Gå til hovedinnhold

Lage eplecider - maskinell sentrifugering med en juicer

Sandstrøm SFJ15E juicer
Fant rett og slett ut at eksperimentet med manuell kvern var dødfødt, så jeg dro på Elkjøp og kjøpte "Sandstrøm Juicer SFJ15E" til kr 899 med håp om at denne skal klare å mose ut saften av alle eplene jeg har liggende.

I tillegg til de 20 kg vinterepler så høstet jeg også inn ca 2.1 kg høstepler.
Juicingen av høsteplene ga mye bløtt avfall og tuten tetta seg og det "rant over", så det ble litt søl.
For slike mykere epler må man rett og slett passe litt bedre på og rense maskinen litt oftere, ved å dra av avfall som fester seg langs kantene inni maskinen.
Det hjelper nok også å ikke presse matehullet fullt av epler, men heller mate inn ett og ett eple, kuttet i 2 eller 4 deler.

Eplemost av høstepler
Det datt ut noen steiner fra eplekjernen da eplene ble delt, men jeg gjorde ingen ekstra innsats for å fjerne alle steiner.
I tillegg kuttet jeg av alt bløtt og råttent, selv om jeg er usikker på om det strengt tatt er nødvendig når man skal lage cider, men siden dette er første gangen jeg gjør dette, så går det an å være litt ekstra nøye med råvarene.

Satte ca 0.7 liter eplemost av høstepler til gjæring, tildekt med plastfolie med et lite hull på toppen.
Gjæringsrommet holder 11ºC. Tilsatte noe gjærnæring.
Ca 2.1 kg høstepler ga ca 0.9 liter eplemost (noe måtte smakes på underveis).

Juicet så ca 3.8 kg vinterepler (nedfallsfrukt), som ble kuttet opp og renset for råtne deler, som ble til ca 1 liter god, syrlig, tørr og smaksrik eplejuice.
Avfallet fra juicingen av vintereplene var tørrere enn avfallet fra høsteplene.
Absolutt godkjent arbeid av juiceren!

Avfall fra juicing av vinterepler.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Omstikking av vinene

Vinene har stått på gjæringsspann i nesten tre måneder. Noen steg var felles for både hvit- og rødvinen: 1) Stakk om vinen til et rent spann. 2) Tilsatte gjærstopp (poste H som fulgte med vinsettet). 3) Rørte godt, uten å plaske for mye etter hver tilsetning. 4) Tilsatte vinsvovling (1/2 teskje). 5) Vasket gjæringsspannet og stakk om tilbake. 6) Rørte godt, uten å plaske for mye, for å røre ut så mye kullsyre jeg kan. Gjærstopp beskytter vinen mot uønsket videre gjæring. Vinsvovling beskytter duft, farge og smak. Beskytter mot oksygen. Vin #1 Chablis SG: 0.998 Tilsatte kisesol (pose J) og så gelantin (pose K), og rørte godt, før jeg stakk om tilbake til gjæringsspannet. Dette skal hjelpe til å få en klarere hvitvin. Ingen eik til hvitvinen. Stikker om hvitvinen før tilsetninger. Tilsetninger til hvitvinen: gjærstopp, kisesol og gelantin. Vin #2 Cabernet Sauvignon SG: 1.000 Tilsatte 35 gram eikespon, fransk heavy toast til rødvinen. Planen er å l...

Flasking av vinen

Vinen har nå stått litt over 3 måneder og det er på tide å flaske vinen. Jeg ser ikke helt poenget med å bruke vanlige vinflasker, og siden jeg også brygger øl så har jeg mange ølflasker og utstyr for å feste på ølkorker. Jeg hadde noen vinflasker med skrukork liggende, så jeg brukte de, i tillegg til noen champagne-flasker, og resten på ølflasker. Felles for begge vinene var at jeg tilsatte 1/2 teskje vinsvovling i omstikkingskaret. Rørte godt uten å plaske. Vin #1 Chablis Smakte litt tynt og alkoholsk. Ok lengde. Noe stikkelsbær. Flasket på 9 stk vinflasker, 21 stk 0.33 og 8 stk 0.75 champagne-flasker. Totalt 19.5 liter. Original gravity: 1.096 Final gravity: 0.995 (litt ned siste 2 uker) Alkohol i volum: 14.2% Vin #1 Chablis på flasker Vin #2 Cabernet Sauvignon Eikesponen jeg tilsatte har nå ligget i rødvinen i 15 dager. Smakte varmende og med noe fyldighet, av røde modne bær. Bringebær og solbær. God lengde. Litt alkoholsk. Flasket på 5 stk 0.75 ølflasker, ...

Nytt bryggeapparat: Beer Brew 60

Jeg kjøpte en Beer Brew 60 (BB60) før jul. Det har vært mange opptatte (og noen for slappe) helger de siste månedene, så jeg har ikke prioritert å brygge noe på en stund. Men i dag fikk jeg sett over alt og testet apparatet. Planen er å brygge øl i morgen. Luftehull på bryggestativet Siden BB60 er en del større enn BB30 så kan jeg ikke bruke den samme plattingen jeg lagde med luftesluser. Jeg borret 9 hull for lufting i bryggestativet, slik at apparatet kan stå rett på plata til stativet uten at det blir for varmt under. Tappekran og kobling til sirkuleringspumpe Det første jeg la merke til var at tappekrana på apparatet er tykkere enn den på Beer Brew 30 (gen. 3), så jeg kunne ikke koble til den samme slangen til sirkuleringspumpa som jeg har brukt tidligere. Jeg forsøkte først å koble på en hurtigkobling fra en slange til en luftkompressor, vaska den lenge i varmt vann med PBW. men den har nok stått ubrukt for lenge - for den lakk. Hurtigkobling fra luftkompressor ...