Gå til hovedinnhold

Tapping av #31 American Pale Ale - Hyttefest 120 (Sommerfuglløkka)

Tappet batch #31 american pale ale, Hyttefest 120 (Sommerfuglløkka), etter 14 dager på gjæringskar.

Ølet i gjæringsspannet holdt ca 23ºC.
Tapperommet holdt ca 29ºC.
Beregner CO2 i ølet ut ifra 24ºC.

#31A lukter friskt og godt. Nydelig rett fra spannet! Litt uklar farge.
#31B har litt mer stram lukt i starten. Fin fruktighet, men muligens litt svakere enn #31A.

Brukte 4:45 timer på flasking av #31, fordelt på 96 flasker.

Sukkerlake for naturlig karbonering

Øl-temp: 24ºC
Ønsker vol CO2 på 2.5.

#31A: 24 liter, 24ºC, 2.5 vol CO2 = 166g sukker
#31B: 23 liter, 24ºC, 2.5 vol CO2 = 159g sukker

Final Gravity

Målte #31A FG til 1.013@25ºC=1.014. Måling med hydrometer i sylinder, tatt fra omstikkingskar før tilsetting av sukkerlake.

Målte #31B FG til 1.013@24ºC=1.014. Måling gjort med hydrometer i gjæringsspannet.

Tapping

Tappet #31A på 47 stk 0.5l flasker. Litt svinn til SG-måling og til blandet inn med #31B.
Tappet #31B på 47 stk 0.5l og 2 stk 0.33l flasker. Litt svinn og smaking (ca 0.3 liter).

Statistikk #31A

Bryggedato: 14.07.2018
BRYGG NR: 31
Tappedato: 28.07.2018

Del A
Gjæring: 14 dager






Navn: Hyttefest 120 (Sommerfuglløkka)

Øltype: American Ale Volum (liter): 24





Gjær: Safale US-05 (3pk á 11g)











Specific Gravity (SG) SG Brix

OG: 1,051 12,62

FG: 1,014 3,57






ABV før karbonering:
4,97%

Utgjæringsgrad:
71,69%





Karbonering:



ABV før karbonering: 4,97%

Sukker (gram): 166

Sukker / liter (gram): 6,92

ABV økning karbonering: 0,41%

ABV på flaske: 5,37%


Statistikk #31B

Bryggedato: 14.07.2018
BRYGG NR: 31
Tappedato: 28.07.2018

Del B
Gjæring: 14 dager






Navn: Hyttefest 120 (Sommerfuglløkka)

Øltype: American Ale Volum (liter): 23





Gjær: Safale US-05 (3pk á 11g)











Specific Gravity (SG) SG Brix

OG: 1,051 12,62

FG: 1,014 3,57






ABV før karbonering:
4,97%

Utgjæringsgrad:
71,69%





Karbonering:



ABV før karbonering: 4,97%

Sukker (gram): 159

Sukker / liter (gram): 6,91

ABV økning karbonering: 0,41%

ABV på flaske: 5,37%

Bilder

#31A på flasker

FG-måling av #31B

#31B på flasker



Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Omstikking av vinene

Vinene har stått på gjæringsspann i nesten tre måneder. Noen steg var felles for både hvit- og rødvinen: 1) Stakk om vinen til et rent spann. 2) Tilsatte gjærstopp (poste H som fulgte med vinsettet). 3) Rørte godt, uten å plaske for mye etter hver tilsetning. 4) Tilsatte vinsvovling (1/2 teskje). 5) Vasket gjæringsspannet og stakk om tilbake. 6) Rørte godt, uten å plaske for mye, for å røre ut så mye kullsyre jeg kan. Gjærstopp beskytter vinen mot uønsket videre gjæring. Vinsvovling beskytter duft, farge og smak. Beskytter mot oksygen. Vin #1 Chablis SG: 0.998 Tilsatte kisesol (pose J) og så gelantin (pose K), og rørte godt, før jeg stakk om tilbake til gjæringsspannet. Dette skal hjelpe til å få en klarere hvitvin. Ingen eik til hvitvinen. Stikker om hvitvinen før tilsetninger. Tilsetninger til hvitvinen: gjærstopp, kisesol og gelantin. Vin #2 Cabernet Sauvignon SG: 1.000 Tilsatte 35 gram eikespon, fransk heavy toast til rødvinen. Planen er å l...

Flasking av vinen

Vinen har nå stått litt over 3 måneder og det er på tide å flaske vinen. Jeg ser ikke helt poenget med å bruke vanlige vinflasker, og siden jeg også brygger øl så har jeg mange ølflasker og utstyr for å feste på ølkorker. Jeg hadde noen vinflasker med skrukork liggende, så jeg brukte de, i tillegg til noen champagne-flasker, og resten på ølflasker. Felles for begge vinene var at jeg tilsatte 1/2 teskje vinsvovling i omstikkingskaret. Rørte godt uten å plaske. Vin #1 Chablis Smakte litt tynt og alkoholsk. Ok lengde. Noe stikkelsbær. Flasket på 9 stk vinflasker, 21 stk 0.33 og 8 stk 0.75 champagne-flasker. Totalt 19.5 liter. Original gravity: 1.096 Final gravity: 0.995 (litt ned siste 2 uker) Alkohol i volum: 14.2% Vin #1 Chablis på flasker Vin #2 Cabernet Sauvignon Eikesponen jeg tilsatte har nå ligget i rødvinen i 15 dager. Smakte varmende og med noe fyldighet, av røde modne bær. Bringebær og solbær. God lengde. Litt alkoholsk. Flasket på 5 stk 0.75 ølflasker, ...

Humlevann fra egenhøstet Northern Brewer

Dagen etter jeg brygget et dassøl med fersk egenhøstet Northern Brewer humle, så renset jeg mer av humlen og lagde humlevann. Oppskrift: 1,5 liter vann på 87ºC 106g fersk humle som trekkes i 3 minutter 5g fjellhonning Smakte veldig bittert uten noe søtning, men det ble noe bedre med honning. Allikevel var det noe bittert og sært. Ved å blande det ut med lik andel vann så smaker det bedre. Resultatet ble 1,1 liter "sterk" humlevann som jeg satte i kjøleskapet. Utvannes med lik del vann ved servering.