Gå til hovedinnhold

Tapping av #34 American Pale Ale Centennial - Farmers Loop Centennial

Tappet #34 på flasker etter 20 dager på gjæringsspann.

Regner med ca 1 liter svinn i bunnfall.
Øl-temp: 20ºC

#34A: 25 liter i spann, ca 24 liter øl
#34B: 24 liter i spann, ca 23 liter øl.

Startet kl 14:30.
Ferdig inkl vask kl 19:15.

Sukkerlake for naturlig karbonering

Ønsket CO2 volume: 2.4

Sukkerlake på ca 0.5 liter.

#34A: 24.5 liter, 2.4 vol CO2 = 150g sukker = 6.1g/l.
#34B: 23.5 liter, 2.4 vol CO2 = 144g sukker = 6.1g/l.

Final Gravity

Målte #34A FG til 1.0135 SG. Måling gjort med hydrometer i gjæringsspann.
Målte #34B FG til 1.0135 SG. Måling gjort med hydrometer i gjæringsspann.

Disse er såpass like at jeg ikke bryr meg nevneverdig om forskjeller mellom A og B.

Tapping

Tappet #34A på 1 stk 2.0l growler, 19 stk 0.75l flasker, 16 stk 0.5l flasker (totalt 36 beholdere). Ca 0.25 liter blandes til #34B.
Tappet #34B på 46 stk 0.5l flasker, 3 stk 0.33l flasker, og litt i en siste flasker på ca 0.2 liter (totalt 50 beholdere). Ca 0.15 liter svinn.

Statistikk #34A

Bryggedato: 17.03.2019
BRYGG NR: 34
Tappedato: 06.04.2019

Del A
Gjæring: 20 dager








Navn: Farmers Loop Centennial Liter vørter: 25 50.5%
Øltype: American Ale Liter øl: 24,5






Gjær: Safale US-05 (3pk á 11g)














Specific Gravity (SG) SG Brix


OG: 1,052 12,86


FG: 1,013 3,32








ABV før karbonering:
5,24%


Utgjæringsgrad:
74,17%







Karbonering:




ABV før karbonering: 5,24%


Sukker (gram): 150


Sukker / liter (gram): 6,12


ABV økning karbonering: 0,36%


ABV på flaske: 5,60%

Statistikk #34B

Bryggedato: 17.03.2019
BRYGG NR: 34
Tappedato: 06.04.2019

Del B
Gjæring: 20 dager








Navn: Farmers Loop Centennial Liter vørter: 24,5 49.5%
Øltype: American Ale Liter øl: 23,5






Gjær: Safale US-05 (3pk á 11g)














Specific Gravity (SG) SG Brix


OG: 1,052 12,86


FG: 1,013 3,32








ABV før karbonering:
5,24%


Utgjæringsgrad:
74,17%







Karbonering:




ABV før karbonering: 5,24%


Sukker (gram): 144


Sukker / liter (gram): 6,13


ABV økning karbonering: 0,36%


ABV på flaske: 5,60%

Bilder

#34 APA Centennial ferdig gjæret, klar til flasking

#34A på flasker

#34B på flasker

#34 A og B til modning på benken.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Omstikking av vinene

Vinene har stått på gjæringsspann i nesten tre måneder. Noen steg var felles for både hvit- og rødvinen: 1) Stakk om vinen til et rent spann. 2) Tilsatte gjærstopp (poste H som fulgte med vinsettet). 3) Rørte godt, uten å plaske for mye etter hver tilsetning. 4) Tilsatte vinsvovling (1/2 teskje). 5) Vasket gjæringsspannet og stakk om tilbake. 6) Rørte godt, uten å plaske for mye, for å røre ut så mye kullsyre jeg kan. Gjærstopp beskytter vinen mot uønsket videre gjæring. Vinsvovling beskytter duft, farge og smak. Beskytter mot oksygen. Vin #1 Chablis SG: 0.998 Tilsatte kisesol (pose J) og så gelantin (pose K), og rørte godt, før jeg stakk om tilbake til gjæringsspannet. Dette skal hjelpe til å få en klarere hvitvin. Ingen eik til hvitvinen. Stikker om hvitvinen før tilsetninger. Tilsetninger til hvitvinen: gjærstopp, kisesol og gelantin. Vin #2 Cabernet Sauvignon SG: 1.000 Tilsatte 35 gram eikespon, fransk heavy toast til rødvinen. Planen er å l

Nytt bryggeapparat: Beer Brew 60

Jeg kjøpte en Beer Brew 60 (BB60) før jul. Det har vært mange opptatte (og noen for slappe) helger de siste månedene, så jeg har ikke prioritert å brygge noe på en stund. Men i dag fikk jeg sett over alt og testet apparatet. Planen er å brygge øl i morgen. Luftehull på bryggestativet Siden BB60 er en del større enn BB30 så kan jeg ikke bruke den samme plattingen jeg lagde med luftesluser. Jeg borret 9 hull for lufting i bryggestativet, slik at apparatet kan stå rett på plata til stativet uten at det blir for varmt under. Tappekran og kobling til sirkuleringspumpe Det første jeg la merke til var at tappekrana på apparatet er tykkere enn den på Beer Brew 30 (gen. 3), så jeg kunne ikke koble til den samme slangen til sirkuleringspumpa som jeg har brukt tidligere. Jeg forsøkte først å koble på en hurtigkobling fra en slange til en luftkompressor, vaska den lenge i varmt vann med PBW. men den har nok stått ubrukt for lenge - for den lakk. Hurtigkobling fra luftkompressor

Flasking av vinen

Vinen har nå stått litt over 3 måneder og det er på tide å flaske vinen. Jeg ser ikke helt poenget med å bruke vanlige vinflasker, og siden jeg også brygger øl så har jeg mange ølflasker og utstyr for å feste på ølkorker. Jeg hadde noen vinflasker med skrukork liggende, så jeg brukte de, i tillegg til noen champagne-flasker, og resten på ølflasker. Felles for begge vinene var at jeg tilsatte 1/2 teskje vinsvovling i omstikkingskaret. Rørte godt uten å plaske. Vin #1 Chablis Smakte litt tynt og alkoholsk. Ok lengde. Noe stikkelsbær. Flasket på 9 stk vinflasker, 21 stk 0.33 og 8 stk 0.75 champagne-flasker. Totalt 19.5 liter. Original gravity: 1.096 Final gravity: 0.995 (litt ned siste 2 uker) Alkohol i volum: 14.2% Vin #1 Chablis på flasker Vin #2 Cabernet Sauvignon Eikesponen jeg tilsatte har nå ligget i rødvinen i 15 dager. Smakte varmende og med noe fyldighet, av røde modne bær. Bringebær og solbær. God lengde. Litt alkoholsk. Flasket på 5 stk 0.75 ølflasker,