Batch #3 - Dette går unna!
Før batch #1 er fullt ut modnet er jeg i gang med mitt tredje brygg - en
American Pale Ale, også dette et ferdig oppmålt maltsett fra Ølbrygging.no.
Jeg støtte på en del problemer denne dagen.
Jeg sleit lenge, lenge med å få opp mesketemperaturen fra ca 61-62ºC.
Derfor mesket jeg i omtrent 2 timer, ca 30 minutter mer enn planlagt.
Fikk økt temperaturen gradvis ved å sette kokeren på 80ºC med 40% effekt (egentlig 50% pga feilmerking) med lokk på.
Under sirkulering av meskevann, i forsøk på å øke temperaturen jevnt, så tettet pumpefilteret seg gjentatte ganger.
Løste dette ved å stoppe pumpa, låse igjen kranene og åpne filteret over et tomt gjæringskar, og så helte sølet tilbake i kokeren igjen etter filteret var rengjort og festet.
Deler av malten var nok litt for fint knust.
Forsøkte også å helle 1,5 liter vann, varmet til ca 90ºC i kjele på komfyr, opp i mesken, men det økte ikke temperaturen merkbart.
I steden ble det bare høyere vannstand i mesken, og jeg måtte sirkuere forsiktig for at det ikke skulle renne over.
"Stuck mash"
Etter all sirkuleringen og påfyll av varmt vann, så tettet det seg i bunnen av maltsila - jeg fikk "stuck mash".
Det merket jeg godt da jeg skulle løfte opp maltsila for avrenning og vaske ut med oppvarmet vann.
Måtte også i dag løfte hele kokeren ned på gulvet for å få løfta opp maltsila, men væsken ville rett og slett ikke renne igjennom malten.
Løftet maltsila over i et tomt gjæringsspann, men forsøk på å røre rundt og grave med et par meskeskjeer løste ingenting.
Løsningen ble å helle alt fra maltsila over i et annet tomt gjæringsspann, og fikk dunka og pirka løst malten som hadde satt seg fast.
Helte så alt tilbake over i maltsila i det første gjæringsspannet, og vørteren rant da fint igjennom og jeg kunne fortsette å vaske ut med ca 80 graders vann.
Batch #4 - eksperimentering med julekrydder
Jeg planlegger å lage et julebrygg, og for å teste ut mengde av forskjellige krydder så laget jeg et minibrygg hvor jeg tilsatte litt krydder.
Da kokingen nærmet seg slutten, inne i siste minutt, tappet jeg av ca 2 liter vørter som ble basis for batch #4.
Siden jeg tappet av før jeg tilsatte gjærnæringen og den siste humleposen, så målte jeg opp og la til side ca 10% av disse, for å tilsette i batch #4 mot slutten av kokingen.
Bryggeskjema
Bryggeskjemaet er tilpasset for at 10% ble tappet av til batch #4.
|
|
|
|
|
| Bryggedato: |
31.08.2014 |
|
BRYGG NR: |
3 |
|
|
|
|
|
| Øltype: |
AMERICAN PALE ALE |
Volum (liter) |
19 |
|
|
|
Opprinnelig vol (før splitt): |
21 |
|
|
|
Forhold: |
0,905 |
|
|
|
|
|
| Vekt (kg) |
Malt |
%-andel |
Maks utbytte/kg/l |
Maks utbytte |
| 5,476 |
Pale Ale |
89,00% |
317 |
91,36 |
| 0,554 |
Cara |
9,00% |
267 |
7,78 |
| 0,123 |
Hvete |
2,00% |
328 |
2,12 |
|
|
|
|
0,00 |
| 6,152 |
Malt |
|
|
101,26 |
|
|
|
|
|
| Vekt (g) |
Humle |
ALFA (%) |
Koketid (min) |
IBU |
| 22,62 |
Columbus |
14 |
60 |
44,4 |
| 45,24 |
Cascade |
5 |
5 |
2,6 |
| 45,24 |
Cascade |
5 |
0 |
0,0 |
|
|
|
|
0,0 |
| 113,10 |
HUMLE |
|
|
47,1 |
|
|
|
|
|
| |
Temp.(C) |
Tid (min.) |
|
|
| 1. Mesking |
60 |
15 |
|
|
| 2. Mesking |
63 |
45 |
|
|
| 3. Mesking |
65 |
60 |
|
|
| Vasking |
80 |
40 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
(før gjæring) |
|
|
(etter gjæring) |
| OECHEL GR. |
59 |
|
OECHEL GR. |
|
|
|
|
|
|
| Utnyttelse: |
58% |
|
Alkoholinnhold: |
7,4 % |
|
|
|
|
|
| Gjær type |
Safale S-04 |
|
Farge: |
|
|
Kokeskjema
Kokeskjemaet er ikke tilbasset med mengder etter tapping av 10%.
|
|
|
|
|
| Bryggedato: |
31.08.2014 |
|
BRYGG NR: |
3 |
|
|
|
|
|
| Øltype: |
AMERICAN PALE ALE |
Koketid (min): |
60 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Fra start |
Koketid (min) |
Hva / Oppgave |
| 0 |
60 |
APA Bitterhumle |
| 45 |
15 |
Protafloc, halv tablett (for 25 liter vørter) |
| 48 |
12 |
Kjølespiralen (for desinfisering) |
| 55 |
5 |
APA Smaks- og aromahumle, 50g |
| 59 |
1 |
Yeast-VIT, ca 1,25 gram |
| 60 |
0 |
APA Smaks- og aromahumle, 50g |
| 60 |
0 |
Skru av koker. Start kjøling. |
|
|
|
|
|
|
| Fra start |
Koketid (min) |
Hva / Oppgave |
|
|
|
|
|
Bryggelogg
|
|
|
|
|
| Klokke |
Kommentar |
|
|
|
| 11:00 |
Fylle vann, 16,5 liter. Termostat til 60°C. Sirkulerer vann. |
| 11:45 |
Koker 63-65ºC. Holder seg ganske stabilt ved effekt 40%. Heller i malt, litt for litt under omrøring. |
| 11:48 |
Sirk.pumpe tett. |
| 12:00 |
2 liter 60ºC vann oppi. |
| 12:08 |
1,5 liter 67ºC vann oppi |
| 12:11 |
1,5 liter 67ºC vann oppi |
| 12:15 |
All malten er rørt ut. Trengte 5 liter ekstra vann enn først antatt. Totalt ca 22 liter. |
| 12:20 |
Mesk 60ºC. Koker 64ºC. Termostat til 65ºC. Sirk. med lokk, lav hastighet. Effekt 30%. |
| 12:24 |
Mesk 62ºC. Koker 65ºC. Effekt 40%. |
| 12:30 |
Mesk 62ºC. Koker 70ºC. Sirkulering. |
| 12:43 |
Mesk 63ºC. Koker 68-70ºC. Sirk., lav hastighet. |
| 12:48 |
Mesk 63ºC. Koker 73ºC. Termostat 68ºC. Lokk på. Sirk. av. |
| 13:09 |
Mesk 63ºC. Effekt til 20%. |
| 13:35 |
Mesk 62ºC. Effekt til 40%. |
| 13:45 |
Øker termostat til 75ºC med sirkulasjon utenfor maltsil. Blir en del justeringer hit og dit og rensing av pumpefilter for å prøve å øke mesketemp. |
| 13:58 |
Koker 82ºC. Renset filter. |
| 14:01 |
Koker 68ºC. |
| 14:05 |
SG: 1.047 under mesking (test 1). |
| 14:30 |
Helte 1,5 liter vann på ca 90ºC i mesken. |
| 14:32 |
Ingen merkbar økning i mesketemp. Mesk 62ºC. Koker 80ºC. Lokk på. Termostat til 80ºC. |
| 14:56 |
Mesk 65ºC. Rørt godt først i mesken. |
| 15:05 |
Tok ut vørter for SG test 2. |
| 15:20 |
Tappet ut 6 liter vørter til tomt gjæringsspann. Var for mye i maltsila. |
| 15:27 |
Målte SG test 2 til 1.042. Tok ut vørter til test 3. |
| 15:31 |
Mesk 69ºC. Tappet ut 1 liter ekstra til gjæringsspannet. |
| 15:45 |
Mesken er massiv – tar lang tid før væska renner ut. |
| 15:49 |
Nesten 2 liter med 85ºC vann over mesken. Fikk staka opp litt fra bunnen, men ikke nok. |
| 15:55 |
Løftet silkar opp i gjæringsspann - «stuch mash». |
| 16:15 |
Fikk løs «stuck mash» ved hjelp av 2 gjæringsspann – helle fram og tilbake. Helte også på litt mer vann. |
| 16:17 |
Målte SG test 3 til 1.067. |
| 16:30 |
Tok ut vørter for SG test 4. Vørter koker. |
| 16.33 |
Bitterhumle oppi. Effekt 65%. |
| 16:40 |
Målte SG test 4 til 1.043. Noe lavt – kan jeg bli lurt av kokingen? |
| 17:04 |
Forberedelse til rehydrering av gjær - koking og nedkjøling av vann. |
| 17:18 |
Protafloc, 1/2 tablett oppi. |
| 17:18 |
Rehydrere gjær i 1 dl, 35ºC vann. |
| 17:21 |
Kjølespiral opp i koker. |
| 17:28 |
Aromahumla 50g oppi. |
| 17:32 |
Ca 1g Yeast-VIT oppi. |
| 17:33 |
Rørte ut gjæren under rehydrering |
| 17:34 |
Tappet av 2 liter til oppvarmet kjele for å lage nytt brygg (batch #4). |
| 17:35 |
Aromahumla 45g oppi. Skrudde av koker. Startet kjøling. |
| 17:52 |
Startet tapping til gjæringsspann. |
|
|
|
| 17:53 |
Tilsatte gjæren etter ca 2-3 liter tappet. |
| 18:10 |
18-19 liter American Pale Ale satt til gjæring på 18ºC. |
| 18:16 |
Målte OG til 1.059. |
| 23:00 |
God aktivitet i gjæringsspannet – bobler godt. |
|
|
Forbedringsnotater
På
mitt nye bryggestativ så bør jeg få festa slangen som går ut fra sirkuleringspumpa opp i høyden, ellers har det hendt at pumpa begynner å sluke luft etter pauser, spesielt etter rengjøring av pumpefilteret.
Bilder
 |
| Gjær: Safale S-04 |
 |
| Maltsett American Pale Ale |
 |
| Humle: Columbus og Cascade |
 |
| Innmesking på bryggestativet |
 |
| Stuck mash! |
 |
| Sirkulering i mesken |
 |
| Helte ut litt vørter underveis |
 |
| Koking av vørter |
 |
| American Pale Ale til gjæring |
Kommentarer
Legg inn en kommentar