Gå til hovedinnhold

Tapping av #33 Røykporter - Smoking Tie Knot

Tappet både #33A og #33B (med eikechips) på flasker etter 21 dager på gjæringsspann.

Gjærlåsen var delvis uttørket så muligens har noe oksygen kunnet komme til, men trolig ikke over veldig lang tid.

Prøvde å fikse lekkasjen i koblingen til tappestaven, og det ble bedre, men fortsatt ikke helt tett.

Sukkerlake for naturlig karbonering

Øl-temp: 20ºC
Sukker: 5g per liter

#33A: 25 liter i spann, ca 24.5 liter øl, 125g sukker = 2.4 vol CO2.
#33B: 25 liter i spann, ca 24.5 liter øl, 125g sukker = 2.4 vol CO2.

Final Gravity

Målte #33A FG til 1.023. Måling gjort med hydrometer i gjæringsspann.
Målte #33B FG til 1.022. Måling gjort med hydrometer i gjæringsspann.

Tapping

Tappet #33A på 49 stk 0.5l flasker.
Tappet #33B på 1 stk 1.5l flaske, 2 stk 1.0l flasker, 8 stk 0.75l flasker, 12 stk 0.5l flasker og 26 stk 0.33l flasker (totalt 49 flasker).

Smaking

#33A smaker godt, med behagelig røykpreg.
#33B lukter litt spissere, muligens mer preg fra gjæren, har mer bunnfall, tydelig fatpreg med vanilje, som sikkert blir perfekt avrundet om noen måneder.

Statistikk #33A

Bryggedato: 13.01.2019
BRYGG NR: 33
Tappedato: 03.02.2019

Del A
Gjæring: 21 dager








Navn: Smoking Tie Knot (Røykporter) Liter vørter: 25 50.0%
Øltype: Porter Liter øl: 24,5






Gjær: Safale S-04














Specific Gravity (SG) SG Brix


OG: 1,063 15,44


FG: 1,023 5,83








ABV før karbonering:
5,51%


Utgjæringsgrad:
62,24%







Karbonering:




ABV før karbonering: 5,51%


Sukker (gram): 125


Sukker / liter (gram): 5,10


ABV økning karbonering: 0,30%


ABV på flaske: 5,81%


Statistikk #33B


Bryggedato: 13.01.2019
BRYGG NR: 33
Tappedato: 03.02.2019

Del B
Gjæring: 21 dager








Navn: Smoking Tie Knot (Røykporter) Liter vørter: 25 50.0%
Øltype: Porter Liter øl: 24,5






Gjær: Safale S-04














Specific Gravity (SG) SG Brix


OG: 1,063 15,44


FG: 1,022 5,58








ABV før karbonering:
5,64%


Utgjæringsgrad:
63,86%







Karbonering:




ABV før karbonering: 5,64%


Sukker (gram): 125


Sukker / liter (gram): 5,10


ABV økning karbonering: 0,30%


ABV på flaske: 5,94%


Bilder

Lite vann i gjærlåsen.

#33A på flasker.

FG-måling av #33B.

#33B på flasker.


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Omstikking av vinene

Vinene har stått på gjæringsspann i nesten tre måneder. Noen steg var felles for både hvit- og rødvinen: 1) Stakk om vinen til et rent spann. 2) Tilsatte gjærstopp (poste H som fulgte med vinsettet). 3) Rørte godt, uten å plaske for mye etter hver tilsetning. 4) Tilsatte vinsvovling (1/2 teskje). 5) Vasket gjæringsspannet og stakk om tilbake. 6) Rørte godt, uten å plaske for mye, for å røre ut så mye kullsyre jeg kan. Gjærstopp beskytter vinen mot uønsket videre gjæring. Vinsvovling beskytter duft, farge og smak. Beskytter mot oksygen. Vin #1 Chablis SG: 0.998 Tilsatte kisesol (pose J) og så gelantin (pose K), og rørte godt, før jeg stakk om tilbake til gjæringsspannet. Dette skal hjelpe til å få en klarere hvitvin. Ingen eik til hvitvinen. Stikker om hvitvinen før tilsetninger. Tilsetninger til hvitvinen: gjærstopp, kisesol og gelantin. Vin #2 Cabernet Sauvignon SG: 1.000 Tilsatte 35 gram eikespon, fransk heavy toast til rødvinen. Planen er å l...

Flasking av vinen

Vinen har nå stått litt over 3 måneder og det er på tide å flaske vinen. Jeg ser ikke helt poenget med å bruke vanlige vinflasker, og siden jeg også brygger øl så har jeg mange ølflasker og utstyr for å feste på ølkorker. Jeg hadde noen vinflasker med skrukork liggende, så jeg brukte de, i tillegg til noen champagne-flasker, og resten på ølflasker. Felles for begge vinene var at jeg tilsatte 1/2 teskje vinsvovling i omstikkingskaret. Rørte godt uten å plaske. Vin #1 Chablis Smakte litt tynt og alkoholsk. Ok lengde. Noe stikkelsbær. Flasket på 9 stk vinflasker, 21 stk 0.33 og 8 stk 0.75 champagne-flasker. Totalt 19.5 liter. Original gravity: 1.096 Final gravity: 0.995 (litt ned siste 2 uker) Alkohol i volum: 14.2% Vin #1 Chablis på flasker Vin #2 Cabernet Sauvignon Eikesponen jeg tilsatte har nå ligget i rødvinen i 15 dager. Smakte varmende og med noe fyldighet, av røde modne bær. Bringebær og solbær. God lengde. Litt alkoholsk. Flasket på 5 stk 0.75 ølflasker, ...

Humlevann fra egenhøstet Northern Brewer

Dagen etter jeg brygget et dassøl med fersk egenhøstet Northern Brewer humle, så renset jeg mer av humlen og lagde humlevann. Oppskrift: 1,5 liter vann på 87ºC 106g fersk humle som trekkes i 3 minutter 5g fjellhonning Smakte veldig bittert uten noe søtning, men det ble noe bedre med honning. Allikevel var det noe bittert og sært. Ved å blande det ut med lik andel vann så smaker det bedre. Resultatet ble 1,1 liter "sterk" humlevann som jeg satte i kjøleskapet. Utvannes med lik del vann ved servering.