søndag 18. januar 2015

Tapping av #9 Kölsch Nottingham på flasker

Lys Kölsch omstikkes til nytt spann
Tappedag for #9 Kölsch Nottingham etter at denne har stått til gjæring i nesten tre uker.

Gjæringstemperatur har ligget stort sett mellom 14ºC og 15ºC.
Dette fikk jeg til på grovkjøkkenet med døra stående på gløtt inn mot varmen fra resten av huset.
Lyset er stort sett av i løpet av dagen, og gjæringskaret var dekket med et laken for å skjerme mot direkte lys.

Sukkerlake

Estimerte ca 25 liter øl.
2.5 vol CO2.
15ºC fermentering (som betyr ca 1.01 vol CO2 i ølet etter gjæring)
= 149.1 gram hvitt sukker

Jeg veide opp 150g sukker, som er 6.12 gram per liter øl, som jeg rørte ut i 5 dl kokende vann.
Reduserte sukkerlaken ved forsiktig koking i ca 10 minutter, mens jeg av og til rørte.
Satt til kjøling i litt kaldt vann i vasken, mens jeg desinfiserte flasker.

Stakk om ølet sammen med sukkerlaken til nytt spann for tapping til flasker.

Manuell temperaturkontroll med notering på papir

FG

Målte Brix med refraktometer til 4.1 - 4.2, som ga en beregnet FG på 1.000 - 1.001.
Jeg syntes dette tallet var mistenkelig lavt, så jeg googlet litt og fant ut at det er mulig siden alkohol er lettere enn vann.
Med andre ord så har Kölsch'n gjæret bra ut, og det er en god ting, for jeg ønsker en tørr Kölsch.

Tapping

Tappet 48 stk 0.5 liters flasker og 2 stk 0.33 liters flasker, totalt ca 24.5 liter Kölsch Nottingham.

Statistikk






Bryggedato: 30.12.2014
BRYGG NR: 9





Øltype: KØLSCH-NOTTINGHAM Volum (liter): 24,5





Gjær: Danstar Nottingham






Avlesning refraktometer: SG Brix

OG: 1,042 11,0

FG: 1,016 4,10










Kalkulator refraktometer: Brix fra SG Brix Korrigert SG

OG: 10,48 10,48 1,043

FG: 4,08 4,10 1,001






ABV:

5,51%










Karbonering:



ABV før karbonering: 5,51%

Sukker (gram): 150

Sukker / liter (gram): 6,12

ABV økning karbonering: 0,36%

ABV på flaske: 5,87%

Gjærvasking

Planlegger å gjenbruke gjæren enda en gang, men det blir nok også den siste.
Jeg ønsker å lage en honning-porter neste gang, som jeg tror vil passe godt med Nottingham-gjær.

Bare håper jeg ikke drepte gjæren, for jeg blandet ut en utblandet StarSan-blanding videre ned til 25% med kaldt springvann.
Forrige vask gjorde jeg kun med kaldt springvann, og Kölsch'n smakte godt allerede fra gjæringsspannet, så det gikk bra.
Jeg målte ikke pH på syreblandingen, men i utgangspunktet skal gjæren tåle en liten dose syre, mens andre bakterier dør, så får bare håpe at det jeg har lest stemmer og at blandingsforholdet ble sånn noenlunde OK :D

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar