Gå til hovedinnhold

Batch #33 - Røykporter

Kjøpte to pakker ferdigsett Røykporter hos olbrygging.no før jul, hver pakke tilpasset 25 liter øl.

I tillegg til å fylle inn et excel-ark med oppskrift, bryggeskjema og kokeskjema, så har jeg også brukt Brewtarget-applikasjonen til å kontrollere verdiene med. Versjon 2.3.0 av Brewtarget har nok funksjoner og gir en oversiktlig print som kan brukes på bryggedagen. Den har noen mangler, blant annet for å legge inn informasjon om når jeg sette kjølespiral oppi kokeren (et kvarters tid koking, for desinfisering), men det kan jeg leve med. Kanskje jeg lager meg en utstyrsmanual som er tilpasset Beer Brew 60 og det andre utstyret jeg har.

Oppskrift (brewtarget)

Batch Size50.000 LBoil Size59.000 L
Boil Time1.000 hrEfficiency84%
OG1.063 sgFG1.016 sg
ABV6.4%IBU47.3 (Tinseth)
Color78.3 ebc (Morey)Estimated calories (per 33 cl)193

Fermentables

Total grain: 14.000 kg
NameTypeAmountMashedLateYieldColor
Weyermann - Smoked MaltGrain9.200 kgYesNo81%5.5 ebc
Weyermann - Rye MaltGrain1.200 kgYesNo85%6.0 ebc
Ireks - AromaGrain1.000 kgYesNo78%280.0 ebc
Ireks - SpitzGrain800.000 gYesNo70%3.0 ebc
Weyermann - Carafa IGrain800.000 gYesNo70%900.0 ebc
Castle malting - Château PeatedGrain600.000 gYesNo74%3.0 ebc
Castle malting - Roasted BarleyGrain400.000 gYesNo55%1,200.0 ebc

Hops

NameAlphaAmountUseTimeFormIBU
Galena12.0%80.000 gBoil1.000 hrPellet39.8
Crystal4.5%200.000 gBoil5.000 minPellet7.4

Misc

NameTypeUseAmountTime
WhirlflocFiningBoil3.000 g15.000 min
Natriumbikarbonat (NaHCO3) (E500)Water AgentMash8.000 g2.000 hr
Kalsiumkarbonat (CaCO3, kritt)Water AgentMash16.000 g2.000 hr
Yeast NutrientOtherBoil3.000 g2.000 min

Yeast

NameTypeFormAmountStage
Safale S-04AleDry22.00 gPrimary

Mash

NameTypeAmountTempTarget TempTime
ConversionInfusion40.000 L75.500 C68.000 C1 hr
UtvaskTemperature------78.000 C1 hr
SkyllingInfusion30.000 L78.000 C78.000 C30 min

Instructions

  1. Add 9.200 kg Weyermann - Smoked Malt, 1.200 kg Weyermann - Rye Malt, 1.000 kg Ireks - Aroma, 800.000 g Weyermann - Carafa I, 800.000 g Ireks - Spitz, 600.000 g Castle malting - Château Peated, 400.000 g Castle malting - Roasted Barley to the mash tun.
  2. Bring 40.000 L water to 75.500 C, 30.000 L water to 78.000 C for upcoming infusions.
  3. Add 40.000 L water at 75.500 C to mash to bring it to 68.000 C. Hold for 1.000 hr.
  4. Put 8.000 g Natriumbikarbonat (NaHCO3) (E500) into mash for 2.000 hr.
  5. Put 16.000 g Kalsiumkarbonat (CaCO3, kritt) into mash for 2.000 hr.
  6. Heat mash to 78.000 C. Hold for 1.000 hr.
  7. Add 30.000 L water at 78.000 C to mash to bring it to 78.000 C. Hold for 30.000 min.
  8. Bring the wort to a boil and hold for 1.000 hr.
  9. Put 80.000 g Galena into boil for 1.000 hr.
  10. Put 3.000 g Whirlfloc into boil for 15.000 min.
  11. Put 200.000 g Crystal into boil for 5.000 min.
  12. Put 3.000 g Yeast Nutrient into boil for 2.000 min.
  13. Stop boiling the wort.
  14. You should have 54.500 L wort post-boil. You anticipate losing 4.500 L to trub and chiller loss. The final volume in the primary is 50.000 L.
  15. Cool wort and pitch Safale S-04 Ale yeast, to the primary.
  16. Let ferment until FG is 1.016 sg.
  17. Transfer beer to secondary.

Målinger SG

Målte preboil SG til 1.058.
Målte OG til 1.063.

Målinger gjort med hydrometer.

Bryggelogg


Bryggedato: 13.01.2019
BRYGG NR: 33

Navn: Røykporter










Min BB60 viser ikke temperatur. Den har termostat (som viser ca 6.5ºC for lavt).
Varme 1: 1000W. Varme 2: 2000W.


Temperatur




Klokke Koker Mesk Effekt Kommentar


09:45

3000 Start oppvarming av 40 liter meskevann til 75ºC. Isolert BB60. Malttemperatur på 16ºC. Meskes ved 68ºC. Innmesk ved 75.5ºC.
10:06

3000 Tilsatt vannjusteringer.
10:19 37,0
3000
10:53 68,0
3000 Vannets temperatur økte med 31ºC på 34 minutter. Nesten 1 grad i minuttet.
10:57 72,0
3000
11:02 75.5
0 Ca 75.5-76ºC. Start innmesk! Vannets temperatur har økt 39ºC på 43 minutter.
11:07


Ferdig innmesk! Først sirkulert med bøtte, så pumpe.
11:12
67,7 0 Rørt i mesken. Termostat til ca 68ºC med 1000W.
11:15
67,9 0
11:16
67,8 1000
11:25
68,8 0
11:28
69,5 0 Sirk av. Termostat av.
11:43
68,8 0 Neste gang når jeg har treffet ca mesketemp, så kan kanskje varme og sirkulering skrus av.
11:46
68,9 0 Sirk m/pumpe.
11:49
68,2 0
11:54
67,1 1000 Varme på. Termostat til 67ºC (vises om 61ºC på min BB60).
12:08


Ved termostat på ca 67ºC så varierer temperatur mellom 67ºC og 69ºC.
12:20

3000 Ferdig mesk! (1:13 mesketid).




Øker til 78ºC for utvask! Termostat til 76ºC med 3000W.
12:26

3000 Termostat til 77-78ºC. Slo ut for tidlig ved 76ºC.
12:32

0 Termostat til 1000W.
12:36
73,7 3000 Måtte ha mer effekt, til 3000W.
12:50
76,0
Over tid: Maks 79.8ºC. Lavest 76.0ºC.
12:58
76,6
Over tid: Maks 80.6ºC. Lavest 76.6ºC.
12:59

0 Termostat til 1000W.
13:05
77,1
Over tid: Maks 80.5ºC. Lavest 77.1ºC. Termostat på ved 77.2ºC.
13:14
77,1
Over tid: Maks 79.5ºC. Lavest 77.1ºC. Termostat på ved 77.5ºC. (9 min)
13:21
77,3
Over tid: Maks 79.8ºC. Lavest 77.3ºC. Termostat på ved 77.7ºC. (7 min)
13:27
77,3
Over tid: Maks 79.6ºC. Lavest 77.3ºC. Termostat på ved 77.9ºC. (6 min)
13:36
77,2
Termostat til ca 78.5ºC.




Over tid: Maks 80.4ºC. Lavest 77.2ºC.
13:44
77,2
Termostat til ca 79ºC.
13:53
77,2

13:59
77,2 0 Ferdig utvask! (1:39 utvask)




Start skylling! Varme av!
14:24


Tappet av 59 liter. Måtte tippe på meskekjelen for å få ut alt.
14:45


Spadd ut masken. Helte vørteren tilbake til kjelen og startet oppkoking.
15:49


Forbereder kokeskjema til å starte 15:55. Tappet ut 0.5 liter, for preboil-SG-prøve og for å lage ølbryggerbrød.




Preboil size: 58.5 liter. Preboil SG: 1.056@30ºC=1.058
15:55


Start kokeskjema!
16:55


Kokeskjema ferdig! (1:00 koking)




Start kjøling! Isolasjon av!
17:00


Start rehydrering av tørrgjær, 2pk Safale S-04.
17:40


Start tapping. Er ca 55 liter i kokekjele.




50 liter til gjæringsspann.




OG=1.063


Bilder

Pakker med humle og gjær

Sirkulering av vørter

Mesking

Klar til å spa ut masken etter mesking og skylling.

50 liter vørter fordelt på to gjæringsspann.



Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Omstikking av vinene

Vinene har stått på gjæringsspann i nesten tre måneder. Noen steg var felles for både hvit- og rødvinen: 1) Stakk om vinen til et rent spann. 2) Tilsatte gjærstopp (poste H som fulgte med vinsettet). 3) Rørte godt, uten å plaske for mye etter hver tilsetning. 4) Tilsatte vinsvovling (1/2 teskje). 5) Vasket gjæringsspannet og stakk om tilbake. 6) Rørte godt, uten å plaske for mye, for å røre ut så mye kullsyre jeg kan. Gjærstopp beskytter vinen mot uønsket videre gjæring. Vinsvovling beskytter duft, farge og smak. Beskytter mot oksygen. Vin #1 Chablis SG: 0.998 Tilsatte kisesol (pose J) og så gelantin (pose K), og rørte godt, før jeg stakk om tilbake til gjæringsspannet. Dette skal hjelpe til å få en klarere hvitvin. Ingen eik til hvitvinen. Stikker om hvitvinen før tilsetninger. Tilsetninger til hvitvinen: gjærstopp, kisesol og gelantin. Vin #2 Cabernet Sauvignon SG: 1.000 Tilsatte 35 gram eikespon, fransk heavy toast til rødvinen. Planen er å l

Nytt bryggeapparat: Beer Brew 60

Jeg kjøpte en Beer Brew 60 (BB60) før jul. Det har vært mange opptatte (og noen for slappe) helger de siste månedene, så jeg har ikke prioritert å brygge noe på en stund. Men i dag fikk jeg sett over alt og testet apparatet. Planen er å brygge øl i morgen. Luftehull på bryggestativet Siden BB60 er en del større enn BB30 så kan jeg ikke bruke den samme plattingen jeg lagde med luftesluser. Jeg borret 9 hull for lufting i bryggestativet, slik at apparatet kan stå rett på plata til stativet uten at det blir for varmt under. Tappekran og kobling til sirkuleringspumpe Det første jeg la merke til var at tappekrana på apparatet er tykkere enn den på Beer Brew 30 (gen. 3), så jeg kunne ikke koble til den samme slangen til sirkuleringspumpa som jeg har brukt tidligere. Jeg forsøkte først å koble på en hurtigkobling fra en slange til en luftkompressor, vaska den lenge i varmt vann med PBW. men den har nok stått ubrukt for lenge - for den lakk. Hurtigkobling fra luftkompressor

Flasking av vinen

Vinen har nå stått litt over 3 måneder og det er på tide å flaske vinen. Jeg ser ikke helt poenget med å bruke vanlige vinflasker, og siden jeg også brygger øl så har jeg mange ølflasker og utstyr for å feste på ølkorker. Jeg hadde noen vinflasker med skrukork liggende, så jeg brukte de, i tillegg til noen champagne-flasker, og resten på ølflasker. Felles for begge vinene var at jeg tilsatte 1/2 teskje vinsvovling i omstikkingskaret. Rørte godt uten å plaske. Vin #1 Chablis Smakte litt tynt og alkoholsk. Ok lengde. Noe stikkelsbær. Flasket på 9 stk vinflasker, 21 stk 0.33 og 8 stk 0.75 champagne-flasker. Totalt 19.5 liter. Original gravity: 1.096 Final gravity: 0.995 (litt ned siste 2 uker) Alkohol i volum: 14.2% Vin #1 Chablis på flasker Vin #2 Cabernet Sauvignon Eikesponen jeg tilsatte har nå ligget i rødvinen i 15 dager. Smakte varmende og med noe fyldighet, av røde modne bær. Bringebær og solbær. God lengde. Litt alkoholsk. Flasket på 5 stk 0.75 ølflasker,