Gå til hovedinnhold

Tapping av #32 Amber Christmas Ale - Sheepshank 2018

Tørrhumlet #32 etter ca 2 uker, siden gjæren kom veldig seint i gang.
Tappet så ølet søndag 25. november, etter 21 dager (3 uker).

Det boblet ikke skikkelig i gjærlåsen før etter ca 4-5 dager. Den var nok litt slapp den gamle gjæren fra 5.mai, som da hadde stått i kjøleskap i 5 måneder.

Vasket først flasker.

Begynte tappeprosessen ca kl 16. Hadde mange pauser underveis. Ferdig tappet kl 20:30 (4:30 timer). Ferdig vasket kl 22 (6:00 timer).

Sukkerlake for naturlig karbonering

Øl-temp: 20ºC
Ønsker vol CO2 på 2.5.

#32A: 25 liter i spann, ca 24 liter øl, 20ºC, 2.5 vol CO2 = 157g sukker
#32B: 23 liter i spann, ca 22 liter øl, 20ºC, 2.5 vol CO2 = 151g sukker

Final Gravity

Målte #32A FG til 1.013. Måling gjort med hydrometer i gjæringsspann.
Målte #32B FG til 1.015. Måling gjort med hydrometer i gjæringsspannet.

Usikker hvorfor #32B stoppet høyere enn #32A. men #32B var vesentlig mer hazy enn #32A, så det kan ha vært enten uferdig gjæring, humlerester, eller mer proteinrester her siden den ble tappet til sist.

Tapping

Tappet #32A på 47 stk 0.5l flasker. Litt svinn. Litt smaking.
Tappet #32B på 31 stk 0.5l, 2 stk 2.0l growlers, 1 stk 1.0l flaske (eller større?), 1 stk 0.75l flaske, 2 stk 0.33l flasker. Ble en del svinn, ca 0.5 liter.

Tappestaven rant tregere de siste 4-5 literne av #32A, og drypte litt til tider, men hang seg aldri helt opp. Det ble litt søl. Gjorde denne rein før tapping av #32B, men her ble det en god del mer søl da tappestaven hang seg opp noen ganger.

Smaking

#32B var mer tåket enn #32A, men smakte bra. Smakte litt grønt og ferskt, men det er vel å forvente fra tørrhumlingen. Ølet var veldig lyst, og kanskje vanskelig å kategorisere som en "amber ale". Kan jeg ha bestilt feil malt, eller fått levert feil?

Statistikk #32A

Bryggedato: 04.11.2018
BRYGG NR: 32
Tappedato: 25.11.2018

Del A
Gjæring: 21 dager








Navn: Sheepshank 2018 Liter vørter: 25,5 52.0%
Øltype: American Amber Ale Liter øl: 24






Gjær: Safale US-05 slurry fra #30A (05.05.2018)














Specific Gravity (SG) SG Brix


OG: 1,061 14,97


FG: 1,013 3,32








ABV før karbonering:
6,53%


Utgjæringsgrad:
77,82%







Karbonering:




ABV før karbonering: 6,53%


Sukker (gram): 157


Sukker / liter (gram): 6,54


ABV økning karbonering: 0,38%


ABV på flaske: 6,91%


Statistikk #32B

Bryggedato: 04.11.2018
BRYGG NR: 32
Tappedato: 25.11.2018

Del B
Gjæring: 21 dager








Navn: Sheepshank 2018 Liter vørter: 23,5 48.0%
Øltype: American Amber Ale Liter øl: 22






Gjær: Safale US-05 slurry fra #30A (05.05.2018)














Specific Gravity (SG) SG Brix


OG: 1,061 14,97


FG: 1,015 3,83








ABV før karbonering:
6,27%


Utgjæringsgrad:
74,45%







Karbonering:




ABV før karbonering: 6,27%


Sukker (gram): 151


Sukker / liter (gram): 6,86


ABV økning karbonering: 0,40%


ABV på flaske: 6,67%


Bilder


FG-måling av #32A før omstikking.

Tappet #32A på flasker.

Omstikk av #32B.

#32B tappet på flasker og growlers.


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Rengjøring av flasker til første batch

Brygget har nå stått i halvannen uke til gjæring. Det nærmer seg tappedag hvor jeg skal tappe mitt første brygg på 27 liter over på flasker. Jeg har tatt vare på tomme halvliters ølflasker over en lengre periode og har nå ca 60 flasker, som gir en god margin til brygget jeg nå har stående til gjæring. Rengjøring De fleste av flaskene har vært skylt rett etter de er drukket, men jeg gikk på med PBW og flaskebørste allikevel for å være sikker på at de er helt rene når jeg skal tappe over øl på de. Det er kjedelig om dårlig rengjøring av flaskene skal ødelegge for smaken, spesielt etter alt arbeidet og ventingen som allerede er lagt ned i brygget. Jeg fylte en gjæringsspann på 30 liter med varmt vann (som holder kanskje 50°C?), såpass mye vann at det dekker over høyden på flaskene, og blandet ut 2 spiseskjeer med PBW. Det ble nok et litt svakere blandingsforhold enn hva som står på PBW-boksen, men jeg satser på at det holder. Jeg fikk plass til 16 flasker om gangen som jeg dy

Tapping av første batch på flasker

Da var dagen kommet til å tappe ølet over på flasker. Brygget har stått til gjæring i 17 dager (ca 2,5 uker) og aktiviteten i gjærlåsen var stilnet. Desinfisering Flasker til avrenning på flasketre Blandet ut 10 liter lunket (halvvarmt) vann med Star San for desinfisering av gjæringsskann og utstyr. Jeg desinfiserte to gjæringsspann, ett for omstikkingen og ett for å skylle diverse utstyr i, en dråpemåler, og la en god haug med korker i en mindre bøtte med litt Star San-blanding. Jeg fylte flaskespyleren og spylte ca 60 flasker, for det meste 0,5 litersflasker, men også noen på 0,33 liter, som jeg hang på flasketreet. Måling av FG Refraktometeret jeg bestilte med bryggeutstyret kom denne uka. Jeg kalibererte den med noen dråper kaldt springvann. Siden jeg ikke fikk målt OG (original gravity) da jeg satte brygget så klarer jeg ikke nå å regne ut alkoholmengden, men for å teste ut utstyret så målte jeg FG (final gravity) allikevel. For måling av alkoholmengde finnes

Batch #2 - Weissenbier

Tid for å sette batch #2 - en hveteøl. Også dette ølet lager jeg fra et ferdig oppmålt all-grain maltsett, Weissbier fra ølbrygging.no . Startet kl 15:30 med å fylle vann i Beer Brew 30, termostat på 65°C på full effekt. Sirkulerer vann for å jevne ut temperaturen etterhvert. I følge oppskrift skal mesking skje på temperatur i området 63-68°C i 90 minutter. Bryggeskjema Delvis for planlegging og delvis oppdatert med faktiske målinger. Bryggedato: 26.08.2014 BRYGG NR: 2 Øltype: WEISSBIER Volum (liter) 25 Vekt (kg) Malt Maks utbytte/kg/liter Maks utbytte 3 Pilsnermalt 300 36 3 Hvete malt 328 39,36 0 0 6 Malt 75,36 Vekt (g) Humle ALFA (%) Koketid (min) IBU 20 Northern Brewer 10 60 16,0 25 S