søndag 20. november 2016

Tapping av #22 Amber Christmas Ale - Sheepshank 2016

Tappet brygg #22 Amber Christmas Ale, Sheepshank 2016, etter 15 dager på gjæringskar.
Dette brygget har blitt tørrhumlet i 7 dager, tilsatt 8 dager etter gjæringsstart.

Tid på tappedag: 4  timer inkludert vask.

Høstet ikke gjær fordi denne var for uren på grunn av tørrhumlingen.

Problemer med tett flaskefyllerstav

Flaskefylleren ga meg trøbbel i dag med at tappen til ventilen i bunnen av staven etter hvert hang seg opp, slik at tappingen ikke lenger stoppet når jeg løfta opp flaskefylleren.

Dette resulterte i en del søl, og jeg mistenker at en del flasker kan ha fått unødvendig med oksygen i seg fordi jeg måtte helle ut noe av ølet for å gi litt rom på toppen av flaska.
Disse uheldige flaskene er merka slik at de kan nytes først.
Etter å ha koblet den av og vaska tappestaven så gikk det fint igjen.

Jeg mistenker at tørrhumlingen er skyld i dette problemet, for jeg kunne se noen små klumper/korn i flaskefylleren.
Lurer på om jeg kan koble til noe filter på innsiden av krana på gjæringsspannet jeg bruker til tapping...

Sukkerlake for karbonering

Øl-temp: 19ºC.
2.31 VolCO2.
162 gram hvitt sukker blandet i 3 dl kokende vann.

Final Gravity

Målte 1.016 SG med hydrometer.
Målte 7.2ºBrix med refraktometer, som etter korrigering er 1.013 SG (3.41ºBrix).

Alkohol

Etter tilsetting av sukkerlake for karbonering øker ABV med 0.37%.
Beregnet alkoholinnhold i #22 er 6.65%.

Tapping

Tappet ca 25.9 liter øl fordelt på 45 stk 0.5l, 1 stk 2.0l, 1 stk 0.75l og 2 stk 0.33 liter.
Inkludert smaking og søl ble det omtrent 26 liter.

Statistikk

Bryggedato: 05.11.2016
BRYGG NR: 22
Tappedato: 20.11.2016


Gjæring: 15 dager






Navn: Sheepshank 2016

Øltype: American Amber Ale Volum (liter): 26





Gjær: Safale US-05 (2pk á 11g)











Specific Gravity (SG) SG Brix

OG: 1.062 15.21

FG: 1.016 4.08






ABV før karbonering:
6.28%

Utgjæringsgrad:
73.18%





Karbonering:



ABV før karbonering: 6.28%

Sukker (gram): 162

Sukker / liter (gram): 6.23

ABV økning karbonering: 0.37%

ABV på flaske: 6.65%

Bilder

Omstikking av øl for tilsetting av sukkerlake

Heverten i gang under omstikking


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar