Gå til hovedinnhold

Batch #2 - Weissenbier

Tid for å sette batch #2 - en hveteøl.

Også dette ølet lager jeg fra et ferdig oppmålt all-grain maltsett, Weissbier fra ølbrygging.no.

Startet kl 15:30 med å fylle vann i Beer Brew 30, termostat på 65°C på full effekt. Sirkulerer vann for å jevne ut temperaturen etterhvert.
I følge oppskrift skal mesking skje på temperatur i området 63-68°C i 90 minutter.


Bryggeskjema

Delvis for planlegging og delvis oppdatert med faktiske målinger.










Bryggedato: 26.08.2014
BRYGG NR: 2





Øltype: WEISSBIER
Volum (liter) 25





Vekt (kg) Malt
Maks utbytte/kg/liter Maks utbytte
3 Pilsnermalt
300 36
3 Hvete malt
328 39,36




0




0
6 Malt

75,36





Vekt (g) Humle ALFA (%) Koketid (min) IBU
20 Northern Brewer 10 60 16,0
25 Saaz 4 10 1,3




0,0



0,0
45 HUMLE

17,3





Temp.(C) Tid (min.)

1. Mesking 62 15

2. Mesking 66 70

Vasking 80 80












(før gjæring)

(etter gjæring)
OECHEL GR. 42 OECHEL GR. 18





Utnyttelse: 56%
ABV 3,19%





Gjær type Safbrew WB-06
Farge:







Date Temp (C)
1. Gjæring
26.08.2014 19,0
--








Lagring



Omtapping/flasking
09.09.2014






Kommentar:



Rehydrerte tørrgjæren, ca 60 minutter før den skulle tilsettes

Kokeskjema Weissbier






Bryggedato: 26.08.2014
BRYGG NR: 2





Øltype: WEISSBIER
Koketid (min): 60















Fra start Koketid (min) Hva / Oppgave
0 60 Bitterhumle
45 15 Protafloc, halv tablett (for 25 liter vørter)
48 12 Kjølespiralen (for desinfisering)
50 10 Aromahumle
59 1 Yeast-VIT, ca 1,25 gram
60 0 Skru av koker. Start kjøling.









Fra start Koketid (min) Hva / Oppgave






Bryggelogg






Klokke Kommentar


15:30 Begynte å fylle vann. Termostat til 65°C. Sirkulerer vann.
16:25 Stanset sirkulasjon. Helte i malten. Mesketemp 64°C. Koker 77°C. Trengte ikke å fylle på mer varmt vann for å dekke kornet. Mindre vann i dag enn ved forrige brygg. Satt på lokk.
16:34 Skrudde av koker for å senke temp. Skrur av, tok strømmen for ellers vil BB30 gå i «keep warm»-modus.
16:37 Koker 71°C. Fortsatt av.
16:40 Koker 70°C. Skrur på igjen. Termostat til 65°C. Effekt til 30%.
16:45 Koker 70°C. Mesk 65°C. Skrudde av.
16:50 Koker 69°C. Fortsatt av.
16:53 Koker 68°C. Skrur på.
17:00 Koker 66°C. Termostat slo inn. Effekt til 30%. Mesk 65°C.
17:03 Koker 77°C. 30% effekt er for mye – til 0%. Termostat ned litt. Mesk 66°C.
17:17 Koker 71°C. Mesk 65°C.
17:39 Koker 65°C. Effekt til 10%. Mesk 65°C.
17:41 Koker 67°C. Effekt til 5%.
17:42 Koker 69°C. Effekt til 2%.
17:43 Koker 70°C. Effekt til 0%.
17:44 Koker 74°C. Termostat til 62°C.
18:01 Termostat til 80°C. Effekt 40%. Startet sirkulering.
18:05 Pumpefilteret går tett for 2. gang.
18:08 Byttet til grovere filter på sirkuleringspumpa.
18:10 Koker 78°C. Effekt til 50%. Sirkulering med lokk.
18:11 Koker 70°C. Effekt til 60%. Må øke temperaturen i hele kokeren.
18:13 Koker 67°C. Effekt til 70%.
18:16 Koker 70°C. Effekt til 90% (maks).
18:27 Koker 80°C. Effekt til 70%.
19:03 Koker 80°C, stabilt lenge. Justerte ned sirkulasjon litt, fordi væskestanden økte.
19:28 Skrur av sirkulering og løfter opp silkaret. Trengte hjelp til å tre ringen inn under silkaret.
19:38 Helte over 3 liter 80°C vann.
19:40 Helte over 2 liter 80°C vann.
19:52 Helte over 3 liter 80°C vann.
19:55 Helte over 1 liter 80°C vann.
19:57 Termostat på full. Effekt til 80%. Satte silkaret ned i en tom og ren bøtte for videre avrenning.
20:00 Klargjør bitterhumle i humlepose.
20:11 Koker 96°C.
20:22 Kokeren koker. Kokte nettopp over. Litt vasking. Bitterhumle oppi. Effekt til 58%. Uten lokk. Maks termostat. Dette ga stabil koking.
20:30 Rehydrering av gjær – 11g tørrgjær i 1 dl rent (kokt) vann på ca 35°C. Uten å røre ut.
20:45 Rehydrering – Rørt ut gjæren i vannet.
21:07 Protafloc, halv tablett oppi.
21:08 Kjørte varmt vann igjennom kjølespiral for å ikke senke temp i koker for mye.
21:09 Kjølespiral oppi koker (for desinfisering).
21:11 Aromahumle i humlepose oppi koker.
21:13 Målte opp ca 2 gram Yeast-VIT.
21:19 Kalibrerte refraktometeret med rent vann.
21:21 Yeast-VIT oppi.
21:22 Skrudde av koker. Startet kjøling.
21:34 Målte OG til 1.040. Noe lavt. Vørter var litt varm.
21:39 Målte OG til 1.042. Kaldere vørter.
21:40 Startet tapping til gjæringsspann, igjennom en desinfisert sil, for bedre lufting.
21:44 Helte forsiktig gjæren fra dehydreringen over etter å ha tappet ca 10 liter til gjæringsspannet.
21:51 25 liter hveteøl til gjæring. Ristet godt på spannet, ca 2 minutter.
22:30 Satte spannet på et rom med 19°C. Gjæraktiviteten øker visstnok temperaturen i spannet noe.
23:59 Aktivitet i gjæringsspannet – bygget opp trykk.


Forbedringsnotater

  • Røre mer i malten under meskingen.
  • Øke temperatur på koker ved til 78°C før sirkulering når mesken skal skylles.
  • Passe på å ikke gå over 78°C ved skylling (for å unngå fare for tanniner fra kornet).
  • Mindre vann ved mesking.
  • Starte rehydrering av tørrgjær senere, ca 30 minutter før tapping av vørter til gjæringsspann.
  • Tettere sil (mindre hull) når vørteren tappes for å tilføre enda mer øksygen.
  • Lenger håndtak på sila, for å slippe Petter Smart-løsning med strips og jernstang som støtte for å sikre mot at sila pluttselig skal falle oppi gjæringsspannet - det ville vært kjedelig.
  • Ta av lokk ør kokingen starter for fullt - når det legger seg tykt lag over vørteren (er det dette som er proteinene?).

Bilder



Oppskrift på Weissbier-maltsett

Pakker med humle og gjær

Koking med humle i pose - blir mindre søl og vask
Tapping av vørter til gjæringsspann - igjennom en sil for tilføring av oksygen
Rehydrering av tørrgjær

25 liter hveteøl
Gjæring på 19°C


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Rengjøring av flasker til første batch

Brygget har nå stått i halvannen uke til gjæring. Det nærmer seg tappedag hvor jeg skal tappe mitt første brygg på 27 liter over på flasker. Jeg har tatt vare på tomme halvliters ølflasker over en lengre periode og har nå ca 60 flasker, som gir en god margin til brygget jeg nå har stående til gjæring. Rengjøring De fleste av flaskene har vært skylt rett etter de er drukket, men jeg gikk på med PBW og flaskebørste allikevel for å være sikker på at de er helt rene når jeg skal tappe over øl på de. Det er kjedelig om dårlig rengjøring av flaskene skal ødelegge for smaken, spesielt etter alt arbeidet og ventingen som allerede er lagt ned i brygget. Jeg fylte en gjæringsspann på 30 liter med varmt vann (som holder kanskje 50°C?), såpass mye vann at det dekker over høyden på flaskene, og blandet ut 2 spiseskjeer med PBW. Det ble nok et litt svakere blandingsforhold enn hva som står på PBW-boksen, men jeg satser på at det holder. Jeg fikk plass til 16 flasker om gangen som jeg dy

Tapping av første batch på flasker

Da var dagen kommet til å tappe ølet over på flasker. Brygget har stått til gjæring i 17 dager (ca 2,5 uker) og aktiviteten i gjærlåsen var stilnet. Desinfisering Flasker til avrenning på flasketre Blandet ut 10 liter lunket (halvvarmt) vann med Star San for desinfisering av gjæringsskann og utstyr. Jeg desinfiserte to gjæringsspann, ett for omstikkingen og ett for å skylle diverse utstyr i, en dråpemåler, og la en god haug med korker i en mindre bøtte med litt Star San-blanding. Jeg fylte flaskespyleren og spylte ca 60 flasker, for det meste 0,5 litersflasker, men også noen på 0,33 liter, som jeg hang på flasketreet. Måling av FG Refraktometeret jeg bestilte med bryggeutstyret kom denne uka. Jeg kalibererte den med noen dråper kaldt springvann. Siden jeg ikke fikk målt OG (original gravity) da jeg satte brygget så klarer jeg ikke nå å regne ut alkoholmengden, men for å teste ut utstyret så målte jeg FG (final gravity) allikevel. For måling av alkoholmengde finnes