Gå til hovedinnhold

Batch #28 - American Amber Christmas Ale - Sheepshank 2017 (b)

I år ble det dobbelt så mye jul.
Jeg satte enda en runde med Sheepshank, Amber Christmas Ale.

Sirkulering av vørter

Etter den negative erfaringen jeg gjorde meg ved forrige brygg da jeg lot sirkuleringspumpa gå for fullt slik at det rant vørter og maltrester over meskekaret, slik at sirkuleringspumpa gitt tett flere ganger, så unnlot jeg at dette skjedde denne gangen.
Jeg klarte å finne et balansepunkt på kanten av meskekaret slik at deler av sirkulert vørter rant oppi og resten rant utenfor slik at væskestanden aldri kom faretruende høyt.

Gjenbruk av gjær

Jeg tappet brygg #27 på flasker denne samme dagen og gjenbrukte gjæren som lå igjen på gjæringsspannet.
Jeg rengjorde og desinfiserte et annet gjæringsspann til dette nye brygget, da det forrige hadde mye størknet gjærrester og humlerester oppover kantene av spannet, så helte jeg over det meste av gjæren etter jeg begynte å tappe av vørteren etter koking.

Bryggeskjema

Bryggedato: 05.11.2017
BRYGG NR: 28






Navn: Sheepshank 2017 (b)


Kategori: American Amber Ale Volum (liter) 25
Subtype: Amber Christmas Ale


BJCP: 19A @ BJCP 2015








Vekt (kg) Malt %-andel Maks utbytte/kg/liter Maks utbytte
5,000 Pale 3-4 EBC 76,92% 296 59,20
0,500 Munich 25 EBC 7,69% 268 5,36
0,500 Caramel 30 EBC 7,69% 268 5,36
0,500 Caramel 120 EBC 7,69% 268 5,36


0,00%
0,00
6,500 Malt

75,28






Vekt (g) Humle ALFA (%) Koketid (min) IBU
18,00 Chinook (2014, 12.7% aa) FWH 8,5 90 14,8
50,00 Centennial 9,7 15 21,8
50,00 Centennial 9,7 2 3,7




0,0




0,0
118,00 HUMLE

40,4






Vekt (g) Tilsetninger Koketid (min) Utgjæring
50,00 Centennial tørrhumle, etter 7d




0,00



0,00
50,00 Tilsetninger
0,00












Tilsetting av vann (ºC) Mål (ºC) Tid (min) Liter
Innmesk 73 66 5 22
1. mesking
66 60

2. mesking
78 5

Utvask 80 78 30 14












Vannjusteringer Natron (E500) Kalsiumsulfat (gips) Kalsiumklorid Kalsium-karbonat (kritt) (E170)
Formel --- NaHCO3 CaSO4 CaCl2 CaCO3
Innmesk
2g 9g
2g
1. mesking




2. mesking




Utvask

5g













Måltall:





(oechsle grader)
(oechsle grader)
OG: 55 FG: 16
Førkok SG: 52









Utnyttelse mesking: 73%
ABV: 6,4 %









Bitterhet (IBU): 36
Gjær type Safale US-05 (2pk á 11g)
Farge (EBC): 21














Dato Temp (C) Tid
1. Gjæring

20,0 2 uker
2. Gjæring









Flasking/Karbonering

20,0 2 uker


Kokeskjema

Bryggedato: 05.11.2017
BRYGG NR: 28





Navn: Sheepshank 2017 (b) Koketid (min): 70










Fra start Koketid (min) Hva / Oppgave
-20 90 Humle 1 (First Wort Hopping)
0 70 Kok
55 15 Humle 2
55 15 Protafloc, halv tablett
56 14 Kjølespiral oppi, for desinfisering
68 2 Humle 3
68 2 Yeast-VIT, ca 2 gram
70 0 Skru av koker. Start kjøling.

Målinger SG

Målte Preboil SG til 1.050.
Målte OG til 1.052.

Målinger gjort med hydrometer.

Bryggelogg


Bryggedato: 05.11.2017
BRYGG NR: 28

Navn: Sheepshank 2017 (b)










Label på min BB30 viser 10 prosentpoeng for lite. I skjemaet er effekt korrigert til å vise faktisk effekt (for varmekilde 2). Varmekilde 1 er alltid på, ved mindre noe annet er notert.
Effekt: 0% = 1.7A , 20% = 3.0A , 60% = 7.5A , 100% = 10A (2240W)


Temperatur




Klokke Koker Mesk Effekt Kommentar


13:15 13
100% 22 liter til innmesk. Startet oppvarming til 73ºC.
13:40 44
100% Tilsatt vannjusteringer. Målt opp 14 liter til skylling.
14:03 71 72,5 0% Start innmesk.
14:08 70 64,6 AV Ferdig innmesk. Sirk m/bøtte. Isolert. Start mesketrinn 1.
14:45 64 64,3 0% Keep Warm.
15:25 72 64,3 20% 62.9ºC på siden i mesken.
16:28 83 65,0 0% Termostat på ca 78-80ºC. Sirk m/bøtte.
16:50 79 67,0 20% Sirk m/bøtte. Slutt mesketrinn 1 (ca 2:42 timer)! Økt mot 78ºC.
17:04 76 68,5 40% Sirk m/bøtte.
17:13 75
50% Sirk m/pumpe.
17:19 76 67,9 50% Sirk oppi/utenfor.
17:31 79 67,3 50% Sirk oppi/utenfor.
17:35 77 67,3 50% Sirk delvis oppi (la slangen på kanten av maltsila).
17:36 77 70,2 50%
17:38 77 72,1 50%
17:42 78 75,0 0%
17:46 78 75,2 50% Sirk stopp! Avslutter mesketrinn 2!
17:49

0% Løftet opp maltsil. Start skylling.
18:00

70% First Wort Hopping, H1 oppi. Ferdig skylling.
18:50 99
60% Koker! Start kokeskjema.
19:02


Preboil size: 45cm høyde = 30.7 liter. Preboil-SG=1.050@20ºC.
19:45


H2 oppi. Whirlfloc oppi. Kjølespiral oppi.
19:58


H3 oppi. Yeast-VIT oppi.
20:00

AV Start kjøling!
20:58


27 liter i gjæringsspann, inkl ca 1 liter gjærslurry.
21:43


OG=1.053SG@15.6ºC = 1.052SG.
22:00


Ferdig vasket! Bryggedag på 8:45 timer, inklusive tapping av forrige brygg (#27).


Bilder

Stakk om #27 for tapping mens meskingen av #28 pågikk.

Flasker klare for tapping av #27

Overføring av #28 til gjæingsspann.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Rengjøring av flasker til første batch

Brygget har nå stått i halvannen uke til gjæring. Det nærmer seg tappedag hvor jeg skal tappe mitt første brygg på 27 liter over på flasker. Jeg har tatt vare på tomme halvliters ølflasker over en lengre periode og har nå ca 60 flasker, som gir en god margin til brygget jeg nå har stående til gjæring. Rengjøring De fleste av flaskene har vært skylt rett etter de er drukket, men jeg gikk på med PBW og flaskebørste allikevel for å være sikker på at de er helt rene når jeg skal tappe over øl på de. Det er kjedelig om dårlig rengjøring av flaskene skal ødelegge for smaken, spesielt etter alt arbeidet og ventingen som allerede er lagt ned i brygget. Jeg fylte en gjæringsspann på 30 liter med varmt vann (som holder kanskje 50°C?), såpass mye vann at det dekker over høyden på flaskene, og blandet ut 2 spiseskjeer med PBW. Det ble nok et litt svakere blandingsforhold enn hva som står på PBW-boksen, men jeg satser på at det holder. Jeg fikk plass til 16 flasker om gangen som jeg dy

Tapping av første batch på flasker

Da var dagen kommet til å tappe ølet over på flasker. Brygget har stått til gjæring i 17 dager (ca 2,5 uker) og aktiviteten i gjærlåsen var stilnet. Desinfisering Flasker til avrenning på flasketre Blandet ut 10 liter lunket (halvvarmt) vann med Star San for desinfisering av gjæringsskann og utstyr. Jeg desinfiserte to gjæringsspann, ett for omstikkingen og ett for å skylle diverse utstyr i, en dråpemåler, og la en god haug med korker i en mindre bøtte med litt Star San-blanding. Jeg fylte flaskespyleren og spylte ca 60 flasker, for det meste 0,5 litersflasker, men også noen på 0,33 liter, som jeg hang på flasketreet. Måling av FG Refraktometeret jeg bestilte med bryggeutstyret kom denne uka. Jeg kalibererte den med noen dråper kaldt springvann. Siden jeg ikke fikk målt OG (original gravity) da jeg satte brygget så klarer jeg ikke nå å regne ut alkoholmengden, men for å teste ut utstyret så målte jeg FG (final gravity) allikevel. For måling av alkoholmengde finnes

Batch #2 - Weissenbier

Tid for å sette batch #2 - en hveteøl. Også dette ølet lager jeg fra et ferdig oppmålt all-grain maltsett, Weissbier fra ølbrygging.no . Startet kl 15:30 med å fylle vann i Beer Brew 30, termostat på 65°C på full effekt. Sirkulerer vann for å jevne ut temperaturen etterhvert. I følge oppskrift skal mesking skje på temperatur i området 63-68°C i 90 minutter. Bryggeskjema Delvis for planlegging og delvis oppdatert med faktiske målinger. Bryggedato: 26.08.2014 BRYGG NR: 2 Øltype: WEISSBIER Volum (liter) 25 Vekt (kg) Malt Maks utbytte/kg/liter Maks utbytte 3 Pilsnermalt 300 36 3 Hvete malt 328 39,36 0 0 6 Malt 75,36 Vekt (g) Humle ALFA (%) Koketid (min) IBU 20 Northern Brewer 10 60 16,0 25 S