Det nærmer seg jul, på en måte.
Skal man lage årets juleøl begynner tiden for brygging å nærme seg fort.
Jeg kjøpte litt inn litt krydder som kan minne om jul, i form av kanelstang og tørket appelsinskall (søt).
Planen er å sette en havrestout med disse krydrene, men før jeg setter et fullt brygg så ønsket jeg å teste ut hvor store mengder av hvert krydder jeg kan ha oppi.
Basis for dette juleølet er to liter som jeg tappet av fra American Pale Ale i batch #3.
Jeg lot krydderet bli med til gjæring.
Gjæringen gjøres i en 3-liters kjele med lokk, og allerede senere på kvelden var det god gjæringsaktivitet i kjelen da lokket hoppet og spratt.
At det gjæres i kjele med lokk gjør at jeg kan inspisere gjæringsprosessen underveis, ta bilder og måle SG.
Selv om dette øker risikoen for infeksjoner, så anser jeg dette brygget mer som et eksperiment enn noe annet, selv om jeg i aller høyeste grad ønsker (og forventer) et godt drikkanes øl til slutt.
Skal man lage årets juleøl begynner tiden for brygging å nærme seg fort.
Jeg kjøpte litt inn litt krydder som kan minne om jul, i form av kanelstang og tørket appelsinskall (søt).
Planen er å sette en havrestout med disse krydrene, men før jeg setter et fullt brygg så ønsket jeg å teste ut hvor store mengder av hvert krydder jeg kan ha oppi.
Basis for dette juleølet er to liter som jeg tappet av fra American Pale Ale i batch #3.
Jeg lot krydderet bli med til gjæring.
Gjæringen gjøres i en 3-liters kjele med lokk, og allerede senere på kvelden var det god gjæringsaktivitet i kjelen da lokket hoppet og spratt.
At det gjæres i kjele med lokk gjør at jeg kan inspisere gjæringsprosessen underveis, ta bilder og måle SG.
Selv om dette øker risikoen for infeksjoner, så anser jeg dette brygget mer som et eksperiment enn noe annet, selv om jeg i aller høyeste grad ønsker (og forventer) et godt drikkanes øl til slutt.
Bryggeskjema
Bryggeskjemaet er nokså likt det for Batch 3, med tilpassede mengder for to liter.
Bryggedato: | 31.08.2014 | BRYGG NR: | 4 | |
Øltype: | AMERICAN PALE ALE (JUL) | Volum (liter) | 2 | |
Opprinnelig vol (før splitt): | 21 | |||
Forhold: | 0,095 | |||
Vekt (kg) | Malt | %-andel | Maks utbytte/kg/liter | Maks utbytte |
0,605 | Pale Ale | 89,00% | 317 | 95,92 |
0,061 | Cara | 9,00% | 267 | 8,17 |
0,014 | Hvete | 2,00% | 328 | 2,23 |
0,680 | Malt | 106,32 | ||
Vekt (g) | Humle | ALFA (%) | Koketid (min) | IBU |
2,38 | Columbus | 14 | 60 | 44,4 |
4,76 | Cascade | 5 | 5 | 2,6 |
4,76 | Cascade | 5 | 0 | 0,0 |
0,0 | ||||
11,90 | HUMLE | 47,1 | ||
Vekt (g) | Tilsetninger | Koketid (min) | ||
3,00 | Kanelstang | 5 | ||
5,00 | Revet appelsinskall (søt) | 5 | ||
2,00 | Kandissukker | 5 | ||
10,00 | Tilsetninger | |||
Temp.(C) | Tid (min.) | |||
1. Mesking | 60 | 15 | ||
2. Mesking | 63 | 45 | ||
3. Mesking | 65 | 60 | ||
Vasking | 80 | 40 | ||
(før gjæring) | (etter gjæring) | |||
OECHEL GR. | 67 | OECHEL GR. | ?? | |
Utnyttelse: | 63% | Alkoholinnhold: | #VERDI! | |
Gjær type | Safale S-04 | Farge: | ||
Date | Temp (C) | |||
1. Gjæring | 31.08.2014 | 18,0 | ||
-- | ||||
-- | ||||
Lagring | ||||
Omtapping/flasking | ||||
Kommentar: | ||||
Rehydrere tørrgjæren, ca 20 minutter før avkjøling starter. | ||||
Tappet av 2 liter fra brygg #3 for å sette brygg #4, rett før kjøling av brygg #3 startet. | ||||
Tilsatte 3g kanelstang, 5g appelsinskall (søt), 2g kandissukker under kok i 5 minutter. |
Kokeskjema
Koketiden for dette brygget ble 70 minutter, 60 minutter fra batch #3 før tapping og 10 minutter koking i kjele på komfyr.
Bryggedato: | 31.08.2014 | BRYGG NR: | 4 | |
Øltype: | AMERICAN PALE ALE (JUL) | Koketid (min): | 70 | |
Fra start | Koketid (min) | Hva / Oppgave | ||
----- | ----- | Denne starter som batch #3 | ||
0 | 70 | APA Bitterhumle | ||
45 | 25 | Protafloc, halv tablett (for 25 liter vørter) (her: 1/10 av dette) | ||
55 | 15 | APA Smaks- og aromahumle, 5g | ||
59 | ----- | Tappet av 2 liter fra brygg #3 – for å lage brygg #4 | ||
60 | 10 | Koket opp på nytt i ny kjele | ||
65 | 5 | Kanelstang 3g | ||
65 | 5 | Appelsinskall (søt) 5g | ||
65 | 5 | Kandissukker 2g | ||
69 | 1 | Yeast-VIT, ca 0,2 gram | ||
70 | 0 | APA Smaks- og aromahumle, 5g | ||
70 | 0 | Skru av koker. Start kjøling. | ||
Fra start | Koketid (min) | Hva / Oppgave | ||
Kommentar: | ||||
Brukes for planlegging av kokingen. | ||||
Første delen av kokingen foregikk i batch 3. |
Bryggelogg
Klokke | Kommentar | |||
17:34 | Tapper 2 liter fra batch #3. Koker opp på nytt i kjele på komfyr. | |||
17:40 | Alt krydder oppi: kanel, appelsin og kandissukker. | |||
17:42 | Lukter bra med kanel og appelsin. Julen kommer :) | |||
17:45 | Yeast-VIT oppi. Etter 15 sekunder, aromahumle 5g oppi og startet kjøling. Kjøling ble gjort ved å helle alt over i en ny kjele (som jeg har kokt vann i tidligere, burde være steril nok) satt ned i kaldt vann i vasken. | |||
17:55 | Etter kjøling, helte alt, via en sil, tilbake til kjelen jeg brukte til koking. Denne ble i mellomtiden desinfisert med StarSan. Tilsatte gjær. Helte alt krydderet oppi til gjæring, med unntak av humleposen som jeg tok ut. | |||
18:05 | Rørte med desinsisert dråpeteller for å plaske inn litt oksygen. | |||
18:15 | Målte OG til 1.067. | |||
18:30 | Satt til gjæring på 18ºC. | |||
23:00 | Gjæringsaktivitet. Lokket på kjelen opper/rister. |
Bilder
Krydderpakken oppmålt |
Nytt oppkok av 2 liter APA |
5 gram aromahumle og litt Yeast-VIT |
2 liter APA Jul til gjæring |
Kommentarer
Legg inn en kommentar