lørdag 31. januar 2015

Batch #10 - Honning Porter

Jeg har nå Danstar Nottingham-slurry som er blitt noen generasjoner, men som fremdeles lager godt øl, og Kölsch'n ble veldig bra, så jeg bestemte meg for å ta sjansen til å sette enda et øl på denne gjæren.

Etter litt søking etter en oppskrift ramlet jeg over Obamas White House Honey Porter.
Oppskriften fra Det Hvite Hus bruker en blanding av maltekstrakt-sirup og mesking av spesialmalt, men jeg ønsket å gå all-grain - og tilpasset derfor oppskriften.

Vannjusteringer

Tidligere brygging har vært uten justering av vann, som heller ikke er så viktig siden vannet fra springen i utgangspunktet er svært bløtt, holder høy PH (ca 8) og er næringsrik på mineraler.
Derimot har jeg lest at høy andel av mørk spesialmalt senker PH-verdien mye under meskeprosessen, og hvis PH-verdien ikke opprettholdes, så kan det gi syrlig og spiss smak på ølet.
Derfor bestemte jeg meg for å tilsette 2 gram Natron (natriumbikarbonat, NaHCO3, E-nummer E500) i mesken for å stabilisere PH-verdien.
Effekten av tilsetningen har jeg ikke målt, siden jeg ikke hadde PH-strips tilgjengelig.

Vannmengde mesking

For å holde litt mer kontroll over  mengde vann ved innmesk og vørter ved koking brukte jeg bryggeskjeen til å måle høyden av væskestanden - puttet det inn i formelen for volum (V=πr²h).
Radius på bryggekjelen er 14.5 cm.

Prøvde å nå et vann-til-malt-forhold på 1.5, som betyr at med 5.8 kg malt trengs 8.7 liter vann.
Det er et hulrom under maltsila, så jeg målte volumet inni maltsila.
Siden malten vil presse vannet, så vil vannstanden utenfor maltsila også øke.
Uten nøyaktige kalkuleringer, så endte jeg opp med ca 15 liter vann i brygget.
Dette viste seg å være akkurat passe for innmesking, men kanskje litt for lite, da sirkuleringspumpa slurra en del - øker kanskje til 16 liter neste gang på denne mengden malt.

Bryggeskjema






Bryggedato: 31.01.2015
BRYGG NR: 10





Øltype: WHITE HOUSE HONEY PORTER Volum (liter) 24





Vekt (kg) Malt %-andel Maks utbytte/kg/liter Maks utbytte
4,536 Pale malt 3-4 EBC 79,23% 296 55,94
0,454 Caramel malt 40 EBC 7,93% 268 5,07
0,454 Munic malt 20 EBC 7,93% 268 5,07
0,168 Roast Barley 984 EBC 2,93% 268 1,88
0,113 Chocolate Malt 689 EBC 1,97% 268 1,26
5,725 Malt

69,22





Vekt (g) Humle ALFA (%) Koketid (min) IBU
12,00 Columbus / Tomahawk / Zeus 16,4 45 16,4
14,00 Columbus / Tomahawk / Zeus 16,4 30 12,8
14,00 Hallertau Mittelfrüh 4,5 1 0,1




0,0




0,0
40,00 HUMLE

29,3





Vekt (g) Tilsetninger Koketid (min)
454,00 Lynghonning 60











454,00 Tilsetninger











Temp.(C) Tid (min.)

1. Mesking 67 60

2. Mesking 78 5

3. Mesking



Skylling 78 60











Måltall:




(oechsle grader)
(oechsle grader)
OG: 56 FG: 11





Utnyttelse: 70%
ABV: 5,9 %








Bitterhet (IBU): 32,9
Gjær type Danstar Nottingham
Farge (EBC): 44,7












Date Temp (C)
1. Gjæring
31.01.2015 18,0 1 uke
2. Gjæring 07.02.2015 20,0 1-2 uker
Flasking/Karbonering
19.02.2015 20,0 2 uker




















Kommentar:



2 gram natriumbikarbonat (Natron) i meskevannet (på toppen av tilsatt malt).
Starte med 15 liter meskevann.
Opprinnelsen til oppskriften er White House Honey Porter på ekstrakt omgjort til all-grain.


Kokeskjema






Bryggedato: 31.01.2015
BRYGG NR: 10





Øltype: WHITE HOUSE HONEY PORTER Koketid (min): 90










Fra start Koketid (min) Hva / Oppgave
0 90 Kok
30 60 Honning

45 45 Humle 1
60 30 Humle 2
75 15 Kjølespiral oppi, for desinfisering
75 15 Protafloc, halv tablett, knust
75 15 Yeast-VIT, ca 2 gram
89 1 Humle 3



90 0 Skru av koker. Start kjøling.
90

90



90



90



90



90

90

Fra start Koketid (min) Hva / Oppgave







Målinger SG/Brix


Test # Tid Kommentar
Avlesing 1
Avlesing 2
Avlesing 3
Avlesing 4






SG BRIX
SG BRIX
SG BRIX
SG BRIX
1 14:15 Rent vann
0 0,0









2 16:30 Ved kok (29,7 liter)
65 16,9
69 17,9
67 17,2
66 17,0
3 18:30 Etter kok
53 13,6
53 13,8
55 14,1



4 19:08 Etter kjøling
53 13,6
53 13,7






5 16:31 Siste avrenning fra maltsil
11 2,9
12 3,1








Detaljert bryggelogg






Klokke Kommentar


13:30 Fylt på vann opp til 21 cm i maltsila. Startet oppvarming.

5,8 kg maltblanding.
13:50 Målt opp 2 gram Natron til å tilsette mesken.
14:00 Målt opp 459 gram honning i et beger.
14:12 Koker 72ºC. Sirkulering. Ned termostat.
14:13 Koker 70ºC. Opp termostat.
14:15 Koker 72ºC. Sirkulering. Ned termostat.
14:17 Koker 74ºC. Start innmesk.
14:25 Ferdig innmesk. Tilsatte Natron. Sirk m/bøtte først, så pumpe.
14:27 Sirk-pumpe slurrer. Sirk stopp. Tykk mesk. Termostat av (keep warm). Koker 68ºC. Mesk 65.5ºC.
14:33 Termostat 70ºC. Effekt 40%.
14:35 Sirk m/pumpe – 2 mijn før slurring. Mesk 64-65ºC. Koker 77ºC.
14:40 Mesk dypt 64.7ºC.
14:47 Mesk dypt 64.7ºC. Koker 78ºC.
14:49 Sirk utenfor.
15:05 Mesk 65ºC. Sirk oppi.
15:08 Mesk 67-68ºC. Sirk utenfor. Termostat av.
15:11 Mesk 68ºC. Koker 69ºC.
15:15 Sirk oppi. Termostat 68ºC. Koker 68ºC.
15:16 Koker 70ºC. Mesk 67ºC.
16:18 Sirk av (slurret). Mesk 68ºC. Effekt 30%.
15:19 Sirk utenfor. Koker 70ºC.
15:24 Målt opp humle:

H1 = 12g Columbus

H2 = 14g Columbus

H3 = 14g Hallertau Mittelfrüh
15:27 Mesk 68ºC. Koker 70ºC.
15:28 Start 2. mesking. Effekt 50%. Termostat 79ºC.
15:36 Sirk oppi. Koker 80ºC. Mesk topp 72ºC.
15:37 Sirk utenfor.
15:39 Mesk 76ºC. Koker 78ºC.
15:42 Effekt 45%. Koker 80ºC. Mesk 76.5ºC.
15:45 Koker 78ºC. Mesk 77ºC.
15:47 Koker 79ºC. Effekt 40%.
15:52 Mesk 78ºC. Koker 80ºC. Termostat ned.
15:59 Løftet opp maltsil. 3 liter 80ºC vann over. Termostat 85ºC. Effekt 40%.
16:11 10 liter 78-79ºC vann over.
16:15 Totalt oppvarmet vann: 10+5+3+3 liter (=21 liter) – klargjort for skylling ca 80ºC.
16:23 Totalt 19 liter skyllevann brukt. Vørteren står nå 43cm høyt i kjelen. Med radius 14.5cm blir det 28.4 liter.
16:28 Etter siste avrenning: 45cm høyt = 29.7 liter.
16:50 Protafloc 1/2 tablett knust – klargjort.
16:55 Antydning til kok. Øst vekk skumlag. Koker 98ºC. Effekt 60%.
17:00 Koker!
17:05 Effekt 55%.
17:07 Effekt 60%.
17:30 Honningen oppi. Tok litt tid. Honning var noe stiv og hang igjen i begeret. Brukte skje for å grave ut, som ble varmet opp oppi den kokende vørteren, og honningen løsnet greit fra skjeen.
17:45 Humle 1 oppi.
18:00 Humle 2 oppi.
18:15 Kjølespiral, Protafloc og Yeast-VIT oppi.
19:29 Humle 3 oppi.
18:30 Start kjøling.
18:59 Tapping startet. Vørteren siles på vei til gjæringsspann.
19:00 3 dl gjærslurry av Danstar Nottingham oppi gjæringskar etter tappet noen liter.
19:06 25 liter (inkl 3dl gjær) i gjæringsspannet. Med andre ord: ca 24.5 liter vørter. Ristet spannet.
19:12 Ristet mer. Satt til gjæring i romtemperatur på ca 18ºC.


Bilder


Silt vekk skumlag under koking

Oppmålt honning

Oppmålt humle


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar