Kjøpte to pakker ferdigsett Røykporter hos olbrygging.no før jul, hver pakke tilpasset 25 liter øl.
I tillegg til å fylle inn et excel-ark med oppskrift, bryggeskjema og kokeskjema, så har jeg også brukt Brewtarget-applikasjonen til å kontrollere verdiene med. Versjon 2.3.0 av Brewtarget har nok funksjoner og gir en oversiktlig print som kan brukes på bryggedagen. Den har noen mangler, blant annet for å legge inn informasjon om når jeg sette kjølespiral oppi kokeren (et kvarters tid koking, for desinfisering), men det kan jeg leve med. Kanskje jeg lager meg en utstyrsmanual som er tilpasset Beer Brew 60 og det andre utstyret jeg har.
I tillegg til å fylle inn et excel-ark med oppskrift, bryggeskjema og kokeskjema, så har jeg også brukt Brewtarget-applikasjonen til å kontrollere verdiene med. Versjon 2.3.0 av Brewtarget har nok funksjoner og gir en oversiktlig print som kan brukes på bryggedagen. Den har noen mangler, blant annet for å legge inn informasjon om når jeg sette kjølespiral oppi kokeren (et kvarters tid koking, for desinfisering), men det kan jeg leve med. Kanskje jeg lager meg en utstyrsmanual som er tilpasset Beer Brew 60 og det andre utstyret jeg har.
Oppskrift (brewtarget)
Brewer | Knut-Olav Hoven |
Date |
Batch Size | 50.000 L | Boil Size | 59.000 L |
Boil Time | 1.000 hr | Efficiency | 84% |
OG | 1.063 sg | FG | 1.016 sg |
ABV | 6.4% | IBU | 47.3 (Tinseth) |
Color | 78.3 ebc (Morey) | Estimated calories (per 33 cl) | 193 |
Fermentables
Name | Type | Amount | Mashed | Late | Yield | Color |
---|---|---|---|---|---|---|
Weyermann - Smoked Malt | Grain | 9.200 kg | Yes | No | 81% | 5.5 ebc |
Weyermann - Rye Malt | Grain | 1.200 kg | Yes | No | 85% | 6.0 ebc |
Ireks - Aroma | Grain | 1.000 kg | Yes | No | 78% | 280.0 ebc |
Ireks - Spitz | Grain | 800.000 g | Yes | No | 70% | 3.0 ebc |
Weyermann - Carafa I | Grain | 800.000 g | Yes | No | 70% | 900.0 ebc |
Castle malting - Château Peated | Grain | 600.000 g | Yes | No | 74% | 3.0 ebc |
Castle malting - Roasted Barley | Grain | 400.000 g | Yes | No | 55% | 1,200.0 ebc |
Hops
Name | Alpha | Amount | Use | Time | Form | IBU |
---|---|---|---|---|---|---|
Galena | 12.0% | 80.000 g | Boil | 1.000 hr | Pellet | 39.8 |
Crystal | 4.5% | 200.000 g | Boil | 5.000 min | Pellet | 7.4 |
Misc
Name | Type | Use | Amount | Time |
---|---|---|---|---|
Whirlfloc | Fining | Boil | 3.000 g | 15.000 min |
Natriumbikarbonat (NaHCO3) (E500) | Water Agent | Mash | 8.000 g | 2.000 hr |
Kalsiumkarbonat (CaCO3, kritt) | Water Agent | Mash | 16.000 g | 2.000 hr |
Yeast Nutrient | Other | Boil | 3.000 g | 2.000 min |
Yeast
Name | Type | Form | Amount | Stage |
---|---|---|---|---|
Safale S-04 | Ale | Dry | 22.00 g | Primary |
Mash
Name | Type | Amount | Temp | Target Temp | Time |
---|---|---|---|---|---|
Conversion | Infusion | 40.000 L | 75.500 C | 68.000 C | 1 hr |
Utvask | Temperature | --- | --- | 78.000 C | 1 hr |
Skylling | Infusion | 30.000 L | 78.000 C | 78.000 C | 30 min |
Instructions
- Add 9.200 kg Weyermann - Smoked Malt, 1.200 kg Weyermann - Rye Malt, 1.000 kg Ireks - Aroma, 800.000 g Weyermann - Carafa I, 800.000 g Ireks - Spitz, 600.000 g Castle malting - Château Peated, 400.000 g Castle malting - Roasted Barley to the mash tun.
- Bring 40.000 L water to 75.500 C, 30.000 L water to 78.000 C for upcoming infusions.
- Add 40.000 L water at 75.500 C to mash to bring it to 68.000 C. Hold for 1.000 hr.
- Put 8.000 g Natriumbikarbonat (NaHCO3) (E500) into mash for 2.000 hr.
- Put 16.000 g Kalsiumkarbonat (CaCO3, kritt) into mash for 2.000 hr.
- Heat mash to 78.000 C. Hold for 1.000 hr.
- Add 30.000 L water at 78.000 C to mash to bring it to 78.000 C. Hold for 30.000 min.
- Bring the wort to a boil and hold for 1.000 hr.
- Put 80.000 g Galena into boil for 1.000 hr.
- Put 3.000 g Whirlfloc into boil for 15.000 min.
- Put 200.000 g Crystal into boil for 5.000 min.
- Put 3.000 g Yeast Nutrient into boil for 2.000 min.
- Stop boiling the wort.
- You should have 54.500 L wort post-boil. You anticipate losing 4.500 L to trub and chiller loss. The final volume in the primary is 50.000 L.
- Cool wort and pitch Safale S-04 Ale yeast, to the primary.
- Let ferment until FG is 1.016 sg.
- Transfer beer to secondary.
Målinger SG
Målte preboil SG til 1.058.
Målte OG til 1.063.
Målinger gjort med hydrometer.
Bryggelogg
Bryggedato: | 13.01.2019 | BRYGG NR: | 33 | ||||
Navn: | Røykporter | ||||||
Min BB60 viser ikke temperatur. Den har termostat (som viser ca 6.5ºC for lavt). | |||||||
Varme 1: 1000W. Varme 2: 2000W. | |||||||
Temperatur | |||||||
Klokke | Koker | Mesk | Effekt | Kommentar | |||
09:45 | 3000 | Start oppvarming av 40 liter meskevann til 75ºC. Isolert BB60. Malttemperatur på 16ºC. Meskes ved 68ºC. Innmesk ved 75.5ºC. | |||||
10:06 | 3000 | Tilsatt vannjusteringer. | |||||
10:19 | 37,0 | 3000 | |||||
10:53 | 68,0 | 3000 | Vannets temperatur økte med 31ºC på 34 minutter. Nesten 1 grad i minuttet. | ||||
10:57 | 72,0 | 3000 | |||||
11:02 | 75.5 | 0 | Ca 75.5-76ºC. Start innmesk! Vannets temperatur har økt 39ºC på 43 minutter. | ||||
11:07 | Ferdig innmesk! Først sirkulert med bøtte, så pumpe. | ||||||
11:12 | 67,7 | 0 | Rørt i mesken. Termostat til ca 68ºC med 1000W. | ||||
11:15 | 67,9 | 0 | |||||
11:16 | 67,8 | 1000 | |||||
11:25 | 68,8 | 0 | |||||
11:28 | 69,5 | 0 | Sirk av. Termostat av. | ||||
11:43 | 68,8 | 0 | Neste gang når jeg har treffet ca mesketemp, så kan kanskje varme og sirkulering skrus av. | ||||
11:46 | 68,9 | 0 | Sirk m/pumpe. | ||||
11:49 | 68,2 | 0 | |||||
11:54 | 67,1 | 1000 | Varme på. Termostat til 67ºC (vises om 61ºC på min BB60). | ||||
12:08 | Ved termostat på ca 67ºC så varierer temperatur mellom 67ºC og 69ºC. | ||||||
12:20 | 3000 | Ferdig mesk! (1:13 mesketid). | |||||
Øker til 78ºC for utvask! Termostat til 76ºC med 3000W. | |||||||
12:26 | 3000 | Termostat til 77-78ºC. Slo ut for tidlig ved 76ºC. | |||||
12:32 | 0 | Termostat til 1000W. | |||||
12:36 | 73,7 | 3000 | Måtte ha mer effekt, til 3000W. | ||||
12:50 | 76,0 | Over tid: Maks 79.8ºC. Lavest 76.0ºC. | |||||
12:58 | 76,6 | Over tid: Maks 80.6ºC. Lavest 76.6ºC. | |||||
12:59 | 0 | Termostat til 1000W. | |||||
13:05 | 77,1 | Over tid: Maks 80.5ºC. Lavest 77.1ºC. Termostat på ved 77.2ºC. | |||||
13:14 | 77,1 | Over tid: Maks 79.5ºC. Lavest 77.1ºC. Termostat på ved 77.5ºC. (9 min) | |||||
13:21 | 77,3 | Over tid: Maks 79.8ºC. Lavest 77.3ºC. Termostat på ved 77.7ºC. (7 min) | |||||
13:27 | 77,3 | Over tid: Maks 79.6ºC. Lavest 77.3ºC. Termostat på ved 77.9ºC. (6 min) | |||||
13:36 | 77,2 | Termostat til ca 78.5ºC. | |||||
Over tid: Maks 80.4ºC. Lavest 77.2ºC. | |||||||
13:44 | 77,2 | Termostat til ca 79ºC. | |||||
13:53 | 77,2 | ||||||
13:59 | 77,2 | 0 | Ferdig utvask! (1:39 utvask) | ||||
Start skylling! Varme av! | |||||||
14:24 | Tappet av 59 liter. Måtte tippe på meskekjelen for å få ut alt. | ||||||
14:45 | Spadd ut masken. Helte vørteren tilbake til kjelen og startet oppkoking. | ||||||
15:49 | Forbereder kokeskjema til å starte 15:55. Tappet ut 0.5 liter, for preboil-SG-prøve og for å lage ølbryggerbrød. | ||||||
Preboil size: 58.5 liter. Preboil SG: 1.056@30ºC=1.058 | |||||||
15:55 | Start kokeskjema! | ||||||
16:55 | Kokeskjema ferdig! (1:00 koking) | ||||||
Start kjøling! Isolasjon av! | |||||||
17:00 | Start rehydrering av tørrgjær, 2pk Safale S-04. | ||||||
17:40 | Start tapping. Er ca 55 liter i kokekjele. | ||||||
50 liter til gjæringsspann. | |||||||
OG=1.063 |
Bilder
![]() |
Pakker med humle og gjær |
![]() |
Sirkulering av vørter |
![]() |
Mesking |
![]() |
Klar til å spa ut masken etter mesking og skylling. |
![]() |
50 liter vørter fordelt på to gjæringsspann. |
Kommentarer
Legg inn en kommentar