Gå til hovedinnhold

Rengjøring av flasker til første batch

Brygget har nå stått i halvannen uke til gjæring.
Det nærmer seg tappedag hvor jeg skal tappe mitt første brygg på 27 liter over på flasker.

Jeg har tatt vare på tomme halvliters ølflasker over en lengre periode og har nå ca 60 flasker, som gir en god margin til brygget jeg nå har stående til gjæring.

Rengjøring

De fleste av flaskene har vært skylt rett etter de er drukket, men jeg gikk på med PBW og flaskebørste allikevel for å være sikker på at de er helt rene når jeg skal tappe over øl på de.
Det er kjedelig om dårlig rengjøring av flaskene skal ødelegge for smaken, spesielt etter alt arbeidet og ventingen som allerede er lagt ned i brygget.

Jeg fylte en gjæringsspann på 30 liter med varmt vann (som holder kanskje 50°C?), såpass mye vann at det dekker over høyden på flaskene, og blandet ut 2 spiseskjeer med PBW.
Det ble nok et litt svakere blandingsforhold enn hva som står på PBW-boksen, men jeg satser på at det holder.

Jeg fikk plass til 16 flasker om gangen som jeg dyttet ned i bøtta, slik at de ble stående på bunnen med vann i.
Så vaska jeg oppi alle flaskene med en flaskebørste, og det løsna litt grums fra noen av flaskene - jeg hadde allikevel ikke vært like nøye med skyllingen som jeg trodde.

Etter vaskingen tok jeg opp én og én flaske for å fjerne gamle etiketter.
Etikettene på de fleste av flaskene satt veldig godt.
Jeg brukte en firkanta, flat trebit for å skrape av etikettene og limet så godt jeg kunne, samtidig som jeg skylte flaskene i vamt vann.
En del lim ble sittende igjen på en del av flaskene, men det får bare være.
Så skylte jeg innsiden av flaskene med rent vann med en flaskeskyller som pumper opp og spruter vann opp i flaska når denne presses ned over tuten på skylleren, før jeg hang flaskene på et flasketre for avrenning og tørking.

Erfaring

Limrester

Både i gjæringsspannet med vaskemiddelet og i bøtta jeg brukte for skylling med rent vann, ble det sittende igjen noen limrester i kantene og i bunnen.
Det er ikke mye, og jeg fikk fjernet det meste med tørkepapir og skylling, men det henger igjen noen små rester.
Jeg er usikker på om denne bøtta kan brukes til gjæring senere, eller om det er fare for at limet setter smak.
For å være på den sikre siden, skal jeg dedikere denne bøtta til å bli vaskebøtte framover, ihvertfall frem til alt synlig lim blir borte.

Lite effektivt

Jeg brukte 3 timer på å vaske 33 flasker, og da var jeg kommet litt over halvveis før jeg måtte gi meg for kvelden.
Selv om mye av tiden denne gangen gikk med til fjerning av etiketter, noe jeg forhåpentligvis ikke skal ha like store problemer med neste gang de samme flaskene skal rengjøres, så er det fremdeles ikke effektivt nok.

Gjæringsspannet egnet seg egentlig dårlig til vasking av flasker.
Jeg trenger en mer effektiv metode for å fylle såpevann i flaskene enn å senke ned og holde én og én flaske nedi en bøtte til de er fylt opp.
Den runde formen på bøtta, samt at bøtta egentlig er for liten, gjør at jeg ikke kan senke en ølkasse ned i den, som jeg har sett og lest at andre gjør det.
Nedsenking av ølkasse er kanskje mer praktisk med de mindre flaskene, de på 33cl.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Omstikking av vinene

Vinene har stått på gjæringsspann i nesten tre måneder. Noen steg var felles for både hvit- og rødvinen: 1) Stakk om vinen til et rent spann. 2) Tilsatte gjærstopp (poste H som fulgte med vinsettet). 3) Rørte godt, uten å plaske for mye etter hver tilsetning. 4) Tilsatte vinsvovling (1/2 teskje). 5) Vasket gjæringsspannet og stakk om tilbake. 6) Rørte godt, uten å plaske for mye, for å røre ut så mye kullsyre jeg kan. Gjærstopp beskytter vinen mot uønsket videre gjæring. Vinsvovling beskytter duft, farge og smak. Beskytter mot oksygen. Vin #1 Chablis SG: 0.998 Tilsatte kisesol (pose J) og så gelantin (pose K), og rørte godt, før jeg stakk om tilbake til gjæringsspannet. Dette skal hjelpe til å få en klarere hvitvin. Ingen eik til hvitvinen. Stikker om hvitvinen før tilsetninger. Tilsetninger til hvitvinen: gjærstopp, kisesol og gelantin. Vin #2 Cabernet Sauvignon SG: 1.000 Tilsatte 35 gram eikespon, fransk heavy toast til rødvinen. Planen er å l

Nytt bryggeapparat: Beer Brew 60

Jeg kjøpte en Beer Brew 60 (BB60) før jul. Det har vært mange opptatte (og noen for slappe) helger de siste månedene, så jeg har ikke prioritert å brygge noe på en stund. Men i dag fikk jeg sett over alt og testet apparatet. Planen er å brygge øl i morgen. Luftehull på bryggestativet Siden BB60 er en del større enn BB30 så kan jeg ikke bruke den samme plattingen jeg lagde med luftesluser. Jeg borret 9 hull for lufting i bryggestativet, slik at apparatet kan stå rett på plata til stativet uten at det blir for varmt under. Tappekran og kobling til sirkuleringspumpe Det første jeg la merke til var at tappekrana på apparatet er tykkere enn den på Beer Brew 30 (gen. 3), så jeg kunne ikke koble til den samme slangen til sirkuleringspumpa som jeg har brukt tidligere. Jeg forsøkte først å koble på en hurtigkobling fra en slange til en luftkompressor, vaska den lenge i varmt vann med PBW. men den har nok stått ubrukt for lenge - for den lakk. Hurtigkobling fra luftkompressor

Flasking av vinen

Vinen har nå stått litt over 3 måneder og det er på tide å flaske vinen. Jeg ser ikke helt poenget med å bruke vanlige vinflasker, og siden jeg også brygger øl så har jeg mange ølflasker og utstyr for å feste på ølkorker. Jeg hadde noen vinflasker med skrukork liggende, så jeg brukte de, i tillegg til noen champagne-flasker, og resten på ølflasker. Felles for begge vinene var at jeg tilsatte 1/2 teskje vinsvovling i omstikkingskaret. Rørte godt uten å plaske. Vin #1 Chablis Smakte litt tynt og alkoholsk. Ok lengde. Noe stikkelsbær. Flasket på 9 stk vinflasker, 21 stk 0.33 og 8 stk 0.75 champagne-flasker. Totalt 19.5 liter. Original gravity: 1.096 Final gravity: 0.995 (litt ned siste 2 uker) Alkohol i volum: 14.2% Vin #1 Chablis på flasker Vin #2 Cabernet Sauvignon Eikesponen jeg tilsatte har nå ligget i rødvinen i 15 dager. Smakte varmende og med noe fyldighet, av røde modne bær. Bringebær og solbær. God lengde. Litt alkoholsk. Flasket på 5 stk 0.75 ølflasker,