I år ble det dobbelt så mye jul.
Jeg satte enda en runde med Sheepshank, Amber Christmas Ale.
Jeg klarte å finne et balansepunkt på kanten av meskekaret slik at deler av sirkulert vørter rant oppi og resten rant utenfor slik at væskestanden aldri kom faretruende høyt.
Målte OG til 1.052.
Jeg satte enda en runde med Sheepshank, Amber Christmas Ale.
Sirkulering av vørter
Etter den negative erfaringen jeg gjorde meg ved forrige brygg da jeg lot sirkuleringspumpa gå for fullt slik at det rant vørter og maltrester over meskekaret, slik at sirkuleringspumpa gitt tett flere ganger, så unnlot jeg at dette skjedde denne gangen.Jeg klarte å finne et balansepunkt på kanten av meskekaret slik at deler av sirkulert vørter rant oppi og resten rant utenfor slik at væskestanden aldri kom faretruende høyt.
Gjenbruk av gjær
Jeg tappet brygg #27 på flasker denne samme dagen og gjenbrukte gjæren som lå igjen på gjæringsspannet.
Jeg rengjorde og desinfiserte et annet gjæringsspann til dette nye brygget, da det forrige hadde mye størknet gjærrester og humlerester oppover kantene av spannet, så helte jeg over det meste av gjæren etter jeg begynte å tappe av vørteren etter koking.
Bryggeskjema
Bryggedato: | 05.11.2017 | BRYGG NR: | 28 | ||
Navn: | Sheepshank 2017 (b) | ||||
Kategori: | American Amber Ale | Volum (liter) | 25 | ||
Subtype: | Amber Christmas Ale | ||||
BJCP: | 19A @ BJCP 2015 | ||||
Vekt (kg) | Malt | %-andel | Maks utbytte/kg/liter | Maks utbytte | |
5,000 | Pale 3-4 EBC | 76,92% | 296 | 59,20 | |
0,500 | Munich 25 EBC | 7,69% | 268 | 5,36 | |
0,500 | Caramel 30 EBC | 7,69% | 268 | 5,36 | |
0,500 | Caramel 120 EBC | 7,69% | 268 | 5,36 | |
0,00% | 0,00 | ||||
6,500 | Malt | 75,28 | |||
Vekt (g) | Humle | ALFA (%) | Koketid (min) | IBU | |
18,00 | Chinook (2014, 12.7% aa) FWH | 8,5 | 90 | 14,8 | |
50,00 | Centennial | 9,7 | 15 | 21,8 | |
50,00 | Centennial | 9,7 | 2 | 3,7 | |
0,0 | |||||
0,0 | |||||
118,00 | HUMLE | 40,4 | |||
Vekt (g) | Tilsetninger | Koketid (min) | Utgjæring | ||
50,00 | Centennial | tørrhumle, etter 7d | |||
0,00 | |||||
0,00 | |||||
50,00 | Tilsetninger | 0,00 | |||
Tilsetting av vann (ºC) | Mål (ºC) | Tid (min) | Liter | ||
Innmesk | 73 | 66 | 5 | 22 | |
1. mesking | 66 | 60 | |||
2. mesking | 78 | 5 | |||
Utvask | 80 | 78 | 30 | 14 | |
Vannjusteringer | Natron (E500) | Kalsiumsulfat (gips) | Kalsiumklorid | Kalsium-karbonat (kritt) (E170) | |
Formel | --- | NaHCO3 | CaSO4 | CaCl2 | CaCO3 |
Innmesk | 2g | 9g | 2g | ||
1. mesking | |||||
2. mesking | |||||
Utvask | 5g | ||||
Måltall: | |||||
(oechsle grader) | (oechsle grader) | ||||
OG: | 55 | FG: | 16 | ||
Førkok SG: | 52 | ||||
Utnyttelse mesking: | 73% | ABV: | 6,4 % | ||
Bitterhet (IBU): | 36 | ||||
Gjær type | Safale US-05 (2pk á 11g) | Farge (EBC): | 21 | ||
Dato | Temp (C) | Tid | |||
1. Gjæring | 20,0 | 2 uker | |||
2. Gjæring | |||||
Flasking/Karbonering | 20,0 | 2 uker |
Kokeskjema
Bryggedato: | 05.11.2017 | BRYGG NR: | 28 | |
Navn: | Sheepshank 2017 (b) | Koketid (min): | 70 | |
Fra start | Koketid (min) | Hva / Oppgave | ||
-20 | 90 | Humle 1 (First Wort Hopping) | ||
0 | 70 | Kok | ||
55 | 15 | Humle 2 | ||
55 | 15 | Protafloc, halv tablett | ||
56 | 14 | Kjølespiral oppi, for desinfisering | ||
68 | 2 | Humle 3 | ||
68 | 2 | Yeast-VIT, ca 2 gram | ||
70 | 0 | Skru av koker. Start kjøling. |
Målinger SG
Målte Preboil SG til 1.050.Målte OG til 1.052.
Målinger gjort med hydrometer.
Bryggelogg
Bryggedato: | 05.11.2017 | BRYGG NR: | 28 | ||||
Navn: | Sheepshank 2017 (b) | ||||||
Label på min BB30 viser 10 prosentpoeng for lite. I skjemaet er effekt korrigert til å vise faktisk effekt (for varmekilde 2). Varmekilde 1 er alltid på, ved mindre noe annet er notert. | |||||||
Effekt: 0% = 1.7A , 20% = 3.0A , 60% = 7.5A , 100% = 10A (2240W) | |||||||
Temperatur | |||||||
Klokke | Koker | Mesk | Effekt | Kommentar | |||
13:15 | 13 | 100% | 22 liter til innmesk. Startet oppvarming til 73ºC. | ||||
13:40 | 44 | 100% | Tilsatt vannjusteringer. Målt opp 14 liter til skylling. | ||||
14:03 | 71 | 72,5 | 0% | Start innmesk. | |||
14:08 | 70 | 64,6 | AV | Ferdig innmesk. Sirk m/bøtte. Isolert. Start mesketrinn 1. | |||
14:45 | 64 | 64,3 | 0% | Keep Warm. | |||
15:25 | 72 | 64,3 | 20% | 62.9ºC på siden i mesken. | |||
16:28 | 83 | 65,0 | 0% | Termostat på ca 78-80ºC. Sirk m/bøtte. | |||
16:50 | 79 | 67,0 | 20% | Sirk m/bøtte. Slutt mesketrinn 1 (ca 2:42 timer)! Økt mot 78ºC. | |||
17:04 | 76 | 68,5 | 40% | Sirk m/bøtte. | |||
17:13 | 75 | 50% | Sirk m/pumpe. | ||||
17:19 | 76 | 67,9 | 50% | Sirk oppi/utenfor. | |||
17:31 | 79 | 67,3 | 50% | Sirk oppi/utenfor. | |||
17:35 | 77 | 67,3 | 50% | Sirk delvis oppi (la slangen på kanten av maltsila). | |||
17:36 | 77 | 70,2 | 50% | ||||
17:38 | 77 | 72,1 | 50% | ||||
17:42 | 78 | 75,0 | 0% | ||||
17:46 | 78 | 75,2 | 50% | Sirk stopp! Avslutter mesketrinn 2! | |||
17:49 | 0% | Løftet opp maltsil. Start skylling. | |||||
18:00 | 70% | First Wort Hopping, H1 oppi. Ferdig skylling. | |||||
18:50 | 99 | 60% | Koker! Start kokeskjema. | ||||
19:02 | Preboil size: 45cm høyde = 30.7 liter. Preboil-SG=1.050@20ºC. | ||||||
19:45 | H2 oppi. Whirlfloc oppi. Kjølespiral oppi. | ||||||
19:58 | H3 oppi. Yeast-VIT oppi. | ||||||
20:00 | AV | Start kjøling! | |||||
20:58 | 27 liter i gjæringsspann, inkl ca 1 liter gjærslurry. | ||||||
21:43 | OG=1.053SG@15.6ºC = 1.052SG. | ||||||
22:00 | Ferdig vasket! Bryggedag på 8:45 timer, inklusive tapping av forrige brygg (#27). |
Bilder
Stakk om #27 for tapping mens meskingen av #28 pågikk. |
Flasker klare for tapping av #27 |
Overføring av #28 til gjæingsspann. |
Kommentarer
Legg inn en kommentar