Batch #8 ble satt til gjæring på to dunker, merket #8.1 og #8.2.
For å forenkle tappingen stakk jeg over begge dunkene ett og samme spann for tilsetting av sukkerlake.
For måling av FG tok jeg prøver av begge to og tok gjennomsnittet av prøvene.
Kanskje litt rart at målingene ikke ble helt like, men det var ikke store avviket.
For å forenkle tappingen stakk jeg over begge dunkene ett og samme spann for tilsetting av sukkerlake.
For måling av FG tok jeg prøver av begge to og tok gjennomsnittet av prøvene.
Kanskje litt rart at målingene ikke ble helt like, men det var ikke store avviket.
Priming
Ønsket 3.5 vol CO² på denne ølen.
Det er det høyeste karboneringen jeg har gjort til nå - hveteølet fikk 3.2 vol CO², og den skummer godt i glasset!
Det var 25 liter vørter jeg satte til gjæring, og siden gjæren spiser opp noe av ølet, så antok jeg at det var ca 24 liter øl igjen i spannene til sammen.
Dette har stått til gjæring ved nokså jevnt ca 21ºC.
Kalkulatoren regnet ut at jeg trengte å tilsette 256 gram hvitt sukker.
Tapping
Flasker med "Belgisk Dubbel" |
Spannet jeg brukte for omstikking har en tut i bunnen, så jeg koblet noen slanger av forskjellige dimensjoner sammen, festet flaskefylleren og koblet denne til spannet med slangeklemme.
Slangene jeg brukte var i tykkeste laget og var lite fleksible, som gjorde at åpning av krana på spannet var noe vanskelig, da jeg måtte vri hele slangen rundt.
Kanskje det kan bli bedre med litt kortere slange.
Det lakk også litt fra krana hvor slangen var festa, muligens litt dårlig festing med klemma, men det skapte ikke store sølet, bare noen dråper.
Tappingen resulterte i 47 stk 0.5 liters flasker, 3 stk 0.33 liters flasker og 1 stk 0.25 liters flaske.
Totalt ble dette 24.5 liter øl, og ca 3.45 vol CO² i flaskene.
Håper alle flaskene tåler trykket...
Statistikk
Målte FG med refraktometer.
#8.1 ble målt til 6.5 Brix / 25 SG.
#8.2 ble målt til 6.6 Brix / 26 SG.
Plottet gjennomsnittet fra målingene inn og fikk ABV på 7.1%.
Estimert ABV etter karbonering blir 7.7%.
Bryggedato: | 06.12.2014 | BRYGG NR: | 8 | |
Øltype: | BELGISK DUBBEL | Volum (liter): | 24,5 | |
Gjær: | Danstar Nottingham | |||
Avmåling refraktometer: | SG | Brix | ||
OG: | 1,058 | 15,0 | ||
FG: | 1,0255 | 6,55 | ||
Kalkulator refraktometer: | Brix fra SG | Brix | Korrigert SG | |
OG: | 14,27 | 14,27 | 1,059 | |
FG: | 6,45 | 6,55 | 1,006 | |
ABV: | 7,10% | |||
Karbonering: | ||||
ABV før karbonering: | 7,10% | |||
Sukker (gram): | 256 | |||
Sukker / liter (gram): | 10,45 | |||
ABV økning karbonering: | 0,61% | |||
ABV på flaske: | 7,72% |
Vasking av gjær
Ølet ble passelig mørkt |
Vasket gjæren fra spannet #8.1.
Helte først over i desinfisert kjele (med Starsan) og så over på en desinfisert beholder.
1 liter vasket Nottingham-gjær, satt i kjøleskapet.
Første smaking
Øl smaker ikke helt øl uten kullsyre, men jeg kjenner smak fra kandissukkeret og av kjeks.
Ølet er veldig tørt, nesten i tørreste laget før tilsetting av sukkerlaken.
Kommentarer
Legg inn en kommentar