torsdag 5. mai 2016

Batch #17 - American Pale Ale Mosaic

Enda en runde med Sommerfuglløkka, American Pale Ale single hop Mosaic, som batch #12 og #16.

Oksideringsproblem på forrige brygg

Jeg fikk et lite uhell med brygg #16, muligens et oksideringsproblem.
Problemet oppdaget jeg ikke før jeg fikk dommerresultatene etter Norbrygg NM-hjemmebrygging.
Først trodde jeg det rett og slett ikke, trodde de kanskje hadde dømt feil flaske eller om de var lagret eller transportert feil, men etter å ha smakt noen flasker igjen så måtte jeg konkludere med det samme.
Interresant nok så fikk ølet ikke så aller verst karakter, selv med denne feilen, så jeg får vel prøve igjen neste år.

Årsaken til oksideringsproblemet er jeg noe usikker på.
Jeg fikk mange gode tilbakemeldinger, også på tiden rundt NM-bedømmingen, men de flaskene var kanskje lagret kaldere enn de som ble sendt til NM.
Jeg la merke til under festing av etiketter at 2 av flaskene hadde skjeive korker, at de lakk øl da jeg la flaskene ned på siden, og naturlig nok var disse preget av det og vært svakt karbonert, men de smakte allikevel passelig godt.
Kanskje det plaska (for mye) i ølet da jeg har flytta på gjæringsspannet på tappedagen.

En stund senere fant jeg enda en flaske med utett kork, hvor jeg hørte at trykket jevnet seg ut om jeg trykte litt på korken.
Kanskje var korkene for dårlige, kanskje hadde de ligget for lenge i StarSan-oppløsningen.
Jeg har hatt litt problemer med korkeren (bordmodell) hvor kapselpåsetteren har falt av, så kanskje noen av korkene ble satt skjeivt på.

Spørsmålene var mange, så det eneste riktige var å brygge en ny batch av dette ellers så gode ølet.

Erfaringer

Ikke fjerne proteinansamlingen under kok

Denne gangen fjernet jeg ikke proteinene som samler og binder seg sammen på toppen under koking, og alt falt ned til bunnen av kjelen i løpet av nedkjølingen. Brukte Protafloc som vanlig.

Proteinansamlingen virker tilsynelatende til å bidra til lettere overkok i starten når kjelen er full, så hvis man sliter med overkok så kan fjerning av proteinansamlingen være smart.

Lavere innmesketemperatur

Mesket på litt for høy temperatur.
Innmesk på 72ºC var nok for høyt, for temperaturen dypt i mesken lå for det meste på 67-68ºC.
Neste gang jeg brygger dette ølet skal jeg nok satse på 3ºC lavere ved innmesk.

Røre i vørter før preboil-SG

Som huskelapp så bør man røre godt i vørteren før man tar ut vørter til å måle preboil-SG, og det gjorde jeg i dag og fikk noe som ser litt mer korrekt ut enn jeg har avlest tidligere.

Med refraktometer har jeg tidligere avlest preboil-SG til å være lik OG-avlesningen, og noen ganger faktisk høyere, noe som er umulig på grunn av fordampingen som skjer under koking.

Bryggeskjema







Bryggedato: 05.05.2016
BRYGG NR: 17





Navn: Sommerfuglløkka

Øltype: American Ale Volum (liter) 25
Subtype: American Pale Ale

BJCP: 10A

Variant: Single hop Mosaic






Vekt (kg) Malt %-andel Maks utbytte/kg/liter Maks utbytte
5.000 Pale malt 3-4 EBC 83.33% 296 59.20
0.800 Caramel malt 40 EBC 13.33% 268 8.58
0.200 Hvetemalt 3.33% 296 2.37


0.00% 268 0.00


0.00% 268 0.00
6.000 Malt

70.14





Vekt (g) Humle ALFA (%) Koketid (min) IBU
10.00 Mosaic 12 60 11.3
10.00 Mosaic 12 30 8.7
20.00 Mosaic 12 15 11.2
30.00 Mosaic 12 5 6.7
30.00 Mosaic 12 0 0.0
100.00 HUMLE

37.9








Tilsetting av vann (ºC) Mål (ºC) Tid (min.) Liter
Innmesk 72 64 5 22
1. mesking
64 60
2. mesking
78 30
Skylling 80 78 15 14










Måltall:




(oechsle grader)
(oechsle grader)
OG: 53 FG: 3
Førkok SG: 48







Utnyttelse: 70%
ABV: 6.1 %








Bitterhet (IBU): 37
Gjær type Safale US-05 (3dl slurry fra #15 + #16)
Farge (EBC): 20












Date Temp (C)
1. Gjæring

19.0 2 uker
2. Gjæring


Flasking/Karbonering

20.0 2 uker







Kokeskjema

Bryggedato: 05.05.2016
BRYGG NR: 17





Navn: Sommerfuglløkka Koketid (min): 90










Fra start Koketid (min) Hva / Oppgave
0 90 Kok
30 60 Humle 1

60 30 Humle 2
75 15 Humle 3
75 15 Kjølespiral oppi, for desinfisering
75 15 Protafloc, halv tablett
85 5 Humle 4

88 2 Yeast-VIT, ca 2 gram
90 0 Humle 5
90 0 Skru av koker. Start kjøling.

Målinger SG/Brix

Test # Tid Kommentar
Avlesing 1
Avlesing 2
Avlesing 3
Hydrometer






SG BRIX
SG BRIX
SG BRIX
SG
1
Rent vann
1.000 0.0








2
Sen avrenning fra maltsil
1.009 2.4








3
Sen avrenning fra maltsil #2 (tatt med)











4













5
Før kok (pre-boil)
1.046 12.0
1.047 12.1



1.047
6













7
Etter avkjøling / til gjæring (OG)
1.053 13.0
1.051 12.6



1.053


Bryggelogg

Kommentarer:
Label på min BB30 viser 10 prosentpoeng for lite. I skjemaet er effekt korrigert til å vise faktisk effekt (for varmekilde #2). Varmekilde #1 (Keep Warm) er alltid på, ved mindre notert.


Temperatur




Klokke Koker Mesk Effekt Kommentar


13:30

100% Startet oppvarming til 72ºC. 22 liter (33.5 cm høyde i BB30). 2 gram natron.
14:00 72 72.7 0% Start innmesk.
14:09 70 66.1 0% Ferdig innmesk. Sirk m/bøtte. Lokk på. Start meskesteg 1.
14:21 67 64.5 30%
14:24 71 64.8 0% (+2.5ºC dypt i mesk?)
14:27 74 64.9 0% (+2.5ºC dypt i mesk?)
14:42 70 67.5 0% Målte dypere i mesk (var 2.5ºC varmere enn høyere opp i mesk).
14:44 68 66.3 0% Byttet til plexi-lokk.
14:53 65 66.5 0%
14:59 64 66.6 0% (+0.9ºC dypere i mesk)
15:01 66 65.8 0% Sirk m/bøtte.
15:10 64 65.9 0%
15:11

0% Sirk m/bøtte.
15:13 66 63.5 0% (+1.8ºC dypt i mesk)
15:18 65 64.3 0%
15:28 63 65.0 0% (+1.8ºC dypt i mesk)
15:30

80% Termostat 80ºC. Startet oppvarming skyllevann 15 liter.
15:32


Startet sirk m/pumpe utenfor silkar. Forbereder meskesteg 2.
15:39 83
50% Sirk oppi.
15:40 80
50%
15:41 75
70%
15:42 72
80% Sirk utenfor og oppi for å holde kokertemp rundt 75-80ºC.
15:45 77
60% Tykkere mesk, saktere gjennomstrømming.
15:46 76
50%
15:48 75
60%
15:51

40%
15:52 79
30% Struper sirkulasjonen for å ikke renne over.
15:53 78
30%
15:55 76
40%
15:56 76 75.2 50%
15:57 77 75.7 50%
15:59 78 75.6 50%
16:00 78 75.4 60%
16:04 79 76.5 60%
16:05 79 77.0 60%
16:06 79 77.5 50%
16:07 80 77.9 10%
16:08 79 78.7 10%
16:09 78 78.9 0%
16:10 78 79.0 0%
16:11 77 78.2 10%
16:14 78 77.9 10%
16:16 78 77.5 20%
16:19 78 77.3 20%
16:21 77 76.8 30%
16:22 78 77.1 30%
16:28 78 76.4 40%
16:34 79 76.6 40%
16:37 79 77.0 40%
16:38 79 77.2 40%
16:45

60% Termostat 110ºC. Løftet opp maltsil. Slutt meskesteg 2.
16:54


Skylt ut med 14 liter vann på 80ºC.
16:57


Tilsatte 1 liter skyllevann til, totalt 15 liter, men det ble unødvendig mye. Hadde holdt med 14 liter. Fylte koker opp til skruefestene (45.5 cm høyt).
17:23


Målt opp humlebegere 1-5 med Mosaic 2014 (12% alfa).
17:25 99

Kok! Effekt 50%-60%. Preboil size = 30 liter. Preboil SG=1.047.
17:28

50% Tappet av 4.5 dl til brødbaking.
17:30

55% Start kokeskjema.
18:00

60% H1 oppi.
18:30


H2 oppi.
18:45


H3 oppi. Protafloc oppi.
18:46


Kjølespiral oppi.
18:55


H4 oppi.
18:57


Laget whirlpool med bryggeskjeen.
18:58


Yeast-VIT oppi (2 gram).
19:00

0% Skru av varme. Startet kjøling. H5 oppi.
19:35


Startet tapping.
19:45


Ferdig tappet. Ble ca 24.5 liter (+3 dl gjær).

Temperatur


Figur viser temperatur avlest fra BB30 (koker) med blå strek og temperatur målt med digitalt termometer i mesken med rød strek.


Bilder


100 gram Mosaic humle

30 liter vørter til kok

Hydrometeret viste OG på 1.053 SG

Ca 25 liter til gjæring

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar