Gå til hovedinnhold

Mine første gjærstartere

Gjærstarter på gammel Nottingham
Har gjort to forsøk på å sette gjærstartere denne uka.
Satt de etter hverandre, og jeg brukte en vase som er nokså stor i bunnen og snevres inn mot toppen.
Må være litt mer forsiktig med kaldt og varmt vann ved vasking, da jeg tror denne ikke tåler brå temperatursvingninger så godt.
Om dette blir suksess så investerer jeg i skikkelige kolber.

Gjærstarter på 11 måneders gammel Nottingham-slurry

Den første var på en gammel Nottingham-gjær som sist var brukt for ca 11 måneder siden, på Honning Porter 2 i mai 2015, og har stått i kjøleskap siden.
Denne gjærstarteren satte jeg på lørdag 30.april med 10 dl vann med 1.3 dl lys spraymalt (DME) - kokt i 10-15 minutter.

Etter noen dager så var det antydning til noe liv, noen bobler, men det var veldig lite, så dette er nå satt i kjøleskapet.
Den tunge gjæren som lå på bunnen er helt ut i vasken.

Det ble såpass lite aktiv gjær at kanskje alt går i vasken til slutt...
Jeg har blitt veldig glad i denne gjærstammen, den ble først brukt på slutten av 2014, men den har vært igjennom mange brygg og har sikkert mutert såpass mye at det innebærer en viss risiko å bruke denne igjen.

Gjærstarter på 3 måneders Safale US-05-slurry

Gjærstarter på Safale US-05
Forsøkte meg så på å lage en ny gjærstarter tirsdag 3. mai, denne gangen på halvparten av størrelsen, altså 5 dl vann med 0.6 dl lys spraymalt (DME).
Gjæren jeg satte starteren på var Safale US-05 slurry fra #15 Blonde Ale og #16 American Pale Ale, blandet sammen.
Denne ble først brukt til #14 American Amber Christmas Ale 2.

Allerede morgenen etter var det tydelig aktivitet i gjærstarteren i form av et skumaktig lag gjær på toppen av vørteren.

Etter ett døgn ble denne satt i kjøleskapet og planen er å bruke denne i en ny American Pale Ale i morgen, torsdag 5.mai.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Omstikking av vinene

Vinene har stått på gjæringsspann i nesten tre måneder. Noen steg var felles for både hvit- og rødvinen: 1) Stakk om vinen til et rent spann. 2) Tilsatte gjærstopp (poste H som fulgte med vinsettet). 3) Rørte godt, uten å plaske for mye etter hver tilsetning. 4) Tilsatte vinsvovling (1/2 teskje). 5) Vasket gjæringsspannet og stakk om tilbake. 6) Rørte godt, uten å plaske for mye, for å røre ut så mye kullsyre jeg kan. Gjærstopp beskytter vinen mot uønsket videre gjæring. Vinsvovling beskytter duft, farge og smak. Beskytter mot oksygen. Vin #1 Chablis SG: 0.998 Tilsatte kisesol (pose J) og så gelantin (pose K), og rørte godt, før jeg stakk om tilbake til gjæringsspannet. Dette skal hjelpe til å få en klarere hvitvin. Ingen eik til hvitvinen. Stikker om hvitvinen før tilsetninger. Tilsetninger til hvitvinen: gjærstopp, kisesol og gelantin. Vin #2 Cabernet Sauvignon SG: 1.000 Tilsatte 35 gram eikespon, fransk heavy toast til rødvinen. Planen er å l...

Flasking av vinen

Vinen har nå stått litt over 3 måneder og det er på tide å flaske vinen. Jeg ser ikke helt poenget med å bruke vanlige vinflasker, og siden jeg også brygger øl så har jeg mange ølflasker og utstyr for å feste på ølkorker. Jeg hadde noen vinflasker med skrukork liggende, så jeg brukte de, i tillegg til noen champagne-flasker, og resten på ølflasker. Felles for begge vinene var at jeg tilsatte 1/2 teskje vinsvovling i omstikkingskaret. Rørte godt uten å plaske. Vin #1 Chablis Smakte litt tynt og alkoholsk. Ok lengde. Noe stikkelsbær. Flasket på 9 stk vinflasker, 21 stk 0.33 og 8 stk 0.75 champagne-flasker. Totalt 19.5 liter. Original gravity: 1.096 Final gravity: 0.995 (litt ned siste 2 uker) Alkohol i volum: 14.2% Vin #1 Chablis på flasker Vin #2 Cabernet Sauvignon Eikesponen jeg tilsatte har nå ligget i rødvinen i 15 dager. Smakte varmende og med noe fyldighet, av røde modne bær. Bringebær og solbær. God lengde. Litt alkoholsk. Flasket på 5 stk 0.75 ølflasker, ...

Humlevann fra egenhøstet Northern Brewer

Dagen etter jeg brygget et dassøl med fersk egenhøstet Northern Brewer humle, så renset jeg mer av humlen og lagde humlevann. Oppskrift: 1,5 liter vann på 87ºC 106g fersk humle som trekkes i 3 minutter 5g fjellhonning Smakte veldig bittert uten noe søtning, men det ble noe bedre med honning. Allikevel var det noe bittert og sært. Ved å blande det ut med lik andel vann så smaker det bedre. Resultatet ble 1,1 liter "sterk" humlevann som jeg satte i kjøleskapet. Utvannes med lik del vann ved servering.