Gjærstarter på gammel Nottingham |
Satt de etter hverandre, og jeg brukte en vase som er nokså stor i bunnen og snevres inn mot toppen.
Må være litt mer forsiktig med kaldt og varmt vann ved vasking, da jeg tror denne ikke tåler brå temperatursvingninger så godt.
Om dette blir suksess så investerer jeg i skikkelige kolber.
Gjærstarter på 11 måneders gammel Nottingham-slurry
Den første var på en gammel Nottingham-gjær som sist var brukt for ca 11 måneder siden, på Honning Porter 2 i mai 2015, og har stått i kjøleskap siden.Denne gjærstarteren satte jeg på lørdag 30.april med 10 dl vann med 1.3 dl lys spraymalt (DME) - kokt i 10-15 minutter.
Etter noen dager så var det antydning til noe liv, noen bobler, men det var veldig lite, så dette er nå satt i kjøleskapet.
Den tunge gjæren som lå på bunnen er helt ut i vasken.
Det ble såpass lite aktiv gjær at kanskje alt går i vasken til slutt...
Jeg har blitt veldig glad i denne gjærstammen, den ble først brukt på slutten av 2014, men den har vært igjennom mange brygg og har sikkert mutert såpass mye at det innebærer en viss risiko å bruke denne igjen.
Gjærstarter på 3 måneders Safale US-05-slurry
Gjærstarter på Safale US-05 |
Forsøkte meg så på å lage en ny gjærstarter tirsdag 3. mai, denne gangen på halvparten av størrelsen, altså 5 dl vann med 0.6 dl lys spraymalt (DME).
Gjæren jeg satte starteren på var Safale US-05 slurry fra #15 Blonde Ale og #16 American Pale Ale, blandet sammen.
Denne ble først brukt til #14 American Amber Christmas Ale 2.
Allerede morgenen etter var det tydelig aktivitet i gjærstarteren i form av et skumaktig lag gjær på toppen av vørteren.
Etter ett døgn ble denne satt i kjøleskapet og planen er å bruke denne i en ny American Pale Ale i morgen, torsdag 5.mai.
Kommentarer
Legg inn en kommentar