Gå til hovedinnhold

Batch #34 - American Pale Ale Centennial

Jeg kjøpte i høst 5kg Centennial-humle som jeg i dag pakket til mindre pakker. Med (nesten) samme maltbase som Sommerfuglløkka (Famers Loop-familien), så lagde jeg i dag en variant med Centennial-humle.

Til ettertanke

Hvor stort volum tar kjølespiralen? Ca 1 liter? Det påvirker avlesing av post-boil volum.

BB60 tar 62 liter maks. Hvis strekene på veggen av bryggekjelen stemmer. Men isåfall stemmer ikke min måling av radius på 19.75cm...

Oppskrift (brewtarget)

Batch Size50.100 LBoil Size61.100 L
Boil Time1.000 hrEfficiency85%
OG1.053 sgFG1.013 sg
ABV5.4%IBU30.9 (Tinseth)
Color16.6 ebc (Morey)Estimated calories (per 33 cl)164

Fermentables

Total grain: 12.000 kg
NameTypeAmountMashedLateYieldColor
Pale Malt (2 Row) UKGrain10.000 kgYesNo78%7.0 ebc
Caramel/Crystal Malt - 30LGrain1.600 kgYesNo75%60.0 ebc
Wheat, TorrifiedGrain400.000 gYesNo79%3.9 ebc

Hops

NameAlphaAmountUseTimeFormIBU
Centennial8.5%50.000 gFirst Wort1.500 hrPellet20.2
Centennial8.5%20.000 gBoil30.000 minPellet5.6
Centennial8.5%20.000 gBoil15.000 minPellet3.6
Centennial8.5%20.000 gBoil5.000 minPellet1.5
Centennial8.5%150.000 gAroma0.000 sPellet0.0

Misc

NameTypeUseAmountTime
GypsumWater AgentMash12.000 g2.000 hr
GypsumWater AgentMash9.000 g30.000 min
Kalsiumkarbonat (CaCO3, kritt)Water AgentMash4.000 g2.000 hr
WhirlflocFiningBoil3.000 g15.000 min
Yeast NutrientOtherBoil3.000 g10.000 min
KjølespiralOtherBoil0.000 mg15.000 min

Yeast

NameTypeFormAmountStage
Safale US-05AleDry22.00 mLPrimary

Mash

NameTypeAmountTempTarget TempTime
ConversionInfusion40.000 L72.000 C65.000 C1 hr
UtvaskTemperature------78.000 C1 hr
SkyllingInfusion30.000 L78.000 C78.000 C30 min

Instructions

  1. Add 10.000 kg Pale Malt (2 Row) UK, 1.600 kg Caramel/Crystal Malt - 30L, 400.000 g Wheat, Torrified to the mash tun.
  2. Bring 40.000 L water to 72.000 C, 30.000 L water to 78.000 C for upcoming infusions.
  3. Add 40.000 L water at 72.000 C to mash to bring it to 65.000 C. Hold for 1.000 hr.
  4. Put 4.000 g Kalsiumkarbonat (CaCO3, kritt) into mash for 2.000 hr.
  5. Put 12.000 g Gypsum into mash for 2.000 hr.
  6. Heat mash to 78.000 C. Hold for 1.000 hr.
  7. Put 9.000 g Gypsum into mash for 30.000 min.
  8. Add 30.000 L water at 78.000 C to mash to bring it to 78.000 C. Hold for 30.000 min.
  9. Do first wort hopping with 50.000 g Centennial,.
  10. Bring the wort to a boil and hold for 1.000 hr.
  11. Put 20.000 g Centennial into boil for 30.000 min.
  12. Put 0.000 mg Kjølespiral into boil for 15.000 min.
  13. Put 3.000 g Whirlfloc into boil for 15.000 min.
  14. Put 20.000 g Centennial into boil for 15.000 min.
  15. Put 3.000 g Yeast Nutrient into boil for 10.000 min.
  16. Put 20.000 g Centennial into boil for 5.000 min.
  17. Stop boiling the wort.
  18. Steep 150.000 g Centennial in wort for 0.000 s.
  19. You should have 57.100 L wort post-boil. You anticipate losing 7.000 L to trub and chiller loss. The final volume in the primary is 50.100 L.
  20. Cool wort and pitch Safale US-05 Ale yeast, to the primary.
  21. Let ferment until FG is 1.013 sg.
  22. Transfer beer to secondary.

Brew Date 2019-03-17

Preboil
SG1.050 sgVolume into BK60.000 L
Strike Temp72.000 CFinal Temp65.000 C
Eff into BK83.69%Projected OG1.057 sg
Postboil
OG1.052 sgPostboil Volume57.000 L
Volume Into Fermenter49.000 LBrewhouse Eff71.11
Projected ABV5.07%
Postferment
FG1.014 sgVolume53.500 L
DateABV4.91

Målinger SG

Målte preboil SG til 1.050.
Målte OG til 1.052.

Bryggelogg


Bryggedato: 17.03.2019
BRYGG NR: 34

Navn: Farmers Loop Centennial










Min BB60 viser ikke temperatur. Den har termostat (som viser ca 6.5ºC for lavt).
Varme 1: 1000W. Varme 2: 2000W.


Temperatur




Klokke Koker Mesk Effekt Kommentar


11:00

3000 Start oppvarming av 40l meskevann. Isolert.
12:12 72,0
0 Start innmesk!
12:17
67,0 0 Ferdig innmesk! Sirk m/bøtte og rørt godt i mesken.
12:19
66,0 0 65-67ºC i mesk.
13:32
55.5 3000 Varmen har stort sett vært skrudd av. 55.5ºC dykt i mesk. Temp har synket mye! Starter oppvarming til 78ºC. Sirk med pumpe.
14:16
78,0 0 Nådd 78ºC, målt et par steder i mesken.
14:19

0 Start skylling!
15:19

3000 Rengjort bryggekjele. Start oppvarming til kok. Tapper av 5dl vørter til ølbryggerbrød.
15:21

3000 First Wort Hopping, H1 oppi.
16:30

2000 Koker! Start 60 minutters skjema.
17:30

0 Start kjøling!
18:12


Start tapping til gjæringskar.




#34A, 25 liter pluss gjær.




#34B, 24 liter pluss gjær.


Bilder

#34 til gjæring på 20ºC.






Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Omstikking av vinene

Vinene har stått på gjæringsspann i nesten tre måneder. Noen steg var felles for både hvit- og rødvinen: 1) Stakk om vinen til et rent spann. 2) Tilsatte gjærstopp (poste H som fulgte med vinsettet). 3) Rørte godt, uten å plaske for mye etter hver tilsetning. 4) Tilsatte vinsvovling (1/2 teskje). 5) Vasket gjæringsspannet og stakk om tilbake. 6) Rørte godt, uten å plaske for mye, for å røre ut så mye kullsyre jeg kan. Gjærstopp beskytter vinen mot uønsket videre gjæring. Vinsvovling beskytter duft, farge og smak. Beskytter mot oksygen. Vin #1 Chablis SG: 0.998 Tilsatte kisesol (pose J) og så gelantin (pose K), og rørte godt, før jeg stakk om tilbake til gjæringsspannet. Dette skal hjelpe til å få en klarere hvitvin. Ingen eik til hvitvinen. Stikker om hvitvinen før tilsetninger. Tilsetninger til hvitvinen: gjærstopp, kisesol og gelantin. Vin #2 Cabernet Sauvignon SG: 1.000 Tilsatte 35 gram eikespon, fransk heavy toast til rødvinen. Planen er å l

Nytt bryggeapparat: Beer Brew 60

Jeg kjøpte en Beer Brew 60 (BB60) før jul. Det har vært mange opptatte (og noen for slappe) helger de siste månedene, så jeg har ikke prioritert å brygge noe på en stund. Men i dag fikk jeg sett over alt og testet apparatet. Planen er å brygge øl i morgen. Luftehull på bryggestativet Siden BB60 er en del større enn BB30 så kan jeg ikke bruke den samme plattingen jeg lagde med luftesluser. Jeg borret 9 hull for lufting i bryggestativet, slik at apparatet kan stå rett på plata til stativet uten at det blir for varmt under. Tappekran og kobling til sirkuleringspumpe Det første jeg la merke til var at tappekrana på apparatet er tykkere enn den på Beer Brew 30 (gen. 3), så jeg kunne ikke koble til den samme slangen til sirkuleringspumpa som jeg har brukt tidligere. Jeg forsøkte først å koble på en hurtigkobling fra en slange til en luftkompressor, vaska den lenge i varmt vann med PBW. men den har nok stått ubrukt for lenge - for den lakk. Hurtigkobling fra luftkompressor

Flasking av vinen

Vinen har nå stått litt over 3 måneder og det er på tide å flaske vinen. Jeg ser ikke helt poenget med å bruke vanlige vinflasker, og siden jeg også brygger øl så har jeg mange ølflasker og utstyr for å feste på ølkorker. Jeg hadde noen vinflasker med skrukork liggende, så jeg brukte de, i tillegg til noen champagne-flasker, og resten på ølflasker. Felles for begge vinene var at jeg tilsatte 1/2 teskje vinsvovling i omstikkingskaret. Rørte godt uten å plaske. Vin #1 Chablis Smakte litt tynt og alkoholsk. Ok lengde. Noe stikkelsbær. Flasket på 9 stk vinflasker, 21 stk 0.33 og 8 stk 0.75 champagne-flasker. Totalt 19.5 liter. Original gravity: 1.096 Final gravity: 0.995 (litt ned siste 2 uker) Alkohol i volum: 14.2% Vin #1 Chablis på flasker Vin #2 Cabernet Sauvignon Eikesponen jeg tilsatte har nå ligget i rødvinen i 15 dager. Smakte varmende og med noe fyldighet, av røde modne bær. Bringebær og solbær. God lengde. Litt alkoholsk. Flasket på 5 stk 0.75 ølflasker,