søndag 31. august 2014

Batch #3 - American Pale Ale

Batch #3 - Dette går unna!
Før batch #1 er fullt ut modnet er jeg i gang med mitt tredje brygg - en American Pale Ale, også dette et ferdig oppmålt maltsett fra Ølbrygging.no.

Jeg støtte på en del problemer denne dagen.
Jeg sleit lenge, lenge med å få opp mesketemperaturen fra ca 61-62ºC.
Derfor mesket jeg i omtrent 2 timer, ca 30 minutter mer enn planlagt.
Fikk økt temperaturen gradvis ved å sette kokeren på 80ºC med 40% effekt (egentlig 50% pga feilmerking) med lokk på.

Under sirkulering av meskevann, i forsøk på å øke temperaturen jevnt, så tettet pumpefilteret seg gjentatte ganger.
Løste dette ved å stoppe pumpa, låse igjen kranene og åpne filteret over et tomt gjæringskar, og så helte sølet tilbake i kokeren igjen etter filteret var rengjort og festet.
Deler av malten var nok litt for fint knust.

Forsøkte også å helle 1,5 liter vann, varmet til ca 90ºC i kjele på komfyr, opp i mesken, men det økte ikke temperaturen merkbart.
I steden ble det bare høyere vannstand i mesken, og jeg måtte sirkuere forsiktig for at det ikke skulle renne over.

"Stuck mash"

Etter all sirkuleringen og påfyll av varmt vann, så tettet det seg i bunnen av maltsila - jeg fikk "stuck mash".
Det merket jeg godt da jeg skulle løfte opp maltsila for avrenning og vaske ut med oppvarmet vann.
Måtte også i dag løfte hele kokeren ned på gulvet for å få løfta opp maltsila, men væsken ville rett og slett ikke renne igjennom malten.

Løftet maltsila over i et tomt gjæringsspann, men forsøk på å røre rundt og grave med et par meskeskjeer løste ingenting.

Løsningen ble å helle alt fra maltsila over i et annet tomt gjæringsspann, og fikk dunka og pirka løst malten som hadde satt seg fast.
Helte så alt tilbake over i maltsila i det første gjæringsspannet, og vørteren rant da fint igjennom og jeg kunne fortsette å vaske ut med ca 80 graders vann.

Batch #4 - eksperimentering med julekrydder

Jeg planlegger å lage et julebrygg, og for å teste ut mengde av forskjellige krydder så laget jeg et minibrygg hvor jeg tilsatte litt krydder.
Da kokingen nærmet seg slutten, inne i siste minutt, tappet jeg av ca 2 liter vørter som ble basis for batch #4.
Siden jeg tappet av før jeg tilsatte gjærnæringen og den siste humleposen, så målte jeg opp og la til side ca 10% av disse, for å tilsette i batch #4 mot slutten av kokingen.

Bryggeskjema

Bryggeskjemaet er tilpasset for at 10% ble tappet av til batch #4.







Bryggedato: 31.08.2014
BRYGG NR: 3





Øltype: AMERICAN PALE ALE Volum (liter) 19



Opprinnelig vol (før splitt): 21



Forhold: 0,905





Vekt (kg) Malt %-andel Maks utbytte/kg/l Maks utbytte
5,476 Pale Ale 89,00% 317 91,36
0,554 Cara 9,00% 267 7,78
0,123 Hvete 2,00% 328 2,12




0,00
6,152 Malt

101,26





Vekt (g) Humle ALFA (%) Koketid (min) IBU
22,62 Columbus 14 60 44,4
45,24 Cascade 5 5 2,6
45,24 Cascade 5 0 0,0



0,0
113,10 HUMLE

47,1





Temp.(C) Tid (min.)

1. Mesking 60 15

2. Mesking 63 45

3. Mesking 65 60

Vasking 80 40












(før gjæring)

(etter gjæring)
OECHEL GR. 59 OECHEL GR.





Utnyttelse: 58%
Alkoholinnhold: 7,4 %





Gjær type Safale S-04
Farge:

Kokeskjema

Kokeskjemaet er ikke tilbasset med mengder etter tapping av 10%.






Bryggedato: 31.08.2014
BRYGG NR: 3





Øltype: AMERICAN PALE ALE Koketid (min): 60















Fra start Koketid (min) Hva / Oppgave
0 60 APA Bitterhumle
45 15 Protafloc, halv tablett (for 25 liter vørter)
48 12 Kjølespiralen (for desinfisering)
55 5 APA Smaks- og aromahumle, 50g
59 1 Yeast-VIT, ca 1,25 gram
60 0 APA Smaks- og aromahumle, 50g
60 0 Skru av koker. Start kjøling.






Fra start Koketid (min) Hva / Oppgave






Bryggelogg








Klokke Kommentar


11:00 Fylle vann, 16,5 liter. Termostat til 60°C. Sirkulerer vann.
11:45 Koker 63-65ºC. Holder seg ganske stabilt ved effekt 40%. Heller i malt, litt for litt under omrøring.
11:48 Sirk.pumpe tett.
12:00 2 liter 60ºC vann oppi.
12:08 1,5 liter 67ºC vann oppi
12:11 1,5 liter 67ºC vann oppi
12:15 All malten er rørt ut. Trengte 5 liter ekstra vann enn først antatt. Totalt ca 22 liter.
12:20 Mesk 60ºC. Koker 64ºC. Termostat til 65ºC. Sirk. med lokk, lav hastighet. Effekt 30%.
12:24 Mesk 62ºC. Koker 65ºC. Effekt 40%.
12:30 Mesk 62ºC. Koker 70ºC. Sirkulering.
12:43 Mesk 63ºC. Koker 68-70ºC. Sirk., lav hastighet.
12:48 Mesk 63ºC. Koker 73ºC. Termostat 68ºC. Lokk på. Sirk. av.
13:09 Mesk 63ºC. Effekt til 20%.
13:35 Mesk 62ºC. Effekt til 40%.
13:45 Øker termostat til 75ºC med sirkulasjon utenfor maltsil. Blir en del justeringer hit og dit og rensing av pumpefilter for å prøve å øke mesketemp.
13:58 Koker 82ºC. Renset filter.
14:01 Koker 68ºC.
14:05 SG: 1.047 under mesking (test 1).
14:30 Helte 1,5 liter vann på ca 90ºC i mesken.
14:32 Ingen merkbar økning i mesketemp. Mesk 62ºC. Koker 80ºC. Lokk på. Termostat til 80ºC.
14:56 Mesk 65ºC. Rørt godt først i mesken.
15:05 Tok ut vørter for SG test 2.
15:20 Tappet ut 6 liter vørter til tomt gjæringsspann. Var for mye i maltsila.
15:27 Målte SG test 2 til 1.042. Tok ut vørter til test 3.
15:31 Mesk 69ºC. Tappet ut 1 liter ekstra til gjæringsspannet.
15:45 Mesken er massiv – tar lang tid før væska renner ut.
15:49 Nesten 2 liter med 85ºC vann over mesken. Fikk staka opp litt fra bunnen, men ikke nok.
15:55 Løftet silkar opp i gjæringsspann - «stuch mash».
16:15 Fikk løs «stuck mash» ved hjelp av 2 gjæringsspann – helle fram og tilbake. Helte også på litt mer vann.
16:17 Målte SG test 3 til 1.067.
16:30 Tok ut vørter for SG test 4. Vørter koker.
16.33 Bitterhumle oppi. Effekt 65%.
16:40 Målte SG test 4 til 1.043. Noe lavt – kan jeg bli lurt av kokingen?
17:04 Forberedelse til rehydrering av gjær - koking og nedkjøling av vann.
17:18 Protafloc, 1/2 tablett oppi.
17:18 Rehydrere gjær i 1 dl, 35ºC vann.
17:21 Kjølespiral opp i koker.
17:28 Aromahumla 50g oppi.
17:32 Ca 1g Yeast-VIT oppi.
17:33 Rørte ut gjæren under rehydrering
17:34 Tappet av 2 liter til oppvarmet kjele for å lage nytt brygg (batch #4).
17:35 Aromahumla 45g oppi. Skrudde av koker. Startet kjøling.
17:52 Startet tapping til gjæringsspann.


17:53 Tilsatte gjæren etter ca 2-3 liter tappet.
18:10 18-19 liter American Pale Ale satt til gjæring på 18ºC.
18:16 Målte OG til 1.059.
23:00 God aktivitet i gjæringsspannet – bobler godt.



Forbedringsnotater

mitt nye bryggestativ så bør jeg få festa slangen som går ut fra sirkuleringspumpa opp i høyden, ellers har det hendt at pumpa begynner å sluke luft etter pauser, spesielt etter rengjøring av pumpefilteret.


Bilder

Gjær: Safale S-04
Maltsett American Pale Ale



Humle: Columbus og Cascade
Innmesking på bryggestativet
Stuck mash!

Sirkulering i mesken



Helte ut litt vørter underveis
Koking av vørter





















American Pale Ale til gjæring


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar