Gå til hovedinnhold

Batch #3 - American Pale Ale

Batch #3 - Dette går unna!
Før batch #1 er fullt ut modnet er jeg i gang med mitt tredje brygg - en American Pale Ale, også dette et ferdig oppmålt maltsett fra Ølbrygging.no.

Jeg støtte på en del problemer denne dagen.
Jeg sleit lenge, lenge med å få opp mesketemperaturen fra ca 61-62ºC.
Derfor mesket jeg i omtrent 2 timer, ca 30 minutter mer enn planlagt.
Fikk økt temperaturen gradvis ved å sette kokeren på 80ºC med 40% effekt (egentlig 50% pga feilmerking) med lokk på.

Under sirkulering av meskevann, i forsøk på å øke temperaturen jevnt, så tettet pumpefilteret seg gjentatte ganger.
Løste dette ved å stoppe pumpa, låse igjen kranene og åpne filteret over et tomt gjæringskar, og så helte sølet tilbake i kokeren igjen etter filteret var rengjort og festet.
Deler av malten var nok litt for fint knust.

Forsøkte også å helle 1,5 liter vann, varmet til ca 90ºC i kjele på komfyr, opp i mesken, men det økte ikke temperaturen merkbart.
I steden ble det bare høyere vannstand i mesken, og jeg måtte sirkuere forsiktig for at det ikke skulle renne over.

"Stuck mash"

Etter all sirkuleringen og påfyll av varmt vann, så tettet det seg i bunnen av maltsila - jeg fikk "stuck mash".
Det merket jeg godt da jeg skulle løfte opp maltsila for avrenning og vaske ut med oppvarmet vann.
Måtte også i dag løfte hele kokeren ned på gulvet for å få løfta opp maltsila, men væsken ville rett og slett ikke renne igjennom malten.

Løftet maltsila over i et tomt gjæringsspann, men forsøk på å røre rundt og grave med et par meskeskjeer løste ingenting.

Løsningen ble å helle alt fra maltsila over i et annet tomt gjæringsspann, og fikk dunka og pirka løst malten som hadde satt seg fast.
Helte så alt tilbake over i maltsila i det første gjæringsspannet, og vørteren rant da fint igjennom og jeg kunne fortsette å vaske ut med ca 80 graders vann.

Batch #4 - eksperimentering med julekrydder

Jeg planlegger å lage et julebrygg, og for å teste ut mengde av forskjellige krydder så laget jeg et minibrygg hvor jeg tilsatte litt krydder.
Da kokingen nærmet seg slutten, inne i siste minutt, tappet jeg av ca 2 liter vørter som ble basis for batch #4.
Siden jeg tappet av før jeg tilsatte gjærnæringen og den siste humleposen, så målte jeg opp og la til side ca 10% av disse, for å tilsette i batch #4 mot slutten av kokingen.

Bryggeskjema

Bryggeskjemaet er tilpasset for at 10% ble tappet av til batch #4.







Bryggedato: 31.08.2014
BRYGG NR: 3





Øltype: AMERICAN PALE ALE Volum (liter) 19



Opprinnelig vol (før splitt): 21



Forhold: 0,905





Vekt (kg) Malt %-andel Maks utbytte/kg/l Maks utbytte
5,476 Pale Ale 89,00% 317 91,36
0,554 Cara 9,00% 267 7,78
0,123 Hvete 2,00% 328 2,12




0,00
6,152 Malt

101,26





Vekt (g) Humle ALFA (%) Koketid (min) IBU
22,62 Columbus 14 60 44,4
45,24 Cascade 5 5 2,6
45,24 Cascade 5 0 0,0



0,0
113,10 HUMLE

47,1





Temp.(C) Tid (min.)

1. Mesking 60 15

2. Mesking 63 45

3. Mesking 65 60

Vasking 80 40












(før gjæring)

(etter gjæring)
OECHEL GR. 59 OECHEL GR.





Utnyttelse: 58%
Alkoholinnhold: 7,4 %





Gjær type Safale S-04
Farge:

Kokeskjema

Kokeskjemaet er ikke tilbasset med mengder etter tapping av 10%.






Bryggedato: 31.08.2014
BRYGG NR: 3





Øltype: AMERICAN PALE ALE Koketid (min): 60















Fra start Koketid (min) Hva / Oppgave
0 60 APA Bitterhumle
45 15 Protafloc, halv tablett (for 25 liter vørter)
48 12 Kjølespiralen (for desinfisering)
55 5 APA Smaks- og aromahumle, 50g
59 1 Yeast-VIT, ca 1,25 gram
60 0 APA Smaks- og aromahumle, 50g
60 0 Skru av koker. Start kjøling.






Fra start Koketid (min) Hva / Oppgave






Bryggelogg








Klokke Kommentar


11:00 Fylle vann, 16,5 liter. Termostat til 60°C. Sirkulerer vann.
11:45 Koker 63-65ºC. Holder seg ganske stabilt ved effekt 40%. Heller i malt, litt for litt under omrøring.
11:48 Sirk.pumpe tett.
12:00 2 liter 60ºC vann oppi.
12:08 1,5 liter 67ºC vann oppi
12:11 1,5 liter 67ºC vann oppi
12:15 All malten er rørt ut. Trengte 5 liter ekstra vann enn først antatt. Totalt ca 22 liter.
12:20 Mesk 60ºC. Koker 64ºC. Termostat til 65ºC. Sirk. med lokk, lav hastighet. Effekt 30%.
12:24 Mesk 62ºC. Koker 65ºC. Effekt 40%.
12:30 Mesk 62ºC. Koker 70ºC. Sirkulering.
12:43 Mesk 63ºC. Koker 68-70ºC. Sirk., lav hastighet.
12:48 Mesk 63ºC. Koker 73ºC. Termostat 68ºC. Lokk på. Sirk. av.
13:09 Mesk 63ºC. Effekt til 20%.
13:35 Mesk 62ºC. Effekt til 40%.
13:45 Øker termostat til 75ºC med sirkulasjon utenfor maltsil. Blir en del justeringer hit og dit og rensing av pumpefilter for å prøve å øke mesketemp.
13:58 Koker 82ºC. Renset filter.
14:01 Koker 68ºC.
14:05 SG: 1.047 under mesking (test 1).
14:30 Helte 1,5 liter vann på ca 90ºC i mesken.
14:32 Ingen merkbar økning i mesketemp. Mesk 62ºC. Koker 80ºC. Lokk på. Termostat til 80ºC.
14:56 Mesk 65ºC. Rørt godt først i mesken.
15:05 Tok ut vørter for SG test 2.
15:20 Tappet ut 6 liter vørter til tomt gjæringsspann. Var for mye i maltsila.
15:27 Målte SG test 2 til 1.042. Tok ut vørter til test 3.
15:31 Mesk 69ºC. Tappet ut 1 liter ekstra til gjæringsspannet.
15:45 Mesken er massiv – tar lang tid før væska renner ut.
15:49 Nesten 2 liter med 85ºC vann over mesken. Fikk staka opp litt fra bunnen, men ikke nok.
15:55 Løftet silkar opp i gjæringsspann - «stuch mash».
16:15 Fikk løs «stuck mash» ved hjelp av 2 gjæringsspann – helle fram og tilbake. Helte også på litt mer vann.
16:17 Målte SG test 3 til 1.067.
16:30 Tok ut vørter for SG test 4. Vørter koker.
16.33 Bitterhumle oppi. Effekt 65%.
16:40 Målte SG test 4 til 1.043. Noe lavt – kan jeg bli lurt av kokingen?
17:04 Forberedelse til rehydrering av gjær - koking og nedkjøling av vann.
17:18 Protafloc, 1/2 tablett oppi.
17:18 Rehydrere gjær i 1 dl, 35ºC vann.
17:21 Kjølespiral opp i koker.
17:28 Aromahumla 50g oppi.
17:32 Ca 1g Yeast-VIT oppi.
17:33 Rørte ut gjæren under rehydrering
17:34 Tappet av 2 liter til oppvarmet kjele for å lage nytt brygg (batch #4).
17:35 Aromahumla 45g oppi. Skrudde av koker. Startet kjøling.
17:52 Startet tapping til gjæringsspann.


17:53 Tilsatte gjæren etter ca 2-3 liter tappet.
18:10 18-19 liter American Pale Ale satt til gjæring på 18ºC.
18:16 Målte OG til 1.059.
23:00 God aktivitet i gjæringsspannet – bobler godt.



Forbedringsnotater

mitt nye bryggestativ så bør jeg få festa slangen som går ut fra sirkuleringspumpa opp i høyden, ellers har det hendt at pumpa begynner å sluke luft etter pauser, spesielt etter rengjøring av pumpefilteret.


Bilder

Gjær: Safale S-04
Maltsett American Pale Ale



Humle: Columbus og Cascade
Innmesking på bryggestativet
Stuck mash!

Sirkulering i mesken



Helte ut litt vørter underveis
Koking av vørter





















American Pale Ale til gjæring


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Rengjøring av flasker til første batch

Brygget har nå stått i halvannen uke til gjæring. Det nærmer seg tappedag hvor jeg skal tappe mitt første brygg på 27 liter over på flasker. Jeg har tatt vare på tomme halvliters ølflasker over en lengre periode og har nå ca 60 flasker, som gir en god margin til brygget jeg nå har stående til gjæring. Rengjøring De fleste av flaskene har vært skylt rett etter de er drukket, men jeg gikk på med PBW og flaskebørste allikevel for å være sikker på at de er helt rene når jeg skal tappe over øl på de. Det er kjedelig om dårlig rengjøring av flaskene skal ødelegge for smaken, spesielt etter alt arbeidet og ventingen som allerede er lagt ned i brygget. Jeg fylte en gjæringsspann på 30 liter med varmt vann (som holder kanskje 50°C?), såpass mye vann at det dekker over høyden på flaskene, og blandet ut 2 spiseskjeer med PBW. Det ble nok et litt svakere blandingsforhold enn hva som står på PBW-boksen, men jeg satser på at det holder. Jeg fikk plass til 16 flasker om gangen som jeg dy

Tapping av første batch på flasker

Da var dagen kommet til å tappe ølet over på flasker. Brygget har stått til gjæring i 17 dager (ca 2,5 uker) og aktiviteten i gjærlåsen var stilnet. Desinfisering Flasker til avrenning på flasketre Blandet ut 10 liter lunket (halvvarmt) vann med Star San for desinfisering av gjæringsskann og utstyr. Jeg desinfiserte to gjæringsspann, ett for omstikkingen og ett for å skylle diverse utstyr i, en dråpemåler, og la en god haug med korker i en mindre bøtte med litt Star San-blanding. Jeg fylte flaskespyleren og spylte ca 60 flasker, for det meste 0,5 litersflasker, men også noen på 0,33 liter, som jeg hang på flasketreet. Måling av FG Refraktometeret jeg bestilte med bryggeutstyret kom denne uka. Jeg kalibererte den med noen dråper kaldt springvann. Siden jeg ikke fikk målt OG (original gravity) da jeg satte brygget så klarer jeg ikke nå å regne ut alkoholmengden, men for å teste ut utstyret så målte jeg FG (final gravity) allikevel. For måling av alkoholmengde finnes

Batch #2 - Weissenbier

Tid for å sette batch #2 - en hveteøl. Også dette ølet lager jeg fra et ferdig oppmålt all-grain maltsett, Weissbier fra ølbrygging.no . Startet kl 15:30 med å fylle vann i Beer Brew 30, termostat på 65°C på full effekt. Sirkulerer vann for å jevne ut temperaturen etterhvert. I følge oppskrift skal mesking skje på temperatur i området 63-68°C i 90 minutter. Bryggeskjema Delvis for planlegging og delvis oppdatert med faktiske målinger. Bryggedato: 26.08.2014 BRYGG NR: 2 Øltype: WEISSBIER Volum (liter) 25 Vekt (kg) Malt Maks utbytte/kg/liter Maks utbytte 3 Pilsnermalt 300 36 3 Hvete malt 328 39,36 0 0 6 Malt 75,36 Vekt (g) Humle ALFA (%) Koketid (min) IBU 20 Northern Brewer 10 60 16,0 25 S