Tørrhumlet #32 etter ca 2 uker, siden gjæren kom veldig seint i gang.
Tappet så ølet søndag 25. november, etter 21 dager (3 uker).
Det boblet ikke skikkelig i gjærlåsen før etter ca 4-5 dager. Den var nok litt slapp den gamle gjæren fra 5.mai, som da hadde stått i kjøleskap i 5 måneder.
Vasket først flasker.
Begynte tappeprosessen ca kl 16. Hadde mange pauser underveis. Ferdig tappet kl 20:30 (4:30 timer). Ferdig vasket kl 22 (6:00 timer).
Ønsker vol CO2 på 2.5.
#32A: 25 liter i spann, ca 24 liter øl, 20ºC, 2.5 vol CO2 = 157g sukker
#32B: 23 liter i spann, ca 22 liter øl, 20ºC, 2.5 vol CO2 = 151g sukker
Målte #32B FG til 1.015. Måling gjort med hydrometer i gjæringsspannet.
Tappet #32B på 31 stk 0.5l, 2 stk 2.0l growlers, 1 stk 1.0l flaske (eller større?), 1 stk 0.75l flaske, 2 stk 0.33l flasker. Ble en del svinn, ca 0.5 liter.
Tappet så ølet søndag 25. november, etter 21 dager (3 uker).
Det boblet ikke skikkelig i gjærlåsen før etter ca 4-5 dager. Den var nok litt slapp den gamle gjæren fra 5.mai, som da hadde stått i kjøleskap i 5 måneder.
Vasket først flasker.
Begynte tappeprosessen ca kl 16. Hadde mange pauser underveis. Ferdig tappet kl 20:30 (4:30 timer). Ferdig vasket kl 22 (6:00 timer).
Sukkerlake for naturlig karbonering
Øl-temp: 20ºCØnsker vol CO2 på 2.5.
#32A: 25 liter i spann, ca 24 liter øl, 20ºC, 2.5 vol CO2 = 157g sukker
#32B: 23 liter i spann, ca 22 liter øl, 20ºC, 2.5 vol CO2 = 151g sukker
Final Gravity
Målte #32A FG til 1.013. Måling gjort med hydrometer i gjæringsspann.Målte #32B FG til 1.015. Måling gjort med hydrometer i gjæringsspannet.
Usikker hvorfor #32B stoppet høyere enn #32A. men #32B var vesentlig mer hazy enn #32A, så det kan ha vært enten uferdig gjæring, humlerester, eller mer proteinrester her siden den ble tappet til sist.
Tapping
Tappet #32A på 47 stk 0.5l flasker. Litt svinn. Litt smaking.Tappet #32B på 31 stk 0.5l, 2 stk 2.0l growlers, 1 stk 1.0l flaske (eller større?), 1 stk 0.75l flaske, 2 stk 0.33l flasker. Ble en del svinn, ca 0.5 liter.
Tappestaven rant tregere de siste 4-5 literne av #32A, og drypte litt til tider, men hang seg aldri helt opp. Det ble litt søl. Gjorde denne rein før tapping av #32B, men her ble det en god del mer søl da tappestaven hang seg opp noen ganger.
Smaking
#32B var mer tåket enn #32A, men smakte bra. Smakte litt grønt og ferskt, men det er vel å forvente fra tørrhumlingen. Ølet var veldig lyst, og kanskje vanskelig å kategorisere som en "amber ale". Kan jeg ha bestilt feil malt, eller fått levert feil?
Statistikk #32A
Bryggedato: | 04.11.2018 | BRYGG NR: | 32 | ||
Tappedato: | 25.11.2018 | Del A | |||
Gjæring: | 21 | dager | |||
Navn: | Sheepshank 2018 | Liter vørter: | 25,5 | 52.0% | |
Øltype: | American Amber Ale | Liter øl: | 24 | ||
Gjær: | Safale US-05 slurry fra #30A (05.05.2018) | ||||
Specific Gravity (SG) | SG | Brix | |||
OG: | 1,061 | 14,97 | |||
FG: | 1,013 | 3,32 | |||
ABV før karbonering: | 6,53% | ||||
Utgjæringsgrad: | 77,82% | ||||
Karbonering: | |||||
ABV før karbonering: | 6,53% | ||||
Sukker (gram): | 157 | ||||
Sukker / liter (gram): | 6,54 | ||||
ABV økning karbonering: | 0,38% | ||||
ABV på flaske: | 6,91% |
Statistikk #32B
Bryggedato: | 04.11.2018 | BRYGG NR: | 32 | ||
Tappedato: | 25.11.2018 | Del B | |||
Gjæring: | 21 | dager | |||
Navn: | Sheepshank 2018 | Liter vørter: | 23,5 | 48.0% | |
Øltype: | American Amber Ale | Liter øl: | 22 | ||
Gjær: | Safale US-05 slurry fra #30A (05.05.2018) | ||||
Specific Gravity (SG) | SG | Brix | |||
OG: | 1,061 | 14,97 | |||
FG: | 1,015 | 3,83 | |||
ABV før karbonering: | 6,27% | ||||
Utgjæringsgrad: | 74,45% | ||||
Karbonering: | |||||
ABV før karbonering: | 6,27% | ||||
Sukker (gram): | 151 | ||||
Sukker / liter (gram): | 6,86 | ||||
ABV økning karbonering: | 0,40% | ||||
ABV på flaske: | 6,67% |
Bilder
FG-måling av #32A før omstikking. |
Tappet #32A på flasker. |
Omstikk av #32B. |
#32B tappet på flasker og growlers. |
Kommentarer
Legg inn en kommentar