Brygg #18 har gjæret i 20 dager på ca 19-21ºC.
Bestemte meg for å bruke maltekstrakt (DME) for karbonering denne gangen, da jeg har lest at det kan gi en fyldigere munnfølelse enn karbonering med vanlig hvitt sukker.
På dette ellers så lette ølet tenkte jeg det kunne være spennende å prøve, og kanskje det faktisk blir ekstra godt!
Bestemte meg for å bruke maltekstrakt (DME) for karbonering denne gangen, da jeg har lest at det kan gi en fyldigere munnfølelse enn karbonering med vanlig hvitt sukker.
På dette ellers så lette ølet tenkte jeg det kunne være spennende å prøve, og kanskje det faktisk blir ekstra godt!
Karboneringslake
Beregnet 26 liter øl, som ved 20ºC holder 0.86 vol CO2.
Måltall: 1.1 vol CO2.
Beregnet: 36.5 gram DME.
36.5 gram DME skal tilsvare 24.8 gram hvitt sukker for å nå ønsket vol CO2.
Målte opp 37 gram DME (Extra Light) og kokte dette i 5 dl vann.
Final Gravity
Målte Brix med refraktometer til å være 5.8% Brix, som etter korrigering blir 1.011 SG (2.84% Brix).
Målte også med hydrometer, hvor jeg målte FG til å være 1.015 SG.
Tilsvarende som for #17 APA Mosaic så er målingene ganske så forskjellige.
Alkohol
Etter tilsetting av sukkerlake øker ABV med ca 0.06%.
Med bakgrunn i refraktometermålingene beregnes ABV til 4.27%.
Med bakgrunn i hydrometermålingene beregnes ABV til 4.06%.
Gjennomsnittlig ABV fra målingene blir ca 4.2%.
Tapping
Tappet 25.8 liter øl fordelt på flasker av 2.5 stk 0.33 liter og 50 stk 0.5 liter.
Gjærhøsting
Høstet gjæren som ble brukt i brygg #19 denne samme dagen.
Statistikk
Bryggedato: | 15.05.2016 | BRYGG NR: | 18 | |
Tappedato: | 04.06.2016 | |||
Gjæring: | 20 | dager | ||
Navn: | Bitter End | |||
Øltype: | English Pale Ale | Volum (liter): | 26 | |
Gjær: | Danstar Nottingham tørrgjær 11g | |||
Avlesning refraktometer: | Brix WRI | Korrigert Brix | ||
OG: | 10.7 | 10.70 | ||
FG: | 5.8 | 5.80 | ||
Wort Correction Factor | 0.0% | |||
Kalkulator refraktometer: | SG | Brix | ||
OG: | 1.043 | 10.70 | ||
FG: | 1.011 | 2.84 | ||
ABV før karbonering: | 4.21% | |||
Utgjæringsgrad: | 73.46% | |||
Karbonering: | ||||
ABV før karbonering: | 4.21% | |||
Sukker (gram): | 24.8 | Brukt 37g DME (extra light) | ||
Sukker / liter (gram): | 0.95 | |||
ABV økning karbonering: | 0.06% | |||
ABV på flaske: | 4.27% |
Kommentarer
Legg inn en kommentar