Gå til hovedinnhold

Tapping av #9 Kölsch Nottingham på flasker

Lys Kölsch omstikkes til nytt spann
Tappedag for #9 Kölsch Nottingham etter at denne har stått til gjæring i nesten tre uker.

Gjæringstemperatur har ligget stort sett mellom 14ºC og 15ºC.
Dette fikk jeg til på grovkjøkkenet med døra stående på gløtt inn mot varmen fra resten av huset.
Lyset er stort sett av i løpet av dagen, og gjæringskaret var dekket med et laken for å skjerme mot direkte lys.

Sukkerlake

Estimerte ca 25 liter øl.
2.5 vol CO2.
15ºC fermentering (som betyr ca 1.01 vol CO2 i ølet etter gjæring)
= 149.1 gram hvitt sukker

Jeg veide opp 150g sukker, som er 6.12 gram per liter øl, som jeg rørte ut i 5 dl kokende vann.
Reduserte sukkerlaken ved forsiktig koking i ca 10 minutter, mens jeg av og til rørte.
Satt til kjøling i litt kaldt vann i vasken, mens jeg desinfiserte flasker.

Stakk om ølet sammen med sukkerlaken til nytt spann for tapping til flasker.

Manuell temperaturkontroll med notering på papir

FG

Målte Brix med refraktometer til 4.1 - 4.2, som ga en beregnet FG på 1.000 - 1.001.
Jeg syntes dette tallet var mistenkelig lavt, så jeg googlet litt og fant ut at det er mulig siden alkohol er lettere enn vann.
Med andre ord så har Kölsch'n gjæret bra ut, og det er en god ting, for jeg ønsker en tørr Kölsch.

Tapping

Tappet 48 stk 0.5 liters flasker og 2 stk 0.33 liters flasker, totalt ca 24.5 liter Kölsch Nottingham.

Statistikk






Bryggedato: 30.12.2014
BRYGG NR: 9





Øltype: KØLSCH-NOTTINGHAM Volum (liter): 24,5





Gjær: Danstar Nottingham






Avlesning refraktometer: SG Brix

OG: 1,042 11,0

FG: 1,016 4,10










Kalkulator refraktometer: Brix fra SG Brix Korrigert SG

OG: 10,48 10,48 1,043

FG: 4,08 4,10 1,001






ABV:

5,51%










Karbonering:



ABV før karbonering: 5,51%

Sukker (gram): 150

Sukker / liter (gram): 6,12

ABV økning karbonering: 0,36%

ABV på flaske: 5,87%

Gjærvasking

Planlegger å gjenbruke gjæren enda en gang, men det blir nok også den siste.
Jeg ønsker å lage en honning-porter neste gang, som jeg tror vil passe godt med Nottingham-gjær.

Bare håper jeg ikke drepte gjæren, for jeg blandet ut en utblandet StarSan-blanding videre ned til 25% med kaldt springvann.
Forrige vask gjorde jeg kun med kaldt springvann, og Kölsch'n smakte godt allerede fra gjæringsspannet, så det gikk bra.
Jeg målte ikke pH på syreblandingen, men i utgangspunktet skal gjæren tåle en liten dose syre, mens andre bakterier dør, så får bare håpe at det jeg har lest stemmer og at blandingsforholdet ble sånn noenlunde OK :D

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Rengjøring av flasker til første batch

Brygget har nå stått i halvannen uke til gjæring. Det nærmer seg tappedag hvor jeg skal tappe mitt første brygg på 27 liter over på flasker. Jeg har tatt vare på tomme halvliters ølflasker over en lengre periode og har nå ca 60 flasker, som gir en god margin til brygget jeg nå har stående til gjæring. Rengjøring De fleste av flaskene har vært skylt rett etter de er drukket, men jeg gikk på med PBW og flaskebørste allikevel for å være sikker på at de er helt rene når jeg skal tappe over øl på de. Det er kjedelig om dårlig rengjøring av flaskene skal ødelegge for smaken, spesielt etter alt arbeidet og ventingen som allerede er lagt ned i brygget. Jeg fylte en gjæringsspann på 30 liter med varmt vann (som holder kanskje 50°C?), såpass mye vann at det dekker over høyden på flaskene, og blandet ut 2 spiseskjeer med PBW. Det ble nok et litt svakere blandingsforhold enn hva som står på PBW-boksen, men jeg satser på at det holder. Jeg fikk plass til 16 flasker om gangen som jeg dy

Tapping av første batch på flasker

Da var dagen kommet til å tappe ølet over på flasker. Brygget har stått til gjæring i 17 dager (ca 2,5 uker) og aktiviteten i gjærlåsen var stilnet. Desinfisering Flasker til avrenning på flasketre Blandet ut 10 liter lunket (halvvarmt) vann med Star San for desinfisering av gjæringsskann og utstyr. Jeg desinfiserte to gjæringsspann, ett for omstikkingen og ett for å skylle diverse utstyr i, en dråpemåler, og la en god haug med korker i en mindre bøtte med litt Star San-blanding. Jeg fylte flaskespyleren og spylte ca 60 flasker, for det meste 0,5 litersflasker, men også noen på 0,33 liter, som jeg hang på flasketreet. Måling av FG Refraktometeret jeg bestilte med bryggeutstyret kom denne uka. Jeg kalibererte den med noen dråper kaldt springvann. Siden jeg ikke fikk målt OG (original gravity) da jeg satte brygget så klarer jeg ikke nå å regne ut alkoholmengden, men for å teste ut utstyret så målte jeg FG (final gravity) allikevel. For måling av alkoholmengde finnes

Batch #2 - Weissenbier

Tid for å sette batch #2 - en hveteøl. Også dette ølet lager jeg fra et ferdig oppmålt all-grain maltsett, Weissbier fra ølbrygging.no . Startet kl 15:30 med å fylle vann i Beer Brew 30, termostat på 65°C på full effekt. Sirkulerer vann for å jevne ut temperaturen etterhvert. I følge oppskrift skal mesking skje på temperatur i området 63-68°C i 90 minutter. Bryggeskjema Delvis for planlegging og delvis oppdatert med faktiske målinger. Bryggedato: 26.08.2014 BRYGG NR: 2 Øltype: WEISSBIER Volum (liter) 25 Vekt (kg) Malt Maks utbytte/kg/liter Maks utbytte 3 Pilsnermalt 300 36 3 Hvete malt 328 39,36 0 0 6 Malt 75,36 Vekt (g) Humle ALFA (%) Koketid (min) IBU 20 Northern Brewer 10 60 16,0 25 S