Batch #20 Oktober Ale har stått til gjæring i 20 dager på stort sett ca 18ºC.
På tappedagen holdt gjæringsrommet 14ºC.
Det førte blant annet til at det etter hvert startet å ploppet litt i gjærlåsen etter jeg hadde flyttet gjæringsspannet inn til tapperommet som holder ca 20ºC, og jeg antar det skyldes at ølet frigjør mer CO2 fra ølet ved høyere temperatur.
Det er trolig dette som skjer når det legger seg luftbobler i heverten under omstikking, og denne gangen ble det så mye at det rant veldig sakte, og jeg måtte gjentatte ganger pumpe for å starte auto-heverten på nytt igjen.
I følge BJCP skal denne ølstilen ha 2.57-2.73 vol CO2.
På tappedagen holdt gjæringsrommet 14ºC.
Det førte blant annet til at det etter hvert startet å ploppet litt i gjærlåsen etter jeg hadde flyttet gjæringsspannet inn til tapperommet som holder ca 20ºC, og jeg antar det skyldes at ølet frigjør mer CO2 fra ølet ved høyere temperatur.
Det er trolig dette som skjer når det legger seg luftbobler i heverten under omstikking, og denne gangen ble det så mye at det rant veldig sakte, og jeg måtte gjentatte ganger pumpe for å starte auto-heverten på nytt igjen.
I følge BJCP skal denne ølstilen ha 2.57-2.73 vol CO2.
Karboneringslake
Beregnet 24 liter øl.
Øl-temp: ca 18ºC, holder 0.92 vol CO2.
Måltall: 2.65 vol CO2.
Beregnet 166.5 gram hvitt sukker.
Målte opp 166 gram sukker, kokt ut i 5 dl vann.
Ble ca 25 liter inkludert sukkerlaken, som tilsier at ølet vil få 2.58 vol CO2.
Final Gravity
Målte 1.013 SG med hydrometeret.
Målte 6.7ºBrix og 6.8ºBrix med refraktometer, som etter korrigering er 1.012 SG (3.14ºBrix).
Alkohol
Etter tilsetting av sukkerlake for karbonering øker ABV med 0.39%.
Beregnet alkoholinnhold i #20 er 6.0%.
Tapping
Tappet ca 24.5 liter øl fordelt på 48 stk 0.5 liter og 1 stk 0.33 liter.
Inkludert det som gikk til smaking ble det ca 25 liter.
Statistikk
Bryggedato: | 11.09.2016 | BRYGG NR: | 20 | |
Tappedato: | 01.10.2016 | |||
Gjæring: | 20 | dager | ||
Navn: | Märzen Ale | |||
Øltype: | Amber Malty European Lager | Volum (liter): | 25 | |
Gjær: | Danstar Nottingham, 4dl slurry #19 | |||
Avlesning refraktometer: | Brix WRI | Korrigert Brix | ||
OG: | 13.4 | 13.40 | ||
FG: | 6.8 | 6.80 | ||
Wort Correction Factor | 0.0% | |||
Tilsetning under gjæring | Ny OG | |||
OG (Brix): | 0.0 | 13.40 | ||
Volum (liter): | 0.0 | |||
OG (SG): | 1.000 | |||
Kalkulator refraktometer: | SG | Brix | ||
OG: | 1.054 | 13.40 | ||
FG: | 1.012 | 3.14 | ||
ABV før karbonering: | 5.65% | |||
Utgjæringsgrad: | 76.58% | |||
Karbonering: | ||||
ABV før karbonering: | 5.65% | |||
Sukker (gram): | 166 | |||
Sukker / liter (gram): | 6.64 | |||
ABV økning karbonering: | 0.39% | |||
ABV på flaske: | 6.04% |
Gjærhøsting
Høstet gjæren fra #20, Danstar Nottingham, som tidligere har vært brukt i #18 Bitter End og #19A Double Englishman's Knot.
Kommentarer
Legg inn en kommentar