Gå til hovedinnhold

Tapping av #30 American Pale Ale - Sommerfuglløkka

Tappet batch #30 american pale ale, Sommerfuglløkka, etter 27 dager på gjæringskar.
Gjæret på ca 20ºC.

Tok vare på gjæren Safale US-05 fra #30A.
Kastet gammel gjær #25.

Det hadde bunnfalt mer i #30B enn i #30A. Muligens mer bunnfall (proteiner) som ble overført til dette spannet på bryggedagen.

Sukkerlake for karbonering

Øl-temp: 20ºC.
Ønsker 6.1g sukker per liter.

#30A: Ca 24 liter øl. 146g sukker.
#30B: Ca 24 liter øl. 146g sukker.

Final Gravity

Målte #30A FG til 1.014@20ºC. Målte denne fra omstikkingskar, før tilsetting av sukkerlake.
Målte #30B FG til 1.013@20ºC. Målte denne oppi gjæringskaret.

Tapping

Tapping #30A

Tappet på 5 stk 2 fl, 3 stk 1 fl, 21 stk 0.5 fl og 2 stk 0.33 fl. Totalt ca 24 liter.

Tapping #30B

Tappet #30B på 12 stk 0.75 fl, 30 stk 0.5 fl og 1 stk 0.33 fl, samt halvfull 0.33 fl. Totalt ca 24.5 liter.
Blandet litt av resten fra #30A i omstikkingskaret.

Statistikk #30A


Bryggedato: 08.04.2018
BRYGG NR: 30
Tappedato: 05.05.2018

Del A
Gjæring: 27 dager






Navn: Sommerfuglløkka

Øltype: American Ale Volum (liter): 24





Gjær: Safale US-05 (3pk á 11g)











Specific Gravity (SG) SG Brix

OG: 1,058 14,27

FG: 1,014 3,57






ABV før karbonering:
5,96%

Utgjæringsgrad:
74,96%





Karbonering:



ABV før karbonering: 5,96%

Sukker (gram): 146

Sukker / liter (gram): 6,08

ABV økning karbonering: 0,36%

ABV på flaske: 6,32%

Statistikk #30B

Bryggedato: 08.04.2018
BRYGG NR: 30
Tappedato: 05.05.2018

Del B
Gjæring: 27 dager






Navn: Sommerfuglløkka

Øltype: American Ale Volum (liter): 24





Gjær: Safale US-05 (3pk á 11g)











Specific Gravity (SG) SG Brix

OG: 1,058 14,27

FG: 1,013 3,32






ABV før karbonering:
6,09%

Utgjæringsgrad:
76,73%





Karbonering:



ABV før karbonering: 6,09%

Sukker (gram): 146

Sukker / liter (gram): 6,08

ABV økning karbonering: 0,36%

ABV på flaske: 6,45%

Bilder

Måle FG på #30A

#30A på flasker

Måle FG på #30B i gjæringsspannet



Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Rengjøring av flasker til første batch

Brygget har nå stått i halvannen uke til gjæring. Det nærmer seg tappedag hvor jeg skal tappe mitt første brygg på 27 liter over på flasker. Jeg har tatt vare på tomme halvliters ølflasker over en lengre periode og har nå ca 60 flasker, som gir en god margin til brygget jeg nå har stående til gjæring. Rengjøring De fleste av flaskene har vært skylt rett etter de er drukket, men jeg gikk på med PBW og flaskebørste allikevel for å være sikker på at de er helt rene når jeg skal tappe over øl på de. Det er kjedelig om dårlig rengjøring av flaskene skal ødelegge for smaken, spesielt etter alt arbeidet og ventingen som allerede er lagt ned i brygget. Jeg fylte en gjæringsspann på 30 liter med varmt vann (som holder kanskje 50°C?), såpass mye vann at det dekker over høyden på flaskene, og blandet ut 2 spiseskjeer med PBW. Det ble nok et litt svakere blandingsforhold enn hva som står på PBW-boksen, men jeg satser på at det holder. Jeg fikk plass til 16 flasker om gangen som jeg dy

Tapping av første batch på flasker

Da var dagen kommet til å tappe ølet over på flasker. Brygget har stått til gjæring i 17 dager (ca 2,5 uker) og aktiviteten i gjærlåsen var stilnet. Desinfisering Flasker til avrenning på flasketre Blandet ut 10 liter lunket (halvvarmt) vann med Star San for desinfisering av gjæringsskann og utstyr. Jeg desinfiserte to gjæringsspann, ett for omstikkingen og ett for å skylle diverse utstyr i, en dråpemåler, og la en god haug med korker i en mindre bøtte med litt Star San-blanding. Jeg fylte flaskespyleren og spylte ca 60 flasker, for det meste 0,5 litersflasker, men også noen på 0,33 liter, som jeg hang på flasketreet. Måling av FG Refraktometeret jeg bestilte med bryggeutstyret kom denne uka. Jeg kalibererte den med noen dråper kaldt springvann. Siden jeg ikke fikk målt OG (original gravity) da jeg satte brygget så klarer jeg ikke nå å regne ut alkoholmengden, men for å teste ut utstyret så målte jeg FG (final gravity) allikevel. For måling av alkoholmengde finnes

Batch #2 - Weissenbier

Tid for å sette batch #2 - en hveteøl. Også dette ølet lager jeg fra et ferdig oppmålt all-grain maltsett, Weissbier fra ølbrygging.no . Startet kl 15:30 med å fylle vann i Beer Brew 30, termostat på 65°C på full effekt. Sirkulerer vann for å jevne ut temperaturen etterhvert. I følge oppskrift skal mesking skje på temperatur i området 63-68°C i 90 minutter. Bryggeskjema Delvis for planlegging og delvis oppdatert med faktiske målinger. Bryggedato: 26.08.2014 BRYGG NR: 2 Øltype: WEISSBIER Volum (liter) 25 Vekt (kg) Malt Maks utbytte/kg/liter Maks utbytte 3 Pilsnermalt 300 36 3 Hvete malt 328 39,36 0 0 6 Malt 75,36 Vekt (g) Humle ALFA (%) Koketid (min) IBU 20 Northern Brewer 10 60 16,0 25 S