Gå til hovedinnhold

Tapping av #19A Old Ale og #19B Old Ale Oak

Flasket #19A og #19B samme dag.

Flasking av #19A

Flasket først #19A, Old Ale, Double Englishman's Knot.

Sukkerlake for karbonering av #19A

Beregnet ca 14 liter øl.
Måltall: 2.1 vol CO2.
Øl-temp: ~20ºC.
Beregnet: 69.4 gram hvitt sukker

Målte opp 69 gram sukker, rørt i 5 dl vann.
Ble ca 13.5 liter inkludert sukkerlake, som tilsier at ølet vil få 2.14 vol CO2.

Final Gravity på #19A

Målte 1.015-1.016 SG med hydrometer.
Målte 7.9-8.0% Brix med refraktometer, som etter korrigering er 1.014 SG (3.59% Brix).

Alkohol på #19A

Etter tilsetting av sukkerlake for karbonering øker ABV med 0.30%.
Beregnet alkoholinnhold på #19A er 7.48% ABV.

Tapping av #19A

Tappet 13.6 liter øl fordelt på 40 flasker à 0.33 liter og ca 0.4 liter i en blend av #19A og #19B.

En kasse med #19A, Old Ale


Statistikk for #19A

Bryggedato: 04.06.2016
BRYGG NR: 19
Tappedato: 20.06.2016

19A
Gjæring: 16 dager






Navn: Double Englishman's Knot

Øltype: Strong Ale Volum (liter): 13.5





Gjær: Danstar Nottingham, 8dl slurry #18






Avlesning refraktometer: Brix WRI
Korrigert Brix

OG: 16.0
16.00

FG: 8.0
8.00

Wort Correction Factor 0.0%







Tilsetning under gjæring

Ny OG

OG (Brix): 22.0
16.22

Volum (liter): 0.5


OG (SG): 1.092


Ca ABV økning tilsetning: 6.18%






Kalkulator refraktometer: SG Brix

OG: 1.066 16.22

FG: 1.014 3.59






ABV før karbonering:
7.18%

Utgjæringsgrad:
77.89%





Karbonering:



ABV før karbonering: 7.18%

Sukker (gram): 69

Sukker / liter (gram): 5.11

ABV økning karbonering: 0.30%

ABV på flaske: 7.48%



Flasking av #19B

Flasket så #19B, Old Ale Oak, Double Englishman's Knot (Eikelagret).

Denne smakte en del preg av eik, men ikke for mye, noe vanilje i ettersmak, varmer noe og er avrundet i smaken.

Sukkerlake for karbonering av #19B

Beregnet ca 14 liter øl.
Måltall: 2.1 vol CO2.
Øl-temp: ~20ºC.
Beregnet: 69.4 gram hvitt sukker

Målte opp 69 gram sukker, rørt i 5 dl vann.
Ble ca 13.5 liter inkludert sukkerlake, som tilsier at ølet vil få 2.14 vol CO2.

Med andre ord; en helt lik sukkerlake som for #19A.

Final Gravity på #19B

Målte 1.014-1.015 SG med hydrometer.
Målte 8.1% Brix med refraktometer, som etter korrigering er 1.014 SG (3.66% Brix).

Alkohol på #19B

Etter tilsetting av sukkerlake for karbonering øker ABV med 0.30%.
Sammen med eikechipsen tilsatte jeg også noe whisky, som økte ABV med ca 0.1%.
Beregnet alkoholinnhold på #19B er 7.59% ABV.

Den lille forskjellen i alkoholinnhold mellom #19A og #19B skyldes kanskje at laken av kandissukker jeg tilsatte den 7. juni var noe mer konsentrert for #19B enn den jeg tilsatte i #19A.

Tapping av #19B

Tappet 13.6 liter øl fordelt på 40 flasker à 0.33 liter og ca 0.4 liter i en blend av #19A og #19B.
Dette er samme mengde som for #19A.

En kasse med #19B, Old Ale Oak



Statistikk for #19B

Bryggedato: 04.06.2016
BRYGG NR: 19B
Tappedato: 20.06.2016

19B
Gjæring: 16 dager






Navn: Double Englishman's Knot

Øltype: Strong Ale Volum (liter): 13.5





Gjær: Danstar Nottingham, 8dl slurry #18






Avlesning refraktometer: Brix WRI
Korrigert Brix

OG: 16.0
16.00

FG: 8.1
8.10

Wort Correction Factor 0.0%







Tilsetning under gjæring

Justert OG

OG (Brix): 24.4
16.30

Volum (liter): 0.49


OG (SG): 1.103






Kalkulator refraktometer: SG Brix

OG: 1.067 16.30

FG: 1.014 3.66






Kalkulert ABV før karbonering:
7.19%

Utgjæringsgrad:
77.57%






Økning ABV (whisky): 0.10%






Karbonering:



ABV før karbonering: 7.29%

Sukker (gram): 69

Sukker / liter (gram): 5.11

ABV økning karbonering: 0.30%






ABV på flaske: 7.59%


Gjærhøsting

Høstet gjæren fra #19A, Danstar Nottingham, som tidligere ble høstet fra #18 Bitter End.



Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Rengjøring av flasker til første batch

Brygget har nå stått i halvannen uke til gjæring. Det nærmer seg tappedag hvor jeg skal tappe mitt første brygg på 27 liter over på flasker. Jeg har tatt vare på tomme halvliters ølflasker over en lengre periode og har nå ca 60 flasker, som gir en god margin til brygget jeg nå har stående til gjæring. Rengjøring De fleste av flaskene har vært skylt rett etter de er drukket, men jeg gikk på med PBW og flaskebørste allikevel for å være sikker på at de er helt rene når jeg skal tappe over øl på de. Det er kjedelig om dårlig rengjøring av flaskene skal ødelegge for smaken, spesielt etter alt arbeidet og ventingen som allerede er lagt ned i brygget. Jeg fylte en gjæringsspann på 30 liter med varmt vann (som holder kanskje 50°C?), såpass mye vann at det dekker over høyden på flaskene, og blandet ut 2 spiseskjeer med PBW. Det ble nok et litt svakere blandingsforhold enn hva som står på PBW-boksen, men jeg satser på at det holder. Jeg fikk plass til 16 flasker om gangen som jeg dy

Tapping av første batch på flasker

Da var dagen kommet til å tappe ølet over på flasker. Brygget har stått til gjæring i 17 dager (ca 2,5 uker) og aktiviteten i gjærlåsen var stilnet. Desinfisering Flasker til avrenning på flasketre Blandet ut 10 liter lunket (halvvarmt) vann med Star San for desinfisering av gjæringsskann og utstyr. Jeg desinfiserte to gjæringsspann, ett for omstikkingen og ett for å skylle diverse utstyr i, en dråpemåler, og la en god haug med korker i en mindre bøtte med litt Star San-blanding. Jeg fylte flaskespyleren og spylte ca 60 flasker, for det meste 0,5 litersflasker, men også noen på 0,33 liter, som jeg hang på flasketreet. Måling av FG Refraktometeret jeg bestilte med bryggeutstyret kom denne uka. Jeg kalibererte den med noen dråper kaldt springvann. Siden jeg ikke fikk målt OG (original gravity) da jeg satte brygget så klarer jeg ikke nå å regne ut alkoholmengden, men for å teste ut utstyret så målte jeg FG (final gravity) allikevel. For måling av alkoholmengde finnes

Batch #2 - Weissenbier

Tid for å sette batch #2 - en hveteøl. Også dette ølet lager jeg fra et ferdig oppmålt all-grain maltsett, Weissbier fra ølbrygging.no . Startet kl 15:30 med å fylle vann i Beer Brew 30, termostat på 65°C på full effekt. Sirkulerer vann for å jevne ut temperaturen etterhvert. I følge oppskrift skal mesking skje på temperatur i området 63-68°C i 90 minutter. Bryggeskjema Delvis for planlegging og delvis oppdatert med faktiske målinger. Bryggedato: 26.08.2014 BRYGG NR: 2 Øltype: WEISSBIER Volum (liter) 25 Vekt (kg) Malt Maks utbytte/kg/liter Maks utbytte 3 Pilsnermalt 300 36 3 Hvete malt 328 39,36 0 0 6 Malt 75,36 Vekt (g) Humle ALFA (%) Koketid (min) IBU 20 Northern Brewer 10 60 16,0 25 S