Batch #3 - Dette går unna!
Før batch #1 er fullt ut modnet er jeg i gang med mitt tredje brygg - en American Pale Ale, også dette et ferdig oppmålt maltsett fra Ølbrygging.no.
Jeg støtte på en del problemer denne dagen.
Jeg sleit lenge, lenge med å få opp mesketemperaturen fra ca 61-62ºC.
Derfor mesket jeg i omtrent 2 timer, ca 30 minutter mer enn planlagt.
Fikk økt temperaturen gradvis ved å sette kokeren på 80ºC med 40% effekt (egentlig 50% pga feilmerking) med lokk på.
Under sirkulering av meskevann, i forsøk på å øke temperaturen jevnt, så tettet pumpefilteret seg gjentatte ganger.
Løste dette ved å stoppe pumpa, låse igjen kranene og åpne filteret over et tomt gjæringskar, og så helte sølet tilbake i kokeren igjen etter filteret var rengjort og festet.
Deler av malten var nok litt for fint knust.
Forsøkte også å helle 1,5 liter vann, varmet til ca 90ºC i kjele på komfyr, opp i mesken, men det økte ikke temperaturen merkbart.
I steden ble det bare høyere vannstand i mesken, og jeg måtte sirkuere forsiktig for at det ikke skulle renne over.
Før batch #1 er fullt ut modnet er jeg i gang med mitt tredje brygg - en American Pale Ale, også dette et ferdig oppmålt maltsett fra Ølbrygging.no.
Jeg støtte på en del problemer denne dagen.
Jeg sleit lenge, lenge med å få opp mesketemperaturen fra ca 61-62ºC.
Derfor mesket jeg i omtrent 2 timer, ca 30 minutter mer enn planlagt.
Fikk økt temperaturen gradvis ved å sette kokeren på 80ºC med 40% effekt (egentlig 50% pga feilmerking) med lokk på.
Under sirkulering av meskevann, i forsøk på å øke temperaturen jevnt, så tettet pumpefilteret seg gjentatte ganger.
Løste dette ved å stoppe pumpa, låse igjen kranene og åpne filteret over et tomt gjæringskar, og så helte sølet tilbake i kokeren igjen etter filteret var rengjort og festet.
Deler av malten var nok litt for fint knust.
Forsøkte også å helle 1,5 liter vann, varmet til ca 90ºC i kjele på komfyr, opp i mesken, men det økte ikke temperaturen merkbart.
I steden ble det bare høyere vannstand i mesken, og jeg måtte sirkuere forsiktig for at det ikke skulle renne over.
"Stuck mash"
Etter all sirkuleringen og påfyll av varmt vann, så tettet det seg i bunnen av maltsila - jeg fikk "stuck mash".
Det merket jeg godt da jeg skulle løfte opp maltsila for avrenning og vaske ut med oppvarmet vann.
Måtte også i dag løfte hele kokeren ned på gulvet for å få løfta opp maltsila, men væsken ville rett og slett ikke renne igjennom malten.
Løftet maltsila over i et tomt gjæringsspann, men forsøk på å røre rundt og grave med et par meskeskjeer løste ingenting.
Løsningen ble å helle alt fra maltsila over i et annet tomt gjæringsspann, og fikk dunka og pirka løst malten som hadde satt seg fast.
Helte så alt tilbake over i maltsila i det første gjæringsspannet, og vørteren rant da fint igjennom og jeg kunne fortsette å vaske ut med ca 80 graders vann.
Batch #4 - eksperimentering med julekrydder
Jeg planlegger å lage et julebrygg, og for å teste ut mengde av forskjellige krydder så laget jeg et minibrygg hvor jeg tilsatte litt krydder.
Da kokingen nærmet seg slutten, inne i siste minutt, tappet jeg av ca 2 liter vørter som ble basis for batch #4.
Siden jeg tappet av før jeg tilsatte gjærnæringen og den siste humleposen, så målte jeg opp og la til side ca 10% av disse, for å tilsette i batch #4 mot slutten av kokingen.
Bryggeskjema
Bryggeskjemaet er tilpasset for at 10% ble tappet av til batch #4.
Bryggedato: | 31.08.2014 | BRYGG NR: | 3 | |
Øltype: | AMERICAN PALE ALE | Volum (liter) | 19 | |
Opprinnelig vol (før splitt): | 21 | |||
Forhold: | 0,905 | |||
Vekt (kg) | Malt | %-andel | Maks utbytte/kg/l | Maks utbytte |
5,476 | Pale Ale | 89,00% | 317 | 91,36 |
0,554 | Cara | 9,00% | 267 | 7,78 |
0,123 | Hvete | 2,00% | 328 | 2,12 |
0,00 | ||||
6,152 | Malt | 101,26 | ||
Vekt (g) | Humle | ALFA (%) | Koketid (min) | IBU |
22,62 | Columbus | 14 | 60 | 44,4 |
45,24 | Cascade | 5 | 5 | 2,6 |
45,24 | Cascade | 5 | 0 | 0,0 |
0,0 | ||||
113,10 | HUMLE | 47,1 | ||
Temp.(C) | Tid (min.) | |||
1. Mesking | 60 | 15 | ||
2. Mesking | 63 | 45 | ||
3. Mesking | 65 | 60 | ||
Vasking | 80 | 40 | ||
(før gjæring) | (etter gjæring) | |||
OECHEL GR. | 59 | OECHEL GR. | ||
Utnyttelse: | 58% | Alkoholinnhold: | 7,4 % | |
Gjær type | Safale S-04 | Farge: | ||
Kokeskjema
Kokeskjemaet er ikke tilbasset med mengder etter tapping av 10%.
Bryggedato: | 31.08.2014 | BRYGG NR: | 3 | |
Øltype: | AMERICAN PALE ALE | Koketid (min): | 60 | |
Fra start | Koketid (min) | Hva / Oppgave | ||
0 | 60 | APA Bitterhumle | ||
45 | 15 | Protafloc, halv tablett (for 25 liter vørter) | ||
48 | 12 | Kjølespiralen (for desinfisering) | ||
55 | 5 | APA Smaks- og aromahumle, 50g | ||
59 | 1 | Yeast-VIT, ca 1,25 gram | ||
60 | 0 | APA Smaks- og aromahumle, 50g | ||
60 | 0 | Skru av koker. Start kjøling. | ||
Fra start | Koketid (min) | Hva / Oppgave | ||
Bryggelogg
Klokke | Kommentar | |||
11:00 | Fylle vann, 16,5 liter. Termostat til 60°C. Sirkulerer vann. | |||
11:45 | Koker 63-65ºC. Holder seg ganske stabilt ved effekt 40%. Heller i malt, litt for litt under omrøring. | |||
11:48 | Sirk.pumpe tett. | |||
12:00 | 2 liter 60ºC vann oppi. | |||
12:08 | 1,5 liter 67ºC vann oppi | |||
12:11 | 1,5 liter 67ºC vann oppi | |||
12:15 | All malten er rørt ut. Trengte 5 liter ekstra vann enn først antatt. Totalt ca 22 liter. | |||
12:20 | Mesk 60ºC. Koker 64ºC. Termostat til 65ºC. Sirk. med lokk, lav hastighet. Effekt 30%. | |||
12:24 | Mesk 62ºC. Koker 65ºC. Effekt 40%. | |||
12:30 | Mesk 62ºC. Koker 70ºC. Sirkulering. | |||
12:43 | Mesk 63ºC. Koker 68-70ºC. Sirk., lav hastighet. | |||
12:48 | Mesk 63ºC. Koker 73ºC. Termostat 68ºC. Lokk på. Sirk. av. | |||
13:09 | Mesk 63ºC. Effekt til 20%. | |||
13:35 | Mesk 62ºC. Effekt til 40%. | |||
13:45 | Øker termostat til 75ºC med sirkulasjon utenfor maltsil. Blir en del justeringer hit og dit og rensing av pumpefilter for å prøve å øke mesketemp. | |||
13:58 | Koker 82ºC. Renset filter. | |||
14:01 | Koker 68ºC. | |||
14:05 | SG: 1.047 under mesking (test 1). | |||
14:30 | Helte 1,5 liter vann på ca 90ºC i mesken. | |||
14:32 | Ingen merkbar økning i mesketemp. Mesk 62ºC. Koker 80ºC. Lokk på. Termostat til 80ºC. | |||
14:56 | Mesk 65ºC. Rørt godt først i mesken. | |||
15:05 | Tok ut vørter for SG test 2. | |||
15:20 | Tappet ut 6 liter vørter til tomt gjæringsspann. Var for mye i maltsila. | |||
15:27 | Målte SG test 2 til 1.042. Tok ut vørter til test 3. | |||
15:31 | Mesk 69ºC. Tappet ut 1 liter ekstra til gjæringsspannet. | |||
15:45 | Mesken er massiv – tar lang tid før væska renner ut. | |||
15:49 | Nesten 2 liter med 85ºC vann over mesken. Fikk staka opp litt fra bunnen, men ikke nok. | |||
15:55 | Løftet silkar opp i gjæringsspann - «stuch mash». | |||
16:15 | Fikk løs «stuck mash» ved hjelp av 2 gjæringsspann – helle fram og tilbake. Helte også på litt mer vann. | |||
16:17 | Målte SG test 3 til 1.067. | |||
16:30 | Tok ut vørter for SG test 4. Vørter koker. | |||
16.33 | Bitterhumle oppi. Effekt 65%. | |||
16:40 | Målte SG test 4 til 1.043. Noe lavt – kan jeg bli lurt av kokingen? | |||
17:04 | Forberedelse til rehydrering av gjær - koking og nedkjøling av vann. | |||
17:18 | Protafloc, 1/2 tablett oppi. | |||
17:18 | Rehydrere gjær i 1 dl, 35ºC vann. | |||
17:21 | Kjølespiral opp i koker. | |||
17:28 | Aromahumla 50g oppi. | |||
17:32 | Ca 1g Yeast-VIT oppi. | |||
17:33 | Rørte ut gjæren under rehydrering | |||
17:34 | Tappet av 2 liter til oppvarmet kjele for å lage nytt brygg (batch #4). | |||
17:35 | Aromahumla 45g oppi. Skrudde av koker. Startet kjøling. | |||
17:52 | Startet tapping til gjæringsspann. | |||
17:53 | Tilsatte gjæren etter ca 2-3 liter tappet. | |||
18:10 | 18-19 liter American Pale Ale satt til gjæring på 18ºC. | |||
18:16 | Målte OG til 1.059. | |||
23:00 | God aktivitet i gjæringsspannet – bobler godt. | |||
Forbedringsnotater
På mitt nye bryggestativ så bør jeg få festa slangen som går ut fra sirkuleringspumpa opp i høyden, ellers har det hendt at pumpa begynner å sluke luft etter pauser, spesielt etter rengjøring av pumpefilteret.
Bilder
Gjær: Safale S-04 |
Maltsett American Pale Ale |
Humle: Columbus og Cascade |
Innmesking på bryggestativet |
Stuck mash! |
Sirkulering i mesken |
Helte ut litt vørter underveis |
Koking av vørter |
American Pale Ale til gjæring |
Kommentarer
Legg inn en kommentar