Gå til hovedinnhold

Batch #3 - American Pale Ale

Batch #3 - Dette går unna!
Før batch #1 er fullt ut modnet er jeg i gang med mitt tredje brygg - en American Pale Ale, også dette et ferdig oppmålt maltsett fra Ølbrygging.no.

Jeg støtte på en del problemer denne dagen.
Jeg sleit lenge, lenge med å få opp mesketemperaturen fra ca 61-62ºC.
Derfor mesket jeg i omtrent 2 timer, ca 30 minutter mer enn planlagt.
Fikk økt temperaturen gradvis ved å sette kokeren på 80ºC med 40% effekt (egentlig 50% pga feilmerking) med lokk på.

Under sirkulering av meskevann, i forsøk på å øke temperaturen jevnt, så tettet pumpefilteret seg gjentatte ganger.
Løste dette ved å stoppe pumpa, låse igjen kranene og åpne filteret over et tomt gjæringskar, og så helte sølet tilbake i kokeren igjen etter filteret var rengjort og festet.
Deler av malten var nok litt for fint knust.

Forsøkte også å helle 1,5 liter vann, varmet til ca 90ºC i kjele på komfyr, opp i mesken, men det økte ikke temperaturen merkbart.
I steden ble det bare høyere vannstand i mesken, og jeg måtte sirkuere forsiktig for at det ikke skulle renne over.

"Stuck mash"

Etter all sirkuleringen og påfyll av varmt vann, så tettet det seg i bunnen av maltsila - jeg fikk "stuck mash".
Det merket jeg godt da jeg skulle løfte opp maltsila for avrenning og vaske ut med oppvarmet vann.
Måtte også i dag løfte hele kokeren ned på gulvet for å få løfta opp maltsila, men væsken ville rett og slett ikke renne igjennom malten.

Løftet maltsila over i et tomt gjæringsspann, men forsøk på å røre rundt og grave med et par meskeskjeer løste ingenting.

Løsningen ble å helle alt fra maltsila over i et annet tomt gjæringsspann, og fikk dunka og pirka løst malten som hadde satt seg fast.
Helte så alt tilbake over i maltsila i det første gjæringsspannet, og vørteren rant da fint igjennom og jeg kunne fortsette å vaske ut med ca 80 graders vann.

Batch #4 - eksperimentering med julekrydder

Jeg planlegger å lage et julebrygg, og for å teste ut mengde av forskjellige krydder så laget jeg et minibrygg hvor jeg tilsatte litt krydder.
Da kokingen nærmet seg slutten, inne i siste minutt, tappet jeg av ca 2 liter vørter som ble basis for batch #4.
Siden jeg tappet av før jeg tilsatte gjærnæringen og den siste humleposen, så målte jeg opp og la til side ca 10% av disse, for å tilsette i batch #4 mot slutten av kokingen.

Bryggeskjema

Bryggeskjemaet er tilpasset for at 10% ble tappet av til batch #4.







Bryggedato: 31.08.2014
BRYGG NR: 3





Øltype: AMERICAN PALE ALE Volum (liter) 19



Opprinnelig vol (før splitt): 21



Forhold: 0,905





Vekt (kg) Malt %-andel Maks utbytte/kg/l Maks utbytte
5,476 Pale Ale 89,00% 317 91,36
0,554 Cara 9,00% 267 7,78
0,123 Hvete 2,00% 328 2,12




0,00
6,152 Malt

101,26





Vekt (g) Humle ALFA (%) Koketid (min) IBU
22,62 Columbus 14 60 44,4
45,24 Cascade 5 5 2,6
45,24 Cascade 5 0 0,0



0,0
113,10 HUMLE

47,1





Temp.(C) Tid (min.)

1. Mesking 60 15

2. Mesking 63 45

3. Mesking 65 60

Vasking 80 40












(før gjæring)

(etter gjæring)
OECHEL GR. 59 OECHEL GR.





Utnyttelse: 58%
Alkoholinnhold: 7,4 %





Gjær type Safale S-04
Farge:

Kokeskjema

Kokeskjemaet er ikke tilbasset med mengder etter tapping av 10%.






Bryggedato: 31.08.2014
BRYGG NR: 3





Øltype: AMERICAN PALE ALE Koketid (min): 60















Fra start Koketid (min) Hva / Oppgave
0 60 APA Bitterhumle
45 15 Protafloc, halv tablett (for 25 liter vørter)
48 12 Kjølespiralen (for desinfisering)
55 5 APA Smaks- og aromahumle, 50g
59 1 Yeast-VIT, ca 1,25 gram
60 0 APA Smaks- og aromahumle, 50g
60 0 Skru av koker. Start kjøling.






Fra start Koketid (min) Hva / Oppgave






Bryggelogg








Klokke Kommentar


11:00 Fylle vann, 16,5 liter. Termostat til 60°C. Sirkulerer vann.
11:45 Koker 63-65ºC. Holder seg ganske stabilt ved effekt 40%. Heller i malt, litt for litt under omrøring.
11:48 Sirk.pumpe tett.
12:00 2 liter 60ºC vann oppi.
12:08 1,5 liter 67ºC vann oppi
12:11 1,5 liter 67ºC vann oppi
12:15 All malten er rørt ut. Trengte 5 liter ekstra vann enn først antatt. Totalt ca 22 liter.
12:20 Mesk 60ºC. Koker 64ºC. Termostat til 65ºC. Sirk. med lokk, lav hastighet. Effekt 30%.
12:24 Mesk 62ºC. Koker 65ºC. Effekt 40%.
12:30 Mesk 62ºC. Koker 70ºC. Sirkulering.
12:43 Mesk 63ºC. Koker 68-70ºC. Sirk., lav hastighet.
12:48 Mesk 63ºC. Koker 73ºC. Termostat 68ºC. Lokk på. Sirk. av.
13:09 Mesk 63ºC. Effekt til 20%.
13:35 Mesk 62ºC. Effekt til 40%.
13:45 Øker termostat til 75ºC med sirkulasjon utenfor maltsil. Blir en del justeringer hit og dit og rensing av pumpefilter for å prøve å øke mesketemp.
13:58 Koker 82ºC. Renset filter.
14:01 Koker 68ºC.
14:05 SG: 1.047 under mesking (test 1).
14:30 Helte 1,5 liter vann på ca 90ºC i mesken.
14:32 Ingen merkbar økning i mesketemp. Mesk 62ºC. Koker 80ºC. Lokk på. Termostat til 80ºC.
14:56 Mesk 65ºC. Rørt godt først i mesken.
15:05 Tok ut vørter for SG test 2.
15:20 Tappet ut 6 liter vørter til tomt gjæringsspann. Var for mye i maltsila.
15:27 Målte SG test 2 til 1.042. Tok ut vørter til test 3.
15:31 Mesk 69ºC. Tappet ut 1 liter ekstra til gjæringsspannet.
15:45 Mesken er massiv – tar lang tid før væska renner ut.
15:49 Nesten 2 liter med 85ºC vann over mesken. Fikk staka opp litt fra bunnen, men ikke nok.
15:55 Løftet silkar opp i gjæringsspann - «stuch mash».
16:15 Fikk løs «stuck mash» ved hjelp av 2 gjæringsspann – helle fram og tilbake. Helte også på litt mer vann.
16:17 Målte SG test 3 til 1.067.
16:30 Tok ut vørter for SG test 4. Vørter koker.
16.33 Bitterhumle oppi. Effekt 65%.
16:40 Målte SG test 4 til 1.043. Noe lavt – kan jeg bli lurt av kokingen?
17:04 Forberedelse til rehydrering av gjær - koking og nedkjøling av vann.
17:18 Protafloc, 1/2 tablett oppi.
17:18 Rehydrere gjær i 1 dl, 35ºC vann.
17:21 Kjølespiral opp i koker.
17:28 Aromahumla 50g oppi.
17:32 Ca 1g Yeast-VIT oppi.
17:33 Rørte ut gjæren under rehydrering
17:34 Tappet av 2 liter til oppvarmet kjele for å lage nytt brygg (batch #4).
17:35 Aromahumla 45g oppi. Skrudde av koker. Startet kjøling.
17:52 Startet tapping til gjæringsspann.


17:53 Tilsatte gjæren etter ca 2-3 liter tappet.
18:10 18-19 liter American Pale Ale satt til gjæring på 18ºC.
18:16 Målte OG til 1.059.
23:00 God aktivitet i gjæringsspannet – bobler godt.



Forbedringsnotater

mitt nye bryggestativ så bør jeg få festa slangen som går ut fra sirkuleringspumpa opp i høyden, ellers har det hendt at pumpa begynner å sluke luft etter pauser, spesielt etter rengjøring av pumpefilteret.


Bilder

Gjær: Safale S-04
Maltsett American Pale Ale



Humle: Columbus og Cascade
Innmesking på bryggestativet
Stuck mash!

Sirkulering i mesken



Helte ut litt vørter underveis
Koking av vørter





















American Pale Ale til gjæring


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Omstikking av vinene

Vinene har stått på gjæringsspann i nesten tre måneder. Noen steg var felles for både hvit- og rødvinen: 1) Stakk om vinen til et rent spann. 2) Tilsatte gjærstopp (poste H som fulgte med vinsettet). 3) Rørte godt, uten å plaske for mye etter hver tilsetning. 4) Tilsatte vinsvovling (1/2 teskje). 5) Vasket gjæringsspannet og stakk om tilbake. 6) Rørte godt, uten å plaske for mye, for å røre ut så mye kullsyre jeg kan. Gjærstopp beskytter vinen mot uønsket videre gjæring. Vinsvovling beskytter duft, farge og smak. Beskytter mot oksygen. Vin #1 Chablis SG: 0.998 Tilsatte kisesol (pose J) og så gelantin (pose K), og rørte godt, før jeg stakk om tilbake til gjæringsspannet. Dette skal hjelpe til å få en klarere hvitvin. Ingen eik til hvitvinen. Stikker om hvitvinen før tilsetninger. Tilsetninger til hvitvinen: gjærstopp, kisesol og gelantin. Vin #2 Cabernet Sauvignon SG: 1.000 Tilsatte 35 gram eikespon, fransk heavy toast til rødvinen. Planen er å l

Nytt bryggeapparat: Beer Brew 60

Jeg kjøpte en Beer Brew 60 (BB60) før jul. Det har vært mange opptatte (og noen for slappe) helger de siste månedene, så jeg har ikke prioritert å brygge noe på en stund. Men i dag fikk jeg sett over alt og testet apparatet. Planen er å brygge øl i morgen. Luftehull på bryggestativet Siden BB60 er en del større enn BB30 så kan jeg ikke bruke den samme plattingen jeg lagde med luftesluser. Jeg borret 9 hull for lufting i bryggestativet, slik at apparatet kan stå rett på plata til stativet uten at det blir for varmt under. Tappekran og kobling til sirkuleringspumpe Det første jeg la merke til var at tappekrana på apparatet er tykkere enn den på Beer Brew 30 (gen. 3), så jeg kunne ikke koble til den samme slangen til sirkuleringspumpa som jeg har brukt tidligere. Jeg forsøkte først å koble på en hurtigkobling fra en slange til en luftkompressor, vaska den lenge i varmt vann med PBW. men den har nok stått ubrukt for lenge - for den lakk. Hurtigkobling fra luftkompressor

Flasking av vinen

Vinen har nå stått litt over 3 måneder og det er på tide å flaske vinen. Jeg ser ikke helt poenget med å bruke vanlige vinflasker, og siden jeg også brygger øl så har jeg mange ølflasker og utstyr for å feste på ølkorker. Jeg hadde noen vinflasker med skrukork liggende, så jeg brukte de, i tillegg til noen champagne-flasker, og resten på ølflasker. Felles for begge vinene var at jeg tilsatte 1/2 teskje vinsvovling i omstikkingskaret. Rørte godt uten å plaske. Vin #1 Chablis Smakte litt tynt og alkoholsk. Ok lengde. Noe stikkelsbær. Flasket på 9 stk vinflasker, 21 stk 0.33 og 8 stk 0.75 champagne-flasker. Totalt 19.5 liter. Original gravity: 1.096 Final gravity: 0.995 (litt ned siste 2 uker) Alkohol i volum: 14.2% Vin #1 Chablis på flasker Vin #2 Cabernet Sauvignon Eikesponen jeg tilsatte har nå ligget i rødvinen i 15 dager. Smakte varmende og med noe fyldighet, av røde modne bær. Bringebær og solbær. God lengde. Litt alkoholsk. Flasket på 5 stk 0.75 ølflasker,