tirsdag 26. august 2014

Batch #2 - Weissenbier

Tid for å sette batch #2 - en hveteøl.

Også dette ølet lager jeg fra et ferdig oppmålt all-grain maltsett, Weissbier fra ølbrygging.no.

Startet kl 15:30 med å fylle vann i Beer Brew 30, termostat på 65°C på full effekt. Sirkulerer vann for å jevne ut temperaturen etterhvert.
I følge oppskrift skal mesking skje på temperatur i området 63-68°C i 90 minutter.


Bryggeskjema

Delvis for planlegging og delvis oppdatert med faktiske målinger.










Bryggedato: 26.08.2014
BRYGG NR: 2





Øltype: WEISSBIER
Volum (liter) 25





Vekt (kg) Malt
Maks utbytte/kg/liter Maks utbytte
3 Pilsnermalt
300 36
3 Hvete malt
328 39,36




0




0
6 Malt

75,36





Vekt (g) Humle ALFA (%) Koketid (min) IBU
20 Northern Brewer 10 60 16,0
25 Saaz 4 10 1,3




0,0



0,0
45 HUMLE

17,3





Temp.(C) Tid (min.)

1. Mesking 62 15

2. Mesking 66 70

Vasking 80 80












(før gjæring)

(etter gjæring)
OECHEL GR. 42 OECHEL GR. 18





Utnyttelse: 56%
ABV 3,19%





Gjær type Safbrew WB-06
Farge:







Date Temp (C)
1. Gjæring
26.08.2014 19,0
--








Lagring



Omtapping/flasking
09.09.2014






Kommentar:



Rehydrerte tørrgjæren, ca 60 minutter før den skulle tilsettes

Kokeskjema Weissbier






Bryggedato: 26.08.2014
BRYGG NR: 2





Øltype: WEISSBIER
Koketid (min): 60















Fra start Koketid (min) Hva / Oppgave
0 60 Bitterhumle
45 15 Protafloc, halv tablett (for 25 liter vørter)
48 12 Kjølespiralen (for desinfisering)
50 10 Aromahumle
59 1 Yeast-VIT, ca 1,25 gram
60 0 Skru av koker. Start kjøling.









Fra start Koketid (min) Hva / Oppgave






Bryggelogg






Klokke Kommentar


15:30 Begynte å fylle vann. Termostat til 65°C. Sirkulerer vann.
16:25 Stanset sirkulasjon. Helte i malten. Mesketemp 64°C. Koker 77°C. Trengte ikke å fylle på mer varmt vann for å dekke kornet. Mindre vann i dag enn ved forrige brygg. Satt på lokk.
16:34 Skrudde av koker for å senke temp. Skrur av, tok strømmen for ellers vil BB30 gå i «keep warm»-modus.
16:37 Koker 71°C. Fortsatt av.
16:40 Koker 70°C. Skrur på igjen. Termostat til 65°C. Effekt til 30%.
16:45 Koker 70°C. Mesk 65°C. Skrudde av.
16:50 Koker 69°C. Fortsatt av.
16:53 Koker 68°C. Skrur på.
17:00 Koker 66°C. Termostat slo inn. Effekt til 30%. Mesk 65°C.
17:03 Koker 77°C. 30% effekt er for mye – til 0%. Termostat ned litt. Mesk 66°C.
17:17 Koker 71°C. Mesk 65°C.
17:39 Koker 65°C. Effekt til 10%. Mesk 65°C.
17:41 Koker 67°C. Effekt til 5%.
17:42 Koker 69°C. Effekt til 2%.
17:43 Koker 70°C. Effekt til 0%.
17:44 Koker 74°C. Termostat til 62°C.
18:01 Termostat til 80°C. Effekt 40%. Startet sirkulering.
18:05 Pumpefilteret går tett for 2. gang.
18:08 Byttet til grovere filter på sirkuleringspumpa.
18:10 Koker 78°C. Effekt til 50%. Sirkulering med lokk.
18:11 Koker 70°C. Effekt til 60%. Må øke temperaturen i hele kokeren.
18:13 Koker 67°C. Effekt til 70%.
18:16 Koker 70°C. Effekt til 90% (maks).
18:27 Koker 80°C. Effekt til 70%.
19:03 Koker 80°C, stabilt lenge. Justerte ned sirkulasjon litt, fordi væskestanden økte.
19:28 Skrur av sirkulering og løfter opp silkaret. Trengte hjelp til å tre ringen inn under silkaret.
19:38 Helte over 3 liter 80°C vann.
19:40 Helte over 2 liter 80°C vann.
19:52 Helte over 3 liter 80°C vann.
19:55 Helte over 1 liter 80°C vann.
19:57 Termostat på full. Effekt til 80%. Satte silkaret ned i en tom og ren bøtte for videre avrenning.
20:00 Klargjør bitterhumle i humlepose.
20:11 Koker 96°C.
20:22 Kokeren koker. Kokte nettopp over. Litt vasking. Bitterhumle oppi. Effekt til 58%. Uten lokk. Maks termostat. Dette ga stabil koking.
20:30 Rehydrering av gjær – 11g tørrgjær i 1 dl rent (kokt) vann på ca 35°C. Uten å røre ut.
20:45 Rehydrering – Rørt ut gjæren i vannet.
21:07 Protafloc, halv tablett oppi.
21:08 Kjørte varmt vann igjennom kjølespiral for å ikke senke temp i koker for mye.
21:09 Kjølespiral oppi koker (for desinfisering).
21:11 Aromahumle i humlepose oppi koker.
21:13 Målte opp ca 2 gram Yeast-VIT.
21:19 Kalibrerte refraktometeret med rent vann.
21:21 Yeast-VIT oppi.
21:22 Skrudde av koker. Startet kjøling.
21:34 Målte OG til 1.040. Noe lavt. Vørter var litt varm.
21:39 Målte OG til 1.042. Kaldere vørter.
21:40 Startet tapping til gjæringsspann, igjennom en desinfisert sil, for bedre lufting.
21:44 Helte forsiktig gjæren fra dehydreringen over etter å ha tappet ca 10 liter til gjæringsspannet.
21:51 25 liter hveteøl til gjæring. Ristet godt på spannet, ca 2 minutter.
22:30 Satte spannet på et rom med 19°C. Gjæraktiviteten øker visstnok temperaturen i spannet noe.
23:59 Aktivitet i gjæringsspannet – bygget opp trykk.


Forbedringsnotater

  • Røre mer i malten under meskingen.
  • Øke temperatur på koker ved til 78°C før sirkulering når mesken skal skylles.
  • Passe på å ikke gå over 78°C ved skylling (for å unngå fare for tanniner fra kornet).
  • Mindre vann ved mesking.
  • Starte rehydrering av tørrgjær senere, ca 30 minutter før tapping av vørter til gjæringsspann.
  • Tettere sil (mindre hull) når vørteren tappes for å tilføre enda mer øksygen.
  • Lenger håndtak på sila, for å slippe Petter Smart-løsning med strips og jernstang som støtte for å sikre mot at sila pluttselig skal falle oppi gjæringsspannet - det ville vært kjedelig.
  • Ta av lokk ør kokingen starter for fullt - når det legger seg tykt lag over vørteren (er det dette som er proteinene?).

Bilder



Oppskrift på Weissbier-maltsett

Pakker med humle og gjær

Koking med humle i pose - blir mindre søl og vask
Tapping av vørter til gjæringsspann - igjennom en sil for tilføring av oksygen
Rehydrering av tørrgjær

25 liter hveteøl
Gjæring på 19°C


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar