Gå til hovedinnhold

Innlegg

Smaking #5

Batch #5 i glasset Denne flaska har stått lenge i kjøleskapet og er den siste fra batch #5, som var en minibatch på 2 flasker. Syn Klar rødlig farge. Aroma Intens aroma av appelsin med noe banan (denne var ettergjæret med Safbrew WB-06 i kombinasjon med Safale-S04). Noe kanel. Etterhvert, tydeligere kanelsmak og appelsin - i overkant mye appelsin. Smak Lang bitterhet. Syrlig. Konklusjon Var muligens en feil å bruke American Pale Ale som basis for dette eksperimentet. Da en APA i utgangspunktet er passe bittert, så ble smaksbildet satt noe i ubalanse med tilsetningen av appelsinskallet. I tillegg reduserte jeg ned vørteren da jeg kokte inn appelsinskallet og kanelen, som dermed ga enda høyere konsentrasjon av bitterhet fra humle. Batchen er tom. Jeg har fortsatt en flaske igjen av batch #4 - som er av samme sak, men uten hveteølgjæren. Det var et artig eksperiment, men det er nok mange ting jeg vil gjøre annerledes ved neste anledning.

Flaskeetiketter #8 - Double Brown Ale

Bestemte meg for å type ølet som Double Brown Ale. Siden jeg brukte Nottingham-gjær så synes jeg det blir noe feil å kalle det en Belgisk Dubbel - jeg har jo lyst til å lage en skikkelig Dubbel en gang senere... Navnet ble Double Englishman's Knot , også kjent som Double Fisherman's Knot. På norsk heter denne Dobbel Fiskeknute. Flaskeetikett til #8 Double Englishman's Knot, Double Brown Ale

Danstar Nottingham ~= White Labs WLP039

Det er muligens en del likheter mellom Danstar Nottingham-tørrgjær og White Labs WLP039, som tidligere het Nottingham. På  Homebrew's infoside om WLP039  står det at dette ikke er samme gjær, men i følge Mr Malty's gjærliste skal det visstnok være en kobling. Christopher E White, presidenten i White Labs, skal ha skrevet svar i en e-post at de er like, men ikke identiske : It is similar to that strain, but not exactly the same. En  ressursside med mapping av tørrgjær mot fersk gjær finnes på forumet hos HomeBrewTalk .

Smaking #7.2 Havre Stout Jul, Gordian Knot

Usikker på denne. Jeg føler ikke store forandringen siden forrige smaking for omkring en måneds tid siden. Kanskje den passer bedre til kaker? Føler at #7.1-varianten med Nottingham-gjær er bedre. Oppdatering 5. januar Jeg lot litt stå igjen i flaska i kjøleskapet i ett døgn, med korken satt på igjen. Den hadde mistet det meste av kullsyre, men den føltes rundere med litt oksidering. Kanskje den blir bedre med litt lenger lagring...?

Smaking #8 - Belgian Dubbel / Brown Ale

#8 Belgian Dubbel / Brown Ale i glasset To uker er gått siden jeg tappet #8 Belgian Dubbel / Brown Ale på flasker, og det ble igjen tid for ny smaking. Ølet har stått i "romtemperatur" på 14-16 grader i to uker, og holdt ca 15 grader da det ble åpnet. Syn Veldig mørk brun, grenser til svart. MYE lys brunt skum som holder lenge. Aroma Søtlig, av brunt/karamellisert sukker. Smak Biscuit/kjeks. Kaffe. Sjokolade. Muligens noe smak fra gjær ennå, men mye mindre nå enn forrige smaking for én uke siden. Konklusjon Begynner å bli bra dette ølet. Tipper det blir utmerket om en ukes tid. Litt sånn kose-øl, kan passe bra til desserter, men også være en god dessert i seg selv :)

Batch #9 - Kölsch-Nottingham

Det har blitt en del mørkere og tyngre øl den siste tiden, så nå ønsket jeg å lage en lettere øl som blir klar når våren kommer. Kölsch er en pilsner-aktig øltype laget med overgjær, som gjerne gjæres på litt lavere temperatur enn andre typer ale. Jeg hadde noe rester som ble igjen fra forrige brygg: Hallertauer Tradition-humle i fryseren og vasket gjærslurry av Nottingham. Kjøpte ferdigknust malt hos Bryggeland, en blanding av pilsnermalt og hvetemalt. Ølet blir ikke en typeren Kölsch. Jeg bruker ikke tysk gjær, men Nottingham fungerer bra på lavere temperaturer og gjærer godt ut. Jeg gadd heller  ikke å reise til Tyskland for å brygge ølet... Godt øl blir det nok allikevel :) Utgangspunktet for oppskriften tok jeg fra  bryggselv.no sitt Kölsch-ølsett . Nytt lokk Har fått laget til et nytt lokk til BB30 i pleksiglass, for å kunne se ned i kjelen mens kornet mesker. Planen var god, men det dugger så mye at det i praksis ble en fiasko. Derimot så går planen ...

Nytt lokk til BB30 i pleksiglass

Jeg ønsket å lage et nytt lokk som gjør det mulig å se ned i bryggekjelen mens sirkulasjonspumpa går, for å enklere overse sirkulasjon av vørter for å unngå at korn renner over maltsila. Lokket ble 31 cm i diameter. For å passe inn ved håndtakene, som stikker noe inn, ble det skåret ut et 9 cm langt spor på hver side, som stikker 0,5 cm inn. Det er 30 cm mellom innsiden av håndtakene. Skrudde fast et kulehåndtak fra et gammelt skap på midten, for å kunne løfte lokket. Videre skal jeg skjære spor til slangen fra sirkulasjonspumpa. Jeg avventer dette inntil jeg finner en bedre løsning for å kontrollere hastighet på sirkulasjon oppi mesken. Jeg ønsker å koble på noe autosparge-utstyr eller tilvarende hvor jeg kan kontrollere hvor mye vørter som skal sirkulere oppi maltsila og hvor mye som sirkulerer utenfor maltsila. I tillegg skal jeg borre et lite hull som er akkurat passe til at digital-termometeret kan settes nedi, for å måle mesketemperaturen uten å løfte på lokket. Er...