Gå til hovedinnhold

Tapping av #7.2 Havre Stout Jul på flasker

Tappet i dag halvparten av batch #7 på flasker, etter 11 dager på gjæringsspann.

Valgte å flaske #7.2 i dag, en Havre Stout Jul gjæret med Safale S-04.

Priming

Beregnet 59.4 gram sukker til 12 liter, 2.1 vol CO2 ved 20ºC.
Målte opp 60 gram sukker til 4 dl kokende vann, rørt ut.

Flasking

Jevnt over så gikk det bedre i dag med færre problemer enn under tapping av #6 i går, men det gikk heller ikke problemfritt i dag.

Gjæringsspannet som #7.2 stod på har en kran som jeg koblet en slange til for å stikke om til nytt gjæringsspann for tilsetting av sukkerlaken, men mot slutten av omstikkingen gikk noe tett.
Heldigvis hadde jeg heverten liggende desinfisert og standby (og uten flaskefylleren i enden), så jeg brukte denne for de siste literne med øl.

Så koblet jeg på flaskefylleren til heverten og startet tapping, og tapping gikk vestentlig raskere i dag med nyvaska og ren flaskefyller.

Ble 21 stk 0.5 liters flasker og 2 stk 0.33 liters flasker.
I tillegg fikk jeg en halvfull 0.5 liters sisteflaske.
Totalt ca 11.5 liter øl.

Smaking

Smakte godt og luktet godt, med en god blanding av kryddersmaker, og ingen krydder som overdøver.

Gleder meg til å smake på #7.1 som gjæret på Nottingham for å kjenne forskjellen.

Statistikk






Bryggedato: 21.09.2014
BRYGG NR: 7.2





Øltype: AMERIKANSK HAVRE STOUT JUL Volum (liter): 11,5










Avmåling refraktometer: SG Brix

OG: 1,053


FG: 1,029 7,5










Kalkulator refraktometer: Brix fra SG Brix Korrigert SG

OG: 13,10 13,10 1,054

FG: 7,31 7,50 1,015






ABV:

5,24%










Karbonering:



ABV før karbonering: 5,24%

Sukker (gram): 60

Sukker / liter (gram): 5,22

ABV økning karbonering: 0,31%

ABV på flaske: 5,55%


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Omstikking av vinene

Vinene har stått på gjæringsspann i nesten tre måneder. Noen steg var felles for både hvit- og rødvinen: 1) Stakk om vinen til et rent spann. 2) Tilsatte gjærstopp (poste H som fulgte med vinsettet). 3) Rørte godt, uten å plaske for mye etter hver tilsetning. 4) Tilsatte vinsvovling (1/2 teskje). 5) Vasket gjæringsspannet og stakk om tilbake. 6) Rørte godt, uten å plaske for mye, for å røre ut så mye kullsyre jeg kan. Gjærstopp beskytter vinen mot uønsket videre gjæring. Vinsvovling beskytter duft, farge og smak. Beskytter mot oksygen. Vin #1 Chablis SG: 0.998 Tilsatte kisesol (pose J) og så gelantin (pose K), og rørte godt, før jeg stakk om tilbake til gjæringsspannet. Dette skal hjelpe til å få en klarere hvitvin. Ingen eik til hvitvinen. Stikker om hvitvinen før tilsetninger. Tilsetninger til hvitvinen: gjærstopp, kisesol og gelantin. Vin #2 Cabernet Sauvignon SG: 1.000 Tilsatte 35 gram eikespon, fransk heavy toast til rødvinen. Planen er å l...

Flasking av vinen

Vinen har nå stått litt over 3 måneder og det er på tide å flaske vinen. Jeg ser ikke helt poenget med å bruke vanlige vinflasker, og siden jeg også brygger øl så har jeg mange ølflasker og utstyr for å feste på ølkorker. Jeg hadde noen vinflasker med skrukork liggende, så jeg brukte de, i tillegg til noen champagne-flasker, og resten på ølflasker. Felles for begge vinene var at jeg tilsatte 1/2 teskje vinsvovling i omstikkingskaret. Rørte godt uten å plaske. Vin #1 Chablis Smakte litt tynt og alkoholsk. Ok lengde. Noe stikkelsbær. Flasket på 9 stk vinflasker, 21 stk 0.33 og 8 stk 0.75 champagne-flasker. Totalt 19.5 liter. Original gravity: 1.096 Final gravity: 0.995 (litt ned siste 2 uker) Alkohol i volum: 14.2% Vin #1 Chablis på flasker Vin #2 Cabernet Sauvignon Eikesponen jeg tilsatte har nå ligget i rødvinen i 15 dager. Smakte varmende og med noe fyldighet, av røde modne bær. Bringebær og solbær. God lengde. Litt alkoholsk. Flasket på 5 stk 0.75 ølflasker, ...

Humlevann fra egenhøstet Northern Brewer

Dagen etter jeg brygget et dassøl med fersk egenhøstet Northern Brewer humle, så renset jeg mer av humlen og lagde humlevann. Oppskrift: 1,5 liter vann på 87ºC 106g fersk humle som trekkes i 3 minutter 5g fjellhonning Smakte veldig bittert uten noe søtning, men det ble noe bedre med honning. Allikevel var det noe bittert og sært. Ved å blande det ut med lik andel vann så smaker det bedre. Resultatet ble 1,1 liter "sterk" humlevann som jeg satte i kjøleskapet. Utvannes med lik del vann ved servering.