokt vann.
Kjelen med sukkerlaken ble kjølt ned i et kaldt vannbad i vasken til passelig temperatur, til kjelen var kaldere enn hånda, og venta litt til, så tilsatt i gjæringsspannet.
Gjæringstemperatur
Ploppingsaktiviteten hadde avtatt, og det har nok gått noen dager siden det var høy aktivitet, muligens siden mandag.Temperaturen i rommet med gjæringsspanna holdt 18ºC, så jeg flyttet begge spann til nytt rom som holder 20ºC.
Jeg har dekt begge spanna til med laken for å forhindre enda bedre at lys kommer inn til ølet, selv om jeg regner med at mye lys allerede blokkeres av selve gjæringsspannet.
Takk for at du har skrevet om bryggeprossessen. Vi lager også øl. Nå vil vi tilsette mer sukker midt i gjæringsprossessen, men er litt usikker hvordan det er riktig å gjøre det! Håper å finne ut. Ha god helg, og god brygging!
SvarSlettHei Peder!
SlettKjekt å høre :-)
Et tips jeg kan gi er å være forsiktige med mengde sukker. Hvitt sukker bidrar ikke med stort mer enn å øke alkoholinnhold og kan gi en litt spissere smak.
Kandissukker kan gi smaker av tørket frukt som kan passe godt i noen mørke øl.
Noen typer sukker, som laktose (melkesukker) vil ikke bli spist av gjæren, og kan brukes for å få et søtere øl.
Hvis dere ikke har laget så mange øl så mener jeg det enkleste er gjerne det beste - dropp tilsetninger, og hold dere til malt, humle og gjær. Når dere mestrer det så blir det mer spennende å eksperimentere. Da har dere noe å sammenligne mot.
Lykke til :-)