Gå til hovedinnhold

Tapping av #30 American Pale Ale - Sommerfuglløkka

Tappet batch #30 american pale ale, Sommerfuglløkka, etter 27 dager på gjæringskar.
Gjæret på ca 20ºC.

Tok vare på gjæren Safale US-05 fra #30A.
Kastet gammel gjær #25.

Det hadde bunnfalt mer i #30B enn i #30A. Muligens mer bunnfall (proteiner) som ble overført til dette spannet på bryggedagen.

Sukkerlake for karbonering

Øl-temp: 20ºC.
Ønsker 6.1g sukker per liter.

#30A: Ca 24 liter øl. 146g sukker.
#30B: Ca 24 liter øl. 146g sukker.

Final Gravity

Målte #30A FG til 1.014@20ºC. Målte denne fra omstikkingskar, før tilsetting av sukkerlake.
Målte #30B FG til 1.013@20ºC. Målte denne oppi gjæringskaret.

Tapping

Tapping #30A

Tappet på 5 stk 2 fl, 3 stk 1 fl, 21 stk 0.5 fl og 2 stk 0.33 fl. Totalt ca 24 liter.

Tapping #30B

Tappet #30B på 12 stk 0.75 fl, 30 stk 0.5 fl og 1 stk 0.33 fl, samt halvfull 0.33 fl. Totalt ca 24.5 liter.
Blandet litt av resten fra #30A i omstikkingskaret.

Statistikk #30A


Bryggedato: 08.04.2018
BRYGG NR: 30
Tappedato: 05.05.2018

Del A
Gjæring: 27 dager






Navn: Sommerfuglløkka

Øltype: American Ale Volum (liter): 24





Gjær: Safale US-05 (3pk á 11g)











Specific Gravity (SG) SG Brix

OG: 1,058 14,27

FG: 1,014 3,57






ABV før karbonering:
5,96%

Utgjæringsgrad:
74,96%





Karbonering:



ABV før karbonering: 5,96%

Sukker (gram): 146

Sukker / liter (gram): 6,08

ABV økning karbonering: 0,36%

ABV på flaske: 6,32%

Statistikk #30B

Bryggedato: 08.04.2018
BRYGG NR: 30
Tappedato: 05.05.2018

Del B
Gjæring: 27 dager






Navn: Sommerfuglløkka

Øltype: American Ale Volum (liter): 24





Gjær: Safale US-05 (3pk á 11g)











Specific Gravity (SG) SG Brix

OG: 1,058 14,27

FG: 1,013 3,32






ABV før karbonering:
6,09%

Utgjæringsgrad:
76,73%





Karbonering:



ABV før karbonering: 6,09%

Sukker (gram): 146

Sukker / liter (gram): 6,08

ABV økning karbonering: 0,36%

ABV på flaske: 6,45%

Bilder

Måle FG på #30A

#30A på flasker

Måle FG på #30B i gjæringsspannet



Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Omstikking av vinene

Vinene har stått på gjæringsspann i nesten tre måneder. Noen steg var felles for både hvit- og rødvinen: 1) Stakk om vinen til et rent spann. 2) Tilsatte gjærstopp (poste H som fulgte med vinsettet). 3) Rørte godt, uten å plaske for mye etter hver tilsetning. 4) Tilsatte vinsvovling (1/2 teskje). 5) Vasket gjæringsspannet og stakk om tilbake. 6) Rørte godt, uten å plaske for mye, for å røre ut så mye kullsyre jeg kan. Gjærstopp beskytter vinen mot uønsket videre gjæring. Vinsvovling beskytter duft, farge og smak. Beskytter mot oksygen. Vin #1 Chablis SG: 0.998 Tilsatte kisesol (pose J) og så gelantin (pose K), og rørte godt, før jeg stakk om tilbake til gjæringsspannet. Dette skal hjelpe til å få en klarere hvitvin. Ingen eik til hvitvinen. Stikker om hvitvinen før tilsetninger. Tilsetninger til hvitvinen: gjærstopp, kisesol og gelantin. Vin #2 Cabernet Sauvignon SG: 1.000 Tilsatte 35 gram eikespon, fransk heavy toast til rødvinen. Planen er å l...

Flasking av vinen

Vinen har nå stått litt over 3 måneder og det er på tide å flaske vinen. Jeg ser ikke helt poenget med å bruke vanlige vinflasker, og siden jeg også brygger øl så har jeg mange ølflasker og utstyr for å feste på ølkorker. Jeg hadde noen vinflasker med skrukork liggende, så jeg brukte de, i tillegg til noen champagne-flasker, og resten på ølflasker. Felles for begge vinene var at jeg tilsatte 1/2 teskje vinsvovling i omstikkingskaret. Rørte godt uten å plaske. Vin #1 Chablis Smakte litt tynt og alkoholsk. Ok lengde. Noe stikkelsbær. Flasket på 9 stk vinflasker, 21 stk 0.33 og 8 stk 0.75 champagne-flasker. Totalt 19.5 liter. Original gravity: 1.096 Final gravity: 0.995 (litt ned siste 2 uker) Alkohol i volum: 14.2% Vin #1 Chablis på flasker Vin #2 Cabernet Sauvignon Eikesponen jeg tilsatte har nå ligget i rødvinen i 15 dager. Smakte varmende og med noe fyldighet, av røde modne bær. Bringebær og solbær. God lengde. Litt alkoholsk. Flasket på 5 stk 0.75 ølflasker, ...

Humlevann fra egenhøstet Northern Brewer

Dagen etter jeg brygget et dassøl med fersk egenhøstet Northern Brewer humle, så renset jeg mer av humlen og lagde humlevann. Oppskrift: 1,5 liter vann på 87ºC 106g fersk humle som trekkes i 3 minutter 5g fjellhonning Smakte veldig bittert uten noe søtning, men det ble noe bedre med honning. Allikevel var det noe bittert og sært. Ved å blande det ut med lik andel vann så smaker det bedre. Resultatet ble 1,1 liter "sterk" humlevann som jeg satte i kjøleskapet. Utvannes med lik del vann ved servering.