Gå til hovedinnhold

Innlegg

En stille og rolig tid med lite brygging

Det har vært en stille og rolig tid uten brygging. Riktignok har jeg bygget meg opp et godt lager av både American Pale Ale Centennial, Røykporter og Dobbelbokk som jeg kan ta av. Og lageret av kjøpeøl er enda større. Men det er ikke mengdene av øl som står i boden som er grunnen til at jeg ikke har satt sommerens leskende Sommerfuglløkka, som også er en APA riktignok, men med Mosaic-humle. Jeg har faktisk heller ikke laget etiketter til forrige brygg #34 APA Centennial. Bare fire dager etter jeg tappet #34 på flasker så brakk jeg leggen på fotballtrening. Flaks kan man vel si fra en ølbryggers ståsted; flaks at jeg rakk å tappe ølet på flasker før det skjedde. Allikevel må man kunne si at det var nokså uflaks å faktisk klare å brekke leggen i en lett innendørs fotballtrening. Nå som jeg klarer å gå litt uten krykker og andre hjelpemidler, så skal man ikke se helt bort i fra at det kan bli en ny runde dassøl på hytta i løpet av sommeren i år også...

Tapping av #34 American Pale Ale Centennial - Farmers Loop Centennial

Tappet #34 på flasker etter 20 dager på gjæringsspann. Regner med ca 1 liter svinn i bunnfall. Øl-temp: 20ºC #34A: 25 liter i spann, ca 24 liter øl #34B: 24 liter i spann, ca 23 liter øl. Startet kl 14:30. Ferdig inkl vask kl 19:15. Sukkerlake for naturlig karbonering Ønsket CO2 volume: 2.4 Sukkerlake på ca 0.5 liter. #34A: 24.5 liter, 2.4 vol CO2 = 150g sukker = 6.1g/l. #34B: 23.5 liter, 2.4 vol CO2 = 144g sukker = 6.1g/l. Final Gravity Målte #34A FG til 1.0135 SG. Måling gjort med hydrometer i gjæringsspann. Målte #34B FG til 1.0135 SG. Måling gjort med hydrometer i gjæringsspann. Disse er såpass like at jeg ikke bryr meg nevneverdig om forskjeller mellom A og B. Tapping Tappet #34A på 1 stk 2.0l growler, 19 stk 0.75l flasker, 16 stk 0.5l flasker (totalt 36 beholdere). Ca 0.25 liter blandes til #34B. Tappet #34B på 46 stk 0.5l flasker, 3 stk 0.33l flasker, og litt i en siste flasker på ca 0.2 liter (totalt 50 beholdere). Ca 0.15 liter svinn. ...

Batch #34 - American Pale Ale Centennial

Jeg kjøpte i høst 5kg Centennial-humle som jeg i dag pakket til mindre pakker . Med (nesten) samme maltbase som Sommerfuglløkka (Famers Loop-familien), så lagde jeg i dag en variant med Centennial-humle. Til ettertanke Hvor stort volum tar kjølespiralen? Ca 1 liter? Det påvirker avlesing av post-boil volum. BB60 tar 62 liter maks. Hvis strekene på veggen av bryggekjelen stemmer. Men isåfall stemmer ikke min måling av radius på 19.75cm... Oppskrift (brewtarget) #34 APA Centennial - American Pale Ale (10A) Brewer Knut-Olav Hoven Date Batch Size 50.100 L Boil Size 61.100 L Boil Time 1.000 hr Efficiency 85% OG 1.053 sg FG 1.013 sg ABV 5.4% IBU 30.9 (Tinseth) Color 16.6 ebc (Morey) Estimated calories (per 33 cl) 164 Fermentables Total grain: 12.000 kg Name Type Amount Mashed Late Yield Color Pale Malt (2 Row) UK Grain 10.000 kg Yes No 78% 7.0 ebc Caramel/Crystal Malt - 30L Grain 1.600 kg Yes No 75% 60.0 ebc Wheat, Torrified Grain 400.000 g Yes No 79% 3.9 ebc ...

Ompakking av 5 kg Centennial

Jeg kjøpte en 5kg pakke med Centennial 2015 (8,7% alfasyre) høsten 2018 hos Bryggerlosjen. Denne spratt jeg opp i dag og pakket i mindre poser som jeg frøys. Dette er humlen som dominerer i juleølet mitt Sheepshank . Siden jeg nå kjøpte såpass mye så blir det framover mye amerikanske humlerike øl. Brygget #34 i dag, en single-hop American Pale Ale med Centennial. Pakket 8 poser på 500g og 7 pakker på 100g, totalt 4.7 kg. Brukte ca 250g i #34, så det var ikke eksakt 5 kg, men godt nok :) Jeg har ingen vakumeringsmaskin, så jeg gjorde et godt nok forsøk på å trekke ut luft med et sugerør. Men en vakumeringsmaskin er på ønskelisten. Data om humlen: 2015 Centennial, Type 90 Hop Pellets Lot: P91-YKUCEN0094 Alfasyre: 8.7% Betasyre: 4.2%

Flaskeetiketter #33 Røykporter - Smoking Tie Knot

Figur tegnet av Knut-Olav Hoven. #33A Røykporter - Smoking Tie Knot #33B Eikelagret røykporter - Smoking Tie Knot

Tapping av #33 Røykporter - Smoking Tie Knot

Tappet både #33A og #33B (med eikechips) på flasker etter 21 dager på gjæringsspann. Gjærlåsen var delvis uttørket så muligens har noe oksygen kunnet komme til, men trolig ikke over veldig lang tid. Prøvde å fikse lekkasjen i koblingen til tappestaven, og det ble bedre, men fortsatt ikke helt tett. Sukkerlake for naturlig karbonering Øl-temp: 20ºC Sukker: 5g per liter #33A: 25 liter i spann, ca 24.5 liter øl, 125g sukker = 2.4 vol CO2. #33B: 25 liter i spann, ca 24.5 liter øl, 125g sukker = 2.4 vol CO2. Final Gravity Målte #33A FG til 1.023. Måling gjort med hydrometer i gjæringsspann. Målte #33B FG til 1.022. Måling gjort med hydrometer i gjæringsspann. Tapping Tappet #33A på 49 stk 0.5l flasker. Tappet #33B på 1 stk 1.5l flaske, 2 stk 1.0l flasker, 8 stk 0.75l flasker, 12 stk 0.5l flasker og 26 stk 0.33l flasker (totalt 49 flasker). Smaking #33A smaker godt, med behagelig røykpreg. #33B lukter litt spissere, muligens mer preg fra gjæren, har m...