Gå til hovedinnhold

Lage eplecider - maskinell sentrifugering med en juicer

Sandstrøm SFJ15E juicer
Fant rett og slett ut at eksperimentet med manuell kvern var dødfødt, så jeg dro på Elkjøp og kjøpte "Sandstrøm Juicer SFJ15E" til kr 899 med håp om at denne skal klare å mose ut saften av alle eplene jeg har liggende.

I tillegg til de 20 kg vinterepler så høstet jeg også inn ca 2.1 kg høstepler.
Juicingen av høsteplene ga mye bløtt avfall og tuten tetta seg og det "rant over", så det ble litt søl.
For slike mykere epler må man rett og slett passe litt bedre på og rense maskinen litt oftere, ved å dra av avfall som fester seg langs kantene inni maskinen.
Det hjelper nok også å ikke presse matehullet fullt av epler, men heller mate inn ett og ett eple, kuttet i 2 eller 4 deler.

Eplemost av høstepler
Det datt ut noen steiner fra eplekjernen da eplene ble delt, men jeg gjorde ingen ekstra innsats for å fjerne alle steiner.
I tillegg kuttet jeg av alt bløtt og råttent, selv om jeg er usikker på om det strengt tatt er nødvendig når man skal lage cider, men siden dette er første gangen jeg gjør dette, så går det an å være litt ekstra nøye med råvarene.

Satte ca 0.7 liter eplemost av høstepler til gjæring, tildekt med plastfolie med et lite hull på toppen.
Gjæringsrommet holder 11ºC. Tilsatte noe gjærnæring.
Ca 2.1 kg høstepler ga ca 0.9 liter eplemost (noe måtte smakes på underveis).

Juicet så ca 3.8 kg vinterepler (nedfallsfrukt), som ble kuttet opp og renset for råtne deler, som ble til ca 1 liter god, syrlig, tørr og smaksrik eplejuice.
Avfallet fra juicingen av vintereplene var tørrere enn avfallet fra høsteplene.
Absolutt godkjent arbeid av juiceren!

Avfall fra juicing av vinterepler.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Rengjøring av flasker til første batch

Brygget har nå stått i halvannen uke til gjæring. Det nærmer seg tappedag hvor jeg skal tappe mitt første brygg på 27 liter over på flasker. Jeg har tatt vare på tomme halvliters ølflasker over en lengre periode og har nå ca 60 flasker, som gir en god margin til brygget jeg nå har stående til gjæring. Rengjøring De fleste av flaskene har vært skylt rett etter de er drukket, men jeg gikk på med PBW og flaskebørste allikevel for å være sikker på at de er helt rene når jeg skal tappe over øl på de. Det er kjedelig om dårlig rengjøring av flaskene skal ødelegge for smaken, spesielt etter alt arbeidet og ventingen som allerede er lagt ned i brygget. Jeg fylte en gjæringsspann på 30 liter med varmt vann (som holder kanskje 50°C?), såpass mye vann at det dekker over høyden på flaskene, og blandet ut 2 spiseskjeer med PBW. Det ble nok et litt svakere blandingsforhold enn hva som står på PBW-boksen, men jeg satser på at det holder. Jeg fikk plass til 16 flasker om gangen som jeg dy

Tapping av første batch på flasker

Da var dagen kommet til å tappe ølet over på flasker. Brygget har stått til gjæring i 17 dager (ca 2,5 uker) og aktiviteten i gjærlåsen var stilnet. Desinfisering Flasker til avrenning på flasketre Blandet ut 10 liter lunket (halvvarmt) vann med Star San for desinfisering av gjæringsskann og utstyr. Jeg desinfiserte to gjæringsspann, ett for omstikkingen og ett for å skylle diverse utstyr i, en dråpemåler, og la en god haug med korker i en mindre bøtte med litt Star San-blanding. Jeg fylte flaskespyleren og spylte ca 60 flasker, for det meste 0,5 litersflasker, men også noen på 0,33 liter, som jeg hang på flasketreet. Måling av FG Refraktometeret jeg bestilte med bryggeutstyret kom denne uka. Jeg kalibererte den med noen dråper kaldt springvann. Siden jeg ikke fikk målt OG (original gravity) da jeg satte brygget så klarer jeg ikke nå å regne ut alkoholmengden, men for å teste ut utstyret så målte jeg FG (final gravity) allikevel. For måling av alkoholmengde finnes

Batch #2 - Weissenbier

Tid for å sette batch #2 - en hveteøl. Også dette ølet lager jeg fra et ferdig oppmålt all-grain maltsett, Weissbier fra ølbrygging.no . Startet kl 15:30 med å fylle vann i Beer Brew 30, termostat på 65°C på full effekt. Sirkulerer vann for å jevne ut temperaturen etterhvert. I følge oppskrift skal mesking skje på temperatur i området 63-68°C i 90 minutter. Bryggeskjema Delvis for planlegging og delvis oppdatert med faktiske målinger. Bryggedato: 26.08.2014 BRYGG NR: 2 Øltype: WEISSBIER Volum (liter) 25 Vekt (kg) Malt Maks utbytte/kg/liter Maks utbytte 3 Pilsnermalt 300 36 3 Hvete malt 328 39,36 0 0 6 Malt 75,36 Vekt (g) Humle ALFA (%) Koketid (min) IBU 20 Northern Brewer 10 60 16,0 25 S