Gå til hovedinnhold

Ølbryggerbrød

I går lagde jeg ølbryggerknekkebrød, og i dag lagde jeg ølbryggerbrød.

Jeg tappet av 4.5 dl vørter under bryggingen av belgisk dubbel i går som jeg satte i kjøleskapet etter avkjøling.
Jeg tok også vare på 5 dl utvasket mesk, også denne gikk i kjøleskapet etter avkjøling.
Hvis denne skulle stått lenger i kjøleskapet enn bare over natten ville jeg nok tørket masken i ovnen først, for den var litt fuktig da jeg satte den i kjøleskapet.

Oppskrift

Som for knekkebrødet, så er ølbryggerbrød også på oppskrift fra matmeg.no.
Oppskriften er noe tilpasset, da det holdt med 9 dl hvetemel (i steden for 12 dl):

  • 4,5 dl vørter fra bryggingen
  • 1/2 dl honning
  • 5 dl Utvasket malt (mask etter bryggingen)
  • 3 dl grovt rugmel
  • 9 dl hvetemel
  • 50 gram gjær
  • 1 ts salt
Varmet opp vørteren til 37ºC på komfyren, noe som viste seg å være nokså vanskelig, fikk enten et par grader for mye eller et par for lite, så det vekslet mellom kjøling i kaldt vann og varming på komfyren.

Da jeg traff 37ºC, så smuldret jeg opp ferskgjæren (50 gram pakke med gjær) oppi vørteren og rørte godt ut - alle klumper skal røres ut.
Så tilsatte jeg og rørte ut honningen.
Så tilsatte jeg malten, som er noe fuktig.

I en stor bolle blandet jeg sammen det tørre: rugmelet, hvetemelet og salt.
Så helte jeg blandingen med det våte over i bollen med det tørre, og rørte og knadde dette godt sammen.

Det kan være smart å ikke tilsette alt hvetemelet med det samme, for å tilpasse til konsistensen man ønsker.
Normalt ønsker man seg en litt seig deg, for å få et luftig og mykt resultat på baksten.

Lot deigen hele i ca 1 time (oppskriften sier 40 minutter), slik at den ble omtrent dobbel størrelse. Delte deigen i to og formet to avlange pølser som jeg la på stekepapir på et stekebrett.
La så et håndkle over deigen i ca 30 minutter for videre heving.

Stekte brødene midt i ovnen på 200 grader (forvarmet) i 45 minutter.
Brødene ble så avkjølt i noen timer på rist.

Resultat

Det ene brødet skal fryses helt og nytes med familie i jula.

Det andre ble skåret opp, og smakt, og det smaker veldig godt.

Konklusjon

Suksess!
Passer utmerket til julesylte, og vil sikkert også fungere veldig godt sammen med ribbe.

To pølser med deig klare til heving

To brød til avkjøling - smaker godt!

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Rengjøring av flasker til første batch

Brygget har nå stått i halvannen uke til gjæring. Det nærmer seg tappedag hvor jeg skal tappe mitt første brygg på 27 liter over på flasker. Jeg har tatt vare på tomme halvliters ølflasker over en lengre periode og har nå ca 60 flasker, som gir en god margin til brygget jeg nå har stående til gjæring. Rengjøring De fleste av flaskene har vært skylt rett etter de er drukket, men jeg gikk på med PBW og flaskebørste allikevel for å være sikker på at de er helt rene når jeg skal tappe over øl på de. Det er kjedelig om dårlig rengjøring av flaskene skal ødelegge for smaken, spesielt etter alt arbeidet og ventingen som allerede er lagt ned i brygget. Jeg fylte en gjæringsspann på 30 liter med varmt vann (som holder kanskje 50°C?), såpass mye vann at det dekker over høyden på flaskene, og blandet ut 2 spiseskjeer med PBW. Det ble nok et litt svakere blandingsforhold enn hva som står på PBW-boksen, men jeg satser på at det holder. Jeg fikk plass til 16 flasker om gangen som jeg dy

Tapping av første batch på flasker

Da var dagen kommet til å tappe ølet over på flasker. Brygget har stått til gjæring i 17 dager (ca 2,5 uker) og aktiviteten i gjærlåsen var stilnet. Desinfisering Flasker til avrenning på flasketre Blandet ut 10 liter lunket (halvvarmt) vann med Star San for desinfisering av gjæringsskann og utstyr. Jeg desinfiserte to gjæringsspann, ett for omstikkingen og ett for å skylle diverse utstyr i, en dråpemåler, og la en god haug med korker i en mindre bøtte med litt Star San-blanding. Jeg fylte flaskespyleren og spylte ca 60 flasker, for det meste 0,5 litersflasker, men også noen på 0,33 liter, som jeg hang på flasketreet. Måling av FG Refraktometeret jeg bestilte med bryggeutstyret kom denne uka. Jeg kalibererte den med noen dråper kaldt springvann. Siden jeg ikke fikk målt OG (original gravity) da jeg satte brygget så klarer jeg ikke nå å regne ut alkoholmengden, men for å teste ut utstyret så målte jeg FG (final gravity) allikevel. For måling av alkoholmengde finnes

Batch #2 - Weissenbier

Tid for å sette batch #2 - en hveteøl. Også dette ølet lager jeg fra et ferdig oppmålt all-grain maltsett, Weissbier fra ølbrygging.no . Startet kl 15:30 med å fylle vann i Beer Brew 30, termostat på 65°C på full effekt. Sirkulerer vann for å jevne ut temperaturen etterhvert. I følge oppskrift skal mesking skje på temperatur i området 63-68°C i 90 minutter. Bryggeskjema Delvis for planlegging og delvis oppdatert med faktiske målinger. Bryggedato: 26.08.2014 BRYGG NR: 2 Øltype: WEISSBIER Volum (liter) 25 Vekt (kg) Malt Maks utbytte/kg/liter Maks utbytte 3 Pilsnermalt 300 36 3 Hvete malt 328 39,36 0 0 6 Malt 75,36 Vekt (g) Humle ALFA (%) Koketid (min) IBU 20 Northern Brewer 10 60 16,0 25 S