Gå til hovedinnhold

Batch #32 - American Amber Christmas Ale - Sheepshank 2018

Juleølet lages tradisjonelt alt for seint, et øl som har blitt en tradisjon for meg å lage: Sheepshank, Amber Christmas Ale.

I år er første året hvor juleølet lages på BB60, med et mål på 50 liter.

Synes vørteren ble litt lysere i år enn tidligere, så muligens et av malttypene som ikke var så mørke som jeg trodde... Kjøpte maltet hos ølbrygging.no.

Brukte gjærslurry av Safale US-05 høstet fra #30A den 5.mai.

Bryggeskjema


Bryggedato: 04.11.2018
BRYGG NR: 32






Navn: Sheepshank 2018


Kategori: American Amber Ale Volum (liter) 50
Subtype: Amber Christmas Ale


BJCP: 19A @ BJCP 2015








Vekt (kg) Malt %-andel Maks utbytte/kg/liter Maks utbytte
10,000 Pale Ale 3-4 EBC, Marris Otter 76,92% 296 59,20
1,000 Munich 25 EBC, Munchener Ireks 7,69% 268 5,36
1,000 Caramel 30 EBC, Rosewood 7,69% 268 5,36
1,000 Caramel 120 EBC, Crystal Oak 7,69% 268 5,36


0,00%
0,00
13,000 Malt

75,28






Vekt (g) Humle ALFA (%) Koketid (min) IBU
36,00 Chinook (2015, 12.7% aa) FWH 8,5 120 14,6
100,00 Centennial (2015, 11% aa) 10 15 21,7
100,00 Centennial (2015, 11% aa) 10 2 3,7




0,0



0 0,0
236,00 HUMLE

40,0






Vekt (g) Tilsetninger Koketid (min) Utgjæring
100,00 Centennial tørrhumle, etter 7d




0,00



0,00
100,00 Tilsetninger
0,00












Tilsetting av vann (ºC) Mål (ºC) Tid (min) Liter
Innmesk 70 66 5 40
1. mesking
66 90

2. mesking
78 5

Skylling 79 78 30 30












Vannjusteringer Natron (E500) Kalsiumsulfat (gips) Kalsiumklorid Kalsium-karbonat (kritt) (E170)
Formel --- NaHCO3 CaSO4 CaCl2 CaCO3
Innmesk
4g 17g
4g
Skylling

10g













Måltall:





(oechsle grader)
(oechsle grader)
OG: 61 FG: 13
Førkok SG: 56









Utnyttelse mesking: 81%
ABV: 6,9 %









Bitterhet (IBU): 40
Gjær type Safale US-05 slurry fra #30A (05.05.2018) Farge (EBC): 21














Sukker (/l) Temp (C) Tid
1. Gjæring
20,0 2 uker
2. Gjæring









Flasking/Karbonering 6,04 20,0 2 uker






Kommentar:




Rehydrere tørrgjæren i kokt og avkjølt vann, ca 20 minutter før avkjøling starter.
BB60 termostaten slår ut på temperatur ca 6,5ºC høyere enn anvist.


Kokeskjema

Bryggedato: 04.11.2018

BRYGG NR: 32







Navn: Sheepshank 2018 Koketid (min): 70














Fra start (min) Koketid Tid Hva / Oppgave Neste
0 70
Kok -50
-50 120
Humle 1 (FWH) 105
55 15
Humle 2 0
55 15
Kjølespiral oppi, for desinfisering 0
55 15
Protafloc, hel tablett 13
68 2
Humle 3 0
68 2
Yeast-VIT, 3 gram 2
70 0
Skru av koker. Start kjøling. 0
70 0
Ta av isolasjon. Whirlpool. 0



Målinger SG

Målte Preboil SG til 1.056.
Målte OG til 1.061.

Målinger gjort med hydrometer.

Bryggelogg


Bryggedato: 04.11.2018
BRYGG NR: 32

Navn: Sheepshank 2018










Min BB60 viser ikke temperatur. Den har termostat (som viser ca 6.5ºC for lavt).
Varme 1: 1000W. Varme 2: 2000W.


Temperatur




Klokke Koker Mesk Effekt Kommentar


13:31 48,0
3000 Godt i gamg med oppvarming til 70ºC.
13:40 54,0
3000 Tilsatt vannjusteringer til meskevann.
13:54 68,0
3000 Maltet holder ca 20ºC i romtemperatur.
13:56 70,0
0 Termostat slo ut da den viste 62-63ºC.
13:59 70,5
0 Glemte å isolere og gjorde det nå.
14:01


Start innmesk!
14:08
63,4 0 Ferdig innmesk! (7 minutter) Start mesketrinn 1!


62,5
Sirk m/bøtte. 62.5ºC dypt i mesk.
14:10

1000 65ºC i mesk tappet fra bunnen. Falt ca 6ºC etter tilsetting av maltet, 1ºC lavere enn ønsket.
14:28

0 Sirk m/pumpe. Startet oppvarming av 30 liter skyllevann med vannjusteringer.
14:31
65,3 1000
14:33
65,7 1000
14:34
66,1 1000
14:36
66,4 0 Justert ned termostat til å slå ut ved 66ºC.
14:37
66,9 0
14:38
67,1 0 Temperatur på toppen av mesken går mye opp og ned. Makset på 67.1ºC i mesk.
14:39
66,3 0 Synker fort igjen.
14:40
65,8 0
14:43
65,6 1000 Justerer termostat ca 1ºC litt lavere.
14:44
66,5 0 Slo ut. Skrudd av sirkulering.
15:01
66,1 0
15:15
65,9 0
15:42
66,1 0
15:50
66,1 1000 Øker termostat. Forsiktig oppvarming i bunn. Forbereder til mesketrinn 2.
15:59
66,1 3000 Slutt mesketrinn 1! (1:51 timer)




Øker mot 78ºC. Sirk m/pumpe.
16:00
70,8 0
16:01
72,9 0
16:02
74,1 3000
16:06
76,1 3000
16:07
77,9 0 Satt ned maks til 1000W. Termostat på 78ºC.
16:10
75,7 1000
16:11
72,9 3000 Opp til 3000W igjen.
16:13
76,7 2000 Ned til 2000W effekt. Termostat på ca 78-79ºC, som viser seg å være en fin innstilling.
16:15
78,9 0
16:25
74,9 2000
16:35
80,4 0 Litt for høy temp. Begynner å nærme seg utskyll.
16:45
78,8 0 Skrudd av. Stans sirkulering.




Start skylling!
17:23

0 Ferdig skylling! (38 minutter)
17:23

0 28 liter mask. Ferdig spadd ut.
17:33

3000 Vasket kjelen. Heller tilbake ca 59 liter.
17:38 69,3
3000 H1 (FWH) oppi.




Siste avrenning fra skylling målt til 1.023@45ºC=1.030
16:58 79,9
3000
18:40


Tok preboil-SG prøve ved ca 59 liter. Preboil-SG = 1.051@41ºC=1.056
18:49 99,7
3000
18:50

3000 Start kokeskjema! Varighet 70min.
18:52

2000 Rullerende kok. Fjernet proteiner fra toppen.
19:41

2000 Kjølespiral oppi.
19:45

2000 H2 oppi. Protafloc oppi.
19:58

2000 H3 oppi. Yeast-VIT oppi.
20:00

0 Av! Startet kjøling. Tok av isolasjonen. Whirlpool.
20:48


Start tapping. OG=1.061.




#32A på 25.5 liter inkludert gjærslurry.




#32A på 23.5 liter inkludert gjærslurry.




Totalt 49 liter i gjæringsspann.
22:19


Ferdig vasket, med pauser.


Bilder

Mye humle: Chinook og Centennial

Vørter i kok. Tilsatt humle.

#32 satt til gjæring i to gjærinsspann.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Omstikking av vinene

Vinene har stått på gjæringsspann i nesten tre måneder. Noen steg var felles for både hvit- og rødvinen: 1) Stakk om vinen til et rent spann. 2) Tilsatte gjærstopp (poste H som fulgte med vinsettet). 3) Rørte godt, uten å plaske for mye etter hver tilsetning. 4) Tilsatte vinsvovling (1/2 teskje). 5) Vasket gjæringsspannet og stakk om tilbake. 6) Rørte godt, uten å plaske for mye, for å røre ut så mye kullsyre jeg kan. Gjærstopp beskytter vinen mot uønsket videre gjæring. Vinsvovling beskytter duft, farge og smak. Beskytter mot oksygen. Vin #1 Chablis SG: 0.998 Tilsatte kisesol (pose J) og så gelantin (pose K), og rørte godt, før jeg stakk om tilbake til gjæringsspannet. Dette skal hjelpe til å få en klarere hvitvin. Ingen eik til hvitvinen. Stikker om hvitvinen før tilsetninger. Tilsetninger til hvitvinen: gjærstopp, kisesol og gelantin. Vin #2 Cabernet Sauvignon SG: 1.000 Tilsatte 35 gram eikespon, fransk heavy toast til rødvinen. Planen er å l

Nytt bryggeapparat: Beer Brew 60

Jeg kjøpte en Beer Brew 60 (BB60) før jul. Det har vært mange opptatte (og noen for slappe) helger de siste månedene, så jeg har ikke prioritert å brygge noe på en stund. Men i dag fikk jeg sett over alt og testet apparatet. Planen er å brygge øl i morgen. Luftehull på bryggestativet Siden BB60 er en del større enn BB30 så kan jeg ikke bruke den samme plattingen jeg lagde med luftesluser. Jeg borret 9 hull for lufting i bryggestativet, slik at apparatet kan stå rett på plata til stativet uten at det blir for varmt under. Tappekran og kobling til sirkuleringspumpe Det første jeg la merke til var at tappekrana på apparatet er tykkere enn den på Beer Brew 30 (gen. 3), så jeg kunne ikke koble til den samme slangen til sirkuleringspumpa som jeg har brukt tidligere. Jeg forsøkte først å koble på en hurtigkobling fra en slange til en luftkompressor, vaska den lenge i varmt vann med PBW. men den har nok stått ubrukt for lenge - for den lakk. Hurtigkobling fra luftkompressor

Flasking av vinen

Vinen har nå stått litt over 3 måneder og det er på tide å flaske vinen. Jeg ser ikke helt poenget med å bruke vanlige vinflasker, og siden jeg også brygger øl så har jeg mange ølflasker og utstyr for å feste på ølkorker. Jeg hadde noen vinflasker med skrukork liggende, så jeg brukte de, i tillegg til noen champagne-flasker, og resten på ølflasker. Felles for begge vinene var at jeg tilsatte 1/2 teskje vinsvovling i omstikkingskaret. Rørte godt uten å plaske. Vin #1 Chablis Smakte litt tynt og alkoholsk. Ok lengde. Noe stikkelsbær. Flasket på 9 stk vinflasker, 21 stk 0.33 og 8 stk 0.75 champagne-flasker. Totalt 19.5 liter. Original gravity: 1.096 Final gravity: 0.995 (litt ned siste 2 uker) Alkohol i volum: 14.2% Vin #1 Chablis på flasker Vin #2 Cabernet Sauvignon Eikesponen jeg tilsatte har nå ligget i rødvinen i 15 dager. Smakte varmende og med noe fyldighet, av røde modne bær. Bringebær og solbær. God lengde. Litt alkoholsk. Flasket på 5 stk 0.75 ølflasker,