I går lagde jeg ølbryggerknekkebrød, og i dag lagde jeg ølbryggerbrød.
Jeg tappet av 4.5 dl vørter under bryggingen av belgisk dubbel i går som jeg satte i kjøleskapet etter avkjøling.
Jeg tok også vare på 5 dl utvasket mesk, også denne gikk i kjøleskapet etter avkjøling.
Hvis denne skulle stått lenger i kjøleskapet enn bare over natten ville jeg nok tørket masken i ovnen først, for den var litt fuktig da jeg satte den i kjøleskapet.
Jeg tappet av 4.5 dl vørter under bryggingen av belgisk dubbel i går som jeg satte i kjøleskapet etter avkjøling.
Jeg tok også vare på 5 dl utvasket mesk, også denne gikk i kjøleskapet etter avkjøling.
Hvis denne skulle stått lenger i kjøleskapet enn bare over natten ville jeg nok tørket masken i ovnen først, for den var litt fuktig da jeg satte den i kjøleskapet.
Oppskrift
Som for knekkebrødet, så er ølbryggerbrød også på oppskrift fra matmeg.no.
Oppskriften er noe tilpasset, da det holdt med 9 dl hvetemel (i steden for 12 dl):
- 4,5 dl vørter fra bryggingen
- 1/2 dl honning
- 5 dl Utvasket malt (mask etter bryggingen)
- 3 dl grovt rugmel
- 9 dl hvetemel
- 50 gram gjær
- 1 ts salt
Varmet opp vørteren til 37ºC på komfyren, noe som viste seg å være nokså vanskelig, fikk enten et par grader for mye eller et par for lite, så det vekslet mellom kjøling i kaldt vann og varming på komfyren.
Da jeg traff 37ºC, så smuldret jeg opp ferskgjæren (50 gram pakke med gjær) oppi vørteren og rørte godt ut - alle klumper skal røres ut.
Så tilsatte jeg og rørte ut honningen.
Så tilsatte jeg malten, som er noe fuktig.
I en stor bolle blandet jeg sammen det tørre: rugmelet, hvetemelet og salt.
Så helte jeg blandingen med det våte over i bollen med det tørre, og rørte og knadde dette godt sammen.
Det kan være smart å ikke tilsette alt hvetemelet med det samme, for å tilpasse til konsistensen man ønsker.
Normalt ønsker man seg en litt seig deg, for å få et luftig og mykt resultat på baksten.
Lot deigen hele i ca 1 time (oppskriften sier 40 minutter), slik at den ble omtrent dobbel størrelse. Delte deigen i to og formet to avlange pølser som jeg la på stekepapir på et stekebrett.
La så et håndkle over deigen i ca 30 minutter for videre heving.
Stekte brødene midt i ovnen på 200 grader (forvarmet) i 45 minutter.
Brødene ble så avkjølt i noen timer på rist.
Resultat
Det ene brødet skal fryses helt og nytes med familie i jula.
Det andre ble skåret opp, og smakt, og det smaker veldig godt.
Konklusjon
Suksess!
Passer utmerket til julesylte, og vil sikkert også fungere veldig godt sammen med ribbe.
![]() |
To pølser med deig klare til heving |
![]() |
To brød til avkjøling - smaker godt! |
Kommentarer
Legg inn en kommentar