lørdag 4. juni 2016

Tapping av #18 British Best Bitter, Bitter End

Brygg #18 har gjæret i 20 dager på ca 19-21ºC.

Bestemte meg for å bruke maltekstrakt (DME) for karbonering denne gangen, da jeg har lest at det kan gi en fyldigere munnfølelse enn karbonering med vanlig hvitt sukker.
På dette ellers så lette ølet tenkte jeg det kunne være spennende å prøve, og kanskje det faktisk blir ekstra godt!

Karboneringslake

Beregnet 26 liter øl, som ved 20ºC holder 0.86 vol CO2.
Måltall: 1.1 vol CO2.
Beregnet: 36.5 gram DME.

36.5 gram DME skal tilsvare 24.8 gram hvitt sukker for å nå ønsket vol CO2.

Målte opp 37 gram DME (Extra Light) og kokte dette i 5 dl vann.

Final Gravity

Målte Brix med refraktometer til å være 5.8% Brix, som etter korrigering blir 1.011 SG (2.84% Brix).
Målte også med hydrometer, hvor jeg målte FG til å være 1.015 SG.

Tilsvarende som for #17 APA Mosaic så er målingene ganske så forskjellige.

Alkohol

Etter tilsetting av sukkerlake øker ABV med ca 0.06%.
Med bakgrunn i refraktometermålingene beregnes ABV til 4.27%.
Med bakgrunn i hydrometermålingene beregnes ABV til 4.06%.

Gjennomsnittlig ABV fra målingene blir ca 4.2%.

Tapping

Tappet 25.8 liter øl fordelt på flasker av 2.5 stk 0.33 liter og 50 stk 0.5 liter.

Gjærhøsting

Høstet gjæren som ble brukt i brygg #19 denne samme dagen.

Statistikk

Bryggedato: 15.05.2016
BRYGG NR: 18
Tappedato: 04.06.2016


Gjæring: 20 dager






Navn: Bitter End

Øltype: English Pale Ale Volum (liter): 26





Gjær: Danstar Nottingham tørrgjær 11g






Avlesning refraktometer: Brix WRI
Korrigert Brix

OG: 10.7
10.70

FG: 5.8
5.80

Wort Correction Factor 0.0%











Kalkulator refraktometer: SG Brix

OG: 1.043 10.70

FG: 1.011 2.84






ABV før karbonering:
4.21%

Utgjæringsgrad:
73.46%





Karbonering:



ABV før karbonering: 4.21%

Sukker (gram): 24.8 Brukt 37g DME (extra light)

Sukker / liter (gram): 0.95

ABV økning karbonering: 0.06%

ABV på flaske: 4.27%




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar