Gå til hovedinnhold

Tapping av #28 Amber Christmas Ale - Sheepshank 2017


Tappet brygg #28 Amber Christmas Ale, Sheepshank 2017, etter 13 dager på gjæringskar.
Dette brygget har blitt tørrhumlet i 7 dager, tilsatt 6 dager etter gjæringsstart.

Brukte ikke humlepose på dette brygget, men lot gjæringsspannet stå i ro inntil jeg stakk om ølet - noe jeg kunne siden jeg hadde plassert spannet på et strategisk bra sted for både gjæring og omstikk for tapping.

Kastet gjæren, som nå har vært brukt til begge Sheepshank bryggene i år.

Tapping gikk veldig greit i dag, med unntak av et par ganger hvor tappen i tappestaven hang seg litt opp. Mulig det skyldes andre problemer enn at den tetta seg - den begynner å bli gammel og kanskje bør byttes ut.

Sukkerlake for karbonering

Øl-temp: 19ºC
Ca 26.5 liter øl i gjæringsspannet, estimert til å bli 25 liter øl etter omstikk.
Ønsker 2.4 vol CO2.

Målte opp 151g hvitt sukker, rørt ut i 5 dl kokende vann.
Basert på faktisk mengde øl ved omstikk på 25.5 liter gir det 2.37 vol CO2.

Final Gravity

Målte FG til å være 1.011 (målt ved 19ºC). Rart at den gjæret såpass mye mer ut enn forrige brygg, men det kan jo være noe rusk og rask som har kommet til i løpet av gjæringsprosessen, eller kanskje gjæren var så godt i gang etter forrige brygg at den orket mer…

Alkohol

Etter tilsetting av sukkerlake for karbonering øker ABV med ca 0.36 prosentpoeng.
Beregnet alkoholinnhold i #28 er 6.28% ABV.

Tapping

Tappet ca 25.5 liter øl på flasker fordelt på 1 stk 2-liter, 12 stk 0.75-liter, 27 stk 0.5-liter og 2 stk 0.33-liter, samt litt til svinn og smaking.

Statistikk

Bryggedato: 05.11.2017
BRYGG NR: 28
Tappedato: 18.11.2017


Gjæring: 13 dager






Navn: Sheepshank 2017 (b)

Øltype: American Amber Ale Volum (liter): 25





Gjær: Safale US-05 (2pk á 11g)











Specific Gravity (SG) SG Brix

OG: 1,055 13,57

FG: 1,011 2,81






ABV før karbonering:
5,92%

Utgjæringsgrad:
79,26%





Karbonering:



ABV før karbonering: 5,92%

Sukker (gram): 151

Sukker / liter (gram): 6,04

ABV økning karbonering: 0,36%

ABV på flaske: 6,28%

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Rengjøring av flasker til første batch

Brygget har nå stått i halvannen uke til gjæring. Det nærmer seg tappedag hvor jeg skal tappe mitt første brygg på 27 liter over på flasker. Jeg har tatt vare på tomme halvliters ølflasker over en lengre periode og har nå ca 60 flasker, som gir en god margin til brygget jeg nå har stående til gjæring. Rengjøring De fleste av flaskene har vært skylt rett etter de er drukket, men jeg gikk på med PBW og flaskebørste allikevel for å være sikker på at de er helt rene når jeg skal tappe over øl på de. Det er kjedelig om dårlig rengjøring av flaskene skal ødelegge for smaken, spesielt etter alt arbeidet og ventingen som allerede er lagt ned i brygget. Jeg fylte en gjæringsspann på 30 liter med varmt vann (som holder kanskje 50°C?), såpass mye vann at det dekker over høyden på flaskene, og blandet ut 2 spiseskjeer med PBW. Det ble nok et litt svakere blandingsforhold enn hva som står på PBW-boksen, men jeg satser på at det holder. Jeg fikk plass til 16 flasker om gangen som jeg dy

Tapping av første batch på flasker

Da var dagen kommet til å tappe ølet over på flasker. Brygget har stått til gjæring i 17 dager (ca 2,5 uker) og aktiviteten i gjærlåsen var stilnet. Desinfisering Flasker til avrenning på flasketre Blandet ut 10 liter lunket (halvvarmt) vann med Star San for desinfisering av gjæringsskann og utstyr. Jeg desinfiserte to gjæringsspann, ett for omstikkingen og ett for å skylle diverse utstyr i, en dråpemåler, og la en god haug med korker i en mindre bøtte med litt Star San-blanding. Jeg fylte flaskespyleren og spylte ca 60 flasker, for det meste 0,5 litersflasker, men også noen på 0,33 liter, som jeg hang på flasketreet. Måling av FG Refraktometeret jeg bestilte med bryggeutstyret kom denne uka. Jeg kalibererte den med noen dråper kaldt springvann. Siden jeg ikke fikk målt OG (original gravity) da jeg satte brygget så klarer jeg ikke nå å regne ut alkoholmengden, men for å teste ut utstyret så målte jeg FG (final gravity) allikevel. For måling av alkoholmengde finnes

Batch #2 - Weissenbier

Tid for å sette batch #2 - en hveteøl. Også dette ølet lager jeg fra et ferdig oppmålt all-grain maltsett, Weissbier fra ølbrygging.no . Startet kl 15:30 med å fylle vann i Beer Brew 30, termostat på 65°C på full effekt. Sirkulerer vann for å jevne ut temperaturen etterhvert. I følge oppskrift skal mesking skje på temperatur i området 63-68°C i 90 minutter. Bryggeskjema Delvis for planlegging og delvis oppdatert med faktiske målinger. Bryggedato: 26.08.2014 BRYGG NR: 2 Øltype: WEISSBIER Volum (liter) 25 Vekt (kg) Malt Maks utbytte/kg/liter Maks utbytte 3 Pilsnermalt 300 36 3 Hvete malt 328 39,36 0 0 6 Malt 75,36 Vekt (g) Humle ALFA (%) Koketid (min) IBU 20 Northern Brewer 10 60 16,0 25 S