søndag 25. november 2018

Tapping av #32 Amber Christmas Ale - Sheepshank 2018

Tørrhumlet #32 etter ca 2 uker, siden gjæren kom veldig seint i gang.
Tappet så ølet søndag 25. november, etter 21 dager (3 uker).

Det boblet ikke skikkelig i gjærlåsen før etter ca 4-5 dager. Den var nok litt slapp den gamle gjæren fra 5.mai, som da hadde stått i kjøleskap i 5 måneder.

Vasket først flasker.

Begynte tappeprosessen ca kl 16. Hadde mange pauser underveis. Ferdig tappet kl 20:30 (4:30 timer). Ferdig vasket kl 22 (6:00 timer).

Sukkerlake for naturlig karbonering

Øl-temp: 20ºC
Ønsker vol CO2 på 2.5.

#32A: 25 liter i spann, ca 24 liter øl, 20ºC, 2.5 vol CO2 = 157g sukker
#32B: 23 liter i spann, ca 22 liter øl, 20ºC, 2.5 vol CO2 = 151g sukker

Final Gravity

Målte #32A FG til 1.013. Måling gjort med hydrometer i gjæringsspann.
Målte #32B FG til 1.015. Måling gjort med hydrometer i gjæringsspannet.

Usikker hvorfor #32B stoppet høyere enn #32A. men #32B var vesentlig mer hazy enn #32A, så det kan ha vært enten uferdig gjæring, humlerester, eller mer proteinrester her siden den ble tappet til sist.

Tapping

Tappet #32A på 47 stk 0.5l flasker. Litt svinn. Litt smaking.
Tappet #32B på 31 stk 0.5l, 2 stk 2.0l growlers, 1 stk 1.0l flaske (eller større?), 1 stk 0.75l flaske, 2 stk 0.33l flasker. Ble en del svinn, ca 0.5 liter.

Tappestaven rant tregere de siste 4-5 literne av #32A, og drypte litt til tider, men hang seg aldri helt opp. Det ble litt søl. Gjorde denne rein før tapping av #32B, men her ble det en god del mer søl da tappestaven hang seg opp noen ganger.

Smaking

#32B var mer tåket enn #32A, men smakte bra. Smakte litt grønt og ferskt, men det er vel å forvente fra tørrhumlingen. Ølet var veldig lyst, og kanskje vanskelig å kategorisere som en "amber ale". Kan jeg ha bestilt feil malt, eller fått levert feil?

FG-måling av #32A før omstikking.

Tappet #32A på flasker.

Omstikk av #32B.

#32B tappet på flasker og growlers.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar