Gå til hovedinnhold

Tapping av #6 Amber Christmas på flasker

Batch #6 Amber Christmas har stått 17 dager på gjæringsspann, og det var på høy tid å flaske denne.

Mørk amber
Startet kl 18:30 og ble ferdig ca kl 00.30, med små pauser innimellom.

Vasking av flasker

Vasket og desinfiserte ca 80 flasker og hang de på flasketreet.
Det tok lang tid å vaske alle disse, samt at jeg gjorde litt innsats på å fjerne det jeg kunne av etiketter.
Vil da ha en del flasker rene og pene når #7 skal flaskes, og spare litt tid da.

Problemer

Dette ble ikke en helt problemfri dag.

Smeltet klut

Første problemet kom da jeg holdt på å sette fyr på en klut.
Jeg hadde lagt en klut på komfyren, og en gang da jeg gikk fordi må jeg ha kommet borti knotten og skrudd plata på fullt.
Kluten smelta på et par steder, men jeg oppdaget det relativt raskt.

Tett flaskefyller

Det andre problemet var at flaskefylleren gikk tett.
Først trodde jeg det var noe fra gjæringsspannet som hadde tettet flaskefylleren, så jeg tok at den delen av heverten da jeg stakk om ølet til nytt gjæringsspann.
Etter rengjøring i halvvarmt vann så rant det igjennom flaskefylleren igjen.

Derimot var ikke problemet helt løst.
Etter jeg koblet flaskefylleren til heverten igjen og startet tapping til flasker, så stoppet det ikke å renne fra flaskefylleren da jeg løftet den opp fra bunnen av flaska, som resulterte i veldig fulle flasker og mye søl utover gulvet.

Mistenker at noe gammel seig moro kan ha festet seg og gjort at tappen på flaskefylleren ikke så lett faller ut igjen og stopper strømmingen av øl.
Ved å forsiktig dunke den mot bunnen av flaskene så løsnet det for en stund.
Samtidig syntes jeg det tok så mye lenger tid å fylle flaskene i dag enn tidligere.

Var veldig nøye med å vaske flaskefylleren etterpå i varmt vann (ca 60ºC) med PBW, og jeg merka stor forskjell på hvor mye lettere tappen faller ned etter vaskingen.

Jeg har ikke løsnet flaskefylleren fra heverten siden jeg monterte den før flasketapping av første brygg, før nå, noe som tydeligvis må gjøres for å rengjøre den godt nok!

Priming

Beregnet sukker til 20 liter, 2.5 vol CO2 ved 20ºC, som kalkulatoren regnet til å bli 131.1 g sukker.

Jeg målte opp 132 gram sukker, rørt ut i 5 dl kokende vann og lot det koke 10-15 minutters tid for å avdampe litt, men med lokk og med noe omrøring.

Flasking

Amber Christmas på flasker
Tappet 32 stk 0.5 liters flasker og 7 stk 0.33 liters flasker, som totalt ga 18.4 liter øl.

Smaking

Smakte godt.
Tydelig bitterhet fra humla.
Mye alkohol :)

Statistikk

Målte FG til 8.2 Brix og 1.032 SG med refraktometer.


Bryggedato: 14.09.2014
BRYGG NR: 6

Øltype: AMBER CHRISTMAS ALE Volum (liter): 18,4


Avmåling refraktometer: SG Brix

OG: 1,064 16,6

FG: 1,032 8,2


Kalkulator refraktometer: Brix fra SG Brix Korrigert SG

OG: 15,67 15,67 1,065

FG: 8,05 8,20 1,013


ABV:

7,11%


Karbonering:ABV før karbonering: 7,11%

Sukker (gram): 132

Sukker / liter (gram): 7,17

ABV økning karbonering: 0,42%

ABV på flaske: 7,54%

Vasking av gjær

Vasket gjæren som lå igjen i bunnen av gjæringsspannet, Nottingham.
Kanskje jeg skal bruke den i en belgisk Blonde eller en Kölsh, men folk har delte meninger på nettet om hva som er en god gjær for slike typer øl.

Helte ut restene fra vaska Safale S-04 som hadde stått i kjøleskapet et par uker.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Rengjøring av flasker til første batch

Brygget har nå stått i halvannen uke til gjæring. Det nærmer seg tappedag hvor jeg skal tappe mitt første brygg på 27 liter over på flasker. Jeg har tatt vare på tomme halvliters ølflasker over en lengre periode og har nå ca 60 flasker, som gir en god margin til brygget jeg nå har stående til gjæring. Rengjøring De fleste av flaskene har vært skylt rett etter de er drukket, men jeg gikk på med PBW og flaskebørste allikevel for å være sikker på at de er helt rene når jeg skal tappe over øl på de. Det er kjedelig om dårlig rengjøring av flaskene skal ødelegge for smaken, spesielt etter alt arbeidet og ventingen som allerede er lagt ned i brygget. Jeg fylte en gjæringsspann på 30 liter med varmt vann (som holder kanskje 50°C?), såpass mye vann at det dekker over høyden på flaskene, og blandet ut 2 spiseskjeer med PBW. Det ble nok et litt svakere blandingsforhold enn hva som står på PBW-boksen, men jeg satser på at det holder. Jeg fikk plass til 16 flasker om gangen som jeg dy

Tapping av første batch på flasker

Da var dagen kommet til å tappe ølet over på flasker. Brygget har stått til gjæring i 17 dager (ca 2,5 uker) og aktiviteten i gjærlåsen var stilnet. Desinfisering Flasker til avrenning på flasketre Blandet ut 10 liter lunket (halvvarmt) vann med Star San for desinfisering av gjæringsskann og utstyr. Jeg desinfiserte to gjæringsspann, ett for omstikkingen og ett for å skylle diverse utstyr i, en dråpemåler, og la en god haug med korker i en mindre bøtte med litt Star San-blanding. Jeg fylte flaskespyleren og spylte ca 60 flasker, for det meste 0,5 litersflasker, men også noen på 0,33 liter, som jeg hang på flasketreet. Måling av FG Refraktometeret jeg bestilte med bryggeutstyret kom denne uka. Jeg kalibererte den med noen dråper kaldt springvann. Siden jeg ikke fikk målt OG (original gravity) da jeg satte brygget så klarer jeg ikke nå å regne ut alkoholmengden, men for å teste ut utstyret så målte jeg FG (final gravity) allikevel. For måling av alkoholmengde finnes

Batch #2 - Weissenbier

Tid for å sette batch #2 - en hveteøl. Også dette ølet lager jeg fra et ferdig oppmålt all-grain maltsett, Weissbier fra ølbrygging.no . Startet kl 15:30 med å fylle vann i Beer Brew 30, termostat på 65°C på full effekt. Sirkulerer vann for å jevne ut temperaturen etterhvert. I følge oppskrift skal mesking skje på temperatur i området 63-68°C i 90 minutter. Bryggeskjema Delvis for planlegging og delvis oppdatert med faktiske målinger. Bryggedato: 26.08.2014 BRYGG NR: 2 Øltype: WEISSBIER Volum (liter) 25 Vekt (kg) Malt Maks utbytte/kg/liter Maks utbytte 3 Pilsnermalt 300 36 3 Hvete malt 328 39,36 0 0 6 Malt 75,36 Vekt (g) Humle ALFA (%) Koketid (min) IBU 20 Northern Brewer 10 60 16,0 25 S