Gå til hovedinnhold

Ekstraktøl med egenhøstet humle, og Hornindal-kveik - en smak med hint av Vitus

For første gang skulle jeg lage et øl med fersk humle. Jeg lagde et "dassøl" med lys maltekstrakt, egenhøstet Northern Brewer humle og Horningdal kveik. Humla hadde jeg høstet inn tidligere på dagen.

Oppskrift:

  • 2,8 kg tørr maltekstrakt (2 poser Spraymalt Pilsen Light 1,4kg) på 4 EBC
  • en neve fersk Northern Brewer humle i kok i ca 50 minutter
  • 365g fersk Northern Brewer humle i kok i 1 minutt
  • en forholdsmessig stor dose Hornindal kveik fra en gjærstarter laget av en teskje kveik og en boks AASS vørterøl ca 1-2 uker tidligere

Jeg kokte humlen i 3 liter vann. Det smakte veldig bittert, men så skal det jo spes på med mer vann og med malt.

Så kokte jeg maltekstrakten i humlevannet. Det burde jeg kanskje ikke gjort, for det frigjorde nok en del av aromaen fra humla. Neste gang bør jeg koke ut maltekstrakten i egen kjele.

Ferdig på ca 2:30 timer.

Toppet opp med kaldt vann fra springen for å nå 12 liter. Vørteren holdt 33 grader i gjæringsspannet. Satte brygget til gjæring på do, på ca 23 grader i rommet.

Det skal bli et øl på ca:

  • 9,5% ABV
  • 30 IBU (ekstra maltrikt)
  • 7,5 EBC









Tappet om fredag 14. oktober - gjæret i 5 dager

Jeg smakte på ølet etter 4 dager og det var veldig søtt, og det ploppa fortsatt i gjærlåsen. Jeg har litt lite utstyr i dassøl-verktøykassa mi, men enten et refraktometer eller et oechsle meter bør jeg nok ha enklere tilgjengelig for disse bryggene også.

Jeg bestemte meg for å vente én ekstra dag med å tappe ølet på growlerne.

Jeg tappet opp 6 growlere, à 2 liter hver. Tappetuten var noe skitten, så jeg rensa det "enkelt" med vattpinner dyppet i Starsan-blanding.

Jeg tilsatte ikke noe ekstra sukker i growlerne. Jeg har pleid å gjøre det, men synes egentlig at smaken blir noe dårligere. Også var jeg usikker på om alt var helt utgjæret.

Smaksnotater

Ølet var fortsatt søtt etter 5 dager, og med en markant bitterhet i ettersmaken. Fruktig med smak av appelsin og banan. Det var lite kullsyre, men allikevel nok til å "drive" ølet.

Da jeg serverte den til gjestene så ble det nevnt at den minner om Weihenstephaner Vitus, en hvete-bokk. Nå er det noen år siden jeg hadde den sist, men ja, det er tydelig noe likt her :)


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Omstikking av vinene

Vinene har stått på gjæringsspann i nesten tre måneder. Noen steg var felles for både hvit- og rødvinen: 1) Stakk om vinen til et rent spann. 2) Tilsatte gjærstopp (poste H som fulgte med vinsettet). 3) Rørte godt, uten å plaske for mye etter hver tilsetning. 4) Tilsatte vinsvovling (1/2 teskje). 5) Vasket gjæringsspannet og stakk om tilbake. 6) Rørte godt, uten å plaske for mye, for å røre ut så mye kullsyre jeg kan. Gjærstopp beskytter vinen mot uønsket videre gjæring. Vinsvovling beskytter duft, farge og smak. Beskytter mot oksygen. Vin #1 Chablis SG: 0.998 Tilsatte kisesol (pose J) og så gelantin (pose K), og rørte godt, før jeg stakk om tilbake til gjæringsspannet. Dette skal hjelpe til å få en klarere hvitvin. Ingen eik til hvitvinen. Stikker om hvitvinen før tilsetninger. Tilsetninger til hvitvinen: gjærstopp, kisesol og gelantin. Vin #2 Cabernet Sauvignon SG: 1.000 Tilsatte 35 gram eikespon, fransk heavy toast til rødvinen. Planen er å l

Nytt bryggeapparat: Beer Brew 60

Jeg kjøpte en Beer Brew 60 (BB60) før jul. Det har vært mange opptatte (og noen for slappe) helger de siste månedene, så jeg har ikke prioritert å brygge noe på en stund. Men i dag fikk jeg sett over alt og testet apparatet. Planen er å brygge øl i morgen. Luftehull på bryggestativet Siden BB60 er en del større enn BB30 så kan jeg ikke bruke den samme plattingen jeg lagde med luftesluser. Jeg borret 9 hull for lufting i bryggestativet, slik at apparatet kan stå rett på plata til stativet uten at det blir for varmt under. Tappekran og kobling til sirkuleringspumpe Det første jeg la merke til var at tappekrana på apparatet er tykkere enn den på Beer Brew 30 (gen. 3), så jeg kunne ikke koble til den samme slangen til sirkuleringspumpa som jeg har brukt tidligere. Jeg forsøkte først å koble på en hurtigkobling fra en slange til en luftkompressor, vaska den lenge i varmt vann med PBW. men den har nok stått ubrukt for lenge - for den lakk. Hurtigkobling fra luftkompressor

Flasking av vinen

Vinen har nå stått litt over 3 måneder og det er på tide å flaske vinen. Jeg ser ikke helt poenget med å bruke vanlige vinflasker, og siden jeg også brygger øl så har jeg mange ølflasker og utstyr for å feste på ølkorker. Jeg hadde noen vinflasker med skrukork liggende, så jeg brukte de, i tillegg til noen champagne-flasker, og resten på ølflasker. Felles for begge vinene var at jeg tilsatte 1/2 teskje vinsvovling i omstikkingskaret. Rørte godt uten å plaske. Vin #1 Chablis Smakte litt tynt og alkoholsk. Ok lengde. Noe stikkelsbær. Flasket på 9 stk vinflasker, 21 stk 0.33 og 8 stk 0.75 champagne-flasker. Totalt 19.5 liter. Original gravity: 1.096 Final gravity: 0.995 (litt ned siste 2 uker) Alkohol i volum: 14.2% Vin #1 Chablis på flasker Vin #2 Cabernet Sauvignon Eikesponen jeg tilsatte har nå ligget i rødvinen i 15 dager. Smakte varmende og med noe fyldighet, av røde modne bær. Bringebær og solbær. God lengde. Litt alkoholsk. Flasket på 5 stk 0.75 ølflasker,