Gå til hovedinnhold

Batch #9 - Kölsch-Nottingham

Det har blitt en del mørkere og tyngre øl den siste tiden, så nå ønsket jeg å lage en lettere øl som blir klar når våren kommer.
Kölsch er en pilsner-aktig øltype laget med overgjær, som gjerne gjæres på litt lavere temperatur enn andre typer ale.

Jeg hadde noe rester som ble igjen fra forrige brygg: Hallertauer Tradition-humle i fryseren og vasket gjærslurry av Nottingham.
Kjøpte ferdigknust malt hos Bryggeland, en blanding av pilsnermalt og hvetemalt.

Ølet blir ikke en typeren Kölsch.
Jeg bruker ikke tysk gjær, men Nottingham fungerer bra på lavere temperaturer og gjærer godt ut.
Jeg gadd heller  ikke å reise til Tyskland for å brygge ølet...
Godt øl blir det nok allikevel :)

Utgangspunktet for oppskriften tok jeg fra bryggselv.no sitt Kölsch-ølsett.

Nytt lokk

Har fått laget til et nytt lokk til BB30 i pleksiglass, for å kunne se ned i kjelen mens kornet mesker.
Planen var god, men det dugger så mye at det i praksis ble en fiasko.
Derimot så går planen videre til å skjære spor til slangen fra sirkulasjonspumpa, slik at lokket kan ligge på hele tiden mens vørteren sirkuleres.
I tillegg kan jeg nå borre et lite hull i toppen til termometeret for enklere avlesning av mesketemperaturen.

Byttet kuleventil på sirkulasjonspumpa

Spaken for å åpne og lukke kuleventilen på sirkulasjonspumpa gikk i stykker på forrige brygg, men jeg fikk god hjelp hos Bryggeland.
Det er en del som i utgangspunktet ikke selges separat, men de gjorde et flott unntak for meg - takk!

Bryggeskjema






Bryggedato: 30.12.2014
BRYGG NR: 9





Øltype: KØLSCH-NOTTINGHAM Volum (liter) 25





Vekt (kg) Malt %-andel Maks utbytte/kg/liter Maks utbytte
4,400 Pilsnermalt (Weyermann) 3 EBC 91,67% 296 52,10
0,400 Hvetemalt Blond (Weyermann) 3 EBC 8,33% 296 4,74


0,00%
0,00


0,00%
0,00


0,00%
0,00
4,800 Malt

56,83





Vekt (g) Humle ALFA (%) Koketid (min) IBU
42,00 Hallertauer Tradition 5,3 60 23,7
19,00 Hallertauer Tradition 5,3 15 2,7




0,0




0,0




0,0
61,00 HUMLE

26,4





Vekt (g) Tilsetninger Koketid (min)














0,00 Tilsetninger











Temp.(C) Tid (min.)

1. Mesking 55 15

2. Mesking 65 45

3. Mesking 77 5

Skylling 79 60











Måltall:




(oechsle grader)
(oechsle grader)
OG: 45 FG: 9





Utnyttelse: 79%
ABV: 4,8 %








Bitterhet (IBU): 27
Gjær type Danstar Nottingham
Farge (EBC): 6












Date Temp (C)
1. Gjæring
30.12.2014 16,0 1 dag
2. Gjæring 31.12.2014 15,0 3 uker
Flasking/Karbonering
20.01.2015 18,0 2 uker
Modning
03.02.2015 3,0 1 mnd




















Bryggelogg





Klokke Kommentar


12:45 Koker 60ºC. Start innmesk. Ca 15 liter vann.
12:55 Ferdig innmesk. Sirk m/bøtte først, så med pumpe. Effekt 50%.
13:02 Koker 56ºC. 1. mesking. Fylte på litt mer vann.
13:03 Koker 58ºC. Termostat av.
13:05 Termostat 55ºC. Koker 56ºC. Effekt 40%.
13:08 Koker 58ºC. Effekt 25%.
13:10 Koker 58ºC. Effekt 10%. Lokk av.
13:12 Effekt 25%. Lokk på.
13:16 Koker 59ºC. Effekt 70%. Termostat 65ºC. Forsiktig røring. 2. mesking.
13:18 Mesk topp 62ºC.
13:21 Koker 65ºC. Effekt 24%. Pumpe surkler. Mesk topp 66ºC.
13:23 Sirk stopp. Lokk på.
13:25 Effekt 20%. Koker 66ºC.
13:30 Koker 66ºC. Mesk topp 66ºC. Topp 63ºC.
13:36 Koker 67ºC. Effekt 10%.
13:40 Fylte på mer vann, ca 40ºC fra springen, utenfor maltsil. Start sirk. Koker 66ºC. Totalt ca 20 liter vann. Lokk på.
13:46 Sirk utenfor maltsil. Koker 65ºC.
13:49 Koker 63ºC. Effekt 25%.
13:51 Koker 63ºC. Effekt 30%.
13:55 Koker 65ºC. Effekt 24%.
13:58 Sirk oppi. Mesk topp 63ºC. Koker 65ºC.
14:03 Termostat 77ºC. Effekt 70%. Sirk utenfor. 3. mesking.
14:07 Koker 76ºC. Effekt 40%.
14:08 Koker 77ºC. Sirk oppi. Effekt 30%.
14:09 Koker 74ºC. Effekt 40%.
14:10 Koker 70ºC. Effekt 60%.
14:13 Koker 74ºC. Mesk topp 74ºC.
14:14 Koker 76ºC. Effekt 50%.
14:16 Koker 77ºC.
14:17 Koker 78ºC. Sirk utenfor. Effekt 24%.
14:19 Koker 77ºC. Effekt 30%. Skylling.
14:22 Sirk oppi.
14:25 Mesk 76ºC. Koker 77ºC.
14:30 Fikk bryggebesøk – litt forenklet logging fra nå av.
14:40 Løftet opp maltsil. Helte over vann, ca 79ºC, til brygget ble fullt, ca 12-15 liter.
15:50 Koker. Effekt 50%.
17:00 4 dl slurry klargjort, Nottingham-gjær fra brygg #8.
17:30 Kjøling.
17:50 Tapping. Var nok for tidlig, for det som ble tappet ut mot slutten var varmere. Senket tappehastigheten.
19:30 Alt vasket og rengjort.


Bilder

Mye dugg på det nye lokket - nærmest umulig å se igjennom.

Trenger et spor i lokket til sirkuleringsslangen.

4 dl tykk gjærslurry av Nottingham

Kaldt ute, varmt inne = kondens!

Ca 25 liter i gjæringsbøtta.



Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Rengjøring av flasker til første batch

Brygget har nå stått i halvannen uke til gjæring. Det nærmer seg tappedag hvor jeg skal tappe mitt første brygg på 27 liter over på flasker. Jeg har tatt vare på tomme halvliters ølflasker over en lengre periode og har nå ca 60 flasker, som gir en god margin til brygget jeg nå har stående til gjæring. Rengjøring De fleste av flaskene har vært skylt rett etter de er drukket, men jeg gikk på med PBW og flaskebørste allikevel for å være sikker på at de er helt rene når jeg skal tappe over øl på de. Det er kjedelig om dårlig rengjøring av flaskene skal ødelegge for smaken, spesielt etter alt arbeidet og ventingen som allerede er lagt ned i brygget. Jeg fylte en gjæringsspann på 30 liter med varmt vann (som holder kanskje 50°C?), såpass mye vann at det dekker over høyden på flaskene, og blandet ut 2 spiseskjeer med PBW. Det ble nok et litt svakere blandingsforhold enn hva som står på PBW-boksen, men jeg satser på at det holder. Jeg fikk plass til 16 flasker om gangen som jeg dy

Tapping av første batch på flasker

Da var dagen kommet til å tappe ølet over på flasker. Brygget har stått til gjæring i 17 dager (ca 2,5 uker) og aktiviteten i gjærlåsen var stilnet. Desinfisering Flasker til avrenning på flasketre Blandet ut 10 liter lunket (halvvarmt) vann med Star San for desinfisering av gjæringsskann og utstyr. Jeg desinfiserte to gjæringsspann, ett for omstikkingen og ett for å skylle diverse utstyr i, en dråpemåler, og la en god haug med korker i en mindre bøtte med litt Star San-blanding. Jeg fylte flaskespyleren og spylte ca 60 flasker, for det meste 0,5 litersflasker, men også noen på 0,33 liter, som jeg hang på flasketreet. Måling av FG Refraktometeret jeg bestilte med bryggeutstyret kom denne uka. Jeg kalibererte den med noen dråper kaldt springvann. Siden jeg ikke fikk målt OG (original gravity) da jeg satte brygget så klarer jeg ikke nå å regne ut alkoholmengden, men for å teste ut utstyret så målte jeg FG (final gravity) allikevel. For måling av alkoholmengde finnes

Batch #2 - Weissenbier

Tid for å sette batch #2 - en hveteøl. Også dette ølet lager jeg fra et ferdig oppmålt all-grain maltsett, Weissbier fra ølbrygging.no . Startet kl 15:30 med å fylle vann i Beer Brew 30, termostat på 65°C på full effekt. Sirkulerer vann for å jevne ut temperaturen etterhvert. I følge oppskrift skal mesking skje på temperatur i området 63-68°C i 90 minutter. Bryggeskjema Delvis for planlegging og delvis oppdatert med faktiske målinger. Bryggedato: 26.08.2014 BRYGG NR: 2 Øltype: WEISSBIER Volum (liter) 25 Vekt (kg) Malt Maks utbytte/kg/liter Maks utbytte 3 Pilsnermalt 300 36 3 Hvete malt 328 39,36 0 0 6 Malt 75,36 Vekt (g) Humle ALFA (%) Koketid (min) IBU 20 Northern Brewer 10 60 16,0 25 S