Gå til hovedinnhold

Test av hevert og flaskefyller

Flaskefyller med automatisk stopp

Jeg kjøpte i går en flaskefyller hos Bryggeland, som er en stav man kobler til en hevert, med en tapp i bunnen som åpnes når den stikkes mot bunnen av flaska og lukkes når den løftes opp.

Denne tappen er praktisk ved fylling av flasker.
Man slipper å klemme igjen slangen for å stoppe fyllingen når neste flaske skal fylles, og faren for søl blir mindre siden det sjelden blir helt tett med slangeklemme.
Det er ønskelig å ikke plaske for mye med ølet når det tappes over på flasker, for at ølet skal komme minst mulig i kontakt med oksygen.

Ny hevert med pumpe
Den automatiske stoppingen viste seg derimot å være upraktisk ved omstikking til annet gjæringsspann.
Forsøkte å stikke om noen liter med vann fra en bøtte over til et tomt gjæringsspann, og det skal ikke mye til før tappen flyr ut og omstikkingen stopper opp.
Jeg må finne en måte å støtte opp flaskefylleren litt, slik at den står rett opp og ned og presser tappen inn mot bunnen av spannet.


Ny hevert med pumpe

Jeg hadde en hevert fra før, men jeg var usikker på dimensjonen på slangene på den jeg hadde fra før.
Jeg kjøpte derfor en automatisk hevert hos Bryggeland.
Denne heverten har en prasktisk pumpe som kan "kickstarte" heverten ved å pumpe opp væsken, og unngår derfor å suge i gang heverten.
Blir litt mer hygienisk slik, og unngår å tilføre bakterier til slangeenden og videre til ølet.

Jeg koblet flaskefylleren til denne ved å varme enden av slangen med varmt springvann og lirka den ca 5 mm innpå flaskefylleren.


Den gamle heverten var dårlig

Gammel, "enklere" hevert
Det var bra jeg kjøpte ny hevert.
Den gamle hadde jeg nemlig aldri brukt før, og den fikk jeg rett og slett ikke til å fungere.

Jeg prøvde å suge den i gang, men slangen fylte seg bare med luft, spesielt i vinkelen i koblingen øverst på den stive delen.
Mulig det var en kobling som ikke var helt tett, for det surkla litt i vinkelen på koblingen på toppen, men selv om jeg til en viss grad klarte å feste slangene sammen litt bedre, så ble det aldri helt bra, og gjennomstrømmingen ble gradvis svakere.

Jeg ville aldri klart å stikke om ølet mellom gjæringskarene med denne uten å komme i kontakt med ølet.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Rengjøring av flasker til første batch

Brygget har nå stått i halvannen uke til gjæring. Det nærmer seg tappedag hvor jeg skal tappe mitt første brygg på 27 liter over på flasker. Jeg har tatt vare på tomme halvliters ølflasker over en lengre periode og har nå ca 60 flasker, som gir en god margin til brygget jeg nå har stående til gjæring. Rengjøring De fleste av flaskene har vært skylt rett etter de er drukket, men jeg gikk på med PBW og flaskebørste allikevel for å være sikker på at de er helt rene når jeg skal tappe over øl på de. Det er kjedelig om dårlig rengjøring av flaskene skal ødelegge for smaken, spesielt etter alt arbeidet og ventingen som allerede er lagt ned i brygget. Jeg fylte en gjæringsspann på 30 liter med varmt vann (som holder kanskje 50°C?), såpass mye vann at det dekker over høyden på flaskene, og blandet ut 2 spiseskjeer med PBW. Det ble nok et litt svakere blandingsforhold enn hva som står på PBW-boksen, men jeg satser på at det holder. Jeg fikk plass til 16 flasker om gangen som jeg dy

Tapping av første batch på flasker

Da var dagen kommet til å tappe ølet over på flasker. Brygget har stått til gjæring i 17 dager (ca 2,5 uker) og aktiviteten i gjærlåsen var stilnet. Desinfisering Flasker til avrenning på flasketre Blandet ut 10 liter lunket (halvvarmt) vann med Star San for desinfisering av gjæringsskann og utstyr. Jeg desinfiserte to gjæringsspann, ett for omstikkingen og ett for å skylle diverse utstyr i, en dråpemåler, og la en god haug med korker i en mindre bøtte med litt Star San-blanding. Jeg fylte flaskespyleren og spylte ca 60 flasker, for det meste 0,5 litersflasker, men også noen på 0,33 liter, som jeg hang på flasketreet. Måling av FG Refraktometeret jeg bestilte med bryggeutstyret kom denne uka. Jeg kalibererte den med noen dråper kaldt springvann. Siden jeg ikke fikk målt OG (original gravity) da jeg satte brygget så klarer jeg ikke nå å regne ut alkoholmengden, men for å teste ut utstyret så målte jeg FG (final gravity) allikevel. For måling av alkoholmengde finnes

Batch #2 - Weissenbier

Tid for å sette batch #2 - en hveteøl. Også dette ølet lager jeg fra et ferdig oppmålt all-grain maltsett, Weissbier fra ølbrygging.no . Startet kl 15:30 med å fylle vann i Beer Brew 30, termostat på 65°C på full effekt. Sirkulerer vann for å jevne ut temperaturen etterhvert. I følge oppskrift skal mesking skje på temperatur i området 63-68°C i 90 minutter. Bryggeskjema Delvis for planlegging og delvis oppdatert med faktiske målinger. Bryggedato: 26.08.2014 BRYGG NR: 2 Øltype: WEISSBIER Volum (liter) 25 Vekt (kg) Malt Maks utbytte/kg/liter Maks utbytte 3 Pilsnermalt 300 36 3 Hvete malt 328 39,36 0 0 6 Malt 75,36 Vekt (g) Humle ALFA (%) Koketid (min) IBU 20 Northern Brewer 10 60 16,0 25 S