Snart er det jul igjen!
... og Amber Christmas Ale har blitt en gjenganger hos meg, og den skal komme på bordet til julematen i år også.
I år har jeg bestemt meg for å gå tilbake til tørrhumling, som jeg gjorde for 2 år siden.
... og Amber Christmas Ale har blitt en gjenganger hos meg, og den skal komme på bordet til julematen i år også.
I år har jeg bestemt meg for å gå tilbake til tørrhumling, som jeg gjorde for 2 år siden.
Dårlig flow i sirkulasjonspumpe
Under mesking fikk jeg problemer med sirkulasjonspumpa til BB30, da den bare stoppa.
Det virka som den sto i spenning, slurra eller noe, men etter litt tid og gjentatte forsøk på å skru den av og på, så starta den igjen og gikk fint resten av meskeperioden.
Strømmåler
Koblet til en nyinnkjøpt strømmåler mellom strømstikk og BB30, og leste av målinger for følgende effekt-prosenter på BB30:
Bryggeskjema
Bryggedato: | 05.11.2016 | BRYGG NR: | 22 | |
Navn: | Sheepshank 2016 | |||
Kategori: | American Amber Ale | Volum (liter) | 25 | |
Subtype: | Amber Christmas Ale | |||
BJCP: | 19A @ BJCP 2015 | |||
Vekt (kg) | Malt | %-andel | Maks utbytte/kg/liter | Maks utbytte |
5.000 | Pale 3-4 EBC | 76.92% | 296 | 59.20 |
0.500 | Munich 25 EBC | 7.69% | 268 | 5.36 |
0.500 | Caramel 30 EBC | 7.69% | 268 | 5.36 |
0.500 | Caramel 120 EBC | 7.69% | 268 | 5.36 |
0.00% | 0.00 | |||
6.500 | Malt | 75.28 | ||
Vekt (g) | Humle | ALFA (%) | Koketid (min) | IBU |
15.00 | Chinook (2014, 12.7% aa) | 10 | 60 | 13.1 |
50.00 | Centennial | 9.4 | 15 | 20.4 |
50.00 | Centennial | 9.4 | 2 | 3.5 |
0.0 | ||||
0.0 | ||||
115.00 | HUMLE | 37.0 | ||
Vekt (g) | Tilsetninger | Koketid (min) | Utgjæring | |
50.00 | Centennial | tørrhumle, etter 7d | ||
0.00 | ||||
0.00 | ||||
50.00 | Tilsetninger | 0.00 | ||
Tilsetting av vann (ºC) | Mål (ºC) | Tid (min) | Liter | |
Innmesk | 70 | 64 | 20 | 22 |
1. mesking | 71 | 20 | ||
2. mesking | 78 | 5 | ||
Utvask | 80 | 78 | 30 | 14 |
Vannjusteringer | Natron | Kalsiumsulfat (gips) | Kalsiumklorid | |
Formel | --- | NaHCO3 | CaSO4 | CaCl2 |
Innmesk | 2g | 8g | ||
1. mesking | ||||
2. mesking | ||||
Utvask | 5g | |||
Måltall: | ||||
(oechsle grader) | (oechsle grader) | |||
OG: | 64 | FG: | 16 | |
Førkok SG: | 56 | |||
Utnyttelse: | 85% | ABV: | 6.2 % | |
Bitterhet (IBU): | 34 | |||
Gjær type | Safale US-05 (2pk á 11g) | Farge (EBC): | 21 | |
Dato | Temp (C) | Tid | ||
1. Gjæring | 20.0 | 2 uker | ||
2. Gjæring | ||||
Flasking/Karbonering | 20.0 | 2 uker |
Kokeskjema
Bryggedato: | 05.11.2016 | BRYGG NR: | 22 | |
Navn: | Sheepshank 2016 | Koketid (min): | 75 | |
Fra start | Koketid (min) | Hva / Oppgave | ||
0 | 75 | Kok | ||
15 | 60 | Humle 1 | ||
60 | 15 | Humle 2 | ||
60 | 15 | Protafloc, halv tablett | ||
61 | 14 | Kjølespiral oppi, for desinfisering | ||
73 | 2 | Humle 3 | ||
73 | 2 | Yeast-VIT, ca 2 gram | ||
75 | 0 | Skru av koker. Start kjøling. |
Målinger SG/Brix
Test # | Tid | Kommentar | Refrakto #1 | Refrakto #2 | Hydro #1 | Hydro #2 | |||||||||
SG | BRIX | SG | BRIX | SG | SG | ||||||||||
1 | Rent vann | 1.000 | 0.0 | ||||||||||||
2 | Avrenning maltsil #1 (tatt med) | 1.011 | 3.0 | ||||||||||||
6 | Før kok (pre-boil) | 1.055 | 14.0 | 1.055 | |||||||||||
7 | OG (etter kok, ingen Wort Correct) | 1.056 | 13.8 | 1.062 |
Bryggelogg
Kommentarer: | |||||||
Label på min BB30 viser 10 prosentpoeng for lite. I skjemaet er effekt korrigert til å vise faktisk effekt (for varmekilde 2). Varmekilde 1 er alltid på, ved mindre noe annet er notert. | |||||||
Effekt: 0% = 1.7A , 20% = 3.0A , 60% = 7.5A , 100% = 10A (2240W) | |||||||
Temperatur | |||||||
Klokke | Koker | Mesk | Effekt | Kommentar | |||
12:23 | 16 | 70% | Start oppvarming av 22 liter vann til 70ºC. | ||||
12:30 | 8 gram kalsiumsulfat | ||||||
12:35 | 2 gram Natron | ||||||
13:13 | 70 | 70.0 | 20% | Start innmesk. | |||
13:19 | 0% | ||||||
13:22 | Ferdig innmesk (9 min). | ||||||
13:30 | 68 | 63.2 | 0% | Sirkulert noe med bøtte og så pumpe. Litt dårlig flow. Slangen til pumpa har vridd seg noe. | |||
13:39 | 70 | 63.2 | 0% | ||||
13:50 | 66 | 63.0 | 20% | ||||
13:52 | 65% | Start mesketrinn 2 (til 71ºC). | |||||
13:54 | 72 | 63.2 | |||||
13:55 | 77 | 63.2 | 40% | Sirk oppi/utenfor. | |||
14:01 | 72 | 67.0 | 60% | ||||
14:04 | 73 | 68.9 | 60% | ||||
14:05 | 74 | 69.9 | 60% | ||||
14:06 | 75 | 70.1 | 60% | ||||
14:07 | 74 | 70.5 | 30% | ||||
14:08 | 75 | 70.9 | 0% | Nådd mesketrinn 2 (71ºC) (16 min). | |||
14:10 | 72 | 71.2 | 0% | Sirk av. | |||
14:12 | 70 | 71.3 | 0% | ||||
14:26 | 68 | 71.1 | 20% | ||||
14:29 | 66 | 71.1 | 60% | Start mesketrinn 3 (78ºC). Sirk utenfor. | |||
14:36 | 77 | 70.9 | 60% | Sirk utenfor. | |||
14:38 | 78 | 70.9 | 60% | Sirk oppi/utenfor. | |||
14:40 | 78 | 75.9 | 40% | ||||
14:41 | 78 | 76.1 | 50% | ||||
14:44 | 78 | 76.5 | 50% | ||||
14:50 | Pumpa stoppa pluttselig. Etter litt tid, skrudde av og på, så starta den igjen. | ||||||
14:52 | 80 | 30% | |||||
14:53 | 80 | 77.2 | 30% | ||||
14:56 | 79 | 77.7 | 0% | Nådd mesketrinn 3 (78ºC) (25 min). | |||
15:00 | 77 | 77.8 | 10% | Koblet fra pumpe. | |||
15:07 | 76 | 60% | Løftet opp maltsil. | ||||
15:12 | 79 | 80% | Skylt med 4.5 liter vann på 78ºC. | ||||
15:15 | Skylt med 1.5 liter vann på 77ºC. | ||||||
15:25 | Skylt totalt med 14 liter på 76-78ºC. Totalt ca 15 minutter skylling. | ||||||
15:39 | Preboil-size ~30.7 liter (46.5 cm høyt i koker). | ||||||
15:45 | 99 | 60% | Koker! Start kokeskjema. | ||||
16:00 | 60% | H1 oppi. | |||||
16:45 | 60% | H2 oppi. Protafloc oppi. | |||||
16:46 | 70% | Kjølespiral oppi. Høyere effekt for å veie opp for kaldere kjøler. | |||||
16:48 | 60% | ||||||
16:58 | H3 oppi. Yeast-VIT oppi. | ||||||
17:00 | AV | Varme av. Start kjøling. | |||||
17:05 | Rehydrerer 2pk á 11g Safale US-05 gjær. | ||||||
17:35 | Glemte å lese av OG. Øste ut litt fra spannet for avlesing, som er litt uttynnet med ca 4 dl gjær etter rehydrering. Totalt 27.3 liter. Satt til gjæring på 19ºC. |
Temperaturer
Figur viser temperatur avlest fra BB30 (Koker) med blå strek og temperatur målt med digitalt termometer i mesken med rød strek.Bilder
Centennial både til aromahumle i kok og tørrhumling. |
Batch 22 gjærer. Her fra 06.11.2016 |
Oppdatering 06.11.2016
Vørteren ble satt til gjæring på 19ºC, men noen timer senere på kvelden var det 16ºC i rommet. Neste dag var det fra 16ºC til 18ºC i gjæringsrommet.
Flyttet gjæringsspannet til et annet rom, som kan holde litt høyere temperatur. Satte en ovn ved siden av på 18ºC.
Kommentarer
Legg inn en kommentar