Tid for å sette batch #2 - en hveteøl.
Også dette ølet lager jeg fra et ferdig oppmålt all-grain maltsett, Weissbier fra ølbrygging.no.
Startet kl 15:30 med å fylle vann i Beer Brew 30, termostat på 65°C på full effekt. Sirkulerer vann for å jevne ut temperaturen etterhvert.
I følge oppskrift skal mesking skje på temperatur i området 63-68°C i 90 minutter.
Også dette ølet lager jeg fra et ferdig oppmålt all-grain maltsett, Weissbier fra ølbrygging.no.
Startet kl 15:30 med å fylle vann i Beer Brew 30, termostat på 65°C på full effekt. Sirkulerer vann for å jevne ut temperaturen etterhvert.
I følge oppskrift skal mesking skje på temperatur i området 63-68°C i 90 minutter.
Bryggeskjema
Delvis for planlegging og delvis oppdatert med faktiske målinger.
Bryggedato: | 26.08.2014 | BRYGG NR: | 2 | |
Øltype: | WEISSBIER | Volum (liter) | 25 | |
Vekt (kg) | Malt | Maks utbytte/kg/liter | Maks utbytte | |
3 | Pilsnermalt | 300 | 36 | |
3 | Hvete malt | 328 | 39,36 | |
0 | ||||
0 | ||||
6 | Malt | 75,36 | ||
Vekt (g) | Humle | ALFA (%) | Koketid (min) | IBU |
20 | Northern Brewer | 10 | 60 | 16,0 |
25 | Saaz | 4 | 10 | 1,3 |
0,0 | ||||
0,0 | ||||
45 | HUMLE | 17,3 | ||
Temp.(C) | Tid (min.) | |||
1. Mesking | 62 | 15 | ||
2. Mesking | 66 | 70 | ||
Vasking | 80 | 80 | ||
(før gjæring) | (etter gjæring) | |||
OECHEL GR. | 42 | OECHEL GR. | 18 | |
Utnyttelse: | 56% | ABV | 3,19% | |
Gjær type | Safbrew WB-06 | Farge: | ||
Date | Temp (C) | |||
1. Gjæring | 26.08.2014 | 19,0 | ||
-- | ||||
Lagring | ||||
Omtapping/flasking | 09.09.2014 | |||
Kommentar: | ||||
Rehydrerte tørrgjæren, ca 60 minutter før den skulle tilsettes |
Kokeskjema Weissbier
Bryggedato: | 26.08.2014 | BRYGG NR: | 2 | |
Øltype: | WEISSBIER | Koketid (min): | 60 | |
Fra start | Koketid (min) | Hva / Oppgave | ||
0 | 60 | Bitterhumle | ||
45 | 15 | Protafloc, halv tablett (for 25 liter vørter) | ||
48 | 12 | Kjølespiralen (for desinfisering) | ||
50 | 10 | Aromahumle | ||
59 | 1 | Yeast-VIT, ca 1,25 gram | ||
60 | 0 | Skru av koker. Start kjøling. | ||
Fra start | Koketid (min) | Hva / Oppgave | ||
Bryggelogg
Klokke | Kommentar | |||
15:30 | Begynte å fylle vann. Termostat til 65°C. Sirkulerer vann. | |||
16:25 | Stanset sirkulasjon. Helte i malten. Mesketemp 64°C. Koker 77°C. Trengte ikke å fylle på mer varmt vann for å dekke kornet. Mindre vann i dag enn ved forrige brygg. Satt på lokk. | |||
16:34 | Skrudde av koker for å senke temp. Skrur av, tok strømmen for ellers vil BB30 gå i «keep warm»-modus. | |||
16:37 | Koker 71°C. Fortsatt av. | |||
16:40 | Koker 70°C. Skrur på igjen. Termostat til 65°C. Effekt til 30%. | |||
16:45 | Koker 70°C. Mesk 65°C. Skrudde av. | |||
16:50 | Koker 69°C. Fortsatt av. | |||
16:53 | Koker 68°C. Skrur på. | |||
17:00 | Koker 66°C. Termostat slo inn. Effekt til 30%. Mesk 65°C. | |||
17:03 | Koker 77°C. 30% effekt er for mye – til 0%. Termostat ned litt. Mesk 66°C. | |||
17:17 | Koker 71°C. Mesk 65°C. | |||
17:39 | Koker 65°C. Effekt til 10%. Mesk 65°C. | |||
17:41 | Koker 67°C. Effekt til 5%. | |||
17:42 | Koker 69°C. Effekt til 2%. | |||
17:43 | Koker 70°C. Effekt til 0%. | |||
17:44 | Koker 74°C. Termostat til 62°C. | |||
18:01 | Termostat til 80°C. Effekt 40%. Startet sirkulering. | |||
18:05 | Pumpefilteret går tett for 2. gang. | |||
18:08 | Byttet til grovere filter på sirkuleringspumpa. | |||
18:10 | Koker 78°C. Effekt til 50%. Sirkulering med lokk. | |||
18:11 | Koker 70°C. Effekt til 60%. Må øke temperaturen i hele kokeren. | |||
18:13 | Koker 67°C. Effekt til 70%. | |||
18:16 | Koker 70°C. Effekt til 90% (maks). | |||
18:27 | Koker 80°C. Effekt til 70%. | |||
19:03 | Koker 80°C, stabilt lenge. Justerte ned sirkulasjon litt, fordi væskestanden økte. | |||
19:28 | Skrur av sirkulering og løfter opp silkaret. Trengte hjelp til å tre ringen inn under silkaret. | |||
19:38 | Helte over 3 liter 80°C vann. | |||
19:40 | Helte over 2 liter 80°C vann. | |||
19:52 | Helte over 3 liter 80°C vann. | |||
19:55 | Helte over 1 liter 80°C vann. | |||
19:57 | Termostat på full. Effekt til 80%. Satte silkaret ned i en tom og ren bøtte for videre avrenning. | |||
20:00 | Klargjør bitterhumle i humlepose. | |||
20:11 | Koker 96°C. | |||
20:22 | Kokeren koker. Kokte nettopp over. Litt vasking. Bitterhumle oppi. Effekt til 58%. Uten lokk. Maks termostat. Dette ga stabil koking. | |||
20:30 | Rehydrering av gjær – 11g tørrgjær i 1 dl rent (kokt) vann på ca 35°C. Uten å røre ut. | |||
20:45 | Rehydrering – Rørt ut gjæren i vannet. | |||
21:07 | Protafloc, halv tablett oppi. | |||
21:08 | Kjørte varmt vann igjennom kjølespiral for å ikke senke temp i koker for mye. | |||
21:09 | Kjølespiral oppi koker (for desinfisering). | |||
21:11 | Aromahumle i humlepose oppi koker. | |||
21:13 | Målte opp ca 2 gram Yeast-VIT. | |||
21:19 | Kalibrerte refraktometeret med rent vann. | |||
21:21 | Yeast-VIT oppi. | |||
21:22 | Skrudde av koker. Startet kjøling. | |||
21:34 | Målte OG til 1.040. Noe lavt. Vørter var litt varm. | |||
21:39 | Målte OG til 1.042. Kaldere vørter. | |||
21:40 | Startet tapping til gjæringsspann, igjennom en desinfisert sil, for bedre lufting. | |||
21:44 | Helte forsiktig gjæren fra dehydreringen over etter å ha tappet ca 10 liter til gjæringsspannet. | |||
21:51 | 25 liter hveteøl til gjæring. Ristet godt på spannet, ca 2 minutter. | |||
22:30 | Satte spannet på et rom med 19°C. Gjæraktiviteten øker visstnok temperaturen i spannet noe. | |||
23:59 | Aktivitet i gjæringsspannet – bygget opp trykk. | |||
Forbedringsnotater
- Røre mer i malten under meskingen.
- Øke temperatur på koker ved til 78°C før sirkulering når mesken skal skylles.
- Passe på å ikke gå over 78°C ved skylling (for å unngå fare for tanniner fra kornet).
- Mindre vann ved mesking.
- Starte rehydrering av tørrgjær senere, ca 30 minutter før tapping av vørter til gjæringsspann.
- Tettere sil (mindre hull) når vørteren tappes for å tilføre enda mer øksygen.
- Lenger håndtak på sila, for å slippe Petter Smart-løsning med strips og jernstang som støtte for å sikre mot at sila pluttselig skal falle oppi gjæringsspannet - det ville vært kjedelig.
- Ta av lokk ør kokingen starter for fullt - når det legger seg tykt lag over vørteren (er det dette som er proteinene?).
Bilder
Oppskrift på Weissbier-maltsett |
Pakker med humle og gjær |
Koking med humle i pose - blir mindre søl og vask |
Tapping av vørter til gjæringsspann - igjennom en sil for tilføring av oksygen |
Rehydrering av tørrgjær |
25 liter hveteøl |
Gjæring på 19°C |
Kommentarer
Legg inn en kommentar