Gå til hovedinnhold

Batch #32 - American Amber Christmas Ale - Sheepshank 2018

Juleølet lages tradisjonelt alt for seint, et øl som har blitt en tradisjon for meg å lage: Sheepshank, Amber Christmas Ale.

I år er første året hvor juleølet lages på BB60, med et mål på 50 liter.

Synes vørteren ble litt lysere i år enn tidligere, så muligens et av malttypene som ikke var så mørke som jeg trodde... Kjøpte maltet hos ølbrygging.no.

Brukte gjærslurry av Safale US-05 høstet fra #30A den 5.mai.

Bryggeskjema


Bryggedato: 04.11.2018
BRYGG NR: 32






Navn: Sheepshank 2018


Kategori: American Amber Ale Volum (liter) 50
Subtype: Amber Christmas Ale


BJCP: 19A @ BJCP 2015








Vekt (kg) Malt %-andel Maks utbytte/kg/liter Maks utbytte
10,000 Pale Ale 3-4 EBC, Marris Otter 76,92% 296 59,20
1,000 Munich 25 EBC, Munchener Ireks 7,69% 268 5,36
1,000 Caramel 30 EBC, Rosewood 7,69% 268 5,36
1,000 Caramel 120 EBC, Crystal Oak 7,69% 268 5,36


0,00%
0,00
13,000 Malt

75,28






Vekt (g) Humle ALFA (%) Koketid (min) IBU
36,00 Chinook (2015, 12.7% aa) FWH 8,5 120 14,6
100,00 Centennial (2015, 11% aa) 10 15 21,7
100,00 Centennial (2015, 11% aa) 10 2 3,7




0,0



0 0,0
236,00 HUMLE

40,0






Vekt (g) Tilsetninger Koketid (min) Utgjæring
100,00 Centennial tørrhumle, etter 7d




0,00



0,00
100,00 Tilsetninger
0,00












Tilsetting av vann (ºC) Mål (ºC) Tid (min) Liter
Innmesk 70 66 5 40
1. mesking
66 90

2. mesking
78 5

Skylling 79 78 30 30












Vannjusteringer Natron (E500) Kalsiumsulfat (gips) Kalsiumklorid Kalsium-karbonat (kritt) (E170)
Formel --- NaHCO3 CaSO4 CaCl2 CaCO3
Innmesk
4g 17g
4g
Skylling

10g













Måltall:





(oechsle grader)
(oechsle grader)
OG: 61 FG: 13
Førkok SG: 56









Utnyttelse mesking: 81%
ABV: 6,9 %









Bitterhet (IBU): 40
Gjær type Safale US-05 slurry fra #30A (05.05.2018) Farge (EBC): 21














Sukker (/l) Temp (C) Tid
1. Gjæring
20,0 2 uker
2. Gjæring









Flasking/Karbonering 6,04 20,0 2 uker






Kommentar:




Rehydrere tørrgjæren i kokt og avkjølt vann, ca 20 minutter før avkjøling starter.
BB60 termostaten slår ut på temperatur ca 6,5ºC høyere enn anvist.


Kokeskjema

Bryggedato: 04.11.2018

BRYGG NR: 32







Navn: Sheepshank 2018 Koketid (min): 70














Fra start (min) Koketid Tid Hva / Oppgave Neste
0 70
Kok -50
-50 120
Humle 1 (FWH) 105
55 15
Humle 2 0
55 15
Kjølespiral oppi, for desinfisering 0
55 15
Protafloc, hel tablett 13
68 2
Humle 3 0
68 2
Yeast-VIT, 3 gram 2
70 0
Skru av koker. Start kjøling. 0
70 0
Ta av isolasjon. Whirlpool. 0



Målinger SG

Målte Preboil SG til 1.056.
Målte OG til 1.061.

Målinger gjort med hydrometer.

Bryggelogg


Bryggedato: 04.11.2018
BRYGG NR: 32

Navn: Sheepshank 2018










Min BB60 viser ikke temperatur. Den har termostat (som viser ca 6.5ºC for lavt).
Varme 1: 1000W. Varme 2: 2000W.


Temperatur




Klokke Koker Mesk Effekt Kommentar


13:31 48,0
3000 Godt i gamg med oppvarming til 70ºC.
13:40 54,0
3000 Tilsatt vannjusteringer til meskevann.
13:54 68,0
3000 Maltet holder ca 20ºC i romtemperatur.
13:56 70,0
0 Termostat slo ut da den viste 62-63ºC.
13:59 70,5
0 Glemte å isolere og gjorde det nå.
14:01


Start innmesk!
14:08
63,4 0 Ferdig innmesk! (7 minutter) Start mesketrinn 1!


62,5
Sirk m/bøtte. 62.5ºC dypt i mesk.
14:10

1000 65ºC i mesk tappet fra bunnen. Falt ca 6ºC etter tilsetting av maltet, 1ºC lavere enn ønsket.
14:28

0 Sirk m/pumpe. Startet oppvarming av 30 liter skyllevann med vannjusteringer.
14:31
65,3 1000
14:33
65,7 1000
14:34
66,1 1000
14:36
66,4 0 Justert ned termostat til å slå ut ved 66ºC.
14:37
66,9 0
14:38
67,1 0 Temperatur på toppen av mesken går mye opp og ned. Makset på 67.1ºC i mesk.
14:39
66,3 0 Synker fort igjen.
14:40
65,8 0
14:43
65,6 1000 Justerer termostat ca 1ºC litt lavere.
14:44
66,5 0 Slo ut. Skrudd av sirkulering.
15:01
66,1 0
15:15
65,9 0
15:42
66,1 0
15:50
66,1 1000 Øker termostat. Forsiktig oppvarming i bunn. Forbereder til mesketrinn 2.
15:59
66,1 3000 Slutt mesketrinn 1! (1:51 timer)




Øker mot 78ºC. Sirk m/pumpe.
16:00
70,8 0
16:01
72,9 0
16:02
74,1 3000
16:06
76,1 3000
16:07
77,9 0 Satt ned maks til 1000W. Termostat på 78ºC.
16:10
75,7 1000
16:11
72,9 3000 Opp til 3000W igjen.
16:13
76,7 2000 Ned til 2000W effekt. Termostat på ca 78-79ºC, som viser seg å være en fin innstilling.
16:15
78,9 0
16:25
74,9 2000
16:35
80,4 0 Litt for høy temp. Begynner å nærme seg utskyll.
16:45
78,8 0 Skrudd av. Stans sirkulering.




Start skylling!
17:23

0 Ferdig skylling! (38 minutter)
17:23

0 28 liter mask. Ferdig spadd ut.
17:33

3000 Vasket kjelen. Heller tilbake ca 59 liter.
17:38 69,3
3000 H1 (FWH) oppi.




Siste avrenning fra skylling målt til 1.023@45ºC=1.030
16:58 79,9
3000
18:40


Tok preboil-SG prøve ved ca 59 liter. Preboil-SG = 1.051@41ºC=1.056
18:49 99,7
3000
18:50

3000 Start kokeskjema! Varighet 70min.
18:52

2000 Rullerende kok. Fjernet proteiner fra toppen.
19:41

2000 Kjølespiral oppi.
19:45

2000 H2 oppi. Protafloc oppi.
19:58

2000 H3 oppi. Yeast-VIT oppi.
20:00

0 Av! Startet kjøling. Tok av isolasjonen. Whirlpool.
20:48


Start tapping. OG=1.061.




#32A på 25.5 liter inkludert gjærslurry.




#32A på 23.5 liter inkludert gjærslurry.




Totalt 49 liter i gjæringsspann.
22:19


Ferdig vasket, med pauser.


Bilder

Mye humle: Chinook og Centennial

Vørter i kok. Tilsatt humle.

#32 satt til gjæring i to gjærinsspann.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Rengjøring av flasker til første batch

Brygget har nå stått i halvannen uke til gjæring. Det nærmer seg tappedag hvor jeg skal tappe mitt første brygg på 27 liter over på flasker. Jeg har tatt vare på tomme halvliters ølflasker over en lengre periode og har nå ca 60 flasker, som gir en god margin til brygget jeg nå har stående til gjæring. Rengjøring De fleste av flaskene har vært skylt rett etter de er drukket, men jeg gikk på med PBW og flaskebørste allikevel for å være sikker på at de er helt rene når jeg skal tappe over øl på de. Det er kjedelig om dårlig rengjøring av flaskene skal ødelegge for smaken, spesielt etter alt arbeidet og ventingen som allerede er lagt ned i brygget. Jeg fylte en gjæringsspann på 30 liter med varmt vann (som holder kanskje 50°C?), såpass mye vann at det dekker over høyden på flaskene, og blandet ut 2 spiseskjeer med PBW. Det ble nok et litt svakere blandingsforhold enn hva som står på PBW-boksen, men jeg satser på at det holder. Jeg fikk plass til 16 flasker om gangen som jeg dy

Tapping av første batch på flasker

Da var dagen kommet til å tappe ølet over på flasker. Brygget har stått til gjæring i 17 dager (ca 2,5 uker) og aktiviteten i gjærlåsen var stilnet. Desinfisering Flasker til avrenning på flasketre Blandet ut 10 liter lunket (halvvarmt) vann med Star San for desinfisering av gjæringsskann og utstyr. Jeg desinfiserte to gjæringsspann, ett for omstikkingen og ett for å skylle diverse utstyr i, en dråpemåler, og la en god haug med korker i en mindre bøtte med litt Star San-blanding. Jeg fylte flaskespyleren og spylte ca 60 flasker, for det meste 0,5 litersflasker, men også noen på 0,33 liter, som jeg hang på flasketreet. Måling av FG Refraktometeret jeg bestilte med bryggeutstyret kom denne uka. Jeg kalibererte den med noen dråper kaldt springvann. Siden jeg ikke fikk målt OG (original gravity) da jeg satte brygget så klarer jeg ikke nå å regne ut alkoholmengden, men for å teste ut utstyret så målte jeg FG (final gravity) allikevel. For måling av alkoholmengde finnes

Batch #2 - Weissenbier

Tid for å sette batch #2 - en hveteøl. Også dette ølet lager jeg fra et ferdig oppmålt all-grain maltsett, Weissbier fra ølbrygging.no . Startet kl 15:30 med å fylle vann i Beer Brew 30, termostat på 65°C på full effekt. Sirkulerer vann for å jevne ut temperaturen etterhvert. I følge oppskrift skal mesking skje på temperatur i området 63-68°C i 90 minutter. Bryggeskjema Delvis for planlegging og delvis oppdatert med faktiske målinger. Bryggedato: 26.08.2014 BRYGG NR: 2 Øltype: WEISSBIER Volum (liter) 25 Vekt (kg) Malt Maks utbytte/kg/liter Maks utbytte 3 Pilsnermalt 300 36 3 Hvete malt 328 39,36 0 0 6 Malt 75,36 Vekt (g) Humle ALFA (%) Koketid (min) IBU 20 Northern Brewer 10 60 16,0 25 S