Gå til hovedinnhold

Batch #22 - Amber Christmas Ale 2016

Snart er det jul igjen!

... og Amber Christmas Ale har blitt en gjenganger hos meg, og den skal komme på bordet til julematen i år også.
I år har jeg bestemt meg for å gå tilbake til tørrhumling, som jeg gjorde for 2 år siden.

Dårlig flow i sirkulasjonspumpe

Under mesking fikk jeg problemer med sirkulasjonspumpa til BB30, da den bare stoppa.
Det virka som den sto i spenning, slurra eller noe, men etter litt tid og gjentatte forsøk på å skru den av og på, så starta den igjen og gikk fint resten av meskeperioden.

Strømmåler

Koblet til en nyinnkjøpt strømmåler mellom strømstikk og BB30, og leste av målinger for følgende effekt-prosenter på BB30:
  • 0% = 1.7A
  • 20% = 3.0A
  • 60% = 7.5A
  • 100% = 10A (2240W)


Bryggeskjema

Bryggedato: 05.11.2016
BRYGG NR: 22





Navn: Sheepshank 2016

Kategori: American Amber Ale Volum (liter) 25
Subtype: Amber Christmas Ale

BJCP: 19A @ BJCP 2015






Vekt (kg) Malt %-andel Maks utbytte/kg/liter Maks utbytte
5.000 Pale 3-4 EBC 76.92% 296 59.20
0.500 Munich 25 EBC 7.69% 268 5.36
0.500 Caramel 30 EBC 7.69% 268 5.36
0.500 Caramel 120 EBC 7.69% 268 5.36


0.00%
0.00
6.500 Malt

75.28





Vekt (g) Humle ALFA (%) Koketid (min) IBU
15.00 Chinook (2014, 12.7% aa) 10 60 13.1
50.00 Centennial 9.4 15 20.4
50.00 Centennial 9.4 2 3.5




0.0




0.0
115.00 HUMLE

37.0





Vekt (g) Tilsetninger Koketid (min) Utgjæring
50.00 Centennial tørrhumle, etter 7d



0.00



0.00
50.00 Tilsetninger
0.00










Tilsetting av vann (ºC) Mål (ºC) Tid (min) Liter
Innmesk 70 64 20 22
1. mesking
71 20
2. mesking
78 5
Utvask 80 78 30 14










Vannjusteringer Natron Kalsiumsulfat (gips) Kalsiumklorid
Formel --- NaHCO3 CaSO4 CaCl2
Innmesk
2g 8g
1. mesking



2. mesking



Utvask

5g










Måltall:




(oechsle grader)
(oechsle grader)
OG: 64 FG: 16
Førkok SG: 56







Utnyttelse: 85%
ABV: 6.2 %








Bitterhet (IBU): 34
Gjær type Safale US-05 (2pk á 11g)
Farge (EBC): 21












Dato Temp (C) Tid
1. Gjæring

20.0 2 uker
2. Gjæring







Flasking/Karbonering

20.0 2 uker

Kokeskjema

Bryggedato: 05.11.2016
BRYGG NR: 22





Navn: Sheepshank 2016 Koketid (min): 75










Fra start Koketid (min) Hva / Oppgave
0 75 Kok
15 60 Humle 1
60 15 Humle 2
60 15 Protafloc, halv tablett
61 14 Kjølespiral oppi, for desinfisering
73 2 Humle 3
73 2 Yeast-VIT, ca 2 gram
75 0 Skru av koker. Start kjøling.

Målinger SG/Brix

Test # Tid Kommentar
Refrakto #1
Refrakto #2
Hydro #1
Hydro #2






SG BRIX
SG BRIX
SG
SG
1
Rent vann
1.000 0.0







2
Avrenning maltsil #1 (tatt med)
1.011 3.0






6
Før kok (pre-boil)
1.055 14.0



1.055


7
OG (etter kok, ingen Wort Correct)
1.056 13.8



1.062



Bryggelogg

Kommentarer:
Label på min BB30 viser 10 prosentpoeng for lite. I skjemaet er effekt korrigert til å vise faktisk effekt (for varmekilde 2). Varmekilde 1 er alltid på, ved mindre noe annet er notert.
Effekt: 0% = 1.7A , 20% = 3.0A , 60% = 7.5A , 100% = 10A (2240W)


Temperatur




Klokke Koker Mesk Effekt Kommentar


12:23 16
70% Start oppvarming av 22 liter vann til 70ºC.
12:30


8 gram kalsiumsulfat
12:35


2 gram Natron
13:13 70 70.0 20% Start innmesk.
13:19

0%
13:22


Ferdig innmesk (9 min).
13:30 68 63.2 0% Sirkulert noe med bøtte og så pumpe. Litt dårlig flow. Slangen til pumpa har vridd seg noe.
13:39 70 63.2 0%
13:50 66 63.0 20%
13:52

65% Start mesketrinn 2 (til 71ºC).
13:54 72 63.2

13:55 77 63.2 40% Sirk oppi/utenfor.
14:01 72 67.0 60%
14:04 73 68.9 60%
14:05 74 69.9 60%
14:06 75 70.1 60%
14:07 74 70.5 30%
14:08 75 70.9 0% Nådd mesketrinn 2 (71ºC) (16 min).
14:10 72 71.2 0% Sirk av.
14:12 70 71.3 0%
14:26 68 71.1 20%
14:29 66 71.1 60% Start mesketrinn 3 (78ºC). Sirk utenfor.
14:36 77 70.9 60% Sirk utenfor.
14:38 78 70.9 60% Sirk oppi/utenfor.
14:40 78 75.9 40%
14:41 78 76.1 50%
14:44 78 76.5 50%
14:50


Pumpa stoppa pluttselig. Etter litt tid, skrudde av og på, så starta den igjen.
14:52 80
30%
14:53 80 77.2 30%
14:56 79 77.7 0% Nådd mesketrinn 3 (78ºC) (25 min).
15:00 77 77.8 10% Koblet fra pumpe.
15:07 76
60% Løftet opp maltsil.
15:12 79
80% Skylt med 4.5 liter vann på 78ºC.
15:15


Skylt med 1.5 liter vann på 77ºC.
15:25


Skylt totalt med 14 liter på 76-78ºC. Totalt ca 15 minutter skylling.
15:39


Preboil-size ~30.7 liter (46.5 cm høyt i koker).
15:45 99
60% Koker! Start kokeskjema.
16:00

60% H1 oppi.
16:45

60% H2 oppi. Protafloc oppi.
16:46

70% Kjølespiral oppi. Høyere effekt for å veie opp for kaldere kjøler.
16:48

60%
16:58


H3 oppi. Yeast-VIT oppi.
17:00

AV Varme av. Start kjøling.
17:05


Rehydrerer 2pk á 11g Safale US-05 gjær.
17:35


Glemte å lese av OG. Øste ut litt fra spannet for avlesing, som er litt uttynnet med ca 4 dl gjær etter rehydrering. Totalt 27.3 liter. Satt til gjæring på 19ºC.

Temperaturer

Figur viser temperatur avlest fra BB30 (Koker) med blå strek og temperatur målt med digitalt termometer i mesken med rød strek.

Bilder

Centennial både til aromahumle i kok og tørrhumling.
Batch 22 gjærer. Her fra 06.11.2016

Oppdatering 06.11.2016

Vørteren ble satt til gjæring på 19ºC, men noen timer senere på kvelden var det 16ºC i rommet. Neste dag var det fra 16ºC til 18ºC i gjæringsrommet.
Flyttet gjæringsspannet til et annet rom, som kan holde litt høyere temperatur. Satte en ovn ved siden av på 18ºC.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Rengjøring av flasker til første batch

Brygget har nå stått i halvannen uke til gjæring. Det nærmer seg tappedag hvor jeg skal tappe mitt første brygg på 27 liter over på flasker. Jeg har tatt vare på tomme halvliters ølflasker over en lengre periode og har nå ca 60 flasker, som gir en god margin til brygget jeg nå har stående til gjæring. Rengjøring De fleste av flaskene har vært skylt rett etter de er drukket, men jeg gikk på med PBW og flaskebørste allikevel for å være sikker på at de er helt rene når jeg skal tappe over øl på de. Det er kjedelig om dårlig rengjøring av flaskene skal ødelegge for smaken, spesielt etter alt arbeidet og ventingen som allerede er lagt ned i brygget. Jeg fylte en gjæringsspann på 30 liter med varmt vann (som holder kanskje 50°C?), såpass mye vann at det dekker over høyden på flaskene, og blandet ut 2 spiseskjeer med PBW. Det ble nok et litt svakere blandingsforhold enn hva som står på PBW-boksen, men jeg satser på at det holder. Jeg fikk plass til 16 flasker om gangen som jeg dy

Tapping av første batch på flasker

Da var dagen kommet til å tappe ølet over på flasker. Brygget har stått til gjæring i 17 dager (ca 2,5 uker) og aktiviteten i gjærlåsen var stilnet. Desinfisering Flasker til avrenning på flasketre Blandet ut 10 liter lunket (halvvarmt) vann med Star San for desinfisering av gjæringsskann og utstyr. Jeg desinfiserte to gjæringsspann, ett for omstikkingen og ett for å skylle diverse utstyr i, en dråpemåler, og la en god haug med korker i en mindre bøtte med litt Star San-blanding. Jeg fylte flaskespyleren og spylte ca 60 flasker, for det meste 0,5 litersflasker, men også noen på 0,33 liter, som jeg hang på flasketreet. Måling av FG Refraktometeret jeg bestilte med bryggeutstyret kom denne uka. Jeg kalibererte den med noen dråper kaldt springvann. Siden jeg ikke fikk målt OG (original gravity) da jeg satte brygget så klarer jeg ikke nå å regne ut alkoholmengden, men for å teste ut utstyret så målte jeg FG (final gravity) allikevel. For måling av alkoholmengde finnes

Batch #2 - Weissenbier

Tid for å sette batch #2 - en hveteøl. Også dette ølet lager jeg fra et ferdig oppmålt all-grain maltsett, Weissbier fra ølbrygging.no . Startet kl 15:30 med å fylle vann i Beer Brew 30, termostat på 65°C på full effekt. Sirkulerer vann for å jevne ut temperaturen etterhvert. I følge oppskrift skal mesking skje på temperatur i området 63-68°C i 90 minutter. Bryggeskjema Delvis for planlegging og delvis oppdatert med faktiske målinger. Bryggedato: 26.08.2014 BRYGG NR: 2 Øltype: WEISSBIER Volum (liter) 25 Vekt (kg) Malt Maks utbytte/kg/liter Maks utbytte 3 Pilsnermalt 300 36 3 Hvete malt 328 39,36 0 0 6 Malt 75,36 Vekt (g) Humle ALFA (%) Koketid (min) IBU 20 Northern Brewer 10 60 16,0 25 S