Jeg har nå Danstar Nottingham-slurry som er blitt noen generasjoner, men som fremdeles lager godt øl, og Kölsch'n ble veldig bra, så jeg bestemte meg for å ta sjansen til å sette enda et øl på denne gjæren.
Prøvde å nå et vann-til-malt-forhold på 1.5, som betyr at med 5.8 kg malt trengs 8.7 liter vann.
Det er et hulrom under maltsila, så jeg målte volumet inni maltsila.
Siden malten vil presse vannet, så vil vannstanden utenfor maltsila også øke.
Uten nøyaktige kalkuleringer, så endte jeg opp med ca 15 liter vann i brygget.
Dette viste seg å være akkurat passe for innmesking, men kanskje litt for lite, da sirkuleringspumpa slurra en del - øker kanskje til 16 liter neste gang på denne mengden malt.
Etter litt søking etter en oppskrift ramlet jeg over Obamas White House Honey Porter.
Oppskriften fra Det Hvite Hus bruker en blanding av maltekstrakt-sirup og mesking av spesialmalt, men jeg ønsket å gå all-grain - og tilpasset derfor oppskriften.
Vannjusteringer
Tidligere brygging har vært uten justering av vann, som heller ikke er så viktig siden vannet fra springen i utgangspunktet er svært bløtt, holder høy PH (ca 8) og er næringsrik på mineraler.
Derimot har jeg lest at høy andel av mørk spesialmalt senker PH-verdien mye under meskeprosessen, og hvis PH-verdien ikke opprettholdes, så kan det gi syrlig og spiss smak på ølet.
Derfor bestemte jeg meg for å tilsette 2 gram Natron (natriumbikarbonat, NaHCO3, E-nummer E500) i mesken for å stabilisere PH-verdien.
Effekten av tilsetningen har jeg ikke målt, siden jeg ikke hadde PH-strips tilgjengelig.
Vannmengde mesking
For å holde litt mer kontroll over mengde vann ved innmesk og vørter ved koking brukte jeg bryggeskjeen til å måle høyden av væskestanden - puttet det inn i formelen for volum (V=πr²h).
Radius på bryggekjelen er 14.5 cm.
Prøvde å nå et vann-til-malt-forhold på 1.5, som betyr at med 5.8 kg malt trengs 8.7 liter vann.
Det er et hulrom under maltsila, så jeg målte volumet inni maltsila.
Siden malten vil presse vannet, så vil vannstanden utenfor maltsila også øke.
Uten nøyaktige kalkuleringer, så endte jeg opp med ca 15 liter vann i brygget.
Dette viste seg å være akkurat passe for innmesking, men kanskje litt for lite, da sirkuleringspumpa slurra en del - øker kanskje til 16 liter neste gang på denne mengden malt.
Bryggeskjema
Bryggedato: | 31.01.2015 | BRYGG NR: | 10 | |
Øltype: | WHITE HOUSE HONEY PORTER | Volum (liter) | 24 | |
Vekt (kg) | Malt | %-andel | Maks utbytte/kg/liter | Maks utbytte |
4,536 | Pale malt 3-4 EBC | 79,23% | 296 | 55,94 |
0,454 | Caramel malt 40 EBC | 7,93% | 268 | 5,07 |
0,454 | Munic malt 20 EBC | 7,93% | 268 | 5,07 |
0,168 | Roast Barley 984 EBC | 2,93% | 268 | 1,88 |
0,113 | Chocolate Malt 689 EBC | 1,97% | 268 | 1,26 |
5,725 | Malt | 69,22 | ||
Vekt (g) | Humle | ALFA (%) | Koketid (min) | IBU |
12,00 | Columbus / Tomahawk / Zeus | 16,4 | 45 | 16,4 |
14,00 | Columbus / Tomahawk / Zeus | 16,4 | 30 | 12,8 |
14,00 | Hallertau Mittelfrüh | 4,5 | 1 | 0,1 |
0,0 | ||||
0,0 | ||||
40,00 | HUMLE | 29,3 | ||
Vekt (g) | Tilsetninger | Koketid (min) | ||
454,00 | Lynghonning | 60 | ||
454,00 | Tilsetninger | |||
Temp.(C) | Tid (min.) | |||
1. Mesking | 67 | 60 | ||
2. Mesking | 78 | 5 | ||
3. Mesking | ||||
Skylling | 78 | 60 | ||
Måltall: | ||||
(oechsle grader) | (oechsle grader) | |||
OG: | 56 | FG: | 11 | |
Utnyttelse: | 70% | ABV: | 5,9 % | |
Bitterhet (IBU): | 32,9 | |||
Gjær type | Danstar Nottingham | Farge (EBC): | 44,7 | |
Date | Temp (C) | |||
1. Gjæring | 31.01.2015 | 18,0 | 1 uke | |
2. Gjæring | 07.02.2015 | 20,0 | 1-2 uker | |
Flasking/Karbonering | 19.02.2015 | 20,0 | 2 uker | |
Kommentar: | ||||
2 gram natriumbikarbonat (Natron) i meskevannet (på toppen av tilsatt malt). | ||||
Starte med 15 liter meskevann. | ||||
Opprinnelsen til oppskriften er White House Honey Porter på ekstrakt omgjort til all-grain. |
Kokeskjema
Bryggedato: | 31.01.2015 | BRYGG NR: | 10 | |
Øltype: | WHITE HOUSE HONEY PORTER | Koketid (min): | 90 | |
Fra start | Koketid (min) | Hva / Oppgave | ||
0 | 90 | Kok | ||
30 | 60 | Honning | ||
45 | 45 | Humle 1 | ||
60 | 30 | Humle 2 | ||
75 | 15 | Kjølespiral oppi, for desinfisering | ||
75 | 15 | Protafloc, halv tablett, knust | ||
75 | 15 | Yeast-VIT, ca 2 gram | ||
89 | 1 | Humle 3 | ||
90 | 0 | Skru av koker. Start kjøling. | ||
90 | ||||
90 | ||||
90 | ||||
90 | ||||
90 | ||||
90 | ||||
90 | ||||
Fra start | Koketid (min) | Hva / Oppgave | ||
Målinger SG/Brix
Test # | Tid | Kommentar | Avlesing 1 | Avlesing 2 | Avlesing 3 | Avlesing 4 | |||||||||||
SG | BRIX | SG | BRIX | SG | BRIX | SG | BRIX | ||||||||||
1 | 14:15 | Rent vann | 0 | 0,0 | |||||||||||||
2 | 16:30 | Ved kok (29,7 liter) | 65 | 16,9 | 69 | 17,9 | 67 | 17,2 | 66 | 17,0 | |||||||
3 | 18:30 | Etter kok | 53 | 13,6 | 53 | 13,8 | 55 | 14,1 | |||||||||
4 | 19:08 | Etter kjøling | 53 | 13,6 | 53 | 13,7 | |||||||||||
5 | 16:31 | Siste avrenning fra maltsil | 11 | 2,9 | 12 | 3,1 |
Detaljert bryggelogg
Klokke | Kommentar | |||
13:30 | Fylt på vann opp til 21 cm i maltsila. Startet oppvarming. | |||
5,8 kg maltblanding. | ||||
13:50 | Målt opp 2 gram Natron til å tilsette mesken. | |||
14:00 | Målt opp 459 gram honning i et beger. | |||
14:12 | Koker 72ºC. Sirkulering. Ned termostat. | |||
14:13 | Koker 70ºC. Opp termostat. | |||
14:15 | Koker 72ºC. Sirkulering. Ned termostat. | |||
14:17 | Koker 74ºC. Start innmesk. | |||
14:25 | Ferdig innmesk. Tilsatte Natron. Sirk m/bøtte først, så pumpe. | |||
14:27 | Sirk-pumpe slurrer. Sirk stopp. Tykk mesk. Termostat av (keep warm). Koker 68ºC. Mesk 65.5ºC. | |||
14:33 | Termostat 70ºC. Effekt 40%. | |||
14:35 | Sirk m/pumpe – 2 mijn før slurring. Mesk 64-65ºC. Koker 77ºC. | |||
14:40 | Mesk dypt 64.7ºC. | |||
14:47 | Mesk dypt 64.7ºC. Koker 78ºC. | |||
14:49 | Sirk utenfor. | |||
15:05 | Mesk 65ºC. Sirk oppi. | |||
15:08 | Mesk 67-68ºC. Sirk utenfor. Termostat av. | |||
15:11 | Mesk 68ºC. Koker 69ºC. | |||
15:15 | Sirk oppi. Termostat 68ºC. Koker 68ºC. | |||
15:16 | Koker 70ºC. Mesk 67ºC. | |||
16:18 | Sirk av (slurret). Mesk 68ºC. Effekt 30%. | |||
15:19 | Sirk utenfor. Koker 70ºC. | |||
15:24 | Målt opp humle: | |||
H1 = 12g Columbus | ||||
H2 = 14g Columbus | ||||
H3 = 14g Hallertau Mittelfrüh | ||||
15:27 | Mesk 68ºC. Koker 70ºC. | |||
15:28 | Start 2. mesking. Effekt 50%. Termostat 79ºC. | |||
15:36 | Sirk oppi. Koker 80ºC. Mesk topp 72ºC. | |||
15:37 | Sirk utenfor. | |||
15:39 | Mesk 76ºC. Koker 78ºC. | |||
15:42 | Effekt 45%. Koker 80ºC. Mesk 76.5ºC. | |||
15:45 | Koker 78ºC. Mesk 77ºC. | |||
15:47 | Koker 79ºC. Effekt 40%. | |||
15:52 | Mesk 78ºC. Koker 80ºC. Termostat ned. | |||
15:59 | Løftet opp maltsil. 3 liter 80ºC vann over. Termostat 85ºC. Effekt 40%. | |||
16:11 | 10 liter 78-79ºC vann over. | |||
16:15 | Totalt oppvarmet vann: 10+5+3+3 liter (=21 liter) – klargjort for skylling ca 80ºC. | |||
16:23 | Totalt 19 liter skyllevann brukt. Vørteren står nå 43cm høyt i kjelen. Med radius 14.5cm blir det 28.4 liter. | |||
16:28 | Etter siste avrenning: 45cm høyt = 29.7 liter. | |||
16:50 | Protafloc 1/2 tablett knust – klargjort. | |||
16:55 | Antydning til kok. Øst vekk skumlag. Koker 98ºC. Effekt 60%. | |||
17:00 | Koker! | |||
17:05 | Effekt 55%. | |||
17:07 | Effekt 60%. | |||
17:30 | Honningen oppi. Tok litt tid. Honning var noe stiv og hang igjen i begeret. Brukte skje for å grave ut, som ble varmet opp oppi den kokende vørteren, og honningen løsnet greit fra skjeen. | |||
17:45 | Humle 1 oppi. | |||
18:00 | Humle 2 oppi. | |||
18:15 | Kjølespiral, Protafloc og Yeast-VIT oppi. | |||
19:29 | Humle 3 oppi. | |||
18:30 | Start kjøling. | |||
18:59 | Tapping startet. Vørteren siles på vei til gjæringsspann. | |||
19:00 | 3 dl gjærslurry av Danstar Nottingham oppi gjæringskar etter tappet noen liter. | |||
19:06 | 25 liter (inkl 3dl gjær) i gjæringsspannet. Med andre ord: ca 24.5 liter vørter. Ristet spannet. | |||
19:12 | Ristet mer. Satt til gjæring i romtemperatur på ca 18ºC. |
Bilder
Silt vekk skumlag under koking |
Oppmålt honning |
Oppmålt humle |
Kommentarer
Legg inn en kommentar