Gå til hovedinnhold

Batch #49 - American Amber Christmas Ale - Sheepshank 2025

I år satte jeg juleølet 23.november. Det er i seneste laget for juleøl, men den blir heldigvis klar til jul.

Det meste gikk som planlagt, foruten om litt dårlig utbytte (1,060 istedenfor planlagte 1,061).
Og den ene stroppen på meskeposen røyk da jeg skulle justere litt underveis for å prøve å løsne opp "stuck mash".

Sakte sirkulering (delvis stuck mash)

Det var litt treg sirkulering under mesking. Jeg tror meskeposen er blitt litt for tett over årene. Vasket den grundig etterpå i flere omganger. Ble litt mer gjennomsiktig enn før.

Å prøve senere: Sette ned en slange (eller rør) på utsiden av meskeposen og se om sirkuleringspumpa kan kjøre på høyere hastighet. Må tas vekk før skyllingen - for å ha en stabil maltbase.

Skyllemetode

  1. Fylle opp med 3/4 av skyllevannet (ca 22 liter).
  2. La 42 liter renne av, sakte.
  3. Så fylle på med resten av skyllevannet (1/4)
  4. Så avrenne resten, sakte.

Observasjoner og "research"

59 liter vann på 20ºC blir ca 59,15 liter på 100ºC. Ifølge noen kalkulatorer på Internett.

Den analoge temperaturmåleren viser ca 1,5ºC for lavt sammenlignet med digital måler.

Bryggeskjema #49





Tørrhumling

Tørrhumlet etter 5 dager gjæring. Det var kanskje litt tidlig. Tørrhumlingen varte i 9 dager.


Flasking

Omstikk ved flasking


97 halvlitere


Smaking



Etikett til Sheepshank 2025






Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Omstikking av vinene

Vinene har stått på gjæringsspann i nesten tre måneder. Noen steg var felles for både hvit- og rødvinen: 1) Stakk om vinen til et rent spann. 2) Tilsatte gjærstopp (poste H som fulgte med vinsettet). 3) Rørte godt, uten å plaske for mye etter hver tilsetning. 4) Tilsatte vinsvovling (1/2 teskje). 5) Vasket gjæringsspannet og stakk om tilbake. 6) Rørte godt, uten å plaske for mye, for å røre ut så mye kullsyre jeg kan. Gjærstopp beskytter vinen mot uønsket videre gjæring. Vinsvovling beskytter duft, farge og smak. Beskytter mot oksygen. Vin #1 Chablis SG: 0.998 Tilsatte kisesol (pose J) og så gelantin (pose K), og rørte godt, før jeg stakk om tilbake til gjæringsspannet. Dette skal hjelpe til å få en klarere hvitvin. Ingen eik til hvitvinen. Stikker om hvitvinen før tilsetninger. Tilsetninger til hvitvinen: gjærstopp, kisesol og gelantin. Vin #2 Cabernet Sauvignon SG: 1.000 Tilsatte 35 gram eikespon, fransk heavy toast til rødvinen. Planen er å l...

Flasking av vinen

Vinen har nå stått litt over 3 måneder og det er på tide å flaske vinen. Jeg ser ikke helt poenget med å bruke vanlige vinflasker, og siden jeg også brygger øl så har jeg mange ølflasker og utstyr for å feste på ølkorker. Jeg hadde noen vinflasker med skrukork liggende, så jeg brukte de, i tillegg til noen champagne-flasker, og resten på ølflasker. Felles for begge vinene var at jeg tilsatte 1/2 teskje vinsvovling i omstikkingskaret. Rørte godt uten å plaske. Vin #1 Chablis Smakte litt tynt og alkoholsk. Ok lengde. Noe stikkelsbær. Flasket på 9 stk vinflasker, 21 stk 0.33 og 8 stk 0.75 champagne-flasker. Totalt 19.5 liter. Original gravity: 1.096 Final gravity: 0.995 (litt ned siste 2 uker) Alkohol i volum: 14.2% Vin #1 Chablis på flasker Vin #2 Cabernet Sauvignon Eikesponen jeg tilsatte har nå ligget i rødvinen i 15 dager. Smakte varmende og med noe fyldighet, av røde modne bær. Bringebær og solbær. God lengde. Litt alkoholsk. Flasket på 5 stk 0.75 ølflasker, ...

Humlevann fra egenhøstet Northern Brewer

Dagen etter jeg brygget et dassøl med fersk egenhøstet Northern Brewer humle, så renset jeg mer av humlen og lagde humlevann. Oppskrift: 1,5 liter vann på 87ºC 106g fersk humle som trekkes i 3 minutter 5g fjellhonning Smakte veldig bittert uten noe søtning, men det ble noe bedre med honning. Allikevel var det noe bittert og sært. Ved å blande det ut med lik andel vann så smaker det bedre. Resultatet ble 1,1 liter "sterk" humlevann som jeg satte i kjøleskapet. Utvannes med lik del vann ved servering.