onsdag 13. august 2014

Rengjøring av flasker til første batch

Brygget har nå stått i halvannen uke til gjæring.
Det nærmer seg tappedag hvor jeg skal tappe mitt første brygg på 27 liter over på flasker.

Jeg har tatt vare på tomme halvliters ølflasker over en lengre periode og har nå ca 60 flasker, som gir en god margin til brygget jeg nå har stående til gjæring.

Rengjøring

De fleste av flaskene har vært skylt rett etter de er drukket, men jeg gikk på med PBW og flaskebørste allikevel for å være sikker på at de er helt rene når jeg skal tappe over øl på de.
Det er kjedelig om dårlig rengjøring av flaskene skal ødelegge for smaken, spesielt etter alt arbeidet og ventingen som allerede er lagt ned i brygget.

Jeg fylte en gjæringsspann på 30 liter med varmt vann (som holder kanskje 50°C?), såpass mye vann at det dekker over høyden på flaskene, og blandet ut 2 spiseskjeer med PBW.
Det ble nok et litt svakere blandingsforhold enn hva som står på PBW-boksen, men jeg satser på at det holder.

Jeg fikk plass til 16 flasker om gangen som jeg dyttet ned i bøtta, slik at de ble stående på bunnen med vann i.
Så vaska jeg oppi alle flaskene med en flaskebørste, og det løsna litt grums fra noen av flaskene - jeg hadde allikevel ikke vært like nøye med skyllingen som jeg trodde.

Etter vaskingen tok jeg opp én og én flaske for å fjerne gamle etiketter.
Etikettene på de fleste av flaskene satt veldig godt.
Jeg brukte en firkanta, flat trebit for å skrape av etikettene og limet så godt jeg kunne, samtidig som jeg skylte flaskene i vamt vann.
En del lim ble sittende igjen på en del av flaskene, men det får bare være.
Så skylte jeg innsiden av flaskene med rent vann med en flaskeskyller som pumper opp og spruter vann opp i flaska når denne presses ned over tuten på skylleren, før jeg hang flaskene på et flasketre for avrenning og tørking.

Erfaring

Limrester

Både i gjæringsspannet med vaskemiddelet og i bøtta jeg brukte for skylling med rent vann, ble det sittende igjen noen limrester i kantene og i bunnen.
Det er ikke mye, og jeg fikk fjernet det meste med tørkepapir og skylling, men det henger igjen noen små rester.
Jeg er usikker på om denne bøtta kan brukes til gjæring senere, eller om det er fare for at limet setter smak.
For å være på den sikre siden, skal jeg dedikere denne bøtta til å bli vaskebøtte framover, ihvertfall frem til alt synlig lim blir borte.

Lite effektivt

Jeg brukte 3 timer på å vaske 33 flasker, og da var jeg kommet litt over halvveis før jeg måtte gi meg for kvelden.
Selv om mye av tiden denne gangen gikk med til fjerning av etiketter, noe jeg forhåpentligvis ikke skal ha like store problemer med neste gang de samme flaskene skal rengjøres, så er det fremdeles ikke effektivt nok.

Gjæringsspannet egnet seg egentlig dårlig til vasking av flasker.
Jeg trenger en mer effektiv metode for å fylle såpevann i flaskene enn å senke ned og holde én og én flaske nedi en bøtte til de er fylt opp.
Den runde formen på bøtta, samt at bøtta egentlig er for liten, gjør at jeg ikke kan senke en ølkasse ned i den, som jeg har sett og lest at andre gjør det.
Nedsenking av ølkasse er kanskje mer praktisk med de mindre flaskene, de på 33cl.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar