Gå til hovedinnhold

Mine første gjærstartere

Gjærstarter på gammel Nottingham
Har gjort to forsøk på å sette gjærstartere denne uka.
Satt de etter hverandre, og jeg brukte en vase som er nokså stor i bunnen og snevres inn mot toppen.
Må være litt mer forsiktig med kaldt og varmt vann ved vasking, da jeg tror denne ikke tåler brå temperatursvingninger så godt.
Om dette blir suksess så investerer jeg i skikkelige kolber.

Gjærstarter på 11 måneders gammel Nottingham-slurry

Den første var på en gammel Nottingham-gjær som sist var brukt for ca 11 måneder siden, på Honning Porter 2 i mai 2015, og har stått i kjøleskap siden.
Denne gjærstarteren satte jeg på lørdag 30.april med 10 dl vann med 1.3 dl lys spraymalt (DME) - kokt i 10-15 minutter.

Etter noen dager så var det antydning til noe liv, noen bobler, men det var veldig lite, så dette er nå satt i kjøleskapet.
Den tunge gjæren som lå på bunnen er helt ut i vasken.

Det ble såpass lite aktiv gjær at kanskje alt går i vasken til slutt...
Jeg har blitt veldig glad i denne gjærstammen, den ble først brukt på slutten av 2014, men den har vært igjennom mange brygg og har sikkert mutert såpass mye at det innebærer en viss risiko å bruke denne igjen.

Gjærstarter på 3 måneders Safale US-05-slurry

Gjærstarter på Safale US-05
Forsøkte meg så på å lage en ny gjærstarter tirsdag 3. mai, denne gangen på halvparten av størrelsen, altså 5 dl vann med 0.6 dl lys spraymalt (DME).
Gjæren jeg satte starteren på var Safale US-05 slurry fra #15 Blonde Ale og #16 American Pale Ale, blandet sammen.
Denne ble først brukt til #14 American Amber Christmas Ale 2.

Allerede morgenen etter var det tydelig aktivitet i gjærstarteren i form av et skumaktig lag gjær på toppen av vørteren.

Etter ett døgn ble denne satt i kjøleskapet og planen er å bruke denne i en ny American Pale Ale i morgen, torsdag 5.mai.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Rengjøring av flasker til første batch

Brygget har nå stått i halvannen uke til gjæring. Det nærmer seg tappedag hvor jeg skal tappe mitt første brygg på 27 liter over på flasker. Jeg har tatt vare på tomme halvliters ølflasker over en lengre periode og har nå ca 60 flasker, som gir en god margin til brygget jeg nå har stående til gjæring. Rengjøring De fleste av flaskene har vært skylt rett etter de er drukket, men jeg gikk på med PBW og flaskebørste allikevel for å være sikker på at de er helt rene når jeg skal tappe over øl på de. Det er kjedelig om dårlig rengjøring av flaskene skal ødelegge for smaken, spesielt etter alt arbeidet og ventingen som allerede er lagt ned i brygget. Jeg fylte en gjæringsspann på 30 liter med varmt vann (som holder kanskje 50°C?), såpass mye vann at det dekker over høyden på flaskene, og blandet ut 2 spiseskjeer med PBW. Det ble nok et litt svakere blandingsforhold enn hva som står på PBW-boksen, men jeg satser på at det holder. Jeg fikk plass til 16 flasker om gangen som jeg dy

Tapping av første batch på flasker

Da var dagen kommet til å tappe ølet over på flasker. Brygget har stått til gjæring i 17 dager (ca 2,5 uker) og aktiviteten i gjærlåsen var stilnet. Desinfisering Flasker til avrenning på flasketre Blandet ut 10 liter lunket (halvvarmt) vann med Star San for desinfisering av gjæringsskann og utstyr. Jeg desinfiserte to gjæringsspann, ett for omstikkingen og ett for å skylle diverse utstyr i, en dråpemåler, og la en god haug med korker i en mindre bøtte med litt Star San-blanding. Jeg fylte flaskespyleren og spylte ca 60 flasker, for det meste 0,5 litersflasker, men også noen på 0,33 liter, som jeg hang på flasketreet. Måling av FG Refraktometeret jeg bestilte med bryggeutstyret kom denne uka. Jeg kalibererte den med noen dråper kaldt springvann. Siden jeg ikke fikk målt OG (original gravity) da jeg satte brygget så klarer jeg ikke nå å regne ut alkoholmengden, men for å teste ut utstyret så målte jeg FG (final gravity) allikevel. For måling av alkoholmengde finnes

Batch #2 - Weissenbier

Tid for å sette batch #2 - en hveteøl. Også dette ølet lager jeg fra et ferdig oppmålt all-grain maltsett, Weissbier fra ølbrygging.no . Startet kl 15:30 med å fylle vann i Beer Brew 30, termostat på 65°C på full effekt. Sirkulerer vann for å jevne ut temperaturen etterhvert. I følge oppskrift skal mesking skje på temperatur i området 63-68°C i 90 minutter. Bryggeskjema Delvis for planlegging og delvis oppdatert med faktiske målinger. Bryggedato: 26.08.2014 BRYGG NR: 2 Øltype: WEISSBIER Volum (liter) 25 Vekt (kg) Malt Maks utbytte/kg/liter Maks utbytte 3 Pilsnermalt 300 36 3 Hvete malt 328 39,36 0 0 6 Malt 75,36 Vekt (g) Humle ALFA (%) Koketid (min) IBU 20 Northern Brewer 10 60 16,0 25 S