Gå til hovedinnhold

Tapping av #20 Oktober Ale

Batch #20 Oktober Ale har stått til gjæring i 20 dager på stort sett ca 18ºC.

På tappedagen holdt gjæringsrommet 14ºC.
Det førte blant annet til at det etter hvert startet å ploppet litt i gjærlåsen etter jeg hadde flyttet gjæringsspannet inn til tapperommet som holder ca 20ºC, og jeg antar det skyldes at ølet frigjør mer CO2 fra ølet ved høyere temperatur.
Det er trolig dette som skjer når det legger seg luftbobler i heverten under omstikking, og denne gangen ble det så mye at det rant veldig sakte, og jeg måtte gjentatte ganger pumpe for å starte auto-heverten på nytt igjen.

I følge BJCP skal denne ølstilen ha 2.57-2.73 vol CO2.

Karboneringslake

Beregnet 24 liter øl.
Øl-temp: ca 18ºC, holder 0.92 vol CO2.
Måltall: 2.65 vol CO2.
Beregnet 166.5 gram hvitt sukker.

Målte opp 166 gram sukker, kokt ut i 5 dl vann.
Ble ca 25 liter inkludert sukkerlaken, som tilsier at ølet vil få 2.58 vol CO2.

Final Gravity

Målte 1.013 SG med hydrometeret.
Målte 6.7ºBrix og 6.8ºBrix med refraktometer, som etter korrigering er 1.012 SG (3.14ºBrix).

Alkohol

Etter tilsetting av sukkerlake for karbonering øker ABV med 0.39%.
Beregnet alkoholinnhold i #20 er 6.0%.

Tapping

Tappet ca 24.5 liter øl fordelt på 48 stk 0.5 liter og 1 stk 0.33 liter.
Inkludert det som gikk til smaking ble det ca 25 liter.

Statistikk

Bryggedato: 11.09.2016
BRYGG NR: 20
Tappedato: 01.10.2016


Gjæring: 20 dager






Navn: Märzen Ale

Øltype: Amber Malty European Lager Volum (liter): 25





Gjær: Danstar Nottingham, 4dl slurry #19






Avlesning refraktometer: Brix WRI
Korrigert Brix

OG: 13.4
13.40

FG: 6.8
6.80

Wort Correction Factor 0.0%







Tilsetning under gjæring

Ny OG

OG (Brix): 0.0
13.40

Volum (liter): 0.0


OG (SG): 1.000






Kalkulator refraktometer: SG Brix

OG: 1.054 13.40

FG: 1.012 3.14






ABV før karbonering:
5.65%

Utgjæringsgrad:
76.58%





Karbonering:



ABV før karbonering: 5.65%

Sukker (gram): 166

Sukker / liter (gram): 6.64

ABV økning karbonering: 0.39%

ABV på flaske: 6.04%

Gjærhøsting

Høstet gjæren fra #20, Danstar Nottingham, som tidligere har vært brukt i #18 Bitter End og #19A Double Englishman's Knot.

Bilder

Mye frigjøring av CO2 under omstikking

#20 Oktober Ale på flaske

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Rengjøring av flasker til første batch

Brygget har nå stått i halvannen uke til gjæring. Det nærmer seg tappedag hvor jeg skal tappe mitt første brygg på 27 liter over på flasker. Jeg har tatt vare på tomme halvliters ølflasker over en lengre periode og har nå ca 60 flasker, som gir en god margin til brygget jeg nå har stående til gjæring. Rengjøring De fleste av flaskene har vært skylt rett etter de er drukket, men jeg gikk på med PBW og flaskebørste allikevel for å være sikker på at de er helt rene når jeg skal tappe over øl på de. Det er kjedelig om dårlig rengjøring av flaskene skal ødelegge for smaken, spesielt etter alt arbeidet og ventingen som allerede er lagt ned i brygget. Jeg fylte en gjæringsspann på 30 liter med varmt vann (som holder kanskje 50°C?), såpass mye vann at det dekker over høyden på flaskene, og blandet ut 2 spiseskjeer med PBW. Det ble nok et litt svakere blandingsforhold enn hva som står på PBW-boksen, men jeg satser på at det holder. Jeg fikk plass til 16 flasker om gangen som jeg dy

Tapping av første batch på flasker

Da var dagen kommet til å tappe ølet over på flasker. Brygget har stått til gjæring i 17 dager (ca 2,5 uker) og aktiviteten i gjærlåsen var stilnet. Desinfisering Flasker til avrenning på flasketre Blandet ut 10 liter lunket (halvvarmt) vann med Star San for desinfisering av gjæringsskann og utstyr. Jeg desinfiserte to gjæringsspann, ett for omstikkingen og ett for å skylle diverse utstyr i, en dråpemåler, og la en god haug med korker i en mindre bøtte med litt Star San-blanding. Jeg fylte flaskespyleren og spylte ca 60 flasker, for det meste 0,5 litersflasker, men også noen på 0,33 liter, som jeg hang på flasketreet. Måling av FG Refraktometeret jeg bestilte med bryggeutstyret kom denne uka. Jeg kalibererte den med noen dråper kaldt springvann. Siden jeg ikke fikk målt OG (original gravity) da jeg satte brygget så klarer jeg ikke nå å regne ut alkoholmengden, men for å teste ut utstyret så målte jeg FG (final gravity) allikevel. For måling av alkoholmengde finnes

Batch #2 - Weissenbier

Tid for å sette batch #2 - en hveteøl. Også dette ølet lager jeg fra et ferdig oppmålt all-grain maltsett, Weissbier fra ølbrygging.no . Startet kl 15:30 med å fylle vann i Beer Brew 30, termostat på 65°C på full effekt. Sirkulerer vann for å jevne ut temperaturen etterhvert. I følge oppskrift skal mesking skje på temperatur i området 63-68°C i 90 minutter. Bryggeskjema Delvis for planlegging og delvis oppdatert med faktiske målinger. Bryggedato: 26.08.2014 BRYGG NR: 2 Øltype: WEISSBIER Volum (liter) 25 Vekt (kg) Malt Maks utbytte/kg/liter Maks utbytte 3 Pilsnermalt 300 36 3 Hvete malt 328 39,36 0 0 6 Malt 75,36 Vekt (g) Humle ALFA (%) Koketid (min) IBU 20 Northern Brewer 10 60 16,0 25 S