Gå til hovedinnhold

Batch #34 - American Pale Ale Centennial

Jeg kjøpte i høst 5kg Centennial-humle som jeg i dag pakket til mindre pakker. Med (nesten) samme maltbase som Sommerfuglløkka (Famers Loop-familien), så lagde jeg i dag en variant med Centennial-humle.

Til ettertanke

Hvor stort volum tar kjølespiralen? Ca 1 liter? Det påvirker avlesing av post-boil volum.

BB60 tar 62 liter maks. Hvis strekene på veggen av bryggekjelen stemmer. Men isåfall stemmer ikke min måling av radius på 19.75cm...

Oppskrift (brewtarget)

Batch Size50.100 LBoil Size61.100 L
Boil Time1.000 hrEfficiency85%
OG1.053 sgFG1.013 sg
ABV5.4%IBU30.9 (Tinseth)
Color16.6 ebc (Morey)Estimated calories (per 33 cl)164

Fermentables

Total grain: 12.000 kg
NameTypeAmountMashedLateYieldColor
Pale Malt (2 Row) UKGrain10.000 kgYesNo78%7.0 ebc
Caramel/Crystal Malt - 30LGrain1.600 kgYesNo75%60.0 ebc
Wheat, TorrifiedGrain400.000 gYesNo79%3.9 ebc

Hops

NameAlphaAmountUseTimeFormIBU
Centennial8.5%50.000 gFirst Wort1.500 hrPellet20.2
Centennial8.5%20.000 gBoil30.000 minPellet5.6
Centennial8.5%20.000 gBoil15.000 minPellet3.6
Centennial8.5%20.000 gBoil5.000 minPellet1.5
Centennial8.5%150.000 gAroma0.000 sPellet0.0

Misc

NameTypeUseAmountTime
GypsumWater AgentMash12.000 g2.000 hr
GypsumWater AgentMash9.000 g30.000 min
Kalsiumkarbonat (CaCO3, kritt)Water AgentMash4.000 g2.000 hr
WhirlflocFiningBoil3.000 g15.000 min
Yeast NutrientOtherBoil3.000 g10.000 min
KjølespiralOtherBoil0.000 mg15.000 min

Yeast

NameTypeFormAmountStage
Safale US-05AleDry22.00 mLPrimary

Mash

NameTypeAmountTempTarget TempTime
ConversionInfusion40.000 L72.000 C65.000 C1 hr
UtvaskTemperature------78.000 C1 hr
SkyllingInfusion30.000 L78.000 C78.000 C30 min

Instructions

  1. Add 10.000 kg Pale Malt (2 Row) UK, 1.600 kg Caramel/Crystal Malt - 30L, 400.000 g Wheat, Torrified to the mash tun.
  2. Bring 40.000 L water to 72.000 C, 30.000 L water to 78.000 C for upcoming infusions.
  3. Add 40.000 L water at 72.000 C to mash to bring it to 65.000 C. Hold for 1.000 hr.
  4. Put 4.000 g Kalsiumkarbonat (CaCO3, kritt) into mash for 2.000 hr.
  5. Put 12.000 g Gypsum into mash for 2.000 hr.
  6. Heat mash to 78.000 C. Hold for 1.000 hr.
  7. Put 9.000 g Gypsum into mash for 30.000 min.
  8. Add 30.000 L water at 78.000 C to mash to bring it to 78.000 C. Hold for 30.000 min.
  9. Do first wort hopping with 50.000 g Centennial,.
  10. Bring the wort to a boil and hold for 1.000 hr.
  11. Put 20.000 g Centennial into boil for 30.000 min.
  12. Put 0.000 mg Kjølespiral into boil for 15.000 min.
  13. Put 3.000 g Whirlfloc into boil for 15.000 min.
  14. Put 20.000 g Centennial into boil for 15.000 min.
  15. Put 3.000 g Yeast Nutrient into boil for 10.000 min.
  16. Put 20.000 g Centennial into boil for 5.000 min.
  17. Stop boiling the wort.
  18. Steep 150.000 g Centennial in wort for 0.000 s.
  19. You should have 57.100 L wort post-boil. You anticipate losing 7.000 L to trub and chiller loss. The final volume in the primary is 50.100 L.
  20. Cool wort and pitch Safale US-05 Ale yeast, to the primary.
  21. Let ferment until FG is 1.013 sg.
  22. Transfer beer to secondary.

Brew Date 2019-03-17

Preboil
SG1.050 sgVolume into BK60.000 L
Strike Temp72.000 CFinal Temp65.000 C
Eff into BK83.69%Projected OG1.057 sg
Postboil
OG1.052 sgPostboil Volume57.000 L
Volume Into Fermenter49.000 LBrewhouse Eff71.11
Projected ABV5.07%
Postferment
FG1.014 sgVolume53.500 L
DateABV4.91

Målinger SG

Målte preboil SG til 1.050.
Målte OG til 1.052.

Bryggelogg


Bryggedato: 17.03.2019
BRYGG NR: 34

Navn: Farmers Loop Centennial










Min BB60 viser ikke temperatur. Den har termostat (som viser ca 6.5ºC for lavt).
Varme 1: 1000W. Varme 2: 2000W.


Temperatur




Klokke Koker Mesk Effekt Kommentar


11:00

3000 Start oppvarming av 40l meskevann. Isolert.
12:12 72,0
0 Start innmesk!
12:17
67,0 0 Ferdig innmesk! Sirk m/bøtte og rørt godt i mesken.
12:19
66,0 0 65-67ºC i mesk.
13:32
55.5 3000 Varmen har stort sett vært skrudd av. 55.5ºC dykt i mesk. Temp har synket mye! Starter oppvarming til 78ºC. Sirk med pumpe.
14:16
78,0 0 Nådd 78ºC, målt et par steder i mesken.
14:19

0 Start skylling!
15:19

3000 Rengjort bryggekjele. Start oppvarming til kok. Tapper av 5dl vørter til ølbryggerbrød.
15:21

3000 First Wort Hopping, H1 oppi.
16:30

2000 Koker! Start 60 minutters skjema.
17:30

0 Start kjøling!
18:12


Start tapping til gjæringskar.




#34A, 25 liter pluss gjær.




#34B, 24 liter pluss gjær.


Bilder

#34 til gjæring på 20ºC.






Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Rengjøring av flasker til første batch

Brygget har nå stått i halvannen uke til gjæring. Det nærmer seg tappedag hvor jeg skal tappe mitt første brygg på 27 liter over på flasker. Jeg har tatt vare på tomme halvliters ølflasker over en lengre periode og har nå ca 60 flasker, som gir en god margin til brygget jeg nå har stående til gjæring. Rengjøring De fleste av flaskene har vært skylt rett etter de er drukket, men jeg gikk på med PBW og flaskebørste allikevel for å være sikker på at de er helt rene når jeg skal tappe over øl på de. Det er kjedelig om dårlig rengjøring av flaskene skal ødelegge for smaken, spesielt etter alt arbeidet og ventingen som allerede er lagt ned i brygget. Jeg fylte en gjæringsspann på 30 liter med varmt vann (som holder kanskje 50°C?), såpass mye vann at det dekker over høyden på flaskene, og blandet ut 2 spiseskjeer med PBW. Det ble nok et litt svakere blandingsforhold enn hva som står på PBW-boksen, men jeg satser på at det holder. Jeg fikk plass til 16 flasker om gangen som jeg dy

Tapping av første batch på flasker

Da var dagen kommet til å tappe ølet over på flasker. Brygget har stått til gjæring i 17 dager (ca 2,5 uker) og aktiviteten i gjærlåsen var stilnet. Desinfisering Flasker til avrenning på flasketre Blandet ut 10 liter lunket (halvvarmt) vann med Star San for desinfisering av gjæringsskann og utstyr. Jeg desinfiserte to gjæringsspann, ett for omstikkingen og ett for å skylle diverse utstyr i, en dråpemåler, og la en god haug med korker i en mindre bøtte med litt Star San-blanding. Jeg fylte flaskespyleren og spylte ca 60 flasker, for det meste 0,5 litersflasker, men også noen på 0,33 liter, som jeg hang på flasketreet. Måling av FG Refraktometeret jeg bestilte med bryggeutstyret kom denne uka. Jeg kalibererte den med noen dråper kaldt springvann. Siden jeg ikke fikk målt OG (original gravity) da jeg satte brygget så klarer jeg ikke nå å regne ut alkoholmengden, men for å teste ut utstyret så målte jeg FG (final gravity) allikevel. For måling av alkoholmengde finnes

Batch #2 - Weissenbier

Tid for å sette batch #2 - en hveteøl. Også dette ølet lager jeg fra et ferdig oppmålt all-grain maltsett, Weissbier fra ølbrygging.no . Startet kl 15:30 med å fylle vann i Beer Brew 30, termostat på 65°C på full effekt. Sirkulerer vann for å jevne ut temperaturen etterhvert. I følge oppskrift skal mesking skje på temperatur i området 63-68°C i 90 minutter. Bryggeskjema Delvis for planlegging og delvis oppdatert med faktiske målinger. Bryggedato: 26.08.2014 BRYGG NR: 2 Øltype: WEISSBIER Volum (liter) 25 Vekt (kg) Malt Maks utbytte/kg/liter Maks utbytte 3 Pilsnermalt 300 36 3 Hvete malt 328 39,36 0 0 6 Malt 75,36 Vekt (g) Humle ALFA (%) Koketid (min) IBU 20 Northern Brewer 10 60 16,0 25 S