Gå til hovedinnhold

Innlegg

Batch #34 - American Pale Ale Centennial

Jeg kjøpte i høst 5kg Centennial-humle som jeg i dag pakket til mindre pakker . Med (nesten) samme maltbase som Sommerfuglløkka (Famers Loop-familien), så lagde jeg i dag en variant med Centennial-humle. Til ettertanke Hvor stort volum tar kjølespiralen? Ca 1 liter? Det påvirker avlesing av post-boil volum. BB60 tar 62 liter maks. Hvis strekene på veggen av bryggekjelen stemmer. Men isåfall stemmer ikke min måling av radius på 19.75cm... Oppskrift (brewtarget) #34 APA Centennial - American Pale Ale (10A) Brewer Knut-Olav Hoven Date Batch Size 50.100 L Boil Size 61.100 L Boil Time 1.000 hr Efficiency 85% OG 1.053 sg FG 1.013 sg ABV 5.4% IBU 30.9 (Tinseth) Color 16.6 ebc (Morey) Estimated calories (per 33 cl) 164 Fermentables Total grain: 12.000 kg Name Type Amount Mashed Late Yield Color Pale Malt (2 Row) UK Grain 10.000 kg Yes No 78% 7.0 ebc Caramel/Crystal Malt - 30L Grain 1.600 kg Yes No 75% 60.0 ebc Wheat, Torrified Grain 400.000 g Yes No 79% 3.9 ebc ...

Ompakking av 5 kg Centennial

Jeg kjøpte en 5kg pakke med Centennial 2015 (8,7% alfasyre) høsten 2018 hos Bryggerlosjen. Denne spratt jeg opp i dag og pakket i mindre poser som jeg frøys. Dette er humlen som dominerer i juleølet mitt Sheepshank . Siden jeg nå kjøpte såpass mye så blir det framover mye amerikanske humlerike øl. Brygget #34 i dag, en single-hop American Pale Ale med Centennial. Pakket 8 poser på 500g og 7 pakker på 100g, totalt 4.7 kg. Brukte ca 250g i #34, så det var ikke eksakt 5 kg, men godt nok :) Jeg har ingen vakumeringsmaskin, så jeg gjorde et godt nok forsøk på å trekke ut luft med et sugerør. Men en vakumeringsmaskin er på ønskelisten. Data om humlen: 2015 Centennial, Type 90 Hop Pellets Lot: P91-YKUCEN0094 Alfasyre: 8.7% Betasyre: 4.2%

Flaskeetiketter #33 Røykporter - Smoking Tie Knot

Figur tegnet av Knut-Olav Hoven. #33A Røykporter - Smoking Tie Knot #33B Eikelagret røykporter - Smoking Tie Knot

Tapping av #33 Røykporter - Smoking Tie Knot

Tappet både #33A og #33B (med eikechips) på flasker etter 21 dager på gjæringsspann. Gjærlåsen var delvis uttørket så muligens har noe oksygen kunnet komme til, men trolig ikke over veldig lang tid. Prøvde å fikse lekkasjen i koblingen til tappestaven, og det ble bedre, men fortsatt ikke helt tett. Sukkerlake for naturlig karbonering Øl-temp: 20ºC Sukker: 5g per liter #33A: 25 liter i spann, ca 24.5 liter øl, 125g sukker = 2.4 vol CO2. #33B: 25 liter i spann, ca 24.5 liter øl, 125g sukker = 2.4 vol CO2. Final Gravity Målte #33A FG til 1.023. Måling gjort med hydrometer i gjæringsspann. Målte #33B FG til 1.022. Måling gjort med hydrometer i gjæringsspann. Tapping Tappet #33A på 49 stk 0.5l flasker. Tappet #33B på 1 stk 1.5l flaske, 2 stk 1.0l flasker, 8 stk 0.75l flasker, 12 stk 0.5l flasker og 26 stk 0.33l flasker (totalt 49 flasker). Smaking #33A smaker godt, med behagelig røykpreg. #33B lukter litt spissere, muligens mer preg fra gjæren, har m...

Tilsette eikechips i #33B røykporter

Jeg har hatt noen poser eikechips liggende ganske lenge, som jeg kjøpte for å ha i Double Englishman's Knot (Old Ale) i 2016 . Bestemte meg for å prøve å tilsette eikechips i halvparten av røykporteren, i #33B (spann 2). Jeg har både amerikansk heavy toast og fransk heavy toast, klarte ikke å bestemme meg for hvilken jeg ville bruke, så jeg tok en 50-50 blanding, totalt 63 gram. Blandet det med 54g whisky (skotsk, Balantines Finest). Dette gjorde jeg dagen før, slik at eika desinfiseres i whiskyen. Gjæren hadde virkelig kost seg denne uka, og det hadde gjæret over, gjærlåsen gikk tett og lokka på begge gjæringsspanna hadde bula skikkelig, og fått seg en liten knekk. Tilsynelatende har det ikke gått hull på verken lokk eller spann. Slang både eikechips og whisky oppi #33B. Eikechips som trekker i whisky. Det har vært skikkelig fest i gjærlåsen.

Batch #33 - Røykporter

Kjøpte to pakker ferdigsett Røykporter hos olbrygging.no før jul, hver pakke tilpasset 25 liter øl. I tillegg til å fylle inn et excel-ark med oppskrift, bryggeskjema og kokeskjema, så har jeg også brukt Brewtarget -applikasjonen til å kontrollere verdiene med. Versjon 2.3.0 av Brewtarget har nok funksjoner og gir en oversiktlig print som kan brukes på bryggedagen. Den har noen mangler, blant annet for å legge inn informasjon om når jeg sette kjølespiral oppi kokeren (et kvarters tid koking, for desinfisering), men det kan jeg leve med. Kanskje jeg lager meg en utstyrsmanual som er tilpasset Beer Brew 60 og det andre utstyret jeg har. Oppskrift (brewtarget) #33 Smoked Porter (ølbrygging.no) - Robust Porter (12B) Brewer Knut-Olav Hoven Date Batch Size 50.000 L Boil Size 59.000 L Boil Time 1.000 hr Efficiency 84% OG 1.063 sg FG 1.016 sg ABV 6.4% IBU 47.3 (Tinseth) Color 78.3 ebc (Morey) Estimated calories (per 33 cl) 193 Fermentables Total grain: 14.000 kg Name Type ...