Gå til hovedinnhold

Tapping av #8 Belgisk Dubbel / Brown Ale på flasker

Batch #8 ble satt til gjæring på to dunker, merket #8.1 og #8.2.
For å forenkle tappingen stakk jeg over begge dunkene ett og samme spann for tilsetting av sukkerlake.

For måling av FG tok jeg prøver av begge to og tok gjennomsnittet av prøvene.
Kanskje litt rart at målingene ikke ble helt like, men det var ikke store avviket.

Priming

Ønsket 3.5 vol CO² på denne ølen.
Det er det høyeste karboneringen jeg har gjort til nå - hveteølet fikk 3.2 vol CO², og den skummer godt i glasset!

Det var 25 liter vørter jeg satte til gjæring, og siden gjæren spiser opp noe av ølet, så antok jeg at det var ca 24 liter øl igjen i spannene til sammen.
Dette har stått til gjæring ved nokså jevnt ca 21ºC.
Kalkulatoren regnet ut at jeg trengte å tilsette 256 gram hvitt sukker.

Tapping

Flasker med "Belgisk Dubbel"
Spannet jeg brukte for omstikking har en tut i bunnen, så jeg koblet noen slanger av forskjellige dimensjoner sammen, festet flaskefylleren og koblet denne til spannet med slangeklemme.

Slangene jeg brukte var i tykkeste laget og var lite fleksible, som gjorde at åpning av krana på spannet var noe vanskelig, da jeg måtte vri hele slangen rundt.
Kanskje det kan bli bedre med litt kortere slange.
Det lakk også litt fra krana hvor slangen var festa, muligens litt dårlig festing med klemma, men det skapte ikke store sølet, bare noen dråper.

Tappingen resulterte i 47 stk 0.5 liters flasker, 3 stk 0.33 liters flasker og 1 stk 0.25 liters flaske.
Totalt ble dette 24.5 liter øl, og ca 3.45 vol CO² i flaskene.
Håper alle flaskene tåler trykket...

Statistikk

Målte FG med refraktometer.
#8.1 ble målt til 6.5 Brix / 25 SG.
#8.2 ble målt til 6.6 Brix / 26 SG.
Plottet gjennomsnittet fra målingene inn og fikk ABV på 7.1%.
Estimert ABV etter karbonering blir 7.7%.

Bryggedato: 06.12.2014
BRYGG NR: 8





Øltype: BELGISK DUBBEL Volum (liter): 24,5





Gjær: Danstar Nottingham






Avmåling refraktometer: SG Brix

OG: 1,058 15,0

FG: 1,0255 6,55










Kalkulator refraktometer: Brix fra SG Brix Korrigert SG

OG: 14,27 14,27 1,059

FG: 6,45 6,55 1,006






ABV:

7,10%










Karbonering:



ABV før karbonering: 7,10%

Sukker (gram): 256

Sukker / liter (gram): 10,45

ABV økning karbonering: 0,61%

ABV på flaske: 7,72%

Vasking av gjær

Ølet ble passelig mørkt
Vasket gjæren fra spannet #8.1.
Helte først over i desinfisert kjele (med Starsan) og så over på en desinfisert beholder.
1 liter vasket Nottingham-gjær, satt i kjøleskapet.

Første smaking

Øl smaker ikke helt øl uten kullsyre, men jeg kjenner smak fra kandissukkeret og av kjeks.
Ølet er veldig tørt, nesten i tørreste laget før tilsetting av sukkerlaken.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Rengjøring av flasker til første batch

Brygget har nå stått i halvannen uke til gjæring. Det nærmer seg tappedag hvor jeg skal tappe mitt første brygg på 27 liter over på flasker. Jeg har tatt vare på tomme halvliters ølflasker over en lengre periode og har nå ca 60 flasker, som gir en god margin til brygget jeg nå har stående til gjæring. Rengjøring De fleste av flaskene har vært skylt rett etter de er drukket, men jeg gikk på med PBW og flaskebørste allikevel for å være sikker på at de er helt rene når jeg skal tappe over øl på de. Det er kjedelig om dårlig rengjøring av flaskene skal ødelegge for smaken, spesielt etter alt arbeidet og ventingen som allerede er lagt ned i brygget. Jeg fylte en gjæringsspann på 30 liter med varmt vann (som holder kanskje 50°C?), såpass mye vann at det dekker over høyden på flaskene, og blandet ut 2 spiseskjeer med PBW. Det ble nok et litt svakere blandingsforhold enn hva som står på PBW-boksen, men jeg satser på at det holder. Jeg fikk plass til 16 flasker om gangen som jeg dy

Tapping av første batch på flasker

Da var dagen kommet til å tappe ølet over på flasker. Brygget har stått til gjæring i 17 dager (ca 2,5 uker) og aktiviteten i gjærlåsen var stilnet. Desinfisering Flasker til avrenning på flasketre Blandet ut 10 liter lunket (halvvarmt) vann med Star San for desinfisering av gjæringsskann og utstyr. Jeg desinfiserte to gjæringsspann, ett for omstikkingen og ett for å skylle diverse utstyr i, en dråpemåler, og la en god haug med korker i en mindre bøtte med litt Star San-blanding. Jeg fylte flaskespyleren og spylte ca 60 flasker, for det meste 0,5 litersflasker, men også noen på 0,33 liter, som jeg hang på flasketreet. Måling av FG Refraktometeret jeg bestilte med bryggeutstyret kom denne uka. Jeg kalibererte den med noen dråper kaldt springvann. Siden jeg ikke fikk målt OG (original gravity) da jeg satte brygget så klarer jeg ikke nå å regne ut alkoholmengden, men for å teste ut utstyret så målte jeg FG (final gravity) allikevel. For måling av alkoholmengde finnes

Batch #2 - Weissenbier

Tid for å sette batch #2 - en hveteøl. Også dette ølet lager jeg fra et ferdig oppmålt all-grain maltsett, Weissbier fra ølbrygging.no . Startet kl 15:30 med å fylle vann i Beer Brew 30, termostat på 65°C på full effekt. Sirkulerer vann for å jevne ut temperaturen etterhvert. I følge oppskrift skal mesking skje på temperatur i området 63-68°C i 90 minutter. Bryggeskjema Delvis for planlegging og delvis oppdatert med faktiske målinger. Bryggedato: 26.08.2014 BRYGG NR: 2 Øltype: WEISSBIER Volum (liter) 25 Vekt (kg) Malt Maks utbytte/kg/liter Maks utbytte 3 Pilsnermalt 300 36 3 Hvete malt 328 39,36 0 0 6 Malt 75,36 Vekt (g) Humle ALFA (%) Koketid (min) IBU 20 Northern Brewer 10 60 16,0 25 S