Gå til hovedinnhold

Nytt lokk til BB30 i pleksiglass

Jeg ønsket å lage et nytt lokk som gjør det mulig å se ned i bryggekjelen mens sirkulasjonspumpa går, for å enklere overse sirkulasjon av vørter for å unngå at korn renner over maltsila.

Lokket ble 31 cm i diameter.
For å passe inn ved håndtakene, som stikker noe inn, ble det skåret ut et 9 cm langt spor på hver side, som stikker 0,5 cm inn.
Det er 30 cm mellom innsiden av håndtakene.

Skrudde fast et kulehåndtak fra et gammelt skap på midten, for å kunne løfte lokket.

Videre skal jeg skjære spor til slangen fra sirkulasjonspumpa.
Jeg avventer dette inntil jeg finner en bedre løsning for å kontrollere hastighet på sirkulasjon oppi mesken.
Jeg ønsker å koble på noe autosparge-utstyr eller tilvarende hvor jeg kan kontrollere hvor mye vørter som skal sirkulere oppi maltsila og hvor mye som sirkulerer utenfor maltsila.

I tillegg skal jeg borre et lite hull som er akkurat passe til at digital-termometeret kan settes nedi, for å måle mesketemperaturen uten å løfte på lokket.

Erfaringer fra første brygg

Det fungerte ikke som planlagt - lokket dugger for mye til å kunne se igjennom det.
Uansett så har jeg nå et lokk jeg kan modde videre på.
Tips til gode lokk-mods mottas med takk!

Lokket dugger for mye til å kunne se igjennom.


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Omstikking av vinene

Vinene har stått på gjæringsspann i nesten tre måneder. Noen steg var felles for både hvit- og rødvinen: 1) Stakk om vinen til et rent spann. 2) Tilsatte gjærstopp (poste H som fulgte med vinsettet). 3) Rørte godt, uten å plaske for mye etter hver tilsetning. 4) Tilsatte vinsvovling (1/2 teskje). 5) Vasket gjæringsspannet og stakk om tilbake. 6) Rørte godt, uten å plaske for mye, for å røre ut så mye kullsyre jeg kan. Gjærstopp beskytter vinen mot uønsket videre gjæring. Vinsvovling beskytter duft, farge og smak. Beskytter mot oksygen. Vin #1 Chablis SG: 0.998 Tilsatte kisesol (pose J) og så gelantin (pose K), og rørte godt, før jeg stakk om tilbake til gjæringsspannet. Dette skal hjelpe til å få en klarere hvitvin. Ingen eik til hvitvinen. Stikker om hvitvinen før tilsetninger. Tilsetninger til hvitvinen: gjærstopp, kisesol og gelantin. Vin #2 Cabernet Sauvignon SG: 1.000 Tilsatte 35 gram eikespon, fransk heavy toast til rødvinen. Planen er å l...

Flasking av vinen

Vinen har nå stått litt over 3 måneder og det er på tide å flaske vinen. Jeg ser ikke helt poenget med å bruke vanlige vinflasker, og siden jeg også brygger øl så har jeg mange ølflasker og utstyr for å feste på ølkorker. Jeg hadde noen vinflasker med skrukork liggende, så jeg brukte de, i tillegg til noen champagne-flasker, og resten på ølflasker. Felles for begge vinene var at jeg tilsatte 1/2 teskje vinsvovling i omstikkingskaret. Rørte godt uten å plaske. Vin #1 Chablis Smakte litt tynt og alkoholsk. Ok lengde. Noe stikkelsbær. Flasket på 9 stk vinflasker, 21 stk 0.33 og 8 stk 0.75 champagne-flasker. Totalt 19.5 liter. Original gravity: 1.096 Final gravity: 0.995 (litt ned siste 2 uker) Alkohol i volum: 14.2% Vin #1 Chablis på flasker Vin #2 Cabernet Sauvignon Eikesponen jeg tilsatte har nå ligget i rødvinen i 15 dager. Smakte varmende og med noe fyldighet, av røde modne bær. Bringebær og solbær. God lengde. Litt alkoholsk. Flasket på 5 stk 0.75 ølflasker, ...

Humlevann fra egenhøstet Northern Brewer

Dagen etter jeg brygget et dassøl med fersk egenhøstet Northern Brewer humle, så renset jeg mer av humlen og lagde humlevann. Oppskrift: 1,5 liter vann på 87ºC 106g fersk humle som trekkes i 3 minutter 5g fjellhonning Smakte veldig bittert uten noe søtning, men det ble noe bedre med honning. Allikevel var det noe bittert og sært. Ved å blande det ut med lik andel vann så smaker det bedre. Resultatet ble 1,1 liter "sterk" humlevann som jeg satte i kjøleskapet. Utvannes med lik del vann ved servering.