Som forberedelser for å gjenbrygge en variant av brygg #8 Double Englishman's Knot så trenger jeg en god del gjær.
Jeg gikk for samme gjærtype, Danstar Nottingham, som er å få tak i som tørrgjær.
Det er mange rundt omkring på Internett, på både norske og andre forumsider, som mener at man ikke bør sette gjærstartere på tørrgjær, hovedsaklig fordi tørrgjær ofte pakkes på en måte som "kickstarter" gjæren når den rehydreres, slik at en gjærstarter heller gir gjæren et dårligere utgangspunkt enn om man pitcher tørrgjæren rehydrert direkte i vørteren.
Dermed endte jeg opp med en løsning, like genial som god, å brygge en ekstra runde med noe lett og enkelt, en real tørstedrikk, en British Best Bitter, noe å leske seg på i sommer.
Den blir nok ikke like fruktig som den "typeriktige" stilen siden Danstar Nottingham produserer lite med estere, men det blir sikkert bra allikevel.
For å kompansere mot lite fruktighet så fokuserte jeg heller på å fremheve maltfylden, og valgte derfor å meske på veldig høy temperatur, rundt 70ºC.
Figur viser temperatur avlest fra BB30 (koker) med blå strek og temperatur målt med digitalt termometer i mesken med rød strek.
Jeg gikk for samme gjærtype, Danstar Nottingham, som er å få tak i som tørrgjær.
Det er mange rundt omkring på Internett, på både norske og andre forumsider, som mener at man ikke bør sette gjærstartere på tørrgjær, hovedsaklig fordi tørrgjær ofte pakkes på en måte som "kickstarter" gjæren når den rehydreres, slik at en gjærstarter heller gir gjæren et dårligere utgangspunkt enn om man pitcher tørrgjæren rehydrert direkte i vørteren.
Dermed endte jeg opp med en løsning, like genial som god, å brygge en ekstra runde med noe lett og enkelt, en real tørstedrikk, en British Best Bitter, noe å leske seg på i sommer.
Den blir nok ikke like fruktig som den "typeriktige" stilen siden Danstar Nottingham produserer lite med estere, men det blir sikkert bra allikevel.
For å kompansere mot lite fruktighet så fokuserte jeg heller på å fremheve maltfylden, og valgte derfor å meske på veldig høy temperatur, rundt 70ºC.
Bryggeskjema
Bryggedato: | 15.05.2016 | BRYGG NR: | 18 | |
Navn: | Bitter End | |||
Øltype: | English Pale Ale | Volum (liter) | 25 | |
Subtype: | Best Bitter | |||
BJCP: | 11B @ BJCP 2015 | |||
Spesialitet: | ||||
Vekt (kg) | Malt | %-andel | Maks utbytte/kg/liter | Maks utbytte |
4.000 | Pale malt 3-4 EBC | 83.33% | 296 | 47.36 |
0.500 | Caramel malt 40 EBC | 10.42% | 268 | 5.36 |
0.200 | Hvetemalt | 4.17% | 296 | 2.37 |
0.100 | Special W | 2.08% | 268 | 1.07 |
0.00% | 268 | 0.00 | ||
4.800 | Malt | 56.16 | ||
Vekt (g) | Humle | ALFA (%) | Koketid (min) | IBU |
30.00 | Horizon | 11.5 | 60 | 34.2 |
30.00 | Tettnanger | 2.1 | 5 | 1.2 |
0.0 | ||||
0.0 | ||||
0.0 | ||||
60.00 | HUMLE | 35.4 | ||
Vekt (g) | Tilsetninger | Koketid (min) | ||
0.00 | Tilsetninger | |||
Tilsetting av vann (ºC) | Mål (ºC) | Tid (min.) | Liter | |
Innmesk | 75 | 70 | 5 | 22 |
1. mesking | 69 | 60 | ||
2. mesking | 78 | 60 | ||
Skylling | 80 | 78 | 15 | 14 |
Vannjusteringer | Natron | Kalsiumsulfat | ||
Innmesk | 4g | 4g | ||
1. mesking | ||||
2. mesking | ||||
Utvask | 3g | |||
Måltall: | ||||
(oechsle grader) | (oechsle grader) | |||
OG: | 45 | FG: | 9 | |
Førkok SG: | 42 | |||
Utnyttelse: | 75% | ABV: | 4.4 % | |
Bitterhet (IBU): | 33.9 | |||
Gjær type | Nottingham tørrgjær 11g | Farge (EBC): | 17 | |
Date | Temp (C) | |||
1. Gjæring | 19.0 | 2 uker | ||
2. Gjæring | ||||
Flasking/Karbonering | 20.0 | 2 uker | ||
Kommentar: | ||||
Rehydrere tørrgjæren i sterilt vann (kokt og avkjølt) ca når avkjøling starter. | ||||
Ingen fjerning av proteiner på toppen under koking. |
Kokeskjema
Bryggedato: | 15.05.2016 | BRYGG NR: | 18 | |
Navn: | Bitter End | Koketid (min): | 90 | |
Fra start | Koketid (min) | Hva / Oppgave | ||
0 | 90 | Kok | ||
30 | 60 | Humle 1 | ||
75 | 15 | Kjølespiral oppi, for desinfisering | ||
75 | 15 | Protafloc, halv tablett | ||
85 | 5 | Humle 2 | ||
88 | 2 | Yeast-VIT, ca 2 gram | ||
90 | 0 | Skru av koker. Start kjøling. |
Målinger SG/Brix
Test # | Tid | Kommentar | Refrakto 1 | Refrakto 2 | Hydrometer | ||||||||
SG | BRIX | SG | BRIX | SG | |||||||||
1 | Rent vann | 1.000 | 0.0 | ||||||||||
2 | Sen avrenning fra maltsil | 1.008 | 2.1 | 1.009 | |||||||||
3 | Sen avrenning fra maltsil #2 (tatt med) | ||||||||||||
4 | |||||||||||||
5 | Før kok (pre-boil) | 10.8 | 1.042 | ||||||||||
6 | |||||||||||||
7 | Etter avkjøling / til gjæring (OG) | 10.6 | 10.7 | 1.045 | |||||||||
8 | |||||||||||||
9 | Tapping (FG) | 5.7 | 5.8 | 1.015 | |||||||||
10 | |||||||||||||
Test # | Tid | Kommentar | Refrakto 1 | Refrakto 2 | Hydrometer |
Bryggelogg
Kommentarer: | |||||||
Label på min BB30 viser 10 prosentpoeng for lite. I skjemaet er effekt korrigert til å vise faktisk effekt (for varmekilde 2). Varmekilde 1 er alltid på, ved mindre notert. | |||||||
Temperatur | |||||||
Klokke | Koker | Mesk | Effekt | Kommentar | |||
15:30 | 10 | 10.0 | 100% | Start oppvarming av meskevann, ca 22 liter (33.5 cm opp i BB30). | |||
15:55 | 4 gram Natron (NaHCO3) og 4 gram Kalsiumsulfat (CaSO4) i meskevannet. | ||||||
16:00 | 74 | 0% | Start innmesk. | ||||
16:05 | 74 | 0% | Ferdig innmesk. | ||||
16:10 | 70 | 70.0 | 0% | Sirm m/bøtte. Lokk på. | |||
16:18 | 68 | 70.0 | 10% | Termostat 68ºC. | |||
16:23 | 68 | 70.0 | AV | Varme av. | |||
17:26 | 60 | 69.8 | 70% | Vært ute en tur (derfor varme av så lenge). Termostat 80ºC. Start meskesteg 2. | |||
17:33 | 60% | Sirk utenfor m/pumpe. | |||||
17:39 | 80 | 0% | Sirkulasjonspumpe (eller slange/filter) gikk tett. | ||||
17:49 | 74 | 0% | Sirm m/pumpe oppi, noe strupet. | ||||
17:50 | 71 | 66.0 | 50% | ||||
17:53 | 74 | 67.0 | 50% | ||||
17:58 | 70 | 68.8 | 60% | ||||
17:59 | 73 | 69.8 | 70% | ||||
18:01 | 73 | 71.1 | 70% | ||||
18:04 | 75 | 74.2 | 70% | ||||
18:05 | 76 | 74.7 | 70% | ||||
18:06 | 76 | 75.2 | 70% | ||||
18:07 | 77 | 76.0 | 70% | Nådd temp meskesteg 2. | |||
18:08 | 77 | 76.8 | 70% | ||||
18:09 | 78 | 77.4 | 40% | ||||
18:10 | 78 | 78.0 | 30% | ||||
18:11 | 78 | 77.5 | 30% | ||||
18:12 | 78 | 77.3 | 35% | ||||
18:13 | 78 | 77.2 | 35% | ||||
18:15 | 78 | 77.2 | 35% | ||||
18:22 | 78 | 77.6 | 35% | ||||
18:26 | 78 | 77.9 | 35% | Sølte ca 25 gram humle (Horizon) på gulvet – kastet. | |||
18:34 | 78 | 78.3 | 30% | Varmet opp 15 liter skyllevann til 80ºC med 2-3 gram Kalsiumsulfat. | |||
18:42 | 78 | 78.0 | 30% | ||||
18:45 | 78 | 77.9 | 30% | ||||
18:52 | 78 | 77.7 | 35% | ||||
18:58 | 78 | 78.1 | 35% | ||||
19:05 | 78 | 78.4 | 35% | Avslutter meskesteg 2. Stopp sirk. | |||
19:09 | 78 | 60% | Løftet opp maltsil. | ||||
19:17 | 80% | Ferdig skylling. Termostat 110ºC. | |||||
19:30 | Preboil size: 30 liter. Tappet av vørter til preboil-avlesning og til brødbaking. | ||||||
19:44 | 99 | 60% | Koker! | ||||
19:45 | 99 | 55% | Start kokeskjema. | ||||
19:50 | 99 | 60% | |||||
19:54 | 99 | 55% | |||||
20:06 | 99 | 60% | |||||
20:15 | 99 | 60% | H1 oppi. | ||||
20:56 | 99 | 60% | Whirlpool. Rehydrerte tørrgjæren i ca 1.5 dl romtemperert cann (ca 22ºC). | ||||
21:00 | 99 | 60% | Protafloc oppi. Kjølespiral oppi. Ny whirlpool. | ||||
21:10 | 99 | 60% | H2 oppi. | ||||
21:13 | 99 | 60% | Yeast-VIT oppi. | ||||
21:14 | 99 | 60% | Whirlpool. | ||||
21:15 | 99 | AV | Varme av. Start kjøling. Avsluttet kokeskjema. | ||||
21:57 | Startet tapping til gjæringsspann. | ||||||
22:07 | A 26.5 liter vørter inkludert gjær (ca 1-2 dl) i gjæringsspannet. Ristet godt. | ||||||
23:30 | Ferdig vasket. Gjæringsspann satt på rom på ca 17-18ºC. |
Temperaturer
Figur viser temperatur avlest fra BB30 (koker) med blå strek og temperatur målt med digitalt termometer i mesken med rød strek.
Bilder
Batch #18 British Best Bitter satt til gjæring |
Kommentarer
Legg inn en kommentar