lørdag 26. november 2016

Eksperiment med egendyrket Northern Brewer-humle

Northern Brewer-humlen jeg høstet av egen avling i høst måtte brukes.
Det var ikke store mengden, kun 14 gram tørket, så det kunne ikke være store brygget å teste på.

Jeg inviterte over en kamerat til litt juleølsmaking samme kveld, og han fikk smake på humlen.
Min form for smaking er å smake på et lite blad, men han spiste like gjerne hele blomsten - en liter vann lindret halsen litt...
De første juleølene smakte noe pepperaktig, så smakssansene våre var helt slått ut av den kraftige Northern Brewer-humla som gir et veldig sterkt pepperpreg.

I forbindelse med en gjærstarter jeg laget, for å revitalisere gjæren fra #17 (tidligere fra #15+#16 og #14) av type Safale US-05, så tok jeg vare på ølet fra gjærstarteren, ca 1 liter, og tilsatte humlen til denne.
Jeg lagde en humle-te med hele blomster, med så lite kokende vann som mulig, kun nok til å nesten dekke over humlen i et lite beger, før jeg kjølte ned teen i et vannbad og tilsatte i ølet.
Ølet har ingen bitterhumle, så det var forventet at dette ville bli ubalansert og i overkant søtt.
Dette fikk stå én uke på et 5-liters spann før smaking.

Tid for smaking.
Fruktig. Fersk pepper. Noe banan (fra gjær, også kjent fra gjærstarteren). Grønn. Syrlig. Noe bittert. Modne Pink Lady-epler. Fersken. Søtlig (på grunn av fraværende bitterhumling). Langt preg av pepper.

Dette virker lovende, så jeg må finne meg et godt brygg som kan passe til den kraftige peppersmaken.

Smaking av egendyrka Northern Brewer i minibrygg

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar