Gå til hovedinnhold

Tapping av #19A Old Ale og #19B Old Ale Oak

Flasket #19A og #19B samme dag.

Flasking av #19A

Flasket først #19A, Old Ale, Double Englishman's Knot.

Sukkerlake for karbonering av #19A

Beregnet ca 14 liter øl.
Måltall: 2.1 vol CO2.
Øl-temp: ~20ºC.
Beregnet: 69.4 gram hvitt sukker

Målte opp 69 gram sukker, rørt i 5 dl vann.
Ble ca 13.5 liter inkludert sukkerlake, som tilsier at ølet vil få 2.14 vol CO2.

Final Gravity på #19A

Målte 1.015-1.016 SG med hydrometer.
Målte 7.9-8.0% Brix med refraktometer, som etter korrigering er 1.014 SG (3.59% Brix).

Alkohol på #19A

Etter tilsetting av sukkerlake for karbonering øker ABV med 0.30%.
Beregnet alkoholinnhold på #19A er 7.48% ABV.

Tapping av #19A

Tappet 13.6 liter øl fordelt på 40 flasker à 0.33 liter og ca 0.4 liter i en blend av #19A og #19B.

En kasse med #19A, Old Ale


Statistikk for #19A

Bryggedato: 04.06.2016
BRYGG NR: 19
Tappedato: 20.06.2016

19A
Gjæring: 16 dager






Navn: Double Englishman's Knot

Øltype: Strong Ale Volum (liter): 13.5





Gjær: Danstar Nottingham, 8dl slurry #18






Avlesning refraktometer: Brix WRI
Korrigert Brix

OG: 16.0
16.00

FG: 8.0
8.00

Wort Correction Factor 0.0%







Tilsetning under gjæring

Ny OG

OG (Brix): 22.0
16.22

Volum (liter): 0.5


OG (SG): 1.092


Ca ABV økning tilsetning: 6.18%






Kalkulator refraktometer: SG Brix

OG: 1.066 16.22

FG: 1.014 3.59






ABV før karbonering:
7.18%

Utgjæringsgrad:
77.89%





Karbonering:



ABV før karbonering: 7.18%

Sukker (gram): 69

Sukker / liter (gram): 5.11

ABV økning karbonering: 0.30%

ABV på flaske: 7.48%



Flasking av #19B

Flasket så #19B, Old Ale Oak, Double Englishman's Knot (Eikelagret).

Denne smakte en del preg av eik, men ikke for mye, noe vanilje i ettersmak, varmer noe og er avrundet i smaken.

Sukkerlake for karbonering av #19B

Beregnet ca 14 liter øl.
Måltall: 2.1 vol CO2.
Øl-temp: ~20ºC.
Beregnet: 69.4 gram hvitt sukker

Målte opp 69 gram sukker, rørt i 5 dl vann.
Ble ca 13.5 liter inkludert sukkerlake, som tilsier at ølet vil få 2.14 vol CO2.

Med andre ord; en helt lik sukkerlake som for #19A.

Final Gravity på #19B

Målte 1.014-1.015 SG med hydrometer.
Målte 8.1% Brix med refraktometer, som etter korrigering er 1.014 SG (3.66% Brix).

Alkohol på #19B

Etter tilsetting av sukkerlake for karbonering øker ABV med 0.30%.
Sammen med eikechipsen tilsatte jeg også noe whisky, som økte ABV med ca 0.1%.
Beregnet alkoholinnhold på #19B er 7.59% ABV.

Den lille forskjellen i alkoholinnhold mellom #19A og #19B skyldes kanskje at laken av kandissukker jeg tilsatte den 7. juni var noe mer konsentrert for #19B enn den jeg tilsatte i #19A.

Tapping av #19B

Tappet 13.6 liter øl fordelt på 40 flasker à 0.33 liter og ca 0.4 liter i en blend av #19A og #19B.
Dette er samme mengde som for #19A.

En kasse med #19B, Old Ale Oak



Statistikk for #19B

Bryggedato: 04.06.2016
BRYGG NR: 19B
Tappedato: 20.06.2016

19B
Gjæring: 16 dager






Navn: Double Englishman's Knot

Øltype: Strong Ale Volum (liter): 13.5





Gjær: Danstar Nottingham, 8dl slurry #18






Avlesning refraktometer: Brix WRI
Korrigert Brix

OG: 16.0
16.00

FG: 8.1
8.10

Wort Correction Factor 0.0%







Tilsetning under gjæring

Justert OG

OG (Brix): 24.4
16.30

Volum (liter): 0.49


OG (SG): 1.103






Kalkulator refraktometer: SG Brix

OG: 1.067 16.30

FG: 1.014 3.66






Kalkulert ABV før karbonering:
7.19%

Utgjæringsgrad:
77.57%






Økning ABV (whisky): 0.10%






Karbonering:



ABV før karbonering: 7.29%

Sukker (gram): 69

Sukker / liter (gram): 5.11

ABV økning karbonering: 0.30%






ABV på flaske: 7.59%


Gjærhøsting

Høstet gjæren fra #19A, Danstar Nottingham, som tidligere ble høstet fra #18 Bitter End.



Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Omstikking av vinene

Vinene har stått på gjæringsspann i nesten tre måneder. Noen steg var felles for både hvit- og rødvinen: 1) Stakk om vinen til et rent spann. 2) Tilsatte gjærstopp (poste H som fulgte med vinsettet). 3) Rørte godt, uten å plaske for mye etter hver tilsetning. 4) Tilsatte vinsvovling (1/2 teskje). 5) Vasket gjæringsspannet og stakk om tilbake. 6) Rørte godt, uten å plaske for mye, for å røre ut så mye kullsyre jeg kan. Gjærstopp beskytter vinen mot uønsket videre gjæring. Vinsvovling beskytter duft, farge og smak. Beskytter mot oksygen. Vin #1 Chablis SG: 0.998 Tilsatte kisesol (pose J) og så gelantin (pose K), og rørte godt, før jeg stakk om tilbake til gjæringsspannet. Dette skal hjelpe til å få en klarere hvitvin. Ingen eik til hvitvinen. Stikker om hvitvinen før tilsetninger. Tilsetninger til hvitvinen: gjærstopp, kisesol og gelantin. Vin #2 Cabernet Sauvignon SG: 1.000 Tilsatte 35 gram eikespon, fransk heavy toast til rødvinen. Planen er å l...

Flasking av vinen

Vinen har nå stått litt over 3 måneder og det er på tide å flaske vinen. Jeg ser ikke helt poenget med å bruke vanlige vinflasker, og siden jeg også brygger øl så har jeg mange ølflasker og utstyr for å feste på ølkorker. Jeg hadde noen vinflasker med skrukork liggende, så jeg brukte de, i tillegg til noen champagne-flasker, og resten på ølflasker. Felles for begge vinene var at jeg tilsatte 1/2 teskje vinsvovling i omstikkingskaret. Rørte godt uten å plaske. Vin #1 Chablis Smakte litt tynt og alkoholsk. Ok lengde. Noe stikkelsbær. Flasket på 9 stk vinflasker, 21 stk 0.33 og 8 stk 0.75 champagne-flasker. Totalt 19.5 liter. Original gravity: 1.096 Final gravity: 0.995 (litt ned siste 2 uker) Alkohol i volum: 14.2% Vin #1 Chablis på flasker Vin #2 Cabernet Sauvignon Eikesponen jeg tilsatte har nå ligget i rødvinen i 15 dager. Smakte varmende og med noe fyldighet, av røde modne bær. Bringebær og solbær. God lengde. Litt alkoholsk. Flasket på 5 stk 0.75 ølflasker, ...

Humlevann fra egenhøstet Northern Brewer

Dagen etter jeg brygget et dassøl med fersk egenhøstet Northern Brewer humle, så renset jeg mer av humlen og lagde humlevann. Oppskrift: 1,5 liter vann på 87ºC 106g fersk humle som trekkes i 3 minutter 5g fjellhonning Smakte veldig bittert uten noe søtning, men det ble noe bedre med honning. Allikevel var det noe bittert og sært. Ved å blande det ut med lik andel vann så smaker det bedre. Resultatet ble 1,1 liter "sterk" humlevann som jeg satte i kjøleskapet. Utvannes med lik del vann ved servering.