lørdag 1. oktober 2016

Tapping av #20 Oktober Ale

Batch #20 Oktober Ale har stått til gjæring i 20 dager på stort sett ca 18ºC.

På tappedagen holdt gjæringsrommet 14ºC.
Det førte blant annet til at det etter hvert startet å ploppet litt i gjærlåsen etter jeg hadde flyttet gjæringsspannet inn til tapperommet som holder ca 20ºC, og jeg antar det skyldes at ølet frigjør mer CO2 fra ølet ved høyere temperatur.
Det er trolig dette som skjer når det legger seg luftbobler i heverten under omstikking, og denne gangen ble det så mye at det rant veldig sakte, og jeg måtte gjentatte ganger pumpe for å starte auto-heverten på nytt igjen.

I følge BJCP skal denne ølstilen ha 2.57-2.73 vol CO2.

Karboneringslake

Beregnet 24 liter øl.
Øl-temp: ca 18ºC, holder 0.92 vol CO2.
Måltall: 2.65 vol CO2.
Beregnet 166.5 gram hvitt sukker.

Målte opp 166 gram sukker, kokt ut i 5 dl vann.
Ble ca 25 liter inkludert sukkerlaken, som tilsier at ølet vil få 2.58 vol CO2.

Final Gravity

Målte 1.013 SG med hydrometeret.
Målte 6.7ºBrix og 6.8ºBrix med refraktometer, som etter korrigering er 1.012 SG (3.14ºBrix).

Alkohol

Etter tilsetting av sukkerlake for karbonering øker ABV med 0.39%.
Beregnet alkoholinnhold i #20 er 6.0%.

Tapping

Tappet ca 24.5 liter øl fordelt på 48 stk 0.5 liter og 1 stk 0.33 liter.
Inkludert det som gikk til smaking ble det ca 25 liter.

Statistikk

Bryggedato: 11.09.2016
BRYGG NR: 20
Tappedato: 01.10.2016


Gjæring: 20 dager






Navn: Märzen Ale

Øltype: Amber Malty European Lager Volum (liter): 25





Gjær: Danstar Nottingham, 4dl slurry #19






Avlesning refraktometer: Brix WRI
Korrigert Brix

OG: 13.4
13.40

FG: 6.8
6.80

Wort Correction Factor 0.0%







Tilsetning under gjæring

Ny OG

OG (Brix): 0.0
13.40

Volum (liter): 0.0


OG (SG): 1.000






Kalkulator refraktometer: SG Brix

OG: 1.054 13.40

FG: 1.012 3.14






ABV før karbonering:
5.65%

Utgjæringsgrad:
76.58%





Karbonering:



ABV før karbonering: 5.65%

Sukker (gram): 166

Sukker / liter (gram): 6.64

ABV økning karbonering: 0.39%

ABV på flaske: 6.04%

Gjærhøsting

Høstet gjæren fra #20, Danstar Nottingham, som tidligere har vært brukt i #18 Bitter End og #19A Double Englishman's Knot.

Bilder

Mye frigjøring av CO2 under omstikking

#20 Oktober Ale på flaske

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar