Gå til hovedinnhold

Test av hevert og flaskefyller

Flaskefyller med automatisk stopp

Jeg kjøpte i går en flaskefyller hos Bryggeland, som er en stav man kobler til en hevert, med en tapp i bunnen som åpnes når den stikkes mot bunnen av flaska og lukkes når den løftes opp.

Denne tappen er praktisk ved fylling av flasker.
Man slipper å klemme igjen slangen for å stoppe fyllingen når neste flaske skal fylles, og faren for søl blir mindre siden det sjelden blir helt tett med slangeklemme.
Det er ønskelig å ikke plaske for mye med ølet når det tappes over på flasker, for at ølet skal komme minst mulig i kontakt med oksygen.

Ny hevert med pumpe
Den automatiske stoppingen viste seg derimot å være upraktisk ved omstikking til annet gjæringsspann.
Forsøkte å stikke om noen liter med vann fra en bøtte over til et tomt gjæringsspann, og det skal ikke mye til før tappen flyr ut og omstikkingen stopper opp.
Jeg må finne en måte å støtte opp flaskefylleren litt, slik at den står rett opp og ned og presser tappen inn mot bunnen av spannet.


Ny hevert med pumpe

Jeg hadde en hevert fra før, men jeg var usikker på dimensjonen på slangene på den jeg hadde fra før.
Jeg kjøpte derfor en automatisk hevert hos Bryggeland.
Denne heverten har en prasktisk pumpe som kan "kickstarte" heverten ved å pumpe opp væsken, og unngår derfor å suge i gang heverten.
Blir litt mer hygienisk slik, og unngår å tilføre bakterier til slangeenden og videre til ølet.

Jeg koblet flaskefylleren til denne ved å varme enden av slangen med varmt springvann og lirka den ca 5 mm innpå flaskefylleren.


Den gamle heverten var dårlig

Gammel, "enklere" hevert
Det var bra jeg kjøpte ny hevert.
Den gamle hadde jeg nemlig aldri brukt før, og den fikk jeg rett og slett ikke til å fungere.

Jeg prøvde å suge den i gang, men slangen fylte seg bare med luft, spesielt i vinkelen i koblingen øverst på den stive delen.
Mulig det var en kobling som ikke var helt tett, for det surkla litt i vinkelen på koblingen på toppen, men selv om jeg til en viss grad klarte å feste slangene sammen litt bedre, så ble det aldri helt bra, og gjennomstrømmingen ble gradvis svakere.

Jeg ville aldri klart å stikke om ølet mellom gjæringskarene med denne uten å komme i kontakt med ølet.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Omstikking av vinene

Vinene har stått på gjæringsspann i nesten tre måneder. Noen steg var felles for både hvit- og rødvinen: 1) Stakk om vinen til et rent spann. 2) Tilsatte gjærstopp (poste H som fulgte med vinsettet). 3) Rørte godt, uten å plaske for mye etter hver tilsetning. 4) Tilsatte vinsvovling (1/2 teskje). 5) Vasket gjæringsspannet og stakk om tilbake. 6) Rørte godt, uten å plaske for mye, for å røre ut så mye kullsyre jeg kan. Gjærstopp beskytter vinen mot uønsket videre gjæring. Vinsvovling beskytter duft, farge og smak. Beskytter mot oksygen. Vin #1 Chablis SG: 0.998 Tilsatte kisesol (pose J) og så gelantin (pose K), og rørte godt, før jeg stakk om tilbake til gjæringsspannet. Dette skal hjelpe til å få en klarere hvitvin. Ingen eik til hvitvinen. Stikker om hvitvinen før tilsetninger. Tilsetninger til hvitvinen: gjærstopp, kisesol og gelantin. Vin #2 Cabernet Sauvignon SG: 1.000 Tilsatte 35 gram eikespon, fransk heavy toast til rødvinen. Planen er å l...

Flasking av vinen

Vinen har nå stått litt over 3 måneder og det er på tide å flaske vinen. Jeg ser ikke helt poenget med å bruke vanlige vinflasker, og siden jeg også brygger øl så har jeg mange ølflasker og utstyr for å feste på ølkorker. Jeg hadde noen vinflasker med skrukork liggende, så jeg brukte de, i tillegg til noen champagne-flasker, og resten på ølflasker. Felles for begge vinene var at jeg tilsatte 1/2 teskje vinsvovling i omstikkingskaret. Rørte godt uten å plaske. Vin #1 Chablis Smakte litt tynt og alkoholsk. Ok lengde. Noe stikkelsbær. Flasket på 9 stk vinflasker, 21 stk 0.33 og 8 stk 0.75 champagne-flasker. Totalt 19.5 liter. Original gravity: 1.096 Final gravity: 0.995 (litt ned siste 2 uker) Alkohol i volum: 14.2% Vin #1 Chablis på flasker Vin #2 Cabernet Sauvignon Eikesponen jeg tilsatte har nå ligget i rødvinen i 15 dager. Smakte varmende og med noe fyldighet, av røde modne bær. Bringebær og solbær. God lengde. Litt alkoholsk. Flasket på 5 stk 0.75 ølflasker, ...

Humlevann fra egenhøstet Northern Brewer

Dagen etter jeg brygget et dassøl med fersk egenhøstet Northern Brewer humle, så renset jeg mer av humlen og lagde humlevann. Oppskrift: 1,5 liter vann på 87ºC 106g fersk humle som trekkes i 3 minutter 5g fjellhonning Smakte veldig bittert uten noe søtning, men det ble noe bedre med honning. Allikevel var det noe bittert og sært. Ved å blande det ut med lik andel vann så smaker det bedre. Resultatet ble 1,1 liter "sterk" humlevann som jeg satte i kjøleskapet. Utvannes med lik del vann ved servering.