For første gang skulle jeg lage et øl med fersk humle. Jeg lagde et "dassøl" med lys maltekstrakt, egenhøstet Northern Brewer humle og Horningdal kveik. Humla hadde jeg høstet inn tidligere på dagen.
Oppskrift:
- 2,8 kg tørr maltekstrakt (2 poser Spraymalt Pilsen Light 1,4kg) på 4 EBC
- en neve fersk Northern Brewer humle i kok i ca 50 minutter
- 365g fersk Northern Brewer humle i kok i 1 minutt
- en forholdsmessig stor dose Hornindal kveik fra en gjærstarter laget av en teskje kveik og en boks AASS vørterøl ca 1-2 uker tidligere
Jeg kokte humlen i 3 liter vann. Det smakte veldig bittert, men så skal det jo spes på med mer vann og med malt.
Så kokte jeg maltekstrakten i humlevannet. Det burde jeg kanskje ikke gjort, for det frigjorde nok en del av aromaen fra humla. Neste gang bør jeg koke ut maltekstrakten i egen kjele.
Ferdig på ca 2:30 timer.
Toppet opp med kaldt vann fra springen for å nå 12 liter. Vørteren holdt 33 grader i gjæringsspannet. Satte brygget til gjæring på do, på ca 23 grader i rommet.
Det skal bli et øl på ca:
- 9,5% ABV
- 30 IBU (ekstra maltrikt)
- 7,5 EBC
Tappet om fredag 14. oktober - gjæret i 5 dager
Jeg smakte på ølet etter 4 dager og det var veldig søtt, og det ploppa fortsatt i gjærlåsen. Jeg har litt lite utstyr i dassøl-verktøykassa mi, men enten et refraktometer eller et oechsle meter bør jeg nok ha enklere tilgjengelig for disse bryggene også.
Jeg bestemte meg for å vente én ekstra dag med å tappe ølet på growlerne.
Jeg tappet opp 6 growlere, à 2 liter hver. Tappetuten var noe skitten, så jeg rensa det "enkelt" med vattpinner dyppet i Starsan-blanding.
Jeg tilsatte ikke noe ekstra sukker i growlerne. Jeg har pleid å gjøre det, men synes egentlig at smaken blir noe dårligere. Også var jeg usikker på om alt var helt utgjæret.
Smaksnotater
Ølet var fortsatt søtt etter 5 dager, og med en markant bitterhet i ettersmaken. Fruktig med smak av appelsin og banan. Det var lite kullsyre, men allikevel nok til å "drive" ølet.
Da jeg serverte den til gjestene så ble det nevnt at den minner om Weihenstephaner Vitus, en hvete-bokk. Nå er det noen år siden jeg hadde den sist, men ja, det er tydelig noe likt her :)
Kommentarer
Legg inn en kommentar