søndag 17. august 2014

Test av hevert og flaskefyller

Flaskefyller med automatisk stopp

Jeg kjøpte i går en flaskefyller hos Bryggeland, som er en stav man kobler til en hevert, med en tapp i bunnen som åpnes når den stikkes mot bunnen av flaska og lukkes når den løftes opp.

Denne tappen er praktisk ved fylling av flasker.
Man slipper å klemme igjen slangen for å stoppe fyllingen når neste flaske skal fylles, og faren for søl blir mindre siden det sjelden blir helt tett med slangeklemme.
Det er ønskelig å ikke plaske for mye med ølet når det tappes over på flasker, for at ølet skal komme minst mulig i kontakt med oksygen.

Ny hevert med pumpe
Den automatiske stoppingen viste seg derimot å være upraktisk ved omstikking til annet gjæringsspann.
Forsøkte å stikke om noen liter med vann fra en bøtte over til et tomt gjæringsspann, og det skal ikke mye til før tappen flyr ut og omstikkingen stopper opp.
Jeg må finne en måte å støtte opp flaskefylleren litt, slik at den står rett opp og ned og presser tappen inn mot bunnen av spannet.


Ny hevert med pumpe

Jeg hadde en hevert fra før, men jeg var usikker på dimensjonen på slangene på den jeg hadde fra før.
Jeg kjøpte derfor en automatisk hevert hos Bryggeland.
Denne heverten har en prasktisk pumpe som kan "kickstarte" heverten ved å pumpe opp væsken, og unngår derfor å suge i gang heverten.
Blir litt mer hygienisk slik, og unngår å tilføre bakterier til slangeenden og videre til ølet.

Jeg koblet flaskefylleren til denne ved å varme enden av slangen med varmt springvann og lirka den ca 5 mm innpå flaskefylleren.


Den gamle heverten var dårlig

Gammel, "enklere" hevert
Det var bra jeg kjøpte ny hevert.
Den gamle hadde jeg nemlig aldri brukt før, og den fikk jeg rett og slett ikke til å fungere.

Jeg prøvde å suge den i gang, men slangen fylte seg bare med luft, spesielt i vinkelen i koblingen øverst på den stive delen.
Mulig det var en kobling som ikke var helt tett, for det surkla litt i vinkelen på koblingen på toppen, men selv om jeg til en viss grad klarte å feste slangene sammen litt bedre, så ble det aldri helt bra, og gjennomstrømmingen ble gradvis svakere.

Jeg ville aldri klart å stikke om ølet mellom gjæringskarene med denne uten å komme i kontakt med ølet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar