Jeg kjøpte i høst 5kg Centennial-humle som jeg i dag pakket til mindre pakker. Med (nesten) samme maltbase som Sommerfuglløkka (Famers Loop-familien), så lagde jeg i dag en variant med Centennial-humle.
Til ettertanke
Hvor stort volum tar kjølespiralen? Ca 1 liter? Det påvirker avlesing av post-boil volum.
BB60 tar 62 liter maks. Hvis strekene på veggen av bryggekjelen stemmer. Men isåfall stemmer ikke min måling av radius på 19.75cm...
Oppskrift (brewtarget)
| Brewer | Knut-Olav Hoven |
| Date |
| Batch Size | 50.100 L | Boil Size | 61.100 L |
| Boil Time | 1.000 hr | Efficiency | 85% |
| OG | 1.053 sg | FG | 1.013 sg |
| ABV | 5.4% | IBU | 30.9 (Tinseth) |
| Color | 16.6 ebc (Morey) | Estimated calories (per 33 cl) | 164 |
Fermentables
| Name | Type | Amount | Mashed | Late | Yield | Color |
|---|---|---|---|---|---|---|
| Pale Malt (2 Row) UK | Grain | 10.000 kg | Yes | No | 78% | 7.0 ebc |
| Caramel/Crystal Malt - 30L | Grain | 1.600 kg | Yes | No | 75% | 60.0 ebc |
| Wheat, Torrified | Grain | 400.000 g | Yes | No | 79% | 3.9 ebc |
Hops
| Name | Alpha | Amount | Use | Time | Form | IBU |
|---|---|---|---|---|---|---|
| Centennial | 8.5% | 50.000 g | First Wort | 1.500 hr | Pellet | 20.2 |
| Centennial | 8.5% | 20.000 g | Boil | 30.000 min | Pellet | 5.6 |
| Centennial | 8.5% | 20.000 g | Boil | 15.000 min | Pellet | 3.6 |
| Centennial | 8.5% | 20.000 g | Boil | 5.000 min | Pellet | 1.5 |
| Centennial | 8.5% | 150.000 g | Aroma | 0.000 s | Pellet | 0.0 |
Misc
| Name | Type | Use | Amount | Time |
|---|---|---|---|---|
| Gypsum | Water Agent | Mash | 12.000 g | 2.000 hr |
| Gypsum | Water Agent | Mash | 9.000 g | 30.000 min |
| Kalsiumkarbonat (CaCO3, kritt) | Water Agent | Mash | 4.000 g | 2.000 hr |
| Whirlfloc | Fining | Boil | 3.000 g | 15.000 min |
| Yeast Nutrient | Other | Boil | 3.000 g | 10.000 min |
| Kjølespiral | Other | Boil | 0.000 mg | 15.000 min |
Yeast
| Name | Type | Form | Amount | Stage |
|---|---|---|---|---|
| Safale US-05 | Ale | Dry | 22.00 mL | Primary |
Mash
| Name | Type | Amount | Temp | Target Temp | Time |
|---|---|---|---|---|---|
| Conversion | Infusion | 40.000 L | 72.000 C | 65.000 C | 1 hr |
| Utvask | Temperature | --- | --- | 78.000 C | 1 hr |
| Skylling | Infusion | 30.000 L | 78.000 C | 78.000 C | 30 min |
Instructions
- Add 10.000 kg Pale Malt (2 Row) UK, 1.600 kg Caramel/Crystal Malt - 30L, 400.000 g Wheat, Torrified to the mash tun.
- Bring 40.000 L water to 72.000 C, 30.000 L water to 78.000 C for upcoming infusions.
- Add 40.000 L water at 72.000 C to mash to bring it to 65.000 C. Hold for 1.000 hr.
- Put 4.000 g Kalsiumkarbonat (CaCO3, kritt) into mash for 2.000 hr.
- Put 12.000 g Gypsum into mash for 2.000 hr.
- Heat mash to 78.000 C. Hold for 1.000 hr.
- Put 9.000 g Gypsum into mash for 30.000 min.
- Add 30.000 L water at 78.000 C to mash to bring it to 78.000 C. Hold for 30.000 min.
- Do first wort hopping with 50.000 g Centennial,.
- Bring the wort to a boil and hold for 1.000 hr.
- Put 20.000 g Centennial into boil for 30.000 min.
- Put 0.000 mg Kjølespiral into boil for 15.000 min.
- Put 3.000 g Whirlfloc into boil for 15.000 min.
- Put 20.000 g Centennial into boil for 15.000 min.
- Put 3.000 g Yeast Nutrient into boil for 10.000 min.
- Put 20.000 g Centennial into boil for 5.000 min.
- Stop boiling the wort.
- Steep 150.000 g Centennial in wort for 0.000 s.
- You should have 57.100 L wort post-boil. You anticipate losing 7.000 L to trub and chiller loss. The final volume in the primary is 50.100 L.
- Cool wort and pitch Safale US-05 Ale yeast, to the primary.
- Let ferment until FG is 1.013 sg.
- Transfer beer to secondary.
Brew Date 2019-03-17
| SG | 1.050 sg | Volume into BK | 60.000 L |
| Strike Temp | 72.000 C | Final Temp | 65.000 C |
| Eff into BK | 83.69% | Projected OG | 1.057 sg |
| OG | 1.052 sg | Postboil Volume | 57.000 L |
| Volume Into Fermenter | 49.000 L | Brewhouse Eff | 71.11 |
| Projected ABV | 5.07% |
| FG | 1.014 sg | Volume | 53.500 L |
| Date | ABV | 4.91 |
Målinger SG
Målte preboil SG til 1.050.
Målte OG til 1.052.
Bryggelogg
| Bryggedato: | 17.03.2019 | BRYGG NR: | 34 | ||||
| Navn: | Farmers Loop Centennial | ||||||
| Min BB60 viser ikke temperatur. Den har termostat (som viser ca 6.5ºC for lavt). | |||||||
| Varme 1: 1000W. Varme 2: 2000W. | |||||||
| Temperatur | |||||||
| Klokke | Koker | Mesk | Effekt | Kommentar | |||
| 11:00 | 3000 | Start oppvarming av 40l meskevann. Isolert. | |||||
| 12:12 | 72,0 | 0 | Start innmesk! | ||||
| 12:17 | 67,0 | 0 | Ferdig innmesk! Sirk m/bøtte og rørt godt i mesken. | ||||
| 12:19 | 66,0 | 0 | 65-67ºC i mesk. | ||||
| 13:32 | 55.5 | 3000 | Varmen har stort sett vært skrudd av. 55.5ºC dykt i mesk. Temp har synket mye! Starter oppvarming til 78ºC. Sirk med pumpe. | ||||
| 14:16 | 78,0 | 0 | Nådd 78ºC, målt et par steder i mesken. | ||||
| 14:19 | 0 | Start skylling! | |||||
| 15:19 | 3000 | Rengjort bryggekjele. Start oppvarming til kok. Tapper av 5dl vørter til ølbryggerbrød. | |||||
| 15:21 | 3000 | First Wort Hopping, H1 oppi. | |||||
| 16:30 | 2000 | Koker! Start 60 minutters skjema. | |||||
| 17:30 | 0 | Start kjøling! | |||||
| 18:12 | Start tapping til gjæringskar. | ||||||
| #34A, 25 liter pluss gjær. | |||||||
| #34B, 24 liter pluss gjær. | |||||||

Kommentarer
Legg inn en kommentar