Gå til hovedinnhold

Tapping av #28 Amber Christmas Ale - Sheepshank 2017


Tappet brygg #28 Amber Christmas Ale, Sheepshank 2017, etter 13 dager på gjæringskar.
Dette brygget har blitt tørrhumlet i 7 dager, tilsatt 6 dager etter gjæringsstart.

Brukte ikke humlepose på dette brygget, men lot gjæringsspannet stå i ro inntil jeg stakk om ølet - noe jeg kunne siden jeg hadde plassert spannet på et strategisk bra sted for både gjæring og omstikk for tapping.

Kastet gjæren, som nå har vært brukt til begge Sheepshank bryggene i år.

Tapping gikk veldig greit i dag, med unntak av et par ganger hvor tappen i tappestaven hang seg litt opp. Mulig det skyldes andre problemer enn at den tetta seg - den begynner å bli gammel og kanskje bør byttes ut.

Sukkerlake for karbonering

Øl-temp: 19ºC
Ca 26.5 liter øl i gjæringsspannet, estimert til å bli 25 liter øl etter omstikk.
Ønsker 2.4 vol CO2.

Målte opp 151g hvitt sukker, rørt ut i 5 dl kokende vann.
Basert på faktisk mengde øl ved omstikk på 25.5 liter gir det 2.37 vol CO2.

Final Gravity

Målte FG til å være 1.011 (målt ved 19ºC). Rart at den gjæret såpass mye mer ut enn forrige brygg, men det kan jo være noe rusk og rask som har kommet til i løpet av gjæringsprosessen, eller kanskje gjæren var så godt i gang etter forrige brygg at den orket mer…

Alkohol

Etter tilsetting av sukkerlake for karbonering øker ABV med ca 0.36 prosentpoeng.
Beregnet alkoholinnhold i #28 er 6.28% ABV.

Tapping

Tappet ca 25.5 liter øl på flasker fordelt på 1 stk 2-liter, 12 stk 0.75-liter, 27 stk 0.5-liter og 2 stk 0.33-liter, samt litt til svinn og smaking.

Statistikk

Bryggedato: 05.11.2017
BRYGG NR: 28
Tappedato: 18.11.2017


Gjæring: 13 dager






Navn: Sheepshank 2017 (b)

Øltype: American Amber Ale Volum (liter): 25





Gjær: Safale US-05 (2pk á 11g)











Specific Gravity (SG) SG Brix

OG: 1,055 13,57

FG: 1,011 2,81






ABV før karbonering:
5,92%

Utgjæringsgrad:
79,26%





Karbonering:



ABV før karbonering: 5,92%

Sukker (gram): 151

Sukker / liter (gram): 6,04

ABV økning karbonering: 0,36%

ABV på flaske: 6,28%

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Omstikking av vinene

Vinene har stått på gjæringsspann i nesten tre måneder. Noen steg var felles for både hvit- og rødvinen: 1) Stakk om vinen til et rent spann. 2) Tilsatte gjærstopp (poste H som fulgte med vinsettet). 3) Rørte godt, uten å plaske for mye etter hver tilsetning. 4) Tilsatte vinsvovling (1/2 teskje). 5) Vasket gjæringsspannet og stakk om tilbake. 6) Rørte godt, uten å plaske for mye, for å røre ut så mye kullsyre jeg kan. Gjærstopp beskytter vinen mot uønsket videre gjæring. Vinsvovling beskytter duft, farge og smak. Beskytter mot oksygen. Vin #1 Chablis SG: 0.998 Tilsatte kisesol (pose J) og så gelantin (pose K), og rørte godt, før jeg stakk om tilbake til gjæringsspannet. Dette skal hjelpe til å få en klarere hvitvin. Ingen eik til hvitvinen. Stikker om hvitvinen før tilsetninger. Tilsetninger til hvitvinen: gjærstopp, kisesol og gelantin. Vin #2 Cabernet Sauvignon SG: 1.000 Tilsatte 35 gram eikespon, fransk heavy toast til rødvinen. Planen er å l

Nytt bryggeapparat: Beer Brew 60

Jeg kjøpte en Beer Brew 60 (BB60) før jul. Det har vært mange opptatte (og noen for slappe) helger de siste månedene, så jeg har ikke prioritert å brygge noe på en stund. Men i dag fikk jeg sett over alt og testet apparatet. Planen er å brygge øl i morgen. Luftehull på bryggestativet Siden BB60 er en del større enn BB30 så kan jeg ikke bruke den samme plattingen jeg lagde med luftesluser. Jeg borret 9 hull for lufting i bryggestativet, slik at apparatet kan stå rett på plata til stativet uten at det blir for varmt under. Tappekran og kobling til sirkuleringspumpe Det første jeg la merke til var at tappekrana på apparatet er tykkere enn den på Beer Brew 30 (gen. 3), så jeg kunne ikke koble til den samme slangen til sirkuleringspumpa som jeg har brukt tidligere. Jeg forsøkte først å koble på en hurtigkobling fra en slange til en luftkompressor, vaska den lenge i varmt vann med PBW. men den har nok stått ubrukt for lenge - for den lakk. Hurtigkobling fra luftkompressor

Flasking av vinen

Vinen har nå stått litt over 3 måneder og det er på tide å flaske vinen. Jeg ser ikke helt poenget med å bruke vanlige vinflasker, og siden jeg også brygger øl så har jeg mange ølflasker og utstyr for å feste på ølkorker. Jeg hadde noen vinflasker med skrukork liggende, så jeg brukte de, i tillegg til noen champagne-flasker, og resten på ølflasker. Felles for begge vinene var at jeg tilsatte 1/2 teskje vinsvovling i omstikkingskaret. Rørte godt uten å plaske. Vin #1 Chablis Smakte litt tynt og alkoholsk. Ok lengde. Noe stikkelsbær. Flasket på 9 stk vinflasker, 21 stk 0.33 og 8 stk 0.75 champagne-flasker. Totalt 19.5 liter. Original gravity: 1.096 Final gravity: 0.995 (litt ned siste 2 uker) Alkohol i volum: 14.2% Vin #1 Chablis på flasker Vin #2 Cabernet Sauvignon Eikesponen jeg tilsatte har nå ligget i rødvinen i 15 dager. Smakte varmende og med noe fyldighet, av røde modne bær. Bringebær og solbær. God lengde. Litt alkoholsk. Flasket på 5 stk 0.75 ølflasker,