Juleølet lages tradisjonelt alt for seint, et øl som har blitt en tradisjon for meg å lage: Sheepshank, Amber Christmas Ale.
I år er første året hvor juleølet lages på BB60, med et mål på 50 liter.
Synes vørteren ble litt lysere i år enn tidligere, så muligens et av malttypene som ikke var så mørke som jeg trodde... Kjøpte maltet hos ølbrygging.no.
Brukte gjærslurry av Safale US-05 høstet fra #30A den 5.mai.
I år er første året hvor juleølet lages på BB60, med et mål på 50 liter.
Synes vørteren ble litt lysere i år enn tidligere, så muligens et av malttypene som ikke var så mørke som jeg trodde... Kjøpte maltet hos ølbrygging.no.
Brukte gjærslurry av Safale US-05 høstet fra #30A den 5.mai.
Bryggeskjema
Bryggedato: | 04.11.2018 | BRYGG NR: | 32 | ||
Navn: | Sheepshank 2018 | ||||
Kategori: | American Amber Ale | Volum (liter) | 50 | ||
Subtype: | Amber Christmas Ale | ||||
BJCP: | 19A @ BJCP 2015 | ||||
Vekt (kg) | Malt | %-andel | Maks utbytte/kg/liter | Maks utbytte | |
10,000 | Pale Ale 3-4 EBC, Marris Otter | 76,92% | 296 | 59,20 | |
1,000 | Munich 25 EBC, Munchener Ireks | 7,69% | 268 | 5,36 | |
1,000 | Caramel 30 EBC, Rosewood | 7,69% | 268 | 5,36 | |
1,000 | Caramel 120 EBC, Crystal Oak | 7,69% | 268 | 5,36 | |
0,00% | 0,00 | ||||
13,000 | Malt | 75,28 | |||
Vekt (g) | Humle | ALFA (%) | Koketid (min) | IBU | |
36,00 | Chinook (2015, 12.7% aa) FWH | 8,5 | 120 | 14,6 | |
100,00 | Centennial (2015, 11% aa) | 10 | 15 | 21,7 | |
100,00 | Centennial (2015, 11% aa) | 10 | 2 | 3,7 | |
0,0 | |||||
0 | 0,0 | ||||
236,00 | HUMLE | 40,0 | |||
Vekt (g) | Tilsetninger | Koketid (min) | Utgjæring | ||
100,00 | Centennial | tørrhumle, etter 7d | |||
0,00 | |||||
0,00 | |||||
100,00 | Tilsetninger | 0,00 | |||
Tilsetting av vann (ºC) | Mål (ºC) | Tid (min) | Liter | ||
Innmesk | 70 | 66 | 5 | 40 | |
1. mesking | 66 | 90 | |||
2. mesking | 78 | 5 | |||
Skylling | 79 | 78 | 30 | 30 | |
Vannjusteringer | Natron (E500) | Kalsiumsulfat (gips) | Kalsiumklorid | Kalsium-karbonat (kritt) (E170) | |
Formel | --- | NaHCO3 | CaSO4 | CaCl2 | CaCO3 |
Innmesk | 4g | 17g | 4g | ||
Skylling | 10g | ||||
Måltall: | |||||
(oechsle grader) | (oechsle grader) | ||||
OG: | 61 | FG: | 13 | ||
Førkok SG: | 56 | ||||
Utnyttelse mesking: | 81% | ABV: | 6,9 % | ||
Bitterhet (IBU): | 40 | ||||
Gjær type | Safale US-05 slurry fra #30A (05.05.2018) | Farge (EBC): | 21 | ||
Sukker (/l) | Temp (C) | Tid | |||
1. Gjæring | 20,0 | 2 uker | |||
2. Gjæring | |||||
Flasking/Karbonering | 6,04 | 20,0 | 2 uker | ||
Kommentar: | |||||
Rehydrere tørrgjæren i kokt og avkjølt vann, ca 20 minutter før avkjøling starter. | |||||
BB60 termostaten slår ut på temperatur ca 6,5ºC høyere enn anvist. |
Kokeskjema
Bryggedato: | 04.11.2018 | BRYGG NR: | 32 | |||
Navn: | Sheepshank 2018 | Koketid (min): | 70 | |||
Fra start (min) | Koketid | Tid | Hva / Oppgave | Neste | ||
0 | 70 | Kok | -50 | |||
-50 | 120 | Humle 1 (FWH) | 105 | |||
55 | 15 | Humle 2 | 0 | |||
55 | 15 | Kjølespiral oppi, for desinfisering | 0 | |||
55 | 15 | Protafloc, hel tablett | 13 | |||
68 | 2 | Humle 3 | 0 | |||
68 | 2 | Yeast-VIT, 3 gram | 2 | |||
70 | 0 | Skru av koker. Start kjøling. | 0 | |||
70 | 0 | Ta av isolasjon. Whirlpool. | 0 |
Målinger SG
Målte Preboil SG til 1.056.
Målte OG til 1.061.
Målte OG til 1.061.
Målinger gjort med hydrometer.
Bryggelogg
Bryggedato: | 04.11.2018 | BRYGG NR: | 32 | ||||
Navn: | Sheepshank 2018 | ||||||
Min BB60 viser ikke temperatur. Den har termostat (som viser ca 6.5ºC for lavt). | |||||||
Varme 1: 1000W. Varme 2: 2000W. | |||||||
Temperatur | |||||||
Klokke | Koker | Mesk | Effekt | Kommentar | |||
13:31 | 48,0 | 3000 | Godt i gamg med oppvarming til 70ºC. | ||||
13:40 | 54,0 | 3000 | Tilsatt vannjusteringer til meskevann. | ||||
13:54 | 68,0 | 3000 | Maltet holder ca 20ºC i romtemperatur. | ||||
13:56 | 70,0 | 0 | Termostat slo ut da den viste 62-63ºC. | ||||
13:59 | 70,5 | 0 | Glemte å isolere og gjorde det nå. | ||||
14:01 | Start innmesk! | ||||||
14:08 | 63,4 | 0 | Ferdig innmesk! (7 minutter) Start mesketrinn 1! | ||||
62,5 | Sirk m/bøtte. 62.5ºC dypt i mesk. | ||||||
14:10 | 1000 | 65ºC i mesk tappet fra bunnen. Falt ca 6ºC etter tilsetting av maltet, 1ºC lavere enn ønsket. | |||||
14:28 | 0 | Sirk m/pumpe. Startet oppvarming av 30 liter skyllevann med vannjusteringer. | |||||
14:31 | 65,3 | 1000 | |||||
14:33 | 65,7 | 1000 | |||||
14:34 | 66,1 | 1000 | |||||
14:36 | 66,4 | 0 | Justert ned termostat til å slå ut ved 66ºC. | ||||
14:37 | 66,9 | 0 | |||||
14:38 | 67,1 | 0 | Temperatur på toppen av mesken går mye opp og ned. Makset på 67.1ºC i mesk. | ||||
14:39 | 66,3 | 0 | Synker fort igjen. | ||||
14:40 | 65,8 | 0 | |||||
14:43 | 65,6 | 1000 | Justerer termostat ca 1ºC litt lavere. | ||||
14:44 | 66,5 | 0 | Slo ut. Skrudd av sirkulering. | ||||
15:01 | 66,1 | 0 | |||||
15:15 | 65,9 | 0 | |||||
15:42 | 66,1 | 0 | |||||
15:50 | 66,1 | 1000 | Øker termostat. Forsiktig oppvarming i bunn. Forbereder til mesketrinn 2. | ||||
15:59 | 66,1 | 3000 | Slutt mesketrinn 1! (1:51 timer) | ||||
Øker mot 78ºC. Sirk m/pumpe. | |||||||
16:00 | 70,8 | 0 | |||||
16:01 | 72,9 | 0 | |||||
16:02 | 74,1 | 3000 | |||||
16:06 | 76,1 | 3000 | |||||
16:07 | 77,9 | 0 | Satt ned maks til 1000W. Termostat på 78ºC. | ||||
16:10 | 75,7 | 1000 | |||||
16:11 | 72,9 | 3000 | Opp til 3000W igjen. | ||||
16:13 | 76,7 | 2000 | Ned til 2000W effekt. Termostat på ca 78-79ºC, som viser seg å være en fin innstilling. | ||||
16:15 | 78,9 | 0 | |||||
16:25 | 74,9 | 2000 | |||||
16:35 | 80,4 | 0 | Litt for høy temp. Begynner å nærme seg utskyll. | ||||
16:45 | 78,8 | 0 | Skrudd av. Stans sirkulering. | ||||
Start skylling! | |||||||
17:23 | 0 | Ferdig skylling! (38 minutter) | |||||
17:23 | 0 | 28 liter mask. Ferdig spadd ut. | |||||
17:33 | 3000 | Vasket kjelen. Heller tilbake ca 59 liter. | |||||
17:38 | 69,3 | 3000 | H1 (FWH) oppi. | ||||
Siste avrenning fra skylling målt til 1.023@45ºC=1.030 | |||||||
16:58 | 79,9 | 3000 | |||||
18:40 | Tok preboil-SG prøve ved ca 59 liter. Preboil-SG = 1.051@41ºC=1.056 | ||||||
18:49 | 99,7 | 3000 | |||||
18:50 | 3000 | Start kokeskjema! Varighet 70min. | |||||
18:52 | 2000 | Rullerende kok. Fjernet proteiner fra toppen. | |||||
19:41 | 2000 | Kjølespiral oppi. | |||||
19:45 | 2000 | H2 oppi. Protafloc oppi. | |||||
19:58 | 2000 | H3 oppi. Yeast-VIT oppi. | |||||
20:00 | 0 | Av! Startet kjøling. Tok av isolasjonen. Whirlpool. | |||||
20:48 | Start tapping. OG=1.061. | ||||||
#32A på 25.5 liter inkludert gjærslurry. | |||||||
#32A på 23.5 liter inkludert gjærslurry. | |||||||
Totalt 49 liter i gjæringsspann. | |||||||
22:19 | Ferdig vasket, med pauser. |
Bilder
Mye humle: Chinook og Centennial |
Vørter i kok. Tilsatt humle. |
#32 satt til gjæring i to gjærinsspann. |
Kommentarer
Legg inn en kommentar