Gå til hovedinnhold

Tapping av #20 Oktober Ale

Batch #20 Oktober Ale har stått til gjæring i 20 dager på stort sett ca 18ºC.

På tappedagen holdt gjæringsrommet 14ºC.
Det førte blant annet til at det etter hvert startet å ploppet litt i gjærlåsen etter jeg hadde flyttet gjæringsspannet inn til tapperommet som holder ca 20ºC, og jeg antar det skyldes at ølet frigjør mer CO2 fra ølet ved høyere temperatur.
Det er trolig dette som skjer når det legger seg luftbobler i heverten under omstikking, og denne gangen ble det så mye at det rant veldig sakte, og jeg måtte gjentatte ganger pumpe for å starte auto-heverten på nytt igjen.

I følge BJCP skal denne ølstilen ha 2.57-2.73 vol CO2.

Karboneringslake

Beregnet 24 liter øl.
Øl-temp: ca 18ºC, holder 0.92 vol CO2.
Måltall: 2.65 vol CO2.
Beregnet 166.5 gram hvitt sukker.

Målte opp 166 gram sukker, kokt ut i 5 dl vann.
Ble ca 25 liter inkludert sukkerlaken, som tilsier at ølet vil få 2.58 vol CO2.

Final Gravity

Målte 1.013 SG med hydrometeret.
Målte 6.7ºBrix og 6.8ºBrix med refraktometer, som etter korrigering er 1.012 SG (3.14ºBrix).

Alkohol

Etter tilsetting av sukkerlake for karbonering øker ABV med 0.39%.
Beregnet alkoholinnhold i #20 er 6.0%.

Tapping

Tappet ca 24.5 liter øl fordelt på 48 stk 0.5 liter og 1 stk 0.33 liter.
Inkludert det som gikk til smaking ble det ca 25 liter.

Statistikk

Bryggedato: 11.09.2016
BRYGG NR: 20
Tappedato: 01.10.2016


Gjæring: 20 dager






Navn: Märzen Ale

Øltype: Amber Malty European Lager Volum (liter): 25





Gjær: Danstar Nottingham, 4dl slurry #19






Avlesning refraktometer: Brix WRI
Korrigert Brix

OG: 13.4
13.40

FG: 6.8
6.80

Wort Correction Factor 0.0%







Tilsetning under gjæring

Ny OG

OG (Brix): 0.0
13.40

Volum (liter): 0.0


OG (SG): 1.000






Kalkulator refraktometer: SG Brix

OG: 1.054 13.40

FG: 1.012 3.14






ABV før karbonering:
5.65%

Utgjæringsgrad:
76.58%





Karbonering:



ABV før karbonering: 5.65%

Sukker (gram): 166

Sukker / liter (gram): 6.64

ABV økning karbonering: 0.39%

ABV på flaske: 6.04%

Gjærhøsting

Høstet gjæren fra #20, Danstar Nottingham, som tidligere har vært brukt i #18 Bitter End og #19A Double Englishman's Knot.

Bilder

Mye frigjøring av CO2 under omstikking

#20 Oktober Ale på flaske

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Omstikking av vinene

Vinene har stått på gjæringsspann i nesten tre måneder. Noen steg var felles for både hvit- og rødvinen: 1) Stakk om vinen til et rent spann. 2) Tilsatte gjærstopp (poste H som fulgte med vinsettet). 3) Rørte godt, uten å plaske for mye etter hver tilsetning. 4) Tilsatte vinsvovling (1/2 teskje). 5) Vasket gjæringsspannet og stakk om tilbake. 6) Rørte godt, uten å plaske for mye, for å røre ut så mye kullsyre jeg kan. Gjærstopp beskytter vinen mot uønsket videre gjæring. Vinsvovling beskytter duft, farge og smak. Beskytter mot oksygen. Vin #1 Chablis SG: 0.998 Tilsatte kisesol (pose J) og så gelantin (pose K), og rørte godt, før jeg stakk om tilbake til gjæringsspannet. Dette skal hjelpe til å få en klarere hvitvin. Ingen eik til hvitvinen. Stikker om hvitvinen før tilsetninger. Tilsetninger til hvitvinen: gjærstopp, kisesol og gelantin. Vin #2 Cabernet Sauvignon SG: 1.000 Tilsatte 35 gram eikespon, fransk heavy toast til rødvinen. Planen er å l

Nytt bryggeapparat: Beer Brew 60

Jeg kjøpte en Beer Brew 60 (BB60) før jul. Det har vært mange opptatte (og noen for slappe) helger de siste månedene, så jeg har ikke prioritert å brygge noe på en stund. Men i dag fikk jeg sett over alt og testet apparatet. Planen er å brygge øl i morgen. Luftehull på bryggestativet Siden BB60 er en del større enn BB30 så kan jeg ikke bruke den samme plattingen jeg lagde med luftesluser. Jeg borret 9 hull for lufting i bryggestativet, slik at apparatet kan stå rett på plata til stativet uten at det blir for varmt under. Tappekran og kobling til sirkuleringspumpe Det første jeg la merke til var at tappekrana på apparatet er tykkere enn den på Beer Brew 30 (gen. 3), så jeg kunne ikke koble til den samme slangen til sirkuleringspumpa som jeg har brukt tidligere. Jeg forsøkte først å koble på en hurtigkobling fra en slange til en luftkompressor, vaska den lenge i varmt vann med PBW. men den har nok stått ubrukt for lenge - for den lakk. Hurtigkobling fra luftkompressor

Flasking av vinen

Vinen har nå stått litt over 3 måneder og det er på tide å flaske vinen. Jeg ser ikke helt poenget med å bruke vanlige vinflasker, og siden jeg også brygger øl så har jeg mange ølflasker og utstyr for å feste på ølkorker. Jeg hadde noen vinflasker med skrukork liggende, så jeg brukte de, i tillegg til noen champagne-flasker, og resten på ølflasker. Felles for begge vinene var at jeg tilsatte 1/2 teskje vinsvovling i omstikkingskaret. Rørte godt uten å plaske. Vin #1 Chablis Smakte litt tynt og alkoholsk. Ok lengde. Noe stikkelsbær. Flasket på 9 stk vinflasker, 21 stk 0.33 og 8 stk 0.75 champagne-flasker. Totalt 19.5 liter. Original gravity: 1.096 Final gravity: 0.995 (litt ned siste 2 uker) Alkohol i volum: 14.2% Vin #1 Chablis på flasker Vin #2 Cabernet Sauvignon Eikesponen jeg tilsatte har nå ligget i rødvinen i 15 dager. Smakte varmende og med noe fyldighet, av røde modne bær. Bringebær og solbær. God lengde. Litt alkoholsk. Flasket på 5 stk 0.75 ølflasker,