Gå til hovedinnhold

Tapping av #18 British Best Bitter, Bitter End

Brygg #18 har gjæret i 20 dager på ca 19-21ºC.

Bestemte meg for å bruke maltekstrakt (DME) for karbonering denne gangen, da jeg har lest at det kan gi en fyldigere munnfølelse enn karbonering med vanlig hvitt sukker.
På dette ellers så lette ølet tenkte jeg det kunne være spennende å prøve, og kanskje det faktisk blir ekstra godt!

Karboneringslake

Beregnet 26 liter øl, som ved 20ºC holder 0.86 vol CO2.
Måltall: 1.1 vol CO2.
Beregnet: 36.5 gram DME.

36.5 gram DME skal tilsvare 24.8 gram hvitt sukker for å nå ønsket vol CO2.

Målte opp 37 gram DME (Extra Light) og kokte dette i 5 dl vann.

Final Gravity

Målte Brix med refraktometer til å være 5.8% Brix, som etter korrigering blir 1.011 SG (2.84% Brix).
Målte også med hydrometer, hvor jeg målte FG til å være 1.015 SG.

Tilsvarende som for #17 APA Mosaic så er målingene ganske så forskjellige.

Alkohol

Etter tilsetting av sukkerlake øker ABV med ca 0.06%.
Med bakgrunn i refraktometermålingene beregnes ABV til 4.27%.
Med bakgrunn i hydrometermålingene beregnes ABV til 4.06%.

Gjennomsnittlig ABV fra målingene blir ca 4.2%.

Tapping

Tappet 25.8 liter øl fordelt på flasker av 2.5 stk 0.33 liter og 50 stk 0.5 liter.

Gjærhøsting

Høstet gjæren som ble brukt i brygg #19 denne samme dagen.

Statistikk

Bryggedato: 15.05.2016
BRYGG NR: 18
Tappedato: 04.06.2016


Gjæring: 20 dager






Navn: Bitter End

Øltype: English Pale Ale Volum (liter): 26





Gjær: Danstar Nottingham tørrgjær 11g






Avlesning refraktometer: Brix WRI
Korrigert Brix

OG: 10.7
10.70

FG: 5.8
5.80

Wort Correction Factor 0.0%











Kalkulator refraktometer: SG Brix

OG: 1.043 10.70

FG: 1.011 2.84






ABV før karbonering:
4.21%

Utgjæringsgrad:
73.46%





Karbonering:



ABV før karbonering: 4.21%

Sukker (gram): 24.8 Brukt 37g DME (extra light)

Sukker / liter (gram): 0.95

ABV økning karbonering: 0.06%

ABV på flaske: 4.27%




Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Omstikking av vinene

Vinene har stått på gjæringsspann i nesten tre måneder. Noen steg var felles for både hvit- og rødvinen: 1) Stakk om vinen til et rent spann. 2) Tilsatte gjærstopp (poste H som fulgte med vinsettet). 3) Rørte godt, uten å plaske for mye etter hver tilsetning. 4) Tilsatte vinsvovling (1/2 teskje). 5) Vasket gjæringsspannet og stakk om tilbake. 6) Rørte godt, uten å plaske for mye, for å røre ut så mye kullsyre jeg kan. Gjærstopp beskytter vinen mot uønsket videre gjæring. Vinsvovling beskytter duft, farge og smak. Beskytter mot oksygen. Vin #1 Chablis SG: 0.998 Tilsatte kisesol (pose J) og så gelantin (pose K), og rørte godt, før jeg stakk om tilbake til gjæringsspannet. Dette skal hjelpe til å få en klarere hvitvin. Ingen eik til hvitvinen. Stikker om hvitvinen før tilsetninger. Tilsetninger til hvitvinen: gjærstopp, kisesol og gelantin. Vin #2 Cabernet Sauvignon SG: 1.000 Tilsatte 35 gram eikespon, fransk heavy toast til rødvinen. Planen er å l

Nytt bryggeapparat: Beer Brew 60

Jeg kjøpte en Beer Brew 60 (BB60) før jul. Det har vært mange opptatte (og noen for slappe) helger de siste månedene, så jeg har ikke prioritert å brygge noe på en stund. Men i dag fikk jeg sett over alt og testet apparatet. Planen er å brygge øl i morgen. Luftehull på bryggestativet Siden BB60 er en del større enn BB30 så kan jeg ikke bruke den samme plattingen jeg lagde med luftesluser. Jeg borret 9 hull for lufting i bryggestativet, slik at apparatet kan stå rett på plata til stativet uten at det blir for varmt under. Tappekran og kobling til sirkuleringspumpe Det første jeg la merke til var at tappekrana på apparatet er tykkere enn den på Beer Brew 30 (gen. 3), så jeg kunne ikke koble til den samme slangen til sirkuleringspumpa som jeg har brukt tidligere. Jeg forsøkte først å koble på en hurtigkobling fra en slange til en luftkompressor, vaska den lenge i varmt vann med PBW. men den har nok stått ubrukt for lenge - for den lakk. Hurtigkobling fra luftkompressor

Flasking av vinen

Vinen har nå stått litt over 3 måneder og det er på tide å flaske vinen. Jeg ser ikke helt poenget med å bruke vanlige vinflasker, og siden jeg også brygger øl så har jeg mange ølflasker og utstyr for å feste på ølkorker. Jeg hadde noen vinflasker med skrukork liggende, så jeg brukte de, i tillegg til noen champagne-flasker, og resten på ølflasker. Felles for begge vinene var at jeg tilsatte 1/2 teskje vinsvovling i omstikkingskaret. Rørte godt uten å plaske. Vin #1 Chablis Smakte litt tynt og alkoholsk. Ok lengde. Noe stikkelsbær. Flasket på 9 stk vinflasker, 21 stk 0.33 og 8 stk 0.75 champagne-flasker. Totalt 19.5 liter. Original gravity: 1.096 Final gravity: 0.995 (litt ned siste 2 uker) Alkohol i volum: 14.2% Vin #1 Chablis på flasker Vin #2 Cabernet Sauvignon Eikesponen jeg tilsatte har nå ligget i rødvinen i 15 dager. Smakte varmende og med noe fyldighet, av røde modne bær. Bringebær og solbær. God lengde. Litt alkoholsk. Flasket på 5 stk 0.75 ølflasker,