Gå til hovedinnhold

Tapping av #22 Amber Christmas Ale - Sheepshank 2016

Tappet brygg #22 Amber Christmas Ale, Sheepshank 2016, etter 15 dager på gjæringskar.
Dette brygget har blitt tørrhumlet i 7 dager, tilsatt 8 dager etter gjæringsstart.

Tid på tappedag: 4  timer inkludert vask.

Høstet ikke gjær fordi denne var for uren på grunn av tørrhumlingen.

Problemer med tett flaskefyllerstav

Flaskefylleren ga meg trøbbel i dag med at tappen til ventilen i bunnen av staven etter hvert hang seg opp, slik at tappingen ikke lenger stoppet når jeg løfta opp flaskefylleren.

Dette resulterte i en del søl, og jeg mistenker at en del flasker kan ha fått unødvendig med oksygen i seg fordi jeg måtte helle ut noe av ølet for å gi litt rom på toppen av flaska.
Disse uheldige flaskene er merka slik at de kan nytes først.
Etter å ha koblet den av og vaska tappestaven så gikk det fint igjen.

Jeg mistenker at tørrhumlingen er skyld i dette problemet, for jeg kunne se noen små klumper/korn i flaskefylleren.
Lurer på om jeg kan koble til noe filter på innsiden av krana på gjæringsspannet jeg bruker til tapping...

Sukkerlake for karbonering

Øl-temp: 19ºC.
2.31 VolCO2.
162 gram hvitt sukker blandet i 3 dl kokende vann.

Final Gravity

Målte 1.016 SG med hydrometer.
Målte 7.2ºBrix med refraktometer, som etter korrigering er 1.013 SG (3.41ºBrix).

Alkohol

Etter tilsetting av sukkerlake for karbonering øker ABV med 0.37%.
Beregnet alkoholinnhold i #22 er 6.65%.

Tapping

Tappet ca 25.9 liter øl fordelt på 45 stk 0.5l, 1 stk 2.0l, 1 stk 0.75l og 2 stk 0.33 liter.
Inkludert smaking og søl ble det omtrent 26 liter.

Statistikk

Bryggedato: 05.11.2016
BRYGG NR: 22
Tappedato: 20.11.2016


Gjæring: 15 dager






Navn: Sheepshank 2016

Øltype: American Amber Ale Volum (liter): 26





Gjær: Safale US-05 (2pk á 11g)











Specific Gravity (SG) SG Brix

OG: 1.062 15.21

FG: 1.016 4.08






ABV før karbonering:
6.28%

Utgjæringsgrad:
73.18%





Karbonering:



ABV før karbonering: 6.28%

Sukker (gram): 162

Sukker / liter (gram): 6.23

ABV økning karbonering: 0.37%

ABV på flaske: 6.65%

Bilder

Omstikking av øl for tilsetting av sukkerlake

Heverten i gang under omstikking


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Omstikking av vinene

Vinene har stått på gjæringsspann i nesten tre måneder. Noen steg var felles for både hvit- og rødvinen: 1) Stakk om vinen til et rent spann. 2) Tilsatte gjærstopp (poste H som fulgte med vinsettet). 3) Rørte godt, uten å plaske for mye etter hver tilsetning. 4) Tilsatte vinsvovling (1/2 teskje). 5) Vasket gjæringsspannet og stakk om tilbake. 6) Rørte godt, uten å plaske for mye, for å røre ut så mye kullsyre jeg kan. Gjærstopp beskytter vinen mot uønsket videre gjæring. Vinsvovling beskytter duft, farge og smak. Beskytter mot oksygen. Vin #1 Chablis SG: 0.998 Tilsatte kisesol (pose J) og så gelantin (pose K), og rørte godt, før jeg stakk om tilbake til gjæringsspannet. Dette skal hjelpe til å få en klarere hvitvin. Ingen eik til hvitvinen. Stikker om hvitvinen før tilsetninger. Tilsetninger til hvitvinen: gjærstopp, kisesol og gelantin. Vin #2 Cabernet Sauvignon SG: 1.000 Tilsatte 35 gram eikespon, fransk heavy toast til rødvinen. Planen er å l...

Flasking av vinen

Vinen har nå stått litt over 3 måneder og det er på tide å flaske vinen. Jeg ser ikke helt poenget med å bruke vanlige vinflasker, og siden jeg også brygger øl så har jeg mange ølflasker og utstyr for å feste på ølkorker. Jeg hadde noen vinflasker med skrukork liggende, så jeg brukte de, i tillegg til noen champagne-flasker, og resten på ølflasker. Felles for begge vinene var at jeg tilsatte 1/2 teskje vinsvovling i omstikkingskaret. Rørte godt uten å plaske. Vin #1 Chablis Smakte litt tynt og alkoholsk. Ok lengde. Noe stikkelsbær. Flasket på 9 stk vinflasker, 21 stk 0.33 og 8 stk 0.75 champagne-flasker. Totalt 19.5 liter. Original gravity: 1.096 Final gravity: 0.995 (litt ned siste 2 uker) Alkohol i volum: 14.2% Vin #1 Chablis på flasker Vin #2 Cabernet Sauvignon Eikesponen jeg tilsatte har nå ligget i rødvinen i 15 dager. Smakte varmende og med noe fyldighet, av røde modne bær. Bringebær og solbær. God lengde. Litt alkoholsk. Flasket på 5 stk 0.75 ølflasker, ...

Humlevann fra egenhøstet Northern Brewer

Dagen etter jeg brygget et dassøl med fersk egenhøstet Northern Brewer humle, så renset jeg mer av humlen og lagde humlevann. Oppskrift: 1,5 liter vann på 87ºC 106g fersk humle som trekkes i 3 minutter 5g fjellhonning Smakte veldig bittert uten noe søtning, men det ble noe bedre med honning. Allikevel var det noe bittert og sært. Ved å blande det ut med lik andel vann så smaker det bedre. Resultatet ble 1,1 liter "sterk" humlevann som jeg satte i kjøleskapet. Utvannes med lik del vann ved servering.